1 Aralık 2007 Cumartesi

ESRA'DAN GÖBEĞİMİZİ ŞİŞİREN TARİFLER (Hamur işleri,makarnalar, pilavlar, ekmekler, börekler)

DOMATES SOSLU MAKARNA


http://kayalik.blogcu.com/

Bundan 6-7 yıl önceydi. Kayseri’de ben,Esra ve Rita üç ev arkadaşı birlikte kalıyorduk. Bi ara mali krize -ki bu durum sık sık yaşanırdı bizim evde- girdik.Kimse- de para yok. Mutfak çekmecelerinde,daha önceden alıp da pişirmediğimiz,birikmiş makarnalar var. Çeşit çeşit,sürüsüne bereketJ Hergün Esra bize makarna pişirmeye başladı. Makarnayı pişirmek benden, sosları Esra’dandı. Rita genelde sadece yerdiJ Her akşam eve geldiğimize ;”Esraaaaaaaa, bize bugün neyli makarna yapıcaaaaaaaan?!!” diye iştahla sorardık.İşte yukarıdaki makarna da hem yapımı kolay, hem Esra’nın en çok sevdiği, hem de en ucuza mal olanıydı. Ben genelde yarım paket falan yerdim, gerisini Esra ve Rita arasında paylaşırdıJ Esra’nın ; “Kızııııııııım, az ye, şişicen valla !” alaylarına rağmen tüm tartılarda kilo almadığım hatta verdiğim görülünce, makarnanın şişmanlatmadığı tarafımdan da sabitlenmiş olup, evimizin en müstesna yemeği haline gelmiştiJ Hiç makarna sevmeyen ben, bu zaman zarfında makarnanın en deli aşığı haline gelmiştim.Hala zevkle pişirir ve yerim. Her makarna pişirmemde bu olayı hatırlarım ve yüzümde engel olamadığım bir tebessüm oluşur.


MALZEMELER
3 Adet Yeşil Biber2 adet domates
2-3 diş sarımsak
2 Kaşık SalçaToz biber,kekik, tuzYarım Demet Maydanoz(isteğe göre)1 Paket Makarna2 Kaşık Sıvı Yağ

YAPILIŞI:Biberi çok ince kıyarız. Bir tava içinde pişmeye bırakırız. İyice piştikten sonra ince doğranmış domates ve sarımsakları ekleriz daha sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra isteğe göre kıydığımız maydanozları ilave ederiz.Öte yandan makarnamızı 12 dk haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruzİsterseniz makarnanın üstüne domatesli harcımızdan alabilirsiniz, isterseniz Esra gibi hepsini karıştırabilirsiniz J



PEYNİRLİ KIZARTMA BÖREK
"MerhabalarÇocuktum İstanbul’dayken. Güzeldi hala çok özlerim eski mahallemizi. Rüyalarıma girer, evimiz mahallemiz. Her şeyi çok kolay bulabiliyorduk örneğin yufka. En sevdiğim börekte sigara böreği idi sanırım annemin en çok yaptığı börek de sigara böreğiydi. :)Sonra babamın tayini çıktı gittik Urfa’nın Suruç ilçesine… Çok mahrumiyetti hiçbir şey, çay bile bulamıyorduk, nerdeeeeeeeee yufka. Ama Suruç’un da bendeki yeri başkadır çok sevmiştim Urfa’yı da çokkkkkk en çok hatırladığım ve hala hayran olduğum yemek kültürü idi. Çocukluğumda yediğim oradaki lezzetli yemekleri hala unutamam.Bir gün bakkala yufka gelmişti tesadüfen hemen gidip 3–4 paket almıştık. Annemle hemen oturup hepsini sigara böreği yapıp buzdolabının buzluğuna atmıştık. Annem her gün biraz biraz çıkarıp kızartıyordu bize. Hiç bitmesin diye dua etmiştim (çocuklukta ne kadar basit şeylerle mutlu olurmuşuz)Canım istedi yine sigara böreği yaptım ama bu seferki böreğin dışında galeta unu kullandım. Güzeldi yok harikaydı yok yok bu kadar mütevazilik fazla muhteşemdi yaaaaaaaaaaaaaÇok keyfim yok. Bozuğum zor düzelirim. o yüzden biraz üstünkörü bir sunum oldu ama siz beni şimdilik bu kadarlık idare edin… Sevgiler"

http://burcukusu.blogspot.com/

Sevgili Esra, peynirli böreğin tarifini yayınlarken birçok yazısında olduğu gibi çocukluk anılarından bahsetmiş, okurken çok duygulandım.Keşke hayatta olsaydı da o çok sevdiği sigara böreklerinden yapıp ona ikram edebilseydim.Ama şimdi elimden tek gelen Esra için dua etmek olacak..Nurlarda uyu Sevgili Esra, mekanın cennet olsun.. Kevgir Dergisi'nin Sevgili Esra için hazırlanmış bu özel sayısında çorbada tuzum olmasını istedim, Esra için..Eminim ki O, bir yerlerden bizi izliyor ve mutlu oluyordur..

YAPILIŞI:3 Adet yufka önce 2 ye sonra 3 e bölünür yani bir yufkadan 6 parça olacak. Önce yufkaların içine maydonozlu peynir harcından koyarız. Sütle çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağda kızartılır. AFİYET OLSUNNNNNN



ZEYTİNLİ RULO




http://www.yuksektopuklar.blogcu.com/


Blogcu olmak zor iştir ama güzel iştir, keyiflidir, eğlencelidir, mutlu eder insanı, arkadaş kazandırır size dost kazandırır. Güzel şeyler yaşarsınız, daha yakınlarınız duymadan parmaklarınızdan dökülüverir bloğunuzun sayfalarına, ilk olarak blogcu arkadaşlarınız öğrenir olup bitenleri. Keyifsizsinizdir, daha komşunuz uyanmamışken sabahın ilk ışıklarıyla sayfanıza düşen bir yorum bütün gününüzün güzel geçmesine neden olur minik bir kelimeyle sade bir merhaba bile olsada. Güzel şeydir blog sahibi olmak, güzel şeydir.
Sanki ayrı ayrı mahallelerde oturursunuz da komşuculuk oynuyorsunuzdur birbirinize. Ben hep diğer blog sitelerini (blogger,bloggum, com..vb) hep karşı mahalleler olarak görmüşümdür. Onlarda güzel şeyler yazarlar, güzel tarifler güzel bilgiler yayınlarlar ama bizimkiler gibi olmaz işte. Hani aşağı mahalleden bilmem ne teyze bir yemek yapar ama yan komşu teyzeninki her zaman daha lezzetli gelir ya işte aynen öyle. Blogcu da hepimiz aynı mahallenin oğlanları ve kızlarıyız işte, aynı mahallenin kardeşleri….
öğretmenler günü için neden bir yazı yazmadım diye kızdım kendi kendime. Bilemezdim ki bir tek öğretmen için yazı yazacağımı, hemde acı bir öğretmen yazısı.
Cuma günü bizim mahallenin kızını kaybettik, sevgili Esra’yı. Her ne kadar başka bir mahallede devam etse de yazılarını yazmayı , o hep bizim mahallenin kızıydı. Biliyormusunuz ben haberi yeni öğrendim ve o zamandan beri kendime kızgınlığımı atamadım bir türlü. Neden daha sık görüşmedim, neden daha fazla şey paylaşmadım onunla diye. Diğer tüm blogcu arkadaşlarımıza olduğu gibi bana da uğrayıp bir selamını eklemeden geçmeyen canım arkadaşlarımdan biriydi. Daha ne yazsam ne söylesem inanın bilmiyorum. Taziye yazısı ya da teselli yazısı…. Hiç biri içimdeki sızıyı, üzüntüyü hafifletemeyecek biliyorum ama onunla paylaşamadığım anların belki bir telafisi olur diye onun için yazmak istedim. Çok daha güzel bir zamanda çok daha keyifle yazabilseydim onun için ve o güzel bloğu için. Keşke içimde sızıyla parmaklarımdan acı sözler söylemek zorunda kalmasaydım ve onun bloğunu uzun uzun methiyeler düzerek anlatsaydım ve sonunda “bu mis tariflerini daha uzuuuuuuuuun yıllar bizimle paylaşmaya devam et canım benim” deseydim. Bu keşkeler bitmez biliyorum, bitmeyecekte.
Canım esra’m, nur içinde yat, mekanın cennet olsun, melekler korusun seni, melekler korusun !..

YAPILIŞI:2 Adet yumurta ,1 çay bardağı yoğurt, 1 paket eritilmiş katı yağ, kabartma tozu, tuz yoğrulur. Hamur dinlendirilir.Öte yanda zeytin ezmesi (istenilen miktar) 2 kaşık sıvı yağ dökülerek inceltilir. İçine ceviz ve doğranmış maydanoz konarak karıştırılır…Dinlenen hamur ikiye ayrılır merdane ile her bir parça 0,5 kalınlığında açılır. İçine zeytinli iç sürülerek rulo yapılır… 2 şer santim kalınlıkta kesilerek 1 yumurta sarısı üstüne sürülür ve 170 derecede pişirilir. AFİYET OLSUUUU



MAYALI POĞAÇA

"Tempo bugünlerde o kadar alışıldık ki,sıkıldııııııııııııım, çatladııııııııııııııııııııım, ( "Zerrin" gezip gördüklerini anlattıkça daha da bir kıskandım şöyle bir şişme durumları oldu ayol)Sabah fırlayarak yataktan kalk, okula gel, günlük rutin işler, arada eve git sobayı yakmaya , (tüm bunların üstüne şunu hayal etmeniz gerekiyor peşimden köpek yavrusu gibi hiç ayrılmayan kediş. Bütün gün benimle koşturuyor). Koşturarak geri okula gel, ilçeye gidecek yazıları hazırla, akşam 17:00’da kursiyerleri al pc başına geç 18:30 kadar onlarla kal, son olarak eve kendini at.Yemek yok, çay yok, ben de hal desen o hiç yok (yazııııııııııııık banaaaaaaaaa). Kedi sürtünüp durur “anne beni de besler misin? Daha dışarıya çıkıp erkek arkadaşlarımla kırıştıracağım” offfffffffff of işin en acı yanı da bu kedinin bile benden daha hareketli bir sosyal hayatı var (he he he )Bu hafta en hareketli olduğum gün pazartesi idi. Okul ekibi akşama bana geleceklerdi. Cumartesinden başlasam rahat rahat hazırlanırım diye düşünüyordum ki…Belediye başkanının ricası ile okulu açtım ve halledilmesi gereken işler vardı onları yaptım. Gitti mi cumartesi.? (gitti)Tamam Pazar günü var yaparım… ama ben kendimi hiç hesaba katmadım… ben tembelim ya öyle arı gibi çalışamam. Neyse yine de kendime “sen aslansın Esra kaplansın Esra” gaz vererek başladım. Akşama kadar yaptım uğraştım ama mutfak açısından sonuç tam bir felaketti. Yok ben bu mutfağı mümkün değil temizleyemezdim bir kere dizlerim tutmuyordu. (kilo ve astımın bana hediyesi çabuk yorulmak)Telefona sarıldım. Aynı evde kalan ve bana çok yakın oturan (dibimde diyeyim) 2 tane öğretmenimi Yeliz ve Hanife’yi aradım “kıslaaaaaaaaar ben çok yoruldum mutfak göçüyor” diye duygu sömürüsü yaptım (gerçeklikte var da, belki inanmazlar diye acındırdım kendimi) Büyük oranda müdürleri olduğum için)))))))) küçük oranda da beni sevdikleri için hemen geldiler veeeeeeeeee mutfağı tertemizzzzz yaptılar… Canlarım benim Hızır gibiydiler…Ama yorgunluğun hepsine değdi… Pazartesi resmen 2 yıllık kahkaha ihtiyacımı karşılayacak kadar güldüm (ben günde en az 50 kez kahkaha atarım hesap çok kabarık çıkar) O kadar pasta böreği yedik… (Merak etmeyin ağızlarından burunlarından getirdim, iki dakikada bir ne kadar yorulduğumu anlatarak )Şimdi bu beni 2-3 ay idare mi etmeli…. Yok canım ben yarından tezi yok organizasyon işlerime başlayayım… (benim evde olmasın ama di mi )))))Şimdi tarifini vereceğim poğaçayı da misafirler için yaptım. Her zaman çok severek tüketirim çok lezzetlidir. Buyurun tarif… (yok toplu pasta resmi falan siz kazana düştünüz)"
http://enlezizyemekler.blogspot.com/

MALZEMELER:· 2 Su Bardağı Ilık Süt· Peynir ben her zamanki gibi çömlek peyniri kullandım)· Yarım demet Maydanoz· 1 Paket Yaş Maya (42 gr)· 1 Tatlı Kaşığı Mahlep· 4 Yemek Kaşığı Toz Şeker.· 1 Yemek Kaşığı Tuz· 3/2 Su Bardağı Sıvı Yağ.· Alabildiği kadar un· Üstü için yumurta sarısı

YAPILIŞI:2 bardak ılık sütte mayayı eritiyoruz mayalandırmadan, mahlebi, şekeri,tuzu yağı koyup karıştırıyoruz. Ardından kulak memesi kıvamından çok daha yumuşak olacak kadar un koyarak yoğuruyoruz. Miktarı siz ayarlayacaksınız dikkatli olun yumuşak olacak. 1 saat kadar ılık ortamda mayalandırıyoruz.Peynir ve Maydanozumuzu karıştırarak iç harcı hazırlıyoruz.Mayalanan hamurdan parçalar alıp içine peynirli harç koyup kapatıyoruz. Hamur ele yapışıyorsa elimiz çok az yağa batırıp öyle açalım hamurları. Üstüne yumurta sarısını sürüp ısıtılmış fırında 200 derece de 40 dk kadar pişiriyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUUN….


TAVUKLU MAKARNA
"Merhabalar;Sabahları uyanmak ne kadar zor ama ben uyanıyorum (e mecburen) , iş yapmaktan hele hiç haz etmiyorum ( e tembelim), Kedilerimi doğru düzgün besleyemiyorum, ( e bir unutkanlıktır gidiyor) , kitap okuyamıyorum ( eee net bağımlısı oldum), blogcudan blogspota taşınacağım ama taşınma işini bir türlü bitiremiyorum ( eee tembellik burada bir kere daha devrede) , arkadaşlarımı arayıp soramıyorum (eee bir adam sendecilik), müzik dinleyemiyorum (e unutuyorum),Neler mi yapıyorum. Koştur koştur okula geliyorum, o toplantıdan o toplantıya koşturuyorum. Öğrenci kitaplarını düzenlemeye çalışıyorum, yeni kayıt yaptıran çocuklarla ilgileniyorum, ders dağılımlarını yapıyorum, öğretmen eksiklerini gidermeye çalışıyorum,Ot muyum? Evet menun muyum? Sizce :)Oysa ne güzel di yaz tam belim harcım tembellik had safhadaydı :)Neyse bu arada unutkanlık devreye girmeden Ramazan geldi hoş geldi diyorum ve hepinize kolaylıklar diliyorum. Ramazana uymayan ama benim çok sevdiğim makarna tarifi ile susayım artık diyorum. Laf aramızda kedilerde çok seviyor bu makarnayı :)Sevgiler"

http://www.yemekkutusu.blogspot.com/

Sevgili Esra ile direkt bir anım yok. Blog ortamında çok yeniyim. Bir gün, Esra ve Zerrin olarak bir yorum geldi, Zerrin'in adresi vardı, fakat Esra'yı ve dolayısıyla mutfağını keşfedememiştim, hatta O'nun ayrı bir sayfası olmadığını, sadece Kevgir'de yer aldığını düşünmüştüm.
Şimdi, O'nun tarifini uygulamak şansım oldu, hatta ya olmazsa diye biraz ürktüm bile.

MALZEMELER:· 1 Paket Makarna· 4 adet kemiksiz tavuk kalça· 1 Adet Soğan· 3-4 Adet yeşil Biber· 2 Domates· 1 Kaşık Salça· Tuz· Yarım Çay Bardağı Ayçiçek Yağı· İstenilen Baharatlar

YAPILIŞI:Makarnayı pakette belirtilen süreye göre haşlayıp süzüyoruz.Tavuklarımızı iri ve uzunlamasına parçalar halinde doğruyoruz. Tencereye kısık ateşte koyuyoruz. Tavuklar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra yağı, doğranmış biber ve soğanı ekleyerek pişiriyoruz.Rendelenmiş domatesimizi, baharatlarımızı ve salçamızı ekleyip pişiriyoruz. Sonra tüm bu karışımı haşladığımız makarnaya boca edip karıştırıyoruz.




KAVURMALI PİLAV


"İlk defa etkinlik yapacaktım el ayak bende birbirine dolaşmış durumda nelere neler geçti aklımdan ne tarifler en sonunda Kavurmalı pilavda ve kuru dolmada karar kıldım. Gülmeyin öyle yandan yandan kolay diye değil hiçbirisi yaaaaaa. Ben uğraştım güzel de oldu …Etkinlik sahibemiz (http://www.wilderrose.blogspot.com/) sonia’ya teşekkürlerimiz sunuyor kolaylıklar diliyorum…Ve İşte ETKİNLİKLERİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİM"


http://disal.blogcu.com/
MALZEMELER· 1 Su Bardağı Pirinç· 2 Su Bardağı Kaynamış Su· 1 Avuç Erişte· 400 Gr Kuşbaşı et· Tuz, Toz Biber,· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tereyağı· 2 Haşlanmış Patates
YAPILIŞI:Pirinci ayıklayıp yıkıyoruz,tencerede erişte ve şehriyeleri beraberce kavuruyoruz. Pembeleşince pirinci ekliyoruz ve bir müddet daha kavuruyoruz. Ardından 2 bardak su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Pilav pişince Kenarda dinlenmeye bırakıyoruz. Etimizi 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine toz biber ve tuz serperek ateşten alıyoruz. Diğer yandan 2 adet patatesimiz haşlayarak kabuklarını soyup büyük parçalara bölüyoruz. Tabağın ortasına patates onun etrafına kavurmadan, sonrada pialvı koyup servis yapıyoruz… AFİYET OLSUUUUUUUUUN




PATATESLİ TAVUK

"Bugünlerde o kadar yoğunluk var ki. Hem karnelerin yaklaşması, hem teftiş zamanının gelmesi(ve ne zaman teftişe gelineceğinin bilinmemesi) hem yıl sonunda sınava girecek öğrencilerin ders çalışmaması ve onlar çalışmıyor diye stres yapılması, hem fiş biriktirilmesi ve bu fişlerin yazılmaya çalışılması, Yönetici olunca sorumluluklar kat be kat artıyor. Hepsi gerçekten beyin meşgul eden şeyler…Hayır kesinlikle büyük ve büyütülecek sorunlar değil hepsi halledilebilir. Şunu söylemek istiyorum hepsi kafamda kırk tilki şeklinde dolaşıp kuyruk alışverişi yaparken, blog arkadaşlarımı gezip onların sayfalarında dolaşarak tüm beyin yorgunluğumu atıyorum. Nasıl mı? normalde belki yüz yüze iken yaşanabilecek sorunlar, insanlar arası kıskançlıklar, sonu gelmez sorunlar yaşamıyoruz herkes birbiri için bir şeyler yapmaya çalışıyor.1-2 cümle ile olsa yapılan yorumlarla yüreklendirme var, paylaşımlarda sevgi var, belki de hiçbir yerde olmayan sonuna kadar birbirine sevgi hissettirme var. Olmak istediğimiz insanlar oluyoruz olmasını istediğimiz dostlar ve dostluklar buluyoruz burada. Kendimi yalnız hissettiğim zaman sizlere sığınıyorum… Dostluğuma cevap verenler ya da vermeyenler sağ olun Hepiniz iyi ki varsınız… Sizi seviyorum ve Takipçinizim…(Beynimde çok daha fazla şeyler canlandırsamda sizlere yazmak için ifade edemedim pek güzel yazamıyorum yetenek yok )Pilav yapmıştım tavuklu onu paylaşayım dedim bugün en sevdiğim pilav çeşidi… Her gün olsa her gün yerim… Bıkmaaaaaaaaaaaam…"


http://fidaneli.blogspot.com/

Dedıler kı Esra gıttı Fıdan.Yok dedım gıtmez gıdemez..Inanmadım gözumden akan yaslarıma 2 gun boyunca hakım olamadım..Ama bılıyorum kı, guzel ınsan hala aramızda.. Onun tarıflerı, onun guzel yemeklerının kokusu yanı onun mutfağının kokusu evımde... Hocam senı unutmayacağım, unutmayacağız. Hem dedığın gıbı sadece bır sure buralarda yoksun:) Esra cım bekle bızı orada teker teker geleceğız nasılsa... Neden bız boyleyız, severız ama soyleyemeyız, soylemez karsımızdakının anlamasını beklerız.. Esra duyuyorsun benı bılıyorum..Senı sevdım be hocam.. Tombıslığını, guzel kalbını, yazılarını... Ruhun şad olsun arkadasım.. Mekanın cennet olsun... Huzurla yat yenı mekanında..Yanındakı yenı dostların senın gıbı melekler olsun.. fidan
MALZEMELER· 1 Su Bardağı Pirinç· 2 Su Bardağı Kaynamış Su· 1 Avuç Erişte· 5 Adet Haşlanmış ve Didilmiş Tavuk Budu· Tuz· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ.
YAPILIŞI:Pirinci ayıklayıp yıkadım, tencerede erişte ve şehriyeleri beraberce kavurdum. Pembeleşince pirinci ekledim ve bir müddet daha kavurdum. Ardından 2 bardak su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bıraktım. Pilav pişince içine didilen tavuk etlerini ilave edip karıştırdım. (sonra ilave edince daha lezzetli oluyor) AFİYET OLSUUUUUUUUN…

KIYMALI MAKARNA

"Bir önceki anlattıklarımdan sonra makarna resmi kondurayım dedim )))) herhalde sevmeyen yoktur…6 Yıl önce üç ev arkadaşı ben, Feray ve Rita inanılmaz bir ekonomik krize girmiştik inanın eve ekmek alacak paramız yoktu(zaten ekmek almıyorduk da neyse) Her alışverişte üçer-beşer aldığımız ve (allahtan) birikmiş makarnaları kahvaltı dışında her öğünde yiyorduk çok komikti herkes bizim makarnadan çatlayacağımızı düşünüyordu. Kilodan öleceksiniz diyordu…Ama ben canlı şahidiyim 2 ay aralıksız makarna yeme dönemimiz sonunda değil kilo almak hatta 1-2 kilo vermiştik bile makarna şişmanlatmıyor arkadaşlar… Çekinmeyin bol bol yiyiniz"

http://yarenle.blogspot.com/


Sevgili Esranin Tarifinden sözleri hic degistirmeden yazdim.Böyle en iyisi olcagini düsündüm. Zaten ondan daha güzel yazamazdim. Allah mekanini cennet etsin.
MALZEMELER2 Orta Boy Soğan300 Gr Kıyma3 Adet Yeşil Biber2 Kaşık SalçaToz biber,kekik, tuzYarım Demet Maydanoz1 Paket Makarna2 Kaşık Sıvı Yağ
YAPILIŞI:Soğanı ve biberi çok ince hatta varsa rondoda kıyarız. Kapaklı bir tava içinde kıyma ile pişmeye bırakırız İyice piştikten sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra kıydığımız maydanozları ilave ederiz. Öte yandan makarnamızı 12 dk haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruzİsterseniz makarnanın üstüne kıymalı harcımızdan alabilirisiniz isterseniz benim gibi hepsini karıştırabilirsiniz mmmmmmmmm çok lezzetli oldu… AFİYET OLSUUUUUUUN


KÖFTE VE MAKARNA



"Makarnası ile buluşan mutlu köfte;Resimde fark ettiniz mi? Makarnanın üstündeki köfte nasılda sırıtır bir pozisyon almış. Hâlbuki ben o köfteleri dağınık koymuştum. Sanırım halimi ve duyduğum haberi alınca o bile dayanamadı kahkahaları koyverdi. Duyduğum haber mi? Hemen anlatayım.Şimdi geçen hafta Cuma öğleden sonra toplantım olduğu için okulu erken terk ettim. Durumdan haberdar olmayan sevgili kedim (asıl adı şırfıntıdır ama istemediği için kızımı kullanıyoruz) Okula, acıktığı için beni aramaya gitmiş miyavlayıp durmuş ama benim “gel annem, gel kuzum” sesimi duyamayınca ana sınıfındaki çocuklar pusularından çıkarak “örtmenimmmmmmm esra örtmenimin kedisini biz içeriye alıp sevelim miiiiiiiii?” ısrarlarına öğretmen dayanamaz alır. Severler ,oynarlar galiba birazda hırpalarlar. Bizimkide intikam ateşiyle gidip fen ve doğa köşelerini dağıtır. Neyse bunca güzel lay lay la lay la lay durumlarından sonra zil çalar okul dağılır bu arada kedi fen ve doğa köşesinin üstünde “nasıl intikam aldım ama” sevinciyle yatmaktadır. Ne öğretmen ne de hizmetli fark etmezler kedişi ana sınıfında…Her şeyden habersiz durumda olan ben Cuma akşam dışarıya çıktım gel pisi, gel pisi… yok.Cumartesi sabah kalktım ilk işim gel pisi, gel kızım…yok (bu arada içimden “ulen ş….siz takıldı mart coşkusuna eve bile gelmiyor” geçer)Pazar kedi yok…Pazartesi sabah okula gittim çocuklar ana sınıfının kapısını açtılar dışarıya delirmiş halde bizimki fırladı. Ben onu bu kadar çaresiz ve delirmiş hiç görmemiştim… 3 gün boyunca aç ve susuzOkuldaki herkes ölmediğine dua ediyor… Gazabın çekilmezdi diyorlar düşündükçe çok üzüldüm ben yaaaaaaaNeyse hemen yemek hazırladım su hazırladım yedirdim dışarıya saldım zıplaya zıplaya erkek kedilerin yanına koştu.Akşama eve geldi… Özlemişim keratayı aldım kucağıma… Şöyle bir yokladım… İnanın o anda hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr len buneeeeeeeeeee sen ne zaman doldurdunnnnnnnnnnn karnınııııııııııııııııı diye haykırınca yüzü tam aşağıdaki resimdeki halini aldı. “sahipsen sahipliğini bir senden mi izin alıcaz” der gibi idi…İfadeye bakar mısınız Allah aşkına ,zerre kadar sallıyo mu Beni?Makarnanın üzerindeki köftenin gülmesini sağlayan haber bu idi işte… Napalım başa gelen çekilir yakında bir 5 torun daha verir kucağıma… Beraberce yedik yemeğimizi. O bir sürü canlı ya daha çok köfte yedi…
Bu arada güzel desteklerinizle iyileştim. Uğrayan herkese çok teşekkür ediyorum ... Hepiniz öptüm sulu suluMakarna ve köfte tarifimiz buyurun"




http://www.halenze.blogcu.com/


Sevgili Esranın sitesinden en kolay tarifti ve malum durumumdan dolayı o kadar canım çekmişti ki evet bunu ben yapmalıyım dedim. O tarifin altına yazdığı kedisiyle ilgili anısı da benim şu anki durumuma çok benziyor. O da hamile kedisine pişirmiş makarna ve köfteyi.. Allahtan beni 3 gün eve kilitleyen olmadı. Yoksa sadece köfte makarna değil listedeki bütün yemekleri pişirirdim kendime. Yemeğin resmini çektim sonra afiyetle yedim. Yemeğin tarifini aynen Esracığımın sitesinden kopyalıyorum. Madem onun anısına üzerinde oynamak olmaz. Canım Esram ile komik diyaloglarımızdan biri benim 14 şubat sevgililer gününde blogcu cadılara dağıttığım hediyelerdi


(http://halenze.blogcu.com/1988288/). Esra mimleme oyununda kendinden bahsederken eskiden kapı zillerine basıp kaçtığını yazmıştı. Ben de ona sevgililer gününde çeşit çeşit giysi düğmesi resmi hazırlayıp al bunlara bas demiştim. Esra bu hediyeme cevabı Fırında karalahanalı makarna tarifimin altına yazmıştı.


Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 15/2/2007 Konu: merhaba ben ne diyeyim karalahana ve makarna ıspanaklısıda olur o zaman bunun keçömçeklisi kuzukulaklısı peziklisi liside lisi hepisilisi olur sen yolumuz aç ben hepüsünden toplayım fırında sebzelü çeşnülü lülü lülü makarna yapıciiim ay arkadaşım paylaşımın için tşkler :):):):) çok zırvaladım farkındayım tamam tamam gidiyom afiyetle yediniz inşallah ellerinize sağlık tammmmmmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaam gidiyoooom dur bu son hediye için sağol hepüsüne bastum…..



Çok samimi, son derece iyi niyetli mesajlarıyla beni hep güldürdü.

Hazırladığım sofraların ve yemeklerin altına yazdığı birkaç yorumu da paylaşmak istiyorum..



Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 5/2/2007 Konu: slm umarım boğazınızda kalmıştır diyecem yok kıyamadım afiyet olsun lop lop lop lop lop et olsun :):):) sevgiler…………………….

Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 10/2/2007 Konu: selamlar umarım kekleriniz hiç ayrılmaz siz hepberaber çıkın kerevetine biz yumulalım keklere senin gelini ayşenin de damadı yemeğe talibim :):):)


KÖFTE MALZEMELERİ:· 300 Gr Kıyma· 1/3 Paket Köfte Harcı· 1 Fincan İrmik· 1 Çay Bardağı Su· Kekik,Toz Biber, Tuz· 2 Yemek Kaşığı Yağ





MAKARNA MALZEMELERİ:· 1 paket Makarna· 2 Domates· 1 Kaşık salça· 1 Adet Tavuk Bulyon (istenirse)· 2 Kaşık Yağ· Arzu Edilen Baharatlar ve Tuz





YAPILIŞI:Köfte malzemelerinin hepsi karıştırılır. İstenilen şekle getirilerek çok az yağda kızartılır.Makarna tuzlu suda 10 dk haşlanır. Süzülüp sudan geçirildikten sonra yağ konur. Domatesler rendelenir ve salça konur. İstenirse bir adet tavuk bulyon, tuz ve baharatlar eklenir.Malzeme iyice piştikten sonra makarna eklenip karıştırılır.Köfte ile buluşturularak servis yapılır…AFİYET OLSUUUUUUUUUUN






------------------------------------------------------------------------------------------------


TAVUKLU ERİŞTE PİLAVI





"Gmail hesabıma çok fazla mail geliyor…Uzuuuuuuuuun süre hiç dokunmuyorum. Özellikle blog izleme özelliğini kullandığım için sayfalarca okunmuş mail oluyor.Sonra bir gün düşüyor aklıma oturuyorum, yüzlerce maili ayıklamaya çalışıyorum. Çöp kutusuna attıklarımı büyük bir zevkle sildikten sonra. Karşıma şu yazı çıkıyor. “ 2 GB lik kotanızın sadece %1’ ini kullanıyorsunuz silmeye ne gerek vardı” ha ha haBu benim bilinçaltıma mı işlemiş ne? tembellik had safhadaHer şeyin suçlusu gmail… Nasıl mı?İç ses1: Evi süpürİç ses2: Amaaaaaan ne gerek var daha kirlenmemiş alan var. Kotanızın % 10’luk kısmını kullanmışsınız.Başka bir gün;İç ses1: Mutfağı topla, yemek yaptın bulaşıkları yıka…İç ses2: Amaaaaaaaaaaaaaaaan kotanızın %2’lik kısmını kullanmışsın kullanılacak daha çok şey varBu iç ses çok oluyor amaİç ses1: Çamaşırları yıka ya 2 hafta oldu çamaşır yıkamayalıİç ses2: Amaaaaaaaaaaan kotanızın sadece % 50’lik kısmını kullanmışsınız daha bir o kadarlık kısım var. Yan gel Osmaaaaaaaaaaaaan.Hani o iç ses bir gün şunu dese çok iyi olacakİç ses1 : Onu mu yesem? Bunu mu yapsam, Yok şunu yapsam, Bundan da içsem.İç ses2 : Hişşşşşşttttt aloooo vücut alanınızın kapasitesi 2 GB, sen 4 GB kullanmışsın hoooop durup artık tıkınmayı bıraksam diyorumSonuncusu daha mantıklı ama benim iç ses hiç bu noktada çalışmıyor direk şöyle diyor.İç ses2: Ye canım ya suyundan da buyundan da ye ye…Bu kadar bahsedince acıktım mı ne :)Neyse hafta sonu benim içses fazla mesaide idi. Ne yapsam ne yapsam? diye düşünürken, annemin kışa girerken yaptığı çeşitli ev eriştelerinden pilav yaptım. Çok da güzel bir yemek oldu. Yedim tabi ki :)Dedim ya tüm Bunların suçlusu gmail. Ben biliyorum"


http://www.aycakizilkaya.com/


Sevgili Esra için bende Tavuklu Erişte Pilavı yapmak istemiştim. Durumu anneme anlattığımda, oldu diyip kenara çekilmişti. Ertesi gün eve geldiğimde annem, pilavı hazırlamış ve şöyle dedi: "Ben Esra'yı sana yazdığı yorumlardan ve bana okuduğun yazılarından tanıdım. Ve çok sevdim. O yüzden çorbada benim de katkım olsun istedim." İşte Esra insanları böyle büyülemişti...

Buyurun Tavuklu Erişte Pilavı'na
MALZEMELER:· 3 Avuç Çeşitli Erişte· 1 Kaşık Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tereyağı· 3 Adet Haşlanmış Tavuk Budu· Tavuk Suyu ve Tableti· Tuz.
YAPILIŞI:Yağları tencereye koyuyoruz. Ardında erişteleri koyup kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra. Tavuk suyunu ve tabletini koyarak, pilav gibi pişmeye bırakıyoruz.Haşlanmış tavukları diderek piştikten sonra erişte pilavına karıştırıyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUN…



BULGUR PİLAVI VE CACIK

"MerhabalarHafta sonum dehşet geçti. Haaaaaaaa dehşet deyince güzel zannetmeyin. Arka odam tam 3 haftadır, darmadağınık haldeydi. Kışlıkları döktüm. Bir sürü irili ufaklı, hurç aldım. Ortalıkta fazlalık olduğuna inandığım her şeyi paketledim. Meğer benim her şeyim fazlalıkmış. Ne çoktu, 3 haftada ancak bitirdim.Ama şöyle; bir hafta sonu buradayım, bir hafta sonu eve gidiyorum. Dolayısıyla, ben işlerimi sadece hafta sonları yapabildiğim için, kalıyordu. Sonunda bitti. Öylesine mutluyum ki; gidip gelip arka odayı seyrettim bugün :)…Hiçbir yere çıkamadım. Hava o kadar güzeldi ki, ben sadece iş yaptım. :(… Bu arada hiç blog ziyareti de yapamadım. Ama nasıl yapayım; bir yaptım mı 200 küsur arkadaşa gitmem gerekiyor. Ve benim kadar yoğun çalışan, iş bile yapmak için, sadece hafta sonları olan biri için, ne kadar zor anlatamam size. Bazen bana alınanlar ve gönüllenenler olabiliyor. Roket hızıyla yapmaya çalışıyorum gönüllerini. Yetişemediğim oluyor tabi ki. Tek söylemek istediğim; hepinizi çok seviyorum ve kimseyi ihmal etmek istemiyorum. Beni sadece arada, mazur görün yeter…Bu kadar temizliğin üzerine canım en çok cacık istedi. Evet, cacık. Ben her şeyin yanına yiyebilirim cacık. Çok seviyorum. Eh sezonunu da açmışım ki durur muyum? (Kış aylarında domates ve salatalık yememeye çalıştığım için sezon ancak açıldı.)Koştum mutfağa soydum salatalığı. Rendeledim, İçine yoğurdumu koydum. Bol nane, buzluktan çıkardığım soyulmuş sarımsaklarımdan iki adet ve saf zeytinyağı. Şöyle güzelllllllce karıştırıp, yemeğe koyuldum. Mmmmmmmmmmmm. Ama bu yalnız gitmiyor ki; ne olur, ne olur… Hah tamam buldum. Bulgur pilavı. Tekrar açtım buzdolabını. Aldım iki adet yeşilbiberi, doğradım. Yanına elbet bir kuru soğan olacak. Onu da doğradım. Pişince salçamı ekledim. O anda aklıma yine buzlukta olan haşlanmış mercimek geldi. Tam bir pişirimlik vardı hemen çıkardım sıcak suyla yıkayıp çözdürdüm (güneş enerjisi olunca 24 saat sıcak su oluyorrrrrrrrrrrrrrrrr) onuna salçalı karışımıma ekledim sonra 1 su bardağı kadar bulgurumu yıkayıp ekledim. 1 adette tavuk bulyon koydum. Afiyetle yedim. En sonda üstüne bir adet mide ilacı içtim :)…Bir hafta sonunu böyle bitirdim. Sevgiler…"




http://www.gunebakantarlalari.blogspot.com/


Ne tesadüftür ki,yemek yapmayı ilk bulgur pilavıyla öğrendim.Hatta kendimi anlatmaya bile bu yemekle başladım dersem abartmış olmam.Bugünse bu pilavı ve yanından ayrılmazı cacığı, Esra nasıl istiyorsa öyle pişirdim,hazırladım.O mercimekli yapmış ben de öyle yaptım.Cacığa bol nane ekmiş ben de o sever diye bol bol ekledim.

Hatta hiç soymadığım salatalık kabuklarını hatırı kalmasın diye soydum.Tariflere birebir sadık kaldım. Dilerim adına niyetle yapılan herşeyi görür,duyar,anlar,sevinirsin blogdaşım. Yüreğimiz sende Esra....Sen de bizi hiç unutma...




BULGUR PİLAVI



"Babamın tayini Urfa’dan Kayseri’ye çıkmıştı.Babam ilişiğini kesip gelene kadar dayım Kayseri’de bizimle kalmaya gelmişti. Dayımın en büyük zevki tek ve bir tanecik kardeşimle uğraşmaktı.Onu çok seviyor, her şeyi ile ilgileniyordu. Ayrıca zayıf noktalarını bulup kızdırmaktan acaip zevk alıyor, gülmekten ölüyordu. Deniz ise her yemeği asla itiraz etmeden yemesine rağmen, bulgur pilavından inanılmaz nefret ediyordu… Dayım; Deniz’in okuldan gelme vaktini pencerede bekler, görür görmez “Denizzzzzz koş annen bulgur pilavı yaptı” diye bağırırdı. Garibimde her defasında inanır bas bas bağrınarak "anne ya yine mi ya" diye sokaktan eve ağlayarak gelirdi. Evde pilav olmadığını görünce rahatlar, ağlamayı keserdi…Şimdi O, kendi oğlunu kızdırıyor onunla uğraşıyor. Hanımı bulgur pilavı yapıyor ve beyimiz hapur hupur yiyor.Tabii canım, çocuk bulgur pilavının faydalarını öğrendi büyüdükçe…Deniz’in şerefine yaptım bu bulgur pilavını buyrun umarım sizde beğenirisiniz…"



http://turklokumu.blogspot.com/
Bu ay sevgili Esra’miz icin cok guzel bir dergi cikiyor ve eminim ki kendisi de boyle olmasini isterdi. Ve simdi yukaridan bizi gorup, tariflerini yapmamizdanve dergiyi el birligi ile cikartmamizdan dolayi duydugu mutlulugu gorur gibiyim.

Seni hic unutmayacagiz ESRA’cigim, mekanin cennet olsun.


MALZEMELER

1 bardak bulgur,1 ince ince dogranip, kabuklari soyulmus domates,2 adet biber,1 kuru sogan,
2-3 kasik zeytinyagi,1-2 adet etsu tablet, Biraz karabiber ve tuz, 1 yemek kasigi salca, 2 bardak su, 3 adet haslanmis tavuk budu
YAPILIŞI: Sogan ve biberler yagda biraz oldurulur. Icine dogranmis domates ilave edilir, salca eklenir. Bulgur ilave edilir, etsu tabletler atilir, tuz ve karabiber konur. Soyle bir karistirilir, icine 2 bardak su ilave edilir ve kaynadiktan sonra kisik ateste suyunu cekene dek pisirilir.
Ayrica bir yerde haslanan tavuklar didiklenir ve birazcik zeytinyaginsa, biraz tuz ve karabiber ilavesi ile biraz cevrilir. Pilav hazir olduktan sonra tabaga alinir, kizaran tavuklar ilave edilir ve afiyetle yenir.


TANDIR BÖREĞİ (GÖZLEME)

"Çok severim böreği geçenlerde yaptık ve ben resimlendirmek istedim hemen sizlerle paylaşmak için. Bazen toplanarak yapılıyor bu börek offffffffffffff envai çeşit iç harçlarla patatesli, domatesli, ıspanaklı, bahçe otlarıyla,kıymalı, peynirli,yumurtalı,sucuklu kaşarlı, çok lezzetli olur siz ne isterseniz koyabilirsiniz içine. Çok lezzetli bir yemek tandır böreği."

htp://dogada.blogspot.com/
Büyülü mutfak kokusunun sevgili ESRA'SI seni güzel yazılarınla büyülü yemek tariflerinle tanımaktan çok mutluyum senin çok severim dediğin bir tarifi yaptım beğenecekmisin bilmem esprili bir dille eleştirecekmisin yoksa ablacım benim yaptıklarım gibi güzel olmamışmı diyeceksin seni çok sevmiştik bu sevgimiz azalmayacak ne çok sevenin varmış senin için yapılanları görüyorsun ve bu dünyada tadamadığın mutlulukları eminim bundan sonraki ebedi hayatında tadacaksın .



MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:·Su· Tuz· Un(miktarını siz kendinize göre ayarlamalısınız)
İÇ MALZEMELERİ:· Ne isterseniz o· Kıyma· Patates· Peynir
YAPILIŞI:Hamuru kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz. 2 ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz. Sonra unlanmış tahta üzerinde 15 cm çapında açıyoruz içine istediğimiz malzemeyi koyuyoruz.(biz ince ince doğranmış patatesin içine soğan domates biber ve baharatlar koyarak bir harç, kıymanın içine soğan domates,biber ve baharatlar koyarak başka bir harç hazırladık ve çömlek peynirli yaptık) Evde pizza tavası vardı onda pişirdik ama sizler teflon tavalarda da aynı işlemi yapabilirsiniz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUN…



KÖFTELİ BÖREK

"Çocukluğum istanbul’da geçti… Orada da evde soba vardı ama babam yakardı tabii sizde çocuktuk soba yakacak değildim ya?Ardından orası burası derken, kendimi bildiğimden beri, kaloriferli evlerde oturduk. Hani sobalı evde bile otursak, bana ne sobadan babam yakar nasıl olsa…Tayinin çalıştığım kasabaya çıktığında her gün Kayseri’ye gidip geliyordum yine yoktu böyle bir sorunAmaaaaaaa yöneticilik de çok fazla sorumluluk gerektirmeye başlayınca, benim burada bir ev tutup kalmamı zorunlu kıldı. Ve beklenen sonuç ben soba yakmayı öğrendim. Şimdi soba yakma uzmanı gibi hissediyorum kendi mi. Ne güzeldir o sobanın üstünde tıkır tıkır kaynayan güğümle çay demlemek.Dışarıda lapa lapa kar yağıyordu, şimdi tarifini verdiğim köfteli böreği yaptım, sobanın üstünde kaynayan su ile çayımı demledim, çağırdım komşularımı, oturduk sohbet muhabbet. Hem yedik böreklerimizi, hem içtik çayımızı. İnanın gerçekten çok güzeldi…Köfteli böreği aslında yine her zaman tariflerine başvurduğum Emine BEDER’in bir kebap tarifinden esinlenerek yaptım. Asıl tarifte tek yufka ile yapılıyor ve mangalda pişiriliyorYaz gelsin bahçede mangalı yakıp onu da yapıcam. Buyurun köfteli börek";



http://asotu.blogcu.com/

Keşke….Keşke tanışabilseydik…
Tüm blogcular, blogspotcular ellerimize pişirdiğimiz bişeyleri alıp biryerlerde buluşup kaynaşabilseydik.
Esracık;
Yüzyüze hiç tanışmasak da en sevdiğim blogculardandın. Biliyosun. Söylemeye gerek var mı?
En güzel yorumlarımın çoğunu senden alırdım..Sadece eline sağlık, çok güzel olmuş demezdin..Bana önemli olduğumu hissettirip giderdin.Büyük işler başarmışım duygusu yaşatırdın.Azmı yardım ettin sanki bana, hiç bişey bilmezken blog yapımıyla ilgili az mı şey öğrettin..
Aslında Muçari tarifine talip olmuştum. Tarini geçen sene senden alıp yaptığım için bildiğim bişeydi. Üstelik defalarca pişirip çevremdeki herkese tarif vermiştim.Önce bütün tariflerin paylaşılmış, bana bişey kalmamıştı, yetişemedim-geç kaldım diye nasıl üzüldüğümü bilemezsin. Neyse sonuçta arkadaşlardan birinin mazereti oldu sanırım bana da böylece böreğini yapmak düştü..
Ah Esra aramızda olsaydın eğer;
-Kızım hiç acımadın mı bu kadar kıymayı yarım tepsi böreğe harcamaya, ben bununla dört kişilik mantı açardım…..derdim.
Bak, senden aldığım tarifi hiç değiştirmeden senin sözlerinle yayınlıyorum. Ama ufak tefek değişiklikler yaptım, kendimden bişeyler kattım böreğine bilgin olsun. Malzemeden hiç çalmadım inan… Sadece hazır şeylere karşı kötü hislerim var, hiç sevmem. O yüzden köfte harcı yerine evden soğan- baharat-sarımsak filan koydum. Taze soğan doğradım örneğin.
Kızmazsın biliyorum. Her yiğidin yoğurt yiyişi başkadır değil mi?
Seni çok sevdim-sevdik Esracığım.Mekânın cennet olsun canım.


MALZEMELER:· 500 Gr Kıyma· Yarım Paket Köfte Harcı· 2 Kaşık Galeta Unu· 3 Yufka· 1 Bardak Süt· Yarım Çay Bardağı Yağ· 2 Adet Yumurta
YAPILIŞI:Köfte malzemelerini karıştırıp köftemizi hazırlıyoruz. Ardından süt yağ ve yumurta karıştırılarak iç harcımız hazırlanır.1. yufkayı serdim içine iç harcından sürdüm, aynı işlemi2. ve 3. yufka içinde yaptım. Yoğurduğum ve dinlenmeye bıraktığım köfteyi 3. yufkanın üstüne rulo halinde serdim .Yufkaları da üstüne katlayıp rulo haline getirdim. 2 şer cm’lik keserek tepsiye dizdim. 200 derece fırında 40-45 dk pişirip afiyetle yedim… AFİYET OLSUUUUUUUN…


KIYMALI PATATESLİ BÖREK

"Merhabalar33 Yaşındayım. Diyebilirim ki insan 30 dan sonra olgunlaşmaya başlıyor. Ama sadece başlıyor. :) yavaş ve yavaş. Ben de öyle oldum. Başladım ama sadece başladım. Bazen üzücü bazen eğlenceli, hala devam ediyor olgunlaşmam.En hoşuma giden mevzu. Kalp kırmaktan sonuna kadar kaçmaya çalışmak oldu. Kırmadım mı? Arada yine de yapmışımdır. Evliya olmadım ya sadece 30 zu geçtim azıcık. Ama şimdi çok dikkat eder oldum sözlerime, davranışlarıma.10 yıl öncesi. İnanın o kadar fevri ve sabırsız bir insandım ki. Gözünün üstünde kaşı var diye kavga edebilirdim insanlarla. Zamanla Allahtan azaldı bu duygularımda çekilebilir bir insan haline geldim.Hayatta en olmadık tartışmalarımı da hep arkadaşlarım için yaptım. Gerçekten sevdiğim insanlar için gözü kara atladım her şeyin üstüne. Karşılık gördüm mü. Tabi ki hayırrrrr çünkü çevremde benden daha deli biri hiç olmadı. Ben onlar için aslanlar gibi çarpışırken (?*?&+!’^) :) hep boş kaldı arkam. :)Hala izlerini taşıyorum deliliklerimin sanırım. Çok olmasa da. Daha yumuşak en son etkinlikteki yarışma sonuçları için yorumları okurken gayet sakin ve safhane. Beş dakika sonra yorum bırakmış ve tartışma pozisyonu içine girmiş gördüm kendimi. Hala gülüyorum. Ya ben deliyim bana ne. Yazdıklarımı çok beğendim o ayrı ama bana ne. Neyse umarım çok çabuk biterde bende şu gaza gelme olayından kurtulurum. Ya gerçekten çok gaza gelen bir tipim yaaaaaaaaa"

http://ugurbocegimleafiyetle.blogspot.com/

Böyle bir etkinlik, böyle bir sebep için mutfağa gireceğimi hiç düşünmemiştim :((( Esra'yı tanıma fırsatım olmadı, onu sadece hergün baktığım nefis yemeklerinden ve bana bıraktığı yorumlardan tanıyordum.Ama öldüğünü duyduğum gün akşama kadar ağladım, erkenden aramızdan ayrılması beni çok etkiledi.Esra'nın çok istediği Kevgir'i devam ettirme düşüncesinde bulunup, hepimizi de bu ince düşüncesine dahil ettiği için sevgili Selen'e sonsuz teşekkürler ediyorum. Arkadaşlar bu böreği nasıl yaptığımı inan bilmiyorum, beynimden geçen çizgiler,düşünceler, mutfakta olan anlam veremediğim heyecan ne anlatsam havada kalır...Hele birde aklımdan geçen, küçük bir tebessüm etmemi sağlayan düşünceyi size de aktarsam eminim sizde benim gibi gülersiniz;biran için keşke dedim Esra yarın sayfasına yazsa "Arkadaşlar hepinize şaka yaptım, sizlerin sevgisini ölçmek istedim..." dese ne yapardık acaba, sonra düşündüm, sanırım hayatımda ilk defa bir şakaya kızmazdım, ne güzel bir şaka Esra, iyi ki de yapmışsın, iyi ki de sevgimizi ölçmüşsün, Hoşgeldin Esra derdim...İşte böyle düşünceler içinde böreği yaptım, daha eşime sunmadan fotoğrafını çektim, sanki bir yere birşey yetiştiriyordum, unuttum ki eşim bir tepsi böreği yiyemez, neden böyle bir telaş içindeydim, anlam veremedim.Çektiğim fotoyu beğenmedim ve yemekten 1 saat sonra Esra'ya özel bir tepsi hazırladım...(Şuan bu yazıyı yazmakta dahi zorlanıyorum,gözlerim doldu)
Esracım bak bakalım beğenecekmisin böreğimi, senin kadar güzel yapmışmıyım, not bekliyorum ona göre, hadi artık bırak şaka yapmayı da notumu ver :(
Not : Umuyorum böyle sebep için bir daha mutfağa girmeyiz :(:(:( Sizleri tanımıyorum ama uzaktan seviyorum, iyi ki varsınız arkadaşlar...Hepiniz yerinizde sağolun...


MALZEMELER:· 3 Yufka· 250 gr kıyma· 4 Adet Rendelenmiş Patates· Maydanoz· 1 Tatlı kaşığı Salça· tuz ve baharatlar· 1 Bardak Süt· 3 Kaşık Yoğurt· 2 Yumurta· 1 çay bardağı sıvı yağ



YAPILIŞI:Yufkaları küçük parçalara bölerek (kırpık kırpık) tepsimize 1 kat seriyoruz. Süt yoğurt, yumurta ve yağdan oluşan harcımızdan her kata sürüyoruz.Orta kata rendelereyerek kıyma ile kavurup içine salça baharat ve maydanozumuzu koyduğumuz kıymalı harcımızı seriyoruz sonra üstünü aynı şekilde kapatıp fırına veriyoruz. Çok basit ve lezzetli bir börek AFİYET OLSUUUN…


RULO PATATESLİ BÖREK

http://lezzetlilerim.blogspot.com/

Mekanın cennet olsun arkadaşım.
MALZEMELER:2 Orta Boy Soğan4 Orta Boy Patates3-4 Adet Yeşil biber150 Gr Kıyma2 Kaşık SalçaToz BiberMaydanozTuz
HAMURU İÇİN:1 Paket Katı Yağ¾ Su Bardağı Yoğurt2 Yumurta (birinin sarısı ayırılacak)4,5 Su Bardağı UnTuz
YAPILIŞI:Önce Soğan ve biberleri rondoda iyice kıyıyoruz Bir miktar yağ ile kıymayı da içine koyarak kavuruyoruz ardından , soyup rendelediğimiz patatesleri ilave ediyoruz. Patateslerde pişince içine salçayı , baharatları ve maydanozu ilave ediyoruz.Soğumaya BırakıyoruzÖte yandan eritilip soğutulmuş katı yağ, yoğurt yumurtalar ,tuz ve unu karıştırarak hamurumuzu elde ediyoruz. 15-20 dk dinlendirdikten sonra ikiye ayırıp bezelediğimiz hamurlarımızı önce merdane veya oklava yardımıyla ½ cm kalınlığında açıyoruz içine ikiye böldüğümüz harcımızı iyice yayarak rulo haline getiriyoruz. 1,5-2 cm kalınlığında kesip üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında pişiriyoruz. Kalan diğer hamur parçası içinde aynı işlemi uyguluyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUN

SULTAN BÖREĞİ

"Bu tarif tamamen Emine BEDER’e aittir. Bezelye severler için gerçekten hoş kolay ve lezzetli bir tarif. Tavsiye ediyorum."



http://mutfagimveben.blogspot.com/

Dünyada bunca kötülük varken, sevgi pırıltılarını seçebilmek güç olsa da.Bazen bir kardelenin inadıyla karların altından parıldıyor iyilikler,iyi insanlar.Yaşam telaşına kaptırdığımız anlarda buralardan göçeceğimizi unutsak da,bu dünyada yalnızca adımızı ve adımızla birlikte gelen sıfatlarımızı ardımızda bırakacağımızı unutsak da. Ardımızdan güzel hatıralar bırakarak,sevgi saygıyla adımızı andırarak göçebilmeliyiz bu diyarlardan.Bencilliklerimizden arınarak yaşamalıyız.küçücük bir çocuğu mutlu edebilmenin huzuruyla ayrılmalıyız.
Ben Esra öğretmeni hiç görmedim,kendisiyle hiç konuşmadım.Ancak tek bir yazısı,bir anısı ile gönlüme alıverdim onu.Çileğin ne olduğunu bile bilemeyen,belki ailesinin maddi durumu el vermediğinden hiç yememiş ve yiyemeyecek olan bir çocuğa yaptığı minicik görünen ancak koskocaman bir iyilikten.onun için saygıyla anıyorum şu an kendisini.ve eminim onu tanıyan herkes,onunla günlerini,hayatını,dostluğunu paylaşan herkes benden daha fazla saygı,sevgi ve özlemle anıyor kendisini.
Her birimizin Kevgir dergisini bu denli sahiplenmemizde bundan değimlidir ki.Esra öğretmenin yadigarına hak ettiği saygıyla sahiplenip,o buralarda olamasa da adı,hatıraları burada diyebilmek için değil mi?Esra öğretmen huzurla uyu.
Bu fikir kimden çıktıysa kendisinin önünde saygıyla eğiliyorum,çağrıyı görür görmez,elimden ne gelirse yapmak istedim.çok becerikli biri olmadığımdan çekinerek mail atsamda.Esra öğretmenin bana yardım edeceğinden hiç kuşkum yoktu.Ve eminim dün akşam beceriksiz ellerim,onun desteğiyle işledi.Onun anısına Sultan Böreğini yaptım,dualarla ve iyi dileklerimle…
Sultan böreğinin tarifine gelince,esra öğretmen öylesine güzel bir tarif vermiş ki bire bir onun tarifini uyguladım ve sonuç olarak harika bir börek çıktı.Et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanılabileceği gibi çay davetlerinde de inanılmaz şık ve lezzetli bir tarif olur kendisi.
Sevgili Esra öğretmen umarım senin tarifini sana yakışır şekilde yapabilmişimdir.Blog dünyası,öğrencilerin,ailen seni seven herkes,hepimiz seni çok özleyeceğiz.Ruhun Şad,Mekanın Cennet Olsun….

MALZEMELER:· 5 Yufka· 1 Kutu Konserve Bezelye· 300 Gr Kuşbaşı Doğranmış Et· 1 Soğan· 2 Kaşık Yağ· 2 Adet Havuç· Kekik, Tuz vs…Beşamel sos:· 2 Su Bardağı Süt· 2 Çorba Kaşığı Un· 2 Kaşık Margarin· 1 Bardak Kaşar rendesiYAPILIŞI:Etleri yağla suyun salıp çekene kadar kavuralım. Suyunu çekmeye başladığında doğranmış soğanı etlerin üzerine çıkacak kadar suyu ilave edelim. Doğradığımız havucu koyalım 5 dk sonra bezelyeyi ekleyelim. Sebzeler pişmeye yüz tutunca baharatları ekleyip 1 taşım kaynatalım.Yufkaları üst üste serip 6 parçaya ayıralım. İki üçgen parçayı üst üste koyup bir kaseye oturtalım. İçine hazırladığımız ve suyunu süzdüğümüz içten koyalım. Yufkaların dışta kalan parçalarını etlerin üzerine kapatalım. Daha sonra ters çevirerek tepsiye yerleştirelim.Sos için margarini eritip,unu ilave ederek karıştıralım. Un sararmaya başladığında , Ateşten alarak yufkaların üzerine gezdirelim kaşar rendesi serpelim. Fırına atıp kızartalım. AFİYET OLSUUUUUUUUUN



OTOĞLUOT BÖREK

"Merhabalar;Bu günlerde bir etkinlik daha varmış hatta konusu ramazanmış dediler ayol etkinlik daha yeni bitmedi mi dedim,Bu etkinlik yeni başladı ve ikinci durağıda Süheyla dediler. Bu kadar hengame içinde hiç haberim olmamış. Taşınma, kevgir ve işteki yoğunlukla beni bayağı etkilemiş anlaşılan bakar kör olmuşum ya da ben diğer etkinlik zannettim bunu o yüzden farkında değildim. OlsuMerhabalar… Yeni bir haftaya başlıyoruz ve ben bu yeni haftaya 1 yeni etkinlikle başlıyorum… resimden de anlaşılacağı gibi #ye 20 Yurdumuzun Yenebilir Otları. Ben yapmışken, dayanamadım biraz erken koydum etkinliğimi. Etkinlik sahibi Asya. Sitesi Benim Mutfağıma ve Asya'ya başarılar diliyorum… Ben otlara temkinli davranan bir tipim. Ama bunu pişerken ki kokusu bile beni cezp etti. Çok lezzetliydi. Burada bulamadım da taaaaa Mersin'den halam yolladı otları. Bu etkinlik için bayağı çalıştım yaniiiiiiiii. (tembel biri olarak zor bir görev)
n netice de haberdar olmuş oldum.:):):):)Sevgili
Süheyla olduğu için bende bu etkinliğe katılma kararı verdim. Kendisinebaşarılar diliyorum."



http://diyalogyemekleri.blogspot.com/

Sevgili Esra benim için ne kadar değerliymissin,bunu anlamak için gitmen mi gerekiyormuş,sana bu kadar alıştığımı ,seni bu kadar yakın gördüğümü farketmek için hoşçakal mı demeliymissin.Ama bu yazı hüzünlerle dolu olsun istemiyorum,son bir haftadır çok üzüldük çünkü,istedim ki seni bana hatırlatan neşeli yazılarına göndermeler yapayım...
mesela,canım Esracğım benim düzenledigim Ramazan etkinligine çok hoş bir yazı ile katılmıştı,hep aklımda..
daha bunun gibi bir sürü güzel yorum ve sitesine yazdğı yazılarla bize kendisini sevdiren dünya tatlısı Esra nın şu anda bulundugu yerde mutlu ve rahat olması tek dileğim...Bu dünyada melek gibi yüreği ile bizleri büyüleyen Esra inş.meleklerle biraradadır.
SELAMLAR...
Böreğin tarifi için Esra cığımın tarifini birebir uygulayamadım,çünkü onun kullandığı otlar yoktu,ben onun tarifini yayınlayayım,kendim ise ot olarak sadece biraz ıspanak ve biraz da maydanoz kullanabildim,gerisi aynı...




MALZEMELER



(Ot Miktarları Göz Kararı)· Isırgan Otu· Kuş Ekmeği otu (başka adını bilmiyorum sormayın )· Ispanak Otu (Kulakların Çınlasın Yaman Ayşeeeee)· Pırasa Otu :)· Yarım Kalıp Peynir (ben Çömlek peyniri kullandım) · 2 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Süt· 2 Yumurta (birinin sarısı üstüne)· Yarım Çay Bardağı Yağ· Tuz· 3 Adet Yufka



YAPILIŞI:Otları küçük küçük doğruyoruz içine peynirimizi ve tuzu koyup karıştırıyoruz. Yoğurt, yumurta, süt, yağı karıştırıyoruz. Yufkaları 8'e bölüyoruz. Bir parça alıp içine yoğurtlu harçtan sürüyoruz üstüne bir parça daha koyup yoğurtlu harçtan tekrar sürüp otlu karışımdan koyuyoruz. Kenarlarını kıvırıp sigara böreği gibi sarıyoruz. Üzerine yumurta sarımızı sürüp fırına veriyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUN




ETLİ BÖREK

"Merhabalar….Sıkıntı insana yemek keşfettiriyor arkadaşlar bende kendi kendime bir sürü yemek tarifi pasta tarifi denedim. İş denediklerimi sayfaya eklemeye gelince put gibi kalıyorum. Amaaaaaan deyip oyalıyorum kendimi…Ben bilmem bahar yorgunluğumuzdur. Ama elim hiçbir şeye değmiyor. Bizim yaman kız depresyondayım dedi. Çılgın Halenze bunu etkinlik ve sobelenme zannederek konu hakkında yazı yazdı. Bende yazıyı okuyunca sobelenmiş oldum sanırım. O kadar sobelenme arasında bir depresyon sobelenmem kalmıştı. Şimdi ben ne yapayım sizleri de sobeleyip kendimle aynı kıvama getireyim mi. Yoksa sizde zaten benim kıvamda mısınız? :)Yooooook ben yinede yalnız başıma oyuna devam etmek istemiyorum. Yazının sonunda sobeleyeceğim bir kaçınızı. Girin sizde benim yanıma çekelim halayımızı :)…İnanın sayfayı bırakmayı bile düşündüm ama misss kızın ve yaman kızın kızmaları sonucu. O fikrimi biraz erteledim.(korkuttular beni) :)Yeni bir gün umarım güzel olur. Bugün uzun süredir görmediğim arkadaşlarımla akşama kudurrrrrrrmayı planlıyoruz. Belki onların verdiği enerji ve gazla ben bir müddet daha devam ettiririm.Neyse bugün uzun yazamayacağım… Vazgeçtim sobelemiyorum da kimseyi kıyamadım sizlere canlarım…Ben keşfettiğim etli böreği anlatayım size deneyin kesinlikle memnun kalacaksınız diyeyim… Tercihi size bırakayım…Hepinizi çok öpüyorummmmmmm"

http://gannepisiriyor.blogspot.com/

Hepimiz bloglarımıza tarifleri yazarken özenle ayrıntılı anlatırız. Aman bir gün bir arkadaşım denerse tarifimde her şey kolayca anlaşılsın deriz. Hatta bir dostumuz tarafından tarifimiz denendiğinde değmeyin mutluluğumuza. Esracım eminim sen de bizim bu tatlı telaşımızı heyecanımızı hissediyorsun ve bizimlesin. O birbirinden güzel tariflerimin hepsi bir gün denenir mi acaba diye sen de heyecanla düşünmüşsündür. İşte o gün geldi. Her şey senin için. Kevgir’in bu sayısı seninle unutulmaz olacak.
Esracım seni çok fazla tanımıyordum. Birkaç mesajlaşmamız olmuştu o kadar. Ama yazıları Kevgir’den hep takip ediyordum. Zerrin’in ricası ile Kevgir’in Ramazan sofralarını bölümüne tarifler hazırlamıştım. Bu “fani dünya” koşturmacasından size davetiniz için teşekkür yorumu bile yazmaya vakit bulamadım. İkinci davetiniz acaba ne zaman olur diye heyecanla beklerken ikinci yazıyı yazmak bu sayıya kısmet oldu. Senin kendi kendine keşfettiğin Etli Börek tarifin ile katılıyorum bu sayıya.
Tariften önce insan sıkıntıdan evde yeni yemekler keşfediyor demişsin. Hatta blogu bırakmayı bile düşündüm de Yaman Ayşe ve Zerrin’in kızınca vazgeçtim demişsin. İyi ki de vazgeçmişsin yoksa hem güzel tariflerinden hem de Kevgir’den mahrum kalırdık.
Etli börek tarifin bence bu güzel tariflerinden en özeli. Kendim yaptım diye söylemiyorum. J Senin kendi kendine keşfettiğin bir tarif olması bakımından özel olduğunu düşünüyorum. Sana has senin yaratıcılığınla ortaya çıkmış bir tarif. O nedenle tarifini adım adım uygularken tatlı bir telaş içindeydim. Acaba layıkıyla yapabilecek miyim, Esra’ya beğendirebilecek miyim diye heyecanlandım. Pişerken bile aman unutmayayım yanmasın diye fırının başında bekledim desem yeridir. Sonuç ise mükemmeldi. Eşim ile yemeye doyamadık. Esracım çok teşekkür ederim evimize bu tarif ile konuk olduğun ve bu özel lezzeti tatmamıza vesile olduğun için. Siz sevgili dostlarıma da şiddetle tavsiye ederim. Bu lezzetten mahrum kalmayın bence. Ben bundan sonra sık sık bu börekten yapacağım ve hep Esracım seni yâd edeceğim. Mekânın cennet olsun. Huzur içinde yat, biz Zerrin’e destek olup Kevgir’i senin için devam ettireceğiz. Dualarımız seninle…


MALZEMELER:· 3 Yufka· 400 gr Kuşbaşı Yağsız Et· 2 Soğan· Yarım demek maydanoz· 2 Adet Yeşil Biber· Tuz, Biber ,Kekik· 1 Kaşık Salça· 1 Yumurta· 4 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ



YAPILIŞI:Eti düdüklüye koyarak kendi suyunu çekene kadar haşladım. (30 dk kadar). Yumurta yarım çay bardağı sıvı yağ ve yoğurdu çırptım iç harcı hazırladım.Pişen eti. Rondoda çok fazla ezmeden kıydım. Soğanı ve biberi kalan sıvı yağda küçük küçük doğrayarak pişirdim. Salçayı koydum. Eti koydum bir keze kavurduktan sonra maydanozu ekleyerek kapattım.(baharatlarda eklendi)Yufkanın birini tezgaha serdim önce yoğurtlu harçtan sonra etli harçtan içne koydum. 2. ve 3. yufkaya da aynı işlemi tekrarladıktan sonra, yufkaları rulo haline getirdim 2 şer cm kalınlığında keserek yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine dizdim.200 derecede 30 dk pişti. AFİYET OLSUUUUUUUUUN







RULO BÖREK



http://nagork.blogcu.com/

Ne yazacağımı bilemiyorum inanın, tatlı tombiş öğretmen Esramızın böreklerini yaptım, ben daha öncede bu böreği yapıyordum fakat benim tarif Esranınkinden biraz değişikdi, ama Esranın tarifiyle süper oldu, çünkü tarif Esra nın. Keşke gerçekden onu misafir edebilseydim ve bu böreklerden yapıp ona yedirebilseydim. Nasip ne diyelim.
Bazen onun resmini gördüğümde bu kızda benim gibi bayağı tombiş dedim, hatta blogcudaki bazı arkadaşların resimlerini gördüm onlar bayağı bir zayıf,narin ama Esrayı görünce oh ne güzel benim gibi bir tombiş daha var diyordum kendi kendime.
Aslına bakarsanız hüzünlü bir yazı yazmamak için kendimi zor tutuyorum o nedenle ne yazacağımı da bilmiyorum. Eminim bütün arkadaşlar da benim gibi hissediyordur.
Kevgir Aralık sayısının Esra ya ithafen çıkarılacak olması nedeniyle görev düşen bütün arkadaşların evinin mutfağında 3 gündür nefis kokular var ; çünkü o nefis kokulara ait tariflerin hepsi Tombiş Esramıza ait. Sayfasına girip rulo böreğini gören bütün arkadaşlar umarım benim böreğimin ona yakışır olduğunu düşünür. Esra için kolları sıvayan bütün arkadaşların emeğine ve yüreğine sağlık…..


MALZEMELER:· 3 Yufka· 4 Haşlanmış Patates· 2 Yumurta· 5 Kaşık Yoğurt· Yarım Demet Maydanoz· 150 Gr peynir ( Ben Beyaz ve Çömlek Peyniri Karışık Kulandım)· ½ Çay Bardağı Yağ· Tuz ve Kırmızı Toz Biber



YAPILIŞI:Önce haşlanmış patates,peynir ve maydanozu tuz ve biberi karıştırıp içi hazırlıyoruz, sonra yumurta yağ ve yoğurdu karıştırıp çırpıyoruz. Ardından önce İlk yufkayı serip önce yoğurtlu harçtan sürüyoruz. Ardından patatesli harçtan koyuyoruz. Sonra ikinci yufkayı üstüne serip aynı işlemi, üçüncü yufkayı serip aynı işlemi uygulayıp kenarları içe alıp yufkayı rulo haline getiriyoruz. 1-2 Saat dolapta dinlendirip 2 cm kalınlığında keserek yağlanmış tepsiye diziyoruz. 175 derecede 45-50 dk da pişiyor… AFİYET OLSUUUUUUUUUN







KOL BÖREĞİ

"Merhabalar33 Yaşındayım. Diyebilirim ki insan 30 dan sonra olgunlaşmaya başlıyor. Ama sadece başlıyor. :) yavaş ve yavaş. Ben de öyle oldum. Başladım ama sadece başladım. Bazen üzücü bazen eğlenceli, hala devam ediyor olgunlaşmam.En hoşuma giden mevzu. Kalp kırmaktan sonuna kadar kaçmaya çalışmak oldu. Kırmadım mı? Arada yine de yapmışımdır. Evliya olmadım ya sadece 30 zu geçtim azıcık. Ama şimdi çok dikkat eder oldum sözlerime, davranışlarıma.10 yıl öncesi. İnanın o kadar fevri ve sabırsız bir insandım ki. Gözünün üstünde kaşı var diye kavga edebilirdim insanlarla. Zamanla Allahtan azaldı bu duygularımda çekilebilir bir insan haline geldim.Hayatta en olmadık tartışmalarımı da hep arkadaşlarım için yaptım. Gerçekten sevdiğim insanlar için gözü kara atladım her şeyin üstüne. Karşılık gördüm mü. Tabi ki hayırrrrr çünkü çevremde benden daha deli biri hiç olmadı. Ben onlar için aslanlar gibi çarpışırken (?*?&+!’^) :) hep boş kaldı arkam. :)Hala izlerini taşıyorum deliliklerimin sanırım. Çok olmasa da. Daha yumuşak en son etkinlikteki yarışma sonuçları için yorumları okurken gayet sakin ve safhane. Beş dakika sonra yorum bırakmış ve tartışma pozisyonu içine girmiş gördüm kendimi. Hala gülüyorum. Ya ben deliyim bana ne. Yazdıklarımı çok beğendim o ayrı ama bana ne. Neyse umarım çok çabuk biterde bende şu gaza gelme olayından kurtulurum. Ya gerçekten çok gaza gelen bir tipim yaaaaaaaaa.
Neyse gaza geldim peynirli kol böreği ve kıymalı patatesli börek yaptım. Gaza geldim yedim. Gaza geldim buraya ekliyorum.Gelelim tariflerePeynirli kol böreği tarifi ayrıntısı ve güzel anlatımı ile
Portakal ağacında tıklayın ve alın çok lezzetli."



http://nalanmutfakta.blogspot.com/





MALZEMELER:· 3 Yufka· 250 gr kıyma· 4 Adet Rendelenmiş Patates· Maydanoz· 1 Tatlı kaşığı Salça· tuz ve baharatlar· 1 Bardak Süt· 3 Kaşık Yoğurt· 2 Yumurta· 1 çay bardağı sıvı yağ



YAPILIŞI:Yufkaları küçük parçalara bölerek (kırpık kırpık) tepsimize 1 kat seriyoruz. Süt yoğurt, yumurta ve yağdan oluşan harcımızdan her kata sürüyoruz.Orta kata rendelereyerek kıyma ile kavurup içine salça baharat ve maydanozumuzu koyduğumuz kıymalı harcımızı seriyoruz sonra üstünü aynı şekilde kapatıp fırına veriyoruz. Çok basit ve lezzetli bir börek AFİYET OLSUUUN…







BOHÇA BÖREĞİ

"Kendimce denediğim ve yaptığım (hem de ilk defa) bir börekti bu içini sevdiğim gibi hazırladım koyuverdim böreğin içine. Lezzetli idi. Kandırmıyorum siziiiiiiiii gerçekten."


http://damak-tad.blogspot.com/



Esra,inşallah senin için yapılanlar sana malum oradan.Tek dileğim yerin rahat, mekanın cennet olsun.Dualarımız seninle olacak her daim.Sana bundan sonra verilebilecek en güzel hediye dualarımızdır.RUHUN ŞAD OLSUN!GÜZEL UYU!!



MALZEMELER:· 5 Adet Yufka· 2 Parça Tavuk Göğsü· 2 Adet Soğan ve Biber· 1 Kaşık Salça· Maydanoz· 1 Su Bardağı Süt· 2 Yumurta· 2 Kaşık Sıvı Yağ



YAPILIŞI:Soğanı ve biberi çok ince hatta varsa rondoda kıyarız. Kapaklı bir tava içinde İnce kıydığımız tavuk etleri ile pişmeye bırakırız İyice piştikten sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra kıydığımız maydanozları ilave ederiz.Yufkalara tek tek süt ,yağ ve yumurta ile hazırladığımız harcımızdan dökeriz ardından zarf şeklinde katlarız. sonra bıçakla 4’e böleriz. Her parçayı tekrar zarf şeklinde katladıktan sonra katlanan kısımları alta getirerek tepsiye dizeriz. Üstüne yumurta sarısı sürüp ,susam serperek fırına veririz. AFİYET OLSUUUUN…






PİZZA

"Pizza var alır mıydınız?Fazla İtiraz edenin olacağını zannetmiyorum. Benim favori yiyeceklerimden biridir ama çok fazla yemişim sanırım bıkmalar başlamış… Yaptığımı bitiremedim formdan düştüm formdannnnnnn :)Doğrusunu söylemek gerekirse pizza benim hayatıma tam olarak gireli 16-17 sene olmuştur ama ne zaman yedin dersen 12-13 yıl önce yedim. Lise dönemimde arkadaşlarım pizza yemek için kafelere giderlerdi ama benim cep delik cepken delik olduğu için pek takılamazdım onlara. Tadını da çok merak ederdim.Meraklarımın kaynağı da her şeyin başlangıç suçlusu, Amerikan filmleri idi. O filmlerde evde yemek olmadığı zaman sipariş edilen ele alındığında söyle aşağıya doğru süzülen ve ucundan ısırdıkları zaman kaşarı uzayarak giden o yiyecek benim hayallerimi süslüyordu gerçek bu. :) Hatta İtalyan pizzası ile Amerikan pizzası arasındaki farkları bile öğrenmiştim, pizzadan daha yemeden bu filmlerden…Sonra bende o muhteşem yiyecekten yemiştim ve yer yemez ben bunu yapabilirim diye düşünmüştüm. İnceleyerek tam 2 saatte tadını çıkararak yemiştim pizzamı. Bütün malzemeleri aldım evde denedim tam bir fiyaskoydu. Benim yeni yemek yapma dönemlerim tahta gibi bir hamur bıçak kesmiyor. Ama bu pizza çöpe atılacak değil ya o tahtayı kemire kemire yemiştim.Şimdi gerçekten güzel pizzalar yapabiliyorum. Malzeme eksikti (mantar zeytin gibi) ama ben canım istediği için pes etmedim. Zevkini çıkara çıkara yedim yine. ( Cano Ayşecim bu seferlik senin için yazıyı kısa tuttum bir dahaki sefere söz veremem :) :) :) )Bu arada sevgili Yeşimce yemek beni sobelemiş aldım kullandım memnunum oyununa. Bir türlü yapamadım en kısa sürede yapacağım. Çok da normal bir şey beklemeyin benden :)"

http://evdemisiniz.blogspot.com/

Pizza var alır mıydınız?Buyuleyen mutfaktan gelen sesti bu. Sevgili Esra Pizzayi ne kadar coksevdiginden bahsediyordu. Ilk yedigi pizzayi 2 satte yavas yavasyediginden ve bunu yapabilmek icin tam tadini almak istediginden sozediyordu. Ilk yaptigi pizza basarisiz sonuclanmis ama sonrakidenedikleri gayet guzel olmustu.Bende aynen uyguladim Esra'nin tarifini ve sonuc hakikaten guzel oldu.Resmimi de onun resmi gibi kedili cektim. Kedisinden bahsetmisti biryazisinda onu surekli takip eden bir kedi ,kedicikte oksuz kaldi simdiogrencileri gibi :(
Sevgili Esra mekanin cennet olsun.UMRAN

MALZEMELER:(30 cm çapında Bir tepsi için)· 1 Çay Bardağı Ilık Su· 1 Pk Kuru Maya· ½ Çay Bardağı Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tepeleme Yemek Kaşığı Yoğurt· 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker· 1 Çay Kaşığı Tuz· Arzuya Göre İç malzeme· 2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar· 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası· Kekik· 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ· Alabildiğince UnYAPILIŞI:Maya, ılık su ve şekeri karıştırıyoruz (dr outker’in kuru mayası tercih). İçine yağımızı, tuzu, yoğurdu koyup iyice karıştırdım… Unu alabildiğince koyup kulak memesi kıvamında biraz daha yumuşak şekilde yoğurdum. 30 Dk kadar sıcak ortamda mayalanmaya bıraktım (sıcak ortam: bakınız sobanın arkası :)1 kaşık salçayı bir kaşık yağla ve kekikle karıştırdımMayalanan hamuru tepsini dibini yağlayarak el yardımıyla yaydım( o küçüldü ben yaydım o küçüldü ben yaydım gıcık oldum ya)Salçayı hamurun üstüne sürdüm.Arkasında kaşarı tam ortasına koydum ve kenarlara doğru eşit bir şekilde paylaştırdımİç malzemeleri yerleştirip 200 derecede 30 dk pişirdim…








PEYNİRLİ PAMUK POĞAÇA


"Merhabalar...Yine geldi kevgir zamanı, yine neler var neler,Binbir çeşit kurabiyeler,Süper sıcak ve güzel çorbalarLeziz mi, leziz et yemekleri,Kurabiye yapım aşamaları,Çocuklarınız acıkınca neler yapılabilir alternatifleri,Ayça'nın soruları,Mutfakta aşk,Etkinliklerden bir kaç tarif,İstanbul'da nereler gezilir.Film önerileriÇay saati önerileri,Hepsi ve daha fazlası "KEVGİR'DE"E hadi ne duruyorsunuz önce benim poğaça tarifime şöyle bir göz atın sonra kevgirin sayfaları arasında keyifli bir yolculuğa çıkın. Garanti veriyorum hiç bir dergide bu kadar denenesi yapılası tarif yok..."






Esra ile sanal ortamdaki tanışmam, günlüğümü yeni açtığım günlerde, pek fazla yorum almazken gönderdiği, takdir edici ve cesaret verici yorumla oldu. Güzel, yüreklendirici yorumuyla hemen özel bir yeraldı günlüğümde. Pek çok arkadaş edindiğim sanal alemde, gerçek tanışma olmadan bir sesi ve görüntüsü olan tek kişi Esra'ydı. Belki sayfasına yaptığım ziyaretlerle, hakkında öğrendiklerimle oluştu bu ses. Kendinden emin, destekleyen ve öğreten bir ses tonuydu Esra'nın kafamdaki sesi, tatlı sert bir tonda ama çok düşünceli ve iyi yürekli. Zaman içinde gerçekten öyle olduğunu anladım, samimi düşüncelerini yazıyordu ve bunu bize hissettiriyordu Esra yorumlarıyla ve sayfasından bize geçen pozitif enerjisiyle. Bir yıl içinde çok güzel ve unutulmayacak şeyler yaptı, en güzel mirası da harika blogu ve KEVGİR olacak.

Esra için çıkan bu özel sayıdaki nefis tatlardan biri de pamuk poğaça, yoğururken bile hissediyorsunuz hamurun pofuduk halini, tek önerim tepsi mayalanma süresini atlamamanız.

Tarif şöyle;

Malzemeler:(40 adet için)

-2 su bardağı süt-250 gr tereyağ
-1 çay bardağı sıvıyağ-1 paket yaş maya-1 tatlı kaşığı mahlep-4 yemek kaşığı şeker-2 çay kaşığı tuz-7 su bardağı un-1 yumurta sarısı
-200 gr beyaz peynir
Yapılışı:
Sütü ısıtıp, içine şeker ve mayayı koyup 5 dakika kadar mayanın kabarmasını bekliyoruz. Mayamız kabarınca, süt, maya karışımını, yağları, tuz ve mahlepi ekliyoruz. Unu parça parça ekleyerek, sert olmayan kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzu yarım saat kadar dinlendirdikten sonra içine peynir koyarak hamurumuzu şekillendiriyoruz. Sıcak bir ortamda 20 dakika kadar bekletip, tepside mayalanmaya bırakıyoruz. Üzeri için yumurta sarısı , bir çimdik pudra şekeri ve bir tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıyoruz ve poğaçaların üzerine sürüyoruz. Esra üzerlerine susam serpiştirmişti, ben ayçekirdeği serpiştirdim. Bunlar yerine çörekotu da olabilir. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında 30-35 dk pişiriyoruz. (Esra 200 derece yazmıştı, benim fırınım çabuk pişirdiği için ısıyı biraz düşürdüm sizler de kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz) Afiyet olsun....
Büyücü Hatun içimizde yaşayacak…..


MİNİ PİZZALAR

"Merhabalar ;Daha da yoğunlaşacak bir tempo içine girmeye başladık. Kesin olmayan söylentiler sonucunda okulların tatili öne alınacakmış. Buda bizi iyice strese soktu. Karneler, evraklar, yıl sonu gösterileri, hepsi bayağı yoracak bizi. Tatlı bir yorgunluk olacak keşke hep böyle yoğun olsak di mi ama.Mesleğim çok önemli benim için , çünkü çocukları çok seviyorum. Ama bazen öyle davranışlar görüyorum ki bu çocuk olamaz diyorum. Bahsettiğim güzel davranışlar değil arkadaşlar. Ben bunu bilir bunu söylerim her şeyden önce büyüğüne saygı öğretilmeli çocuklara.Başka bir olay daha var bu hafta bizi meşgul eden gülmeli mi ağlamalı mı bilmiyorum ama kısaca anlatayım. 1. Sınıftaki iki haylaz arkadaş, biri babasının büyük abisinin nişanı için biriktirdiği 3500 lirayı bulmuş evden almış. Evden çıkıp, çarşıya varana kadar ve çarşıya vardıktan sonra bir kısmını dağıtmış, bir kısmını da harcamış.İşin acı yönü şu ne paradan alan sen nerden buldun bu kadar parayı demiş.Ne de dükkanında çocukların büyük miktarda para harcamasına izin verenler sormuş, nerden buldunuz bu parayı diye.Onlar sormamış çocuklar dağıtmış ve harcamış.Çocukları konuşturduk. Para kavramından tam olarak haberdar olmadıkları için ve o paraya da çok uzanan kişi olduğu için kimin ne aldığını bilmiyorlar.Gitti adamcağızın parası.Şu anda da yanında bir öğrencim(Betül) kalıyor. Kalmak istediğini söyledi bende olur dedim.Şimdi yemek ne alaka diyeceksiniz ben bulurum bir şey her zaman bulmuyor muyum. Betül’cüğümle beraber yaptığım etli ekmek ve minik pizzaları. Hamur o kadar nefis oldu anlatamam. Keşke sadece hamur yeseydim deyip durdum :)Bu arada okul bitince, tandıra gidip ekmek yapan hatunların fotoğraflarını çekeceğim size. Ekmek hikayesi birde kasabalı kadınlardan dinleyin bakalım."







Bir gün; böyle tarif yayınlayacağım hiç aklıma gelmezdi. Bir çok blog duygularımızı dile getirdi, çoğuna katılıyorum. Esra ile fazla paylaşımımız olmadı, bloğunu tarif almak için her görüntülediğimde; gencecik, hayat dolu, herşeyini paylaşmak isteyen, genç bir öğretmenin öylece bırakıp, aramızdan ayrılmasına içim acıyor.Esra, her tarif için bir hikayesini yazmış, benim seçtiğim tarife şu cümlelerle başlamış ;"Sanırım çok bunalım takıldım son günlerde. Umarım çok sıkmadım sizi. Ama demiştim ya ailem gibi oldunuz. Kime anlatayım ? kime dertleneyim ve naz yapayım? Tabi ki sizBu süre zarfında en büyük ilacım blog arkadaşlarımın sayfalarını gezmek ve yorumlar bırakmaya çalışmaktı. Fark ettim ki çok arkadaşım olmuş. Mutlu oldum. Hem de çok. Gezerken eğlendiğimde oldu hüzünlendiğimde. "...



MALZEMELER:· 2 Su Bardağı Ilık Süt· Kaşar,sosis,sucuk· Kıyma,soğan,biber,sarımsak,· Yarım demet Maydanoz· 1 Paket Yaş Maya (42 gr)· 1 Tatlı Kaşığı Mahlep· 4 Yemek Kaşığı Toz Şeker.· 1 Yemek Kaşığı Tuz· 3/2 Su Bardağı Sıvı Yağ.· Alabildiği kadar un· Üstü için yumurta sarısı


YAPILIŞI:2 bardak ılık sütte mayayı eritiyoruz mayalandırmadan, mahlebi, şekeri,tuzu yağı koyup karıştırıyoruz. Ardından kulak memesi kıvamından çok daha yumuşak olacak kadar un koyarak yoğuruyoruz. Miktarı siz ayarlayacaksınız dikkatli olun yumuşak olacak. 1 saat kadar ılık ortamda mayalandırıyoruz.Hamurlardan küçük parçalar hazırlayıp yuvarlakça elimizde açıp içine pizza malzemelerini koyuyoruz.Kıymalı içimizi de hazırlayıp, şekil verdiğimiz hamurların içine yayıyoruz. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp pişiriyoruz.AFİYET OLSUUUUUUUUUUUN….



AÇMA

"MerhabalarSanırım çok bunalım takıldım son günlerde. Umarım çok sıkmadım sizi. Ama demiştim ya ailem gibi oldunuz. Kime anlatayım ?kime dertleneyim ve naz yapayım? Tabi ki size.Bu süre zarfında en büyük ilacım blog arkadaşlarımın sayfalarını gezmek ve yorumlar bırakmaya çalışmaktı. Fark ettim ki çok arkadaşım olmuş. Mutlu oldum. Hem de çok. Gezerken eğlendiğimde oldu hüzünlendiğimde. Tüm bunları yaparken dedim ki kendime neden gördüğün ilginç yazıları ve o an gelişmiş ilginç enstantaneleri yazmıyorum sayfamda. Evet karar verdim. Hafta boyunca dolaşacağım notlar alacağım ve arkadaşlarımın sayfalarında hoşuma giden yazıları kendimce yorumlayacağım. Kesinlikle eleştiri gibi olmayacak ben haddimi bilirim. Dedim ya hoşuma gidenler.Ben Bunun ilk örneğine pazartesi başlamayı düşünüyorum ve her pazartesi bu şekilde devam etsin istiyorum.Bu sebeptendir 2 örnek hazırladım sizlere. Çok hoşuma giden 2 not. Birini ben buldum diğerini zerrin gösterdi.Canım Muhterem’cim benim blogcu aleminde en çok sevdiğim arkadaşlarımdan biridir. Laylay lom sayfasına gittim. Çayın öyküsünü yazmış ilginç bir şiirle. Okudum biraz tuhaf oldum. Yorumumu yazdım ve sayfaya tekrar tıkladım diğer yorumları gördüm. Hepsi hemen hemen aynıydı çayın öyküsünü okuduktan sonra “yok bi daha çay içmeyi düşünmüyorum” diyorlardı. O kadar çok güldüm ki bende benzer bir yorum bırakmıştım. Moralim çok bozukken muhteremciğimin sayfasında rastladığım güzellik beni o an için tüm sıkıntılardan kopardı ve çok eğlendim. (umarım kızmadın canımın içi kızdıysan hemen kaldırırım yazıyı)Diğeri takıperilerin de idi zerrin gösterdi. Sanırım Bir yanlışlık sonucu sevgili Eren’i Derya BAYKAL zannetmişler ve açıklama yapmak zorunda kalmış. “Arkadaşlar ben Derya BAYKAL değilim lütfen yün, tığ, şiş istemeyin” diye. O kadar hoşuma gitti ki sormayın :)Aslında buradaki yazılar hep ilginç benim yazmama gerek yok. Aycak (Ayça) bahsetmek istediğim kişi. Çok hoş eğlenceli , sevgi dolu bir insan Ayça. Çok kısa süredir tanımama rağmen, 40 yıllık dostum gibi. Yazılarını okurken, gülümseme yüzünüzden hiç eksik olmuyor. Ben sadece diyorum ki; bir de Ayça’yı ziyaret edin bana gelmişken. Süper karşılayacak sizi muhabbetiyle…Pazartesi ya da Salı günü birikimlerle geleceğim. Hazır olun yazın yazılarınızı ben geliyorummmmmmmmmmm.Neyse bu kadar yeter bunun üstüne ben size bir açma tarifi vereyim de hafta sonu yaparsanız afiyetle yiyiniz…Sevgiler"





MALZEMELER:· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ· 2 Su Bardağı Ilık süt· 2 Çay Kaşığı Mahlep· 40 Gr Yaş Maya· 2 Yemek Kaşığı Tuz· 4 Yemek Kaşığı Toz şeker· 1 Paket Katı Yağ· Alabildiğince Un


YAPILIŞI:Ilık süt ile maya karıştırılır içine katı yağ dışındaki diğer malzemeler eklenir, Yoğrulur. Mayalanan hamur 8 parçaya bölünür , katı yağ dörde bölünür.Önce bir parça hamur alınır tabak büyüklüğünde açılarak içine bir parça katı yağ konur. Diğer hamurda aynı şekilde açılarak yağlı hamurun üstüne kapatılır. Rulo haline getirildikten sonra hamur elde uzunlamasına sıkılarak yağı yemesi sağlanır. Uzunlaşan hamurdan bir karış alarak elimizde kıvırarak uçlarını birleştiririz. Tüm hamurlar için aynı işlem uygulanır.Üstüne 1 Yumurta sarısı sürülür fırına verilir. AFİYET OLSUUUN

BRIOCHE

"Merhabalar;Evde genelde diziler izlemek yerine, cnbs-e ve e2 kanallarındaki dizi ve showları izlemeyi tercih ediyorum. Diziler bir yana özellikle e2 deki ellen Show tam favorim. Hatun süper sabah programı yapıyor ama bizimkilerin yaptığı sabah programlarını düşününce utanıyorsunuz. Hem çok eğlenceli hem çok faydalı hem de süper ünlülerden oluşan bir içerikle her gün çıkıyor insanların karşısına. Ellen şu iki haftadır bir konunun üzerinde çok duruyor. Bende konuyu çok beğendim ve sizlerle paylaşmak istedim. Ellenin herkese aşılamaya çalıştığı şey “yaşam listesi”. Bu liste yaşadığın sürece yapmak istediğin şeyleri sıralamandan ve bu sıralamaya uyarak, yani yapmaya çalışmaktan oluşuyor.Nasıl başladığına dair şöyle bir hikâye duydum. “11 Eylül saldırıları sırasında ikiz kulelerde 26 yaşında bir bayan ölüyor. Ailesi kendini toparladıktan sonra onun notebookunu kullanmaya başlıyor. Dosyaları karıştırırken kızının yaşam listesini buluyor. Bu listeyi kızının arkadaşına gösteriyor. Oda alıp yerel gazetelerde hikâyesi ile birlikte yayınlatıyor. Bu gazetelerden sonra times da çıkıyor daha sonra tüm ulusal kanallar yayınlıyorlar genç kızın hikâyesi ile birlikte yaşam listesini. Ailesi çok mutlu olduklarını çünkü 100 maddelik listenin neredeyse tamamına yakınını kızlarının başardığını söylüyor.”Bu hikâyenin yayılmasıyla herkes bir yaşam listesi hazırlıyor. Ellen sayesinde de olay çığ gibi büyüyor. Çünkü insanları yüreklendiriyor. Ve kendine yaşam listesini gönderen seyircileri arasından hemen her gün birini seçerek listesindeki birkaç maddeyi gerçekleştirmesine yardımcı oluyor.Aslında bizde bir yaşam listesi hazırlasak beklide fena olmayacak. Sıkıldım hayatım monoton şikâyetlerinden biraz olsun uzaklaşmış oluruz. Hayatımızda bir amacımız, hedeflerimiz olur belki belki. Ne dersiniz?Esra’nın yaşam listesi 1 numaralı olayı. Fransız ekmeği brioche yap. (yok artık)Evet yaptım. Konuyu da araştırıp yaptım. Fransız ekmeğine verilen isimlerden biri ve yüzlerce çeşidi var. Genelde içine malzemeler konularak yapılan bir ekmek türü bu. Bu tanımı okuyunca Fransa kraliçesi Marie Antoinette geldi aklıma. “halk aç, ekmek istiyorlar” isteğine “Qu'ils mangent de la brioche.” “ ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler” cevabını vermiştir.Bende onu dinledim. Ekmek bulamadım , Marie Antoinette , brioche yaptım. :)Buyurun tarif (aman ne konuştum ne konuştum offffff)… Tarif Leziz dergisinden alıntıdır."



http://cerkezkizi.blogspot.com/

ESRANIN YAŞAM LİSTESİ1. MADDE: BRİOCHE YAPMAK2.MADDE: UMARIM DİĞER MADDELERİ BU KISACIK ÖMRÜNE SIĞDIRABİLMİŞSİNDİR ARKADAŞIM.

MALZEMELER:· 250 Gr Un· 1 Kahve Fincanı Süt· 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker· 20 Gr Yaş Maya· 2 Yumurta· 75 Gr Margarin ve Tereyağı· 1 Çay bardağı yeşil veya siyah zeytin· 1 Çay Bardağı Kurutulmuş Domates.· Üstüne 1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:Öncelikle süt ılıtılarak maya ve toz şeker eritilir. Sırasıyla 2 yumurta, tuz, tereyağı, zeytin ve kurutulmuş domates eklenir. En son un eklenerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamur cıvık olursa bir miktar un ekleyebilirsiniz. Kalıpları iyice yağladıktan sonra ceviz büyüklüğünde hamurlar alarak kalıba yerleştirin ve parmaklarınızla hamurun ortasına bir çukur oluşturun. Bu çukurlara daha küçük yuvarladığımız hamurları yerleştirin. 40-45 dakika dinlenmesi için bekletin. Üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUNNNNNNNN



BAKLAVA

"Merhabalar;
Blogspota geçtim geçeli çok rahatladım. Sorunsuzum. En güzeli eklediğim yazılarım ve fotolarım kaybolmuyor. Ve gördüm ki bir çok arkadaşım önce veya sonra geçmişler blogspota onları buralarda buldukça yıllardır görmediğim akrabalarımı görüyor gibi oluyorum. Ama üzüldüğüm bir nokta var ki geride bıraktığım arkadaşlarım. Bir çoğuna geçmeleri için elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum.
Bir kaç gündür blogcuyu ziyeret etmek kalan arkadaşların sayfalarını dolaşmak ve msj bırakmak için uğraşıyorum ama ne mümkün. Ya sayfayı açamıyorum. Hadi inatla uğraştım ve sayfayı açtım diyelim bu seferde güzelce yazdığım yorumlarımı gönderemiyorum.
Lama'nın yaptığı davetin ardında bir davette ben yapayım. Haydi arkadaşlar gelin buraya. Şablon değişikliği sizleri korkutmasın. Blogcuda çalışabilen burada neler yapmaz ki hem kime sorsanız size yardımcı olur.
Bakın size tatlı ikram ediyorum...:) sizleri ikramlarımla kandırıp buraya çekmeye çalışıyorum. Alın bakın tadlarına hepsi nefis... Buyrun buyrun daha ne yemekler ne ikramlar var neler
Öncelikle şekerparemlebaşlayalım tarif portakalağacından görüntünün aslı ile alakası yoktur ama tadı süperdi..."




Senay wuslat


ESRA'YA;RABBIM MEKANINI CENNET EYLESIN,AILESINE VE TUM SEVENLERINE SABIR VERSIN.Tarife buradan ulaşabilirsiniz.



TRABZON KIYMALISI


"Merhabalar;Ben yine etkinlik için geç kaldım...Ama inanın işten güçten başımı kaldıramıyorum... Bugün müfettişlerimiz vardı yarın yine gelecekler. Okulun işleri tüm vaktimi alıyor.Bu hengame içinde yine de etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımın sevinçlerine ve emeklerine ben de bişeyler katmak istiyorum...Etkinlik sahibesi Yeşim ve konusu karadeniz yemekleri. Doğrusu, Karadeniz yemekleri hakkında hamsi kızartması ve karalahana sarması dışında, pek bir bilgim yok. Hamsi ve karalahana almak için vaktim olmadığından, başka yemekler denemeye karar verdim. Arama motoruna yazdıktan sonra konuyu, karşıma bir sürü yemek tarifi çıktı. Ben de içlerinden, evde olan malzemeleri de değerlendireceğim "Trabzon kıymalısını" buldum. Bizim yörelerin kıymalısı ve lahmacununa benziyordu. İyiki yapmışım. İşte tarif... (netten buldum...)"



MALZEMELER:
1,5 Bardak Un, Tuz
İÇ MALZEMESİ: 200 gr Kıyma, 1 Soğan, Maydanoz, 2 Domates
YAPILIŞI:
1,5 bardak un alabildiği kadar su ve bir miktar tuzla yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
Diğer yandan soğan ,maydanoz ve domates robottan geçirilir. Kıyma konarak tuz eklenerek karıştırılır.
Hamur un yardımıyla küçük bir tepsi büyüklüğünde açılır. Tepsiye konur. Kıymalı harş üzerine yayılır. 200 derece fırında 40 dk pişirlir. AFİYET OLSUUUUUUUUUUUUN


ETLİ BÖREK

"Merhabalar….

Sıkıntı insana yemek keşfettiriyor arkadaşlar bende kendi kendime bir sürü yemek tarifi pasta tarifi denedim. İş denediklerimi sayfaya eklemeye gelince put gibi kalıyorum. Amaaaaaan deyip oyalıyorum kendimi…Ben bilmem bahar yorgunluğumuzdur. Ama elim hiçbir şeye değmiyor. Bizim yaman kız depresyondayım dedi. Çılgın Halenze bunu etkinlik ve sobelenme zannederek konu hakkında yazı yazdı. Bende yazıyı okuyunca sobelenmiş oldum sanırım. O kadar sobelenme arasında bir depresyon sobelenmem kalmıştı. Şimdi ben ne yapayım sizleri de sobeleyip kendimle aynı kıvama getireyim mi. Yoksa sizde zaten benim kıvamda mısınız? :)

Yooooook ben yinede yalnız başıma oyuna devam etmek istemiyorum. Yazının sonunda sobeleyeceğim bir kaçınızı. Girin sizde benim yanıma çekelim halayımızı :)…İnanın sayfayı bırakmayı bile düşündüm ama misss kızın ve yaman kızın kızmaları sonucu. O fikrimi biraz erteledim.(korkuttular beni) :)Yeni bir gün umarım güzel olur. Bugün uzun süredir görmediğim arkadaşlarımla akşama kudurrrrrrrmayı planlıyoruz. Belki onların verdiği enerji ve gazla ben bir müddet daha devam ettiririm.Neyse bugün uzun yazamayacağım… Vazgeçtim sobelemiyorum da kimseyi kıyamadım sizlere canlarım…Ben keşfettiğim etli böreği anlatayım size deneyin kesinlikle memnun kalacaksınız diyeyim… Tercihi size bırakayım…Hepinizi çok öpüyorummmmmmm"




Hepimiz bloglarımıza tarifleri yazarken özenle ayrıntılı anlatırız. Aman bir gün bir arkadaşım denerse tarifimde her şey kolayca anlaşılsın deriz. Hatta bir dostumuz tarafından tarifimiz denendiğinde değmeyin mutluluğumuza. Esracım eminim sen de bizim bu tatlı telaşımızı heyecanımızı hissediyorsun ve bizimlesin. O birbirinden güzel tariflerimin hepsi bir gün denenir mi acaba diye sen de heyecanla düşünmüşsündür. İşte o gün geldi. Her şey senin için. Kevgir’in bu sayısı seninle unutulmaz olacak.
Esracım seni çok fazla tanımıyordum. Birkaç mesajlaşmamız olmuştu o kadar. Ama yazıları Kevgir’den hep takip ediyordum. Zerrin’in ricası ile Kevgir’in Ramazan sofralarını bölümüne tarifler hazırlamıştım. Bu “fani dünya” koşturmacasından size davetiniz için teşekkür yorumu bile yazmaya vakit bulamadım. İkinci davetiniz acaba ne zaman olur diye heyecanla beklerken ikinci yazıyı yazmak bu sayıya kısmet oldu. Senin kendi kendine keşfettiğin Etli Börek tarifin ile katılıyorum bu sayıya.

Tariften önce insan sıkıntıdan evde yeni yemekler keşfediyor demişsin. Hatta blogu bırakmayı bile düşündüm de Yaman Ayşe ve Zerrin’in kızınca vazgeçtim demişsin. İyi ki de vazgeçmişsin yoksa hem güzel tariflerinden hem de Kevgir’den mahrum kalırdık.



Etli börek tarifin bence bu güzel tariflerinden en özeli. Kendim yaptım diye söylemiyorum. Senin kendi kendine keşfettiğin bir tarif olması bakımından özel olduğunu düşünüyorum. Sana has senin yaratıcılığınla ortaya çıkmış bir tarif. O nedenle tarifini adım adım uygularken tatlı bir telaş içindeydim. Acaba layıkıyla yapabilecek miyim, Esra’ya beğendirebilecek miyim diye heyecanlandım. Pişerken bile aman unutmayayım yanmasın diye fırının başında bekledim desem yeridir. Sonuç ise mükemmeldi. Eşim ile yemeye doyamadık. Esracım çok teşekkür ederim evimize bu tarif ile konuk olduğun ve bu özel lezzeti tatmamıza vesile olduğun için. Siz sevgili dostlarıma da şiddetle tavsiye ederim. Bu lezzetten mahrum kalmayın bence. Ben bundan sonra sık sık bu börekten yapacağım ve hep Esracım seni yâd edeceğim. Mekânın cennet olsun. Huzur içinde yat, biz Zerrin’e destek olup Kevgir’i senin için devam ettireceğiz. Dualarımız seninle…
MALZEMELER:· 3 Yufka· 400 gr Kuşbaşı Yağsız Et· 2 Soğan· Yarım demek maydanoz· 2 Adet Yeşil Biber· Tuz, Biber ,Kekik· 1 Kaşık Salça· 1 Yumurta· 4 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ


YAPILIŞI:Eti düdüklüye koyarak kendi suyunu çekene kadar haşladım. (30 dk kadar). Yumurta yarım çay bardağı sıvı yağ ve yoğurdu çırptım iç harcı hazırladım.Pişen eti. Rondoda çok fazla ezmeden kıydım. Soğanı ve biberi kalan sıvı yağda küçük küçük doğrayarak pişirdim. Salçayı koydum. Eti koydum bir keze kavurduktan sonra maydanozu ekleyerek kapattım.(baharatlarda eklendi)Yufkanın birini tezgaha serdim önce yoğurtlu harçtan sonra etli harçtan içne koydum. 2. ve 3. yufkaya da aynı işlemi tekrarladıktan sonra, yufkaları rulo haline getirdim 2 şer cm kalınlığında keserek yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine dizdim.200 derecede 30 dk pişti. AFİYET OLSUUUUUUUUUN




ET BURGER


"Merhabalar;Koştur koştur zayıflayacağım valla... Benim gibi oburluğa ve tombulluğa alışkın bir bayan için zayıflamak mı oy oy oy...
Ne bitmez iş yoğunluğum varmış. İnanın vakit bulup tarif eklemek için deliriyorum. Pc başına geçip sizlerin sayfalarını dolaşmak için deliriyorum. Ama bir türlü vakit bulamıyorum. Özledim sayfaları gezip güzel yemeklerinize bakıp yorumlar yazmayı.Bu arada bazen denk geliyorum blogculardan bayağı bir taşınan olmuş, arkadaşlarım çok sevdiğim, dostlarım gelmiş buralara. Hepsine teker teker hoş geldiniz diyorum. Bir fırsat bulursam ziyaretlerime başlayacağım...Bloğum benim için bir kaçış yeri dinlenme durağı azıcık daha dinlendim herhalde e artık ben işimin başına döneyim ama önce tarifler."



http://cilekkokusu.blogspot.com/

Kocaman bir aile gibiyiz BİZ… Birbirimizi hiç görmesek de sesimizi duymasak da. Gönül bağı ile bağlı olmak bunun adı. Birimizin ayağına taş değse hepimiz acı çekeriz. Sevgiyi paylaştık çünkü, yüreğimizi açtık birbirimize kilometrelerce mesafeden bile. Sabahları merhaba diyerek başladık güne, akşamları iyi geceleri esirgemedik… Amacımız birdi, yüreğimiz birdi, kaygılarımız birdi, sevgilerimiz bir…
Bu koskocaman ailemizde sevgili Esra’mızı kaybettik. Üzgünüz hem de çok. Belki de hiç birimiz düşünememiştik böyle kayıplar yaşayacağımıza. Birbirimize bu kadar bağlanacağımızı hayal etmemiştik belki de. İlk kaybımız Esra, bunun şaşkınlığı gönlümüzde. Elden ne gelir deyip onun mirasına sahip çıktık. Elimizden gelen tek şeye. Yüreğimiz senin yanında, seni hiç unutmayacağız.

Esra’nın tarifini büyük bir şevkle denedim, çok güzel oldu. Tarifini de onun sayfasından aynen aldım. Onun dilinden duymak en güzeli….

MALZEMELER:
Hamburger ekmeği, 300 gr kıyma, Galeta Unu, 1 adet Yumurta, Köfte Harcı, Marul Yaprakları
Domates, Kornişon Turşu, Mayonez ve Ketçap



KREP PARİZYEN



"Merhabalaaaaaaaaaar

En sonunda yazı ekleyebildim ve sizleri dolaşmaya çıkabileceğim hazır olun güzel ikramlarınızı bitirmeye geliyorum. Arayı Uzattım çünküüüüüüüüüü…Salı günü Müfettişlerimiz geldi yıllık olağan teftiş zamanı, sınıflara dağıldılar bir tanesi de idarede benim yanımda benim teftişi yaptı. İstediği defterleri tek tek çıkardım inceledi (umarım beğenmiştir). Buraya kadar iyi ve hoş. Sonra okulu gezmek bölümleri görmek istedi. Ve tabi ki ana sınıfını da. Allahım benim canavarların bir şeyler yumurtlayabileceğini biliyordum ama bu kadarını asla… Beni rezil ettiler.yaramaz maskotumuz, baş tacımız, çokbilmişimiz Gürkan. Müfettişle içeriye girdim ve hemen anında bize dönüp şu cümleyi kurdu...“aaaaaaaaaaaaaa Esra öğretmenimin karnı(göbek oluyor) kocaman seninki küçükmüş amca” lay la lay la la la benim rengi tahmin edebiliyor musunuz? Hadi ya hepinizde tahmin ettiniz işte. Yüzüme vurulduğuna mı yanayım. Gülme krizine girmiş kendime mi acıyayım bilemedim.2 Gün sürdü teftişimiz. Şükür sorunsuz atlattık.

Yaramaz Gürkan mutlu mesut 23 Nisanda oynayacakları Kafkas oyunlarına hazırlanıyor.Bu arada burada telefon hatları çöktüğü için 2 Gün boyunca netle bağlantımda kesildi. Kafayı yedim. Olmuyormuş ya netsiz olmuyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr… İtiraf ediyorum ben bir bağımlıyım… :)Akşam vakit geçiremedim.Tamam, benim tv izlesem de, izlemesem de hep açık olur ama ben ona bakmayı unutmuşum sanırım, izleyecek bir şey bulamadım. Çay yaptım içtim 3 çeşit pasta yaptım, evi temizledim. (ben dememiş miydim net beni tembelde yapmış)… Yok yok yok vakit geçmedi. Neyseki 1,5 gün aradan sonra kavuştum hasret giderdim :).Bu yüzden ziyaretlerimde aksamalar olmuştur. Ben şu tarifi de vereyim hemen geliyorum.

Açılınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn



Eski bir yemek kitabını karıştırırken buldum bu tarifi denedim memnun kaldım. İsmine netten baktım aslında birçok yemekte bu ismin kullanıldığını gördüm tahmin ettiğim gibi Fransız usulü manasında yani “Paris’iyen” Parislice anlamına geliyormuş sanırım… Sizde deneyin kesin çok seveceksiniz."





sevgili esrayı bloğundan tanımıştım.ziyarete gidiyor hazırladığı güzellikleri takip ediyordum.sevgili zerrincim sitesine geçtiğinde ona yorum yazdım bikaç saat sonrada sevgili zerrin ve esra bana geldiler yorum bırakmışlar .bundan bikaçgün öncede

www.mutfaknotlari.com/mn_forum da sevgili esranın doğum gününü kutlamıştık mekanın cennet olsun tüm dualarımız seninle şimdide sevgili esranın o harika tarifleri arasında seçtiğim krep parizyeni paylaşmak istiyorum.inanın çok lezzetli bir yemek oldu. su böreğini andıran bir tadı var mutlaka deneyin derim


MALZEMELER:


KREP İÇİN:· 2 su Bardağı Süt· 2/3 Su bardağı Un· 2 Yumurta· Tuz

İÇİ İÇİN:· Yarım Kilo Kıyma· 2 Adet Soğan· 2 Adet Biber· 2 Domates· Tuz, toz biber, kekik,istenilen baharatlar· Maydanoz· 3 Kaşık Yağ

BEŞAMEL SOS İÇİN:· 2 Su Bardağı Süt· 1 Çorba kaşığı teryağı· 1 Fincan Un· 2 Çorba Kaşığı Kaşar· Tuz


YAPILIŞI:Krep malzemelerini karıştırıp teflon tavada pişiriyoruz.Soğanları ve biberleri küçük küçük kıyıp, pişiriyoruz. Kıymayı ilave ediyoruz. İyice kavrulduktan sonra. İçine kabukları soyulmuş ve küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz. En son salça ve baharatlar konup pişiriyoruz. Biraz sulu olması lezzetli yapıyor. Bu yüzden İndirmeden önce 1 Su bardağı kadar kaynamış su koyup bir taşım kaynatıyoruz. Ateşten almadan kıyılmış maydanozları ilave edip kapatıyoruz.Yağı tavaya alıyoruz. Unu ilave edip hafif sararana kadar kavuruyoruz. İçine sütümüzü yavaş yavaş ilave ediyoruz. Kaşarı ve tuzu ilave edip indiriyoruz.Krepleri fırın tepsisine alıyoruz. 1 kat krep 1 kat kıymalı sostan koyuyoruz. Bitirene kadar işlem devam. En son kata krepi koyduktan sonra Hazırladığımız beşamel sosu pasta kreması kaplar gibi üstünü kaplıyoruz. En üste kaşar peyniri ilave edip. Fırında 150 derecede 20 dk kadar pişiriyoruz.

PATATES MÜCVERİ

"Cuma gününe bayılıyorum… Hem hafta sonu hem de Ruhumu ve özümü oluşturan tembellik özelliğimin ortaya çıkması demek …Uykum saat 07.30’ da biter… Alışkanlık fazla uyuyamam. Ondan sonra açarım tv yi, yaparım bir kahve, başlarım kanal kanal gezmeye… amaaaaaaaaaa hiçbir kanalda fazla durulmayacak işin keyfi orada.Sonra sünger Bob saati…Bayılıyorum Bob’a onsuz bir hafta sonu düşünemiyorum. Kedişi doyur yavaş yavaş işleri yap derken öğleni buldururum. Akşama kadar cnbc deki hafta boyunca kaçırdığım dizilerin tekrarını keyifle izlerim (bu Pazar günü de devam eder)Aklımdakilerden biri de bütün hafta denemek isteyip de deneyemediğim tarifleri denemek.Canım sıkıldıkça da blog gezerim…Ama hafta sonları çok kimsesiz kalıyor bloglar. Yazı eklenmiyor… Kimse ile görüşülemiyor (halbuki çoğumuz çalışan bayanlarız ve hafta sonu ancak ilgilenebiliyoruz blogumuzla diye düşünüyordum) Kayboluyor herkes ortadan (bazen ben de yapıyorum )))))Sanırım bu hafta sonu benim gibi ev kuşu birkaç arkadaş olur beraberce dolaşırız sayfaları…Bu tarifim hafta sonları en çok sevdiğim kahvaltılıklardan biridir. Patates Mücveri bu benim keşfim. Bir kişi daha ortaya çıkıp senden önce keşfettim derse heyttttttttttttttttttttttttttttttttttt savulsun korksun benden. Getirsin noter belgesini… )))))))"



Esra’nın aramızdan ayrıldığını duyduğumuzdan beri içim çok hüzünlü… Ölümün aslında bize ne kadar da yakın olduğunu, her an sevdiklerimizden ve hayattan kopup gidebileceğimizi hatırlattı bana. Kimseyi kırmamaya özen göstermem gerektiğini, dostlarımı daha fazla aramam gerektiğini ve çok uzun vadeli planlar yapmamam gerektiğini de. Anın güzelliklerini yaşamayı, yaşadığımız her an dan mutlaka güzel bir sonuç çıkartmak gerektiğini.Hayatın üzmeye ve üzülmeye değmeyecek kadar kısa olduğunu.. Bu kısacık hayatta mümkün olduğu kadar az düşman, mümkün olduğu kadar çok dost edinmek için uğraşmak gerektiğini… İşte Esra böyle biriydi…

Esra’nın daha geçen hafta, yaptığım Havuç Çorbasına ;
merhaba,,mügecim bende ilk defa duydum havuç çorbasını ama denemek lazım sanırımçeşitleme açısındanellerine sağlık canımsevgiler…
Demesini ve “2008 – Aralık” “YE ETKINLIGI” nde ev sahipliği yapacak olması öyle içimi acıttı, kaç kere bu sayfaları açıp okuduğumu hatırlamıyorum bile.
Sevgili Esra’nın günlüğünden onun sevdiği yemekleri yapıyoruz bu ay, bu bir blogcuyu en mutlu edecek hediye aslında, çünkü hepimizin en mutlu olduğu yorumlar ; “Tarifinizi dün denedim ve çok beğendik, teşekkürler” tarzında olanlar, şimdi onun bütün tariflerini yapıyoruz ve çok beğeniyoruz, ellerine sağlık Esra, bizi duyduğunu biliyorum.

Esra’nın tariflerine bakıp, en orijinal ve ona has bir tarif seçeyim dedim ama arşivine bakınca ne göreyim, tariflerin hepsi Esra’ya has özel tariflermiş zaten. En bilindik yemeklere bile kendi üslubu ile bir şeyler katmış Esra’cık. Bende patates mücverini yapayım o zaman dedim çünkü bu mücver için Esra;

“Patates Mücveri bu benim keşfim. Bir kişi daha ortaya çıkıp senden önce keşfettim derse heyttttttttttttttttttttttttttttttttttt savulsun korksun benden. Getirsin noter belgesini… )))))))” demiş.
ve … “Esra’cım çok beğendik inan, ellerine sağlık, her zaman yapıp seni anacağım bir tarifim oldu sayende. Huzur içinde uyu, mekanın cennet olsun inşallah…

MALZEMELER VE YAPILIŞI:4 Adet patates rendeledim. İçine önce 1 Çay bardağı süt koydum, 2 yumurta kırdım toz kırmızı biber tuzu ekleyip karıştırdım ve en son alabildi kadar( koyu kıvam olmayacak) un koydum. Tavadaki yağ iyice kızdırdım. Kaşık dolusu alarak tavaya yayvan koydum arkalı önlü kızartarak aldım… Mis mis. AFİYET OLSUUUUUUUUUUUUUN.




HAŞHAŞLI ÇÖREK




http://nihanintarifleri.blogspot.com/

CENNETE MEKTUP VAAAARRRR

Gonderen: Nihan Koc
Rr.Don Bosko Vizyon Plus Tower
Tiran/Albania

Sayin: Esra Ozturk
CENNET Ilkogretimokulu Mudiresi
Cennet Vadisi/CENNET

Canim Esram,
Mektubuma baslamadan once, son birkac gundur seni ne kadar ozledigimi soylemek istiyorum. Senden adresini istedigimde, napacaksin adresi demistin? Kim bilir belki gelirim demistim :) Gelll demistin. Gelemedim bitanem. Sonra dogru soyle ne yapacaksin demistin. Aslinda Zerrin'e verecektim oncelikle, sana bir sey gonderecekti dogum gununde ama tam adresin yoktu elimizde, hem onun icin istedim, hemde sana mektup yazacaktim. Mektup yazicam dedigimde de mektubun icine sigmicak birsey istemem bak ona gore demistin. Tok gozu melegim benim. Bende kocaman zarf yaparim zarfa sigar demistim :) gulusmustuk. Mektubu yollamaya vakit yetmedi canim. Simdi yeni gorev yerine yolluyrum bu mektubu, sana hediye olarak dualar koydum mektubumun icine, mis kokan guller koydum. Sana soylemek istedigim oyle cok sey varki. Bak Nihan seni cok calistiracagim bu ay KEVGIR'de demistin. Ona gore derslerini bitir, ben anlamam. Tamam demistim, ne dersen emrin basim ustune. Bu kadarda calistirilmazki yahuuu :) Saka saka, senin icin ne olsa yaparim ben, sen ve Zerrin'im icin. Zerrin bu aralar biraz deli, bagirip duruyo bana ya :) bak sana sikayet ediyorum onu, arada ruyasina gir su delinin, ugrasmasin benle ya :) Bide sonra alinma diyo, sen hic alinmazmisin ona, bana seni ornek gosteriyo :) Dun kardesinle konustum, masallah ne kadar guclu ole, sana cekmis galiba :) Buralari sorarsan biraz durgun, ama sen yanimizda oldukca, eski nesemiz geri gelecek biliyorum Gulom. Bak senin hashasli coreklerden yaptim, bide icine ceviz kattim. Senin tariflerinden ilk denedigim hasanpasa kofteydi, millet parmaklarini yemisti :) hatirliyomusun, komsularimda bayilmisti demistin. Bakalim coreklerimi begenecekmisin, seninkiler kadar guzel olmusmu? Aksam bide baktim bir tane corek eksilmis, yoksa gizlice senmi yedin :) Canim Esram, Gulom, gul bahcelerinde dolas, mis kokular icinde seyret bizi, seni cok seviyorum, bunu sana soylemistim, iyikide soylemisim. Seni cok ozluyorum, bizleri unutma... Ninocan'dan sana kocaman dualar buralardan...

NiNo

YAPILIŞI:Mayalı hamur. (1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve alabildiği kadar un yoğrulur) açılır içine sıvı yağla inceltilen dövülmüş haşhaşımız sürülür. Hamur rulo haline getirilir. 3 er cm lik dilimler halinde kesilip tepsiye sık dizilir. 200 derecelik fırında 50 dk pişirmek yeterli. AFİYET OLSUUUUUN














10 yorum:

Naşide Dönmez dedi ki...

herkesin ellerine sağlık.artık eminim esra cenneti birbirine katmıştır.bunlar benim arkadaşım diye:)))

Adsız dedi ki...

Günaydın;
Kızlar elinize emeğinize sağlık.her şey çok güzel olmuş.
yalnız benim esra için yazdığım yazıyı niye yayınlamadınız arkadaşlar..o kadar mı kötüydü:((..oysaki yüreğimden esenleri bir çırpıda yazıvermiştim.
herkesin Esra hakkında düşüncelerini yayınlamışsınız, ama sadece benimkiler yok:(((
asotu.blogcu.com

Esra ve Zerrin dedi ki...

asotu-sevim abla
estagfirullah hic begenmemek olurmu 3 gunde 200 mail actik :( gozden kacmis olabilir hakkinizi helal edin insanlik hali eksikler kusurlar duzelir yeterki saglikla birlikte olalim cokcok ozur dileriz mail atarsaniz hemen ekleyecegiz yazinizi
sevgiler
nino

Adsız dedi ki...

Kızlar çoook teşekkür ederim.öpüyorum.
asotu.blogcu.com

Unknown dedi ki...

Emegi gecen herkese tesekkurler...

Disalce dedi ki...

ooo herşey çok nefis görünüyor...

bütün kızlar toplandık...ancak bir esra olabildik....

Leziz Sofralar dedi ki...

Bayanlar herbiri muhtesem görünüyor ellerinize saglik...

DENİZSEFASI dedi ki...

hepsi birbirinden güzel olmuş, herkesin eline sağlık.
özellekle anıların yer alması çok güzel
nihan, tatlı bir tebessüm kondurdun dudaklarıma mektubunla,mutlaka esra da gülümsüyordur şimdi.

NiNo dedi ki...

bunca yogunluktan soinra ne guzel gorunuyor herseyi boyle bitmis haliyle goirmek herkesin emegine yuregine saglik esracim gor bunlari gor

Ilker Erdem dedi ki...

Emegi gecen herkesin ellerine saglik. Hepsi cok guzel gorunuyor. Hersey Esra icin. Sevgiler