Bundan 6-7 yıl önceydi. Kayseri’de ben,Esra ve Rita üç ev arkadaşı birlikte kalıyorduk. Bi ara mali krize -ki bu durum sık sık yaşanırdı bizim evde- girdik.Kimse- de para yok. Mutfak çekmecelerinde,daha önceden alıp da pişirmediğimiz,birikmiş makarnalar var. Çeşit çeşit,sürüsüne bereketJ Hergün Esra bize makarna pişirmeye başladı. Makarnayı pişirmek benden, sosları Esra’dandı. Rita genelde sadece yerdiJ Her akşam eve geldiğimize ;”Esraaaaaaaa, bize bugün neyli makarna yapıcaaaaaaaan?!!” diye iştahla sorardık.İşte yukarıdaki makarna da hem yapımı kolay, hem Esra’nın en çok sevdiği, hem de en ucuza mal olanıydı. Ben genelde yarım paket falan yerdim, gerisini Esra ve Rita arasında paylaşırdıJ Esra’nın ; “Kızııııııııım, az ye, şişicen valla !” alaylarına rağmen tüm tartılarda kilo almadığım hatta verdiğim görülünce, makarnanın şişmanlatmadığı tarafımdan da sabitlenmiş olup, evimizin en müstesna yemeği haline gelmiştiJ Hiç makarna sevmeyen ben, bu zaman zarfında makarnanın en deli aşığı haline gelmiştim.Hala zevkle pişirir ve yerim. Her makarna pişirmemde bu olayı hatırlarım ve yüzümde engel olamadığım bir tebessüm oluşur.
MALZEMELER
3 Adet Yeşil Biber2 adet domates
2-3 diş sarımsak
2 Kaşık SalçaToz biber,kekik, tuzYarım Demet Maydanoz(isteğe göre)1 Paket Makarna2 Kaşık Sıvı Yağ
YAPILIŞI:Biberi çok ince kıyarız. Bir tava içinde pişmeye bırakırız. İyice piştikten sonra ince doğranmış domates ve sarımsakları ekleriz daha sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra isteğe göre kıydığımız maydanozları ilave ederiz.Öte yandan makarnamızı 12 dk haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruzİsterseniz makarnanın üstüne domatesli harcımızdan alabilirsiniz, isterseniz Esra gibi hepsini karıştırabilirsiniz J


http://burcukusu.blogspot.com/
Sevgili Esra, peynirli böreğin tarifini yayınlarken birçok yazısında olduğu gibi çocukluk anılarından bahsetmiş, okurken çok duygulandım.Keşke hayatta olsaydı da o çok sevdiği sigara böreklerinden yapıp ona ikram edebilseydim.Ama şimdi elimden tek gelen Esra için dua etmek olacak..Nurlarda uyu Sevgili Esra, mekanın cennet olsun.. Kevgir Dergisi'nin Sevgili Esra için hazırlanmış bu özel sayısında çorbada tuzum olmasını istedim, Esra için..Eminim ki O, bir yerlerden bizi izliyor ve mutlu oluyordur..
YAPILIŞI:3 Adet yufka önce 2 ye sonra 3 e bölünür yani bir yufkadan 6 parça olacak. Önce yufkaların içine maydonozlu peynir harcından koyarız. Sütle çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağda kızartılır. AFİYET OLSUNNNNNN
http://www.yuksektopuklar.blogcu.com/
Blogcu olmak zor iştir ama güzel iştir, keyiflidir, eğlencelidir, mutlu eder insanı, arkadaş kazandırır size dost kazandırır. Güzel şeyler yaşarsınız, daha yakınlarınız duymadan parmaklarınızdan dökülüverir bloğunuzun sayfalarına, ilk olarak blogcu arkadaşlarınız öğrenir olup bitenleri. Keyifsizsinizdir, daha komşunuz uyanmamışken sabahın ilk ışıklarıyla sayfanıza düşen bir yorum bütün gününüzün güzel geçmesine neden olur minik bir kelimeyle sade bir merhaba bile olsada. Güzel şeydir blog sahibi olmak, güzel şeydir.
Sanki ayrı ayrı mahallelerde oturursunuz da komşuculuk oynuyorsunuzdur birbirinize. Ben hep diğer blog sitelerini (blogger,bloggum, com..vb) hep karşı mahalleler olarak görmüşümdür. Onlarda güzel şeyler yazarlar, güzel tarifler güzel bilgiler yayınlarlar ama bizimkiler gibi olmaz işte. Hani aşağı mahalleden bilmem ne teyze bir yemek yapar ama yan komşu teyzeninki her zaman daha lezzetli gelir ya işte aynen öyle. Blogcu da hepimiz aynı mahallenin oğlanları ve kızlarıyız işte, aynı mahallenin kardeşleri….
öğretmenler günü için neden bir yazı yazmadım diye kızdım kendi kendime. Bilemezdim ki bir tek öğretmen için yazı yazacağımı, hemde acı bir öğretmen yazısı.
Cuma günü bizim mahallenin kızını kaybettik, sevgili Esra’yı. Her ne kadar başka bir mahallede devam etse de yazılarını yazmayı , o hep bizim mahallenin kızıydı. Biliyormusunuz ben haberi yeni öğrendim ve o zamandan beri kendime kızgınlığımı atamadım bir türlü. Neden daha sık görüşmedim, neden daha fazla şey paylaşmadım onunla diye. Diğer tüm blogcu arkadaşlarımıza olduğu gibi bana da uğrayıp bir selamını eklemeden geçmeyen canım arkadaşlarımdan biriydi. Daha ne yazsam ne söylesem inanın bilmiyorum. Taziye yazısı ya da teselli yazısı…. Hiç biri içimdeki sızıyı, üzüntüyü hafifletemeyecek biliyorum ama onunla paylaşamadığım anların belki bir telafisi olur diye onun için yazmak istedim. Çok daha güzel bir zamanda çok daha keyifle yazabilseydim onun için ve o güzel bloğu için. Keşke içimde sızıyla parmaklarımdan acı sözler söylemek zorunda kalmasaydım ve onun bloğunu uzun uzun methiyeler düzerek anlatsaydım ve sonunda “bu mis tariflerini daha uzuuuuuuuuun yıllar bizimle paylaşmaya devam et canım benim” deseydim. Bu keşkeler bitmez biliyorum, bitmeyecekte.
Canım esra’m, nur içinde yat, mekanın cennet olsun, melekler korusun seni, melekler korusun !..
YAPILIŞI:2 Adet yumurta ,1 çay bardağı yoğurt, 1 paket eritilmiş katı yağ, kabartma tozu, tuz yoğrulur. Hamur dinlendirilir.Öte yanda zeytin ezmesi (istenilen miktar) 2 kaşık sıvı yağ dökülerek inceltilir. İçine ceviz ve doğranmış maydanoz konarak karıştırılır…Dinlenen hamur ikiye ayrılır merdane ile her bir parça 0,5 kalınlığında açılır. İçine zeytinli iç sürülerek rulo yapılır… 2 şer santim kalınlıkta kesilerek 1 yumurta sarısı üstüne sürülür ve 170 derecede pişirilir. AFİYET OLSUUUU
MAYALI POĞAÇA


MALZEMELER:· 2 Su Bardağı Ilık Süt· Peynir ben her zamanki gibi çömlek peyniri kullandım)· Yarım demet Maydanoz· 1 Paket Yaş Maya (42 gr)· 1 Tatlı Kaşığı Mahlep· 4 Yemek Kaşığı Toz Şeker.· 1 Yemek Kaşığı Tuz· 3/2 Su Bardağı Sıvı Yağ.· Alabildiği kadar un· Üstü için yumurta sarısı
YAPILIŞI:2 bardak ılık sütte mayayı eritiyoruz mayalandırmadan, mahlebi, şekeri,tuzu yağı koyup karıştırıyoruz. Ardından kulak memesi kıvamından çok daha yumuşak olacak kadar un koyarak yoğuruyoruz. Miktarı siz ayarlayacaksınız dikkatli olun yumuşak olacak. 1 saat kadar ılık ortamda mayalandırıyoruz.Peynir ve Maydanozumuzu karıştırarak iç harcı hazırlıyoruz.Mayalanan hamurdan parçalar alıp içine peynirli harç koyup kapatıyoruz. Hamur ele yapışıyorsa elimiz çok az yağa batırıp öyle açalım hamurları. Üstüne yumurta sarısını sürüp ısıtılmış fırında 200 derece de 40 dk kadar pişiriyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUUN….
TAVUKLU MAKARNA


Sevgili Esra ile direkt bir anım yok. Blog ortamında çok yeniyim. Bir gün, Esra ve Zerrin olarak bir yorum geldi, Zerrin'in adresi vardı, fakat Esra'yı ve dolayısıyla mutfağını keşfedememiştim, hatta O'nun ayrı bir sayfası olmadığını, sadece Kevgir'de yer aldığını düşünmüştüm.
Şimdi, O'nun tarifini uygulamak şansım oldu, hatta ya olmazsa diye biraz ürktüm bile.
MALZEMELER:· 1 Paket Makarna· 4 adet kemiksiz tavuk kalça· 1 Adet Soğan· 3-4 Adet yeşil Biber· 2 Domates· 1 Kaşık Salça· Tuz· Yarım Çay Bardağı Ayçiçek Yağı· İstenilen Baharatlar
YAPILIŞI:Makarnayı pakette belirtilen süreye göre haşlayıp süzüyoruz.Tavuklarımızı iri ve uzunlamasına parçalar halinde doğruyoruz. Tencereye kısık ateşte koyuyoruz. Tavuklar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra yağı, doğranmış biber ve soğanı ekleyerek pişiriyoruz.Rendelenmiş domatesimizi, baharatlarımızı ve salçamızı ekleyip pişiriyoruz. Sonra tüm bu karışımı haşladığımız makarnaya boca edip karıştırıyoruz.


http://disal.blogcu.com/
MALZEMELER· 1 Su Bardağı Pirinç· 2 Su Bardağı Kaynamış Su· 1 Avuç Erişte· 400 Gr Kuşbaşı et· Tuz, Toz Biber,· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tereyağı· 2 Haşlanmış Patates
YAPILIŞI:Pirinci ayıklayıp yıkıyoruz,tencerede erişte ve şehriyeleri beraberce kavuruyoruz. Pembeleşince pirinci ekliyoruz ve bir müddet daha kavuruyoruz. Ardından 2 bardak su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Pilav pişince Kenarda dinlenmeye bırakıyoruz. Etimizi 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine toz biber ve tuz serperek ateşten alıyoruz. Diğer yandan 2 adet patatesimiz haşlayarak kabuklarını soyup büyük parçalara bölüyoruz. Tabağın ortasına patates onun etrafına kavurmadan, sonrada pialvı koyup servis yapıyoruz… AFİYET OLSUUUUUUUUUN


Dedıler kı Esra gıttı Fıdan.Yok dedım gıtmez gıdemez..Inanmadım gözumden akan yaslarıma 2 gun boyunca hakım olamadım..Ama bılıyorum kı, guzel ınsan hala aramızda.. Onun tarıflerı, onun guzel yemeklerının kokusu yanı onun mutfağının kokusu evımde... Hocam senı unutmayacağım, unutmayacağız. Hem dedığın gıbı sadece bır sure buralarda yoksun:) Esra cım bekle bızı orada teker teker geleceğız nasılsa... Neden bız boyleyız, severız ama soyleyemeyız, soylemez karsımızdakının anlamasını beklerız.. Esra duyuyorsun benı bılıyorum..Senı sevdım be hocam.. Tombıslığını, guzel kalbını, yazılarını... Ruhun şad olsun arkadasım.. Mekanın cennet olsun... Huzurla yat yenı mekanında..Yanındakı yenı dostların senın gıbı melekler olsun.. fidan
MALZEMELER· 1 Su Bardağı Pirinç· 2 Su Bardağı Kaynamış Su· 1 Avuç Erişte· 5 Adet Haşlanmış ve Didilmiş Tavuk Budu· Tuz· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ.
YAPILIŞI:Pirinci ayıklayıp yıkadım, tencerede erişte ve şehriyeleri beraberce kavurdum. Pembeleşince pirinci ekledim ve bir müddet daha kavurdum. Ardından 2 bardak su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bıraktım. Pilav pişince içine didilen tavuk etlerini ilave edip karıştırdım. (sonra ilave edince daha lezzetli oluyor) AFİYET OLSUUUUUUUUN…

"Bir önceki anlattıklarımdan sonra makarna resmi kondurayım dedim )))) herhalde sevmeyen yoktur…6 Yıl önce üç ev arkadaşı ben, Feray ve Rita inanılmaz bir ekonomik krize girmiştik inanın eve ekmek alacak paramız yoktu(zaten ekmek almıyorduk da neyse) Her alışverişte üçer-beşer aldığımız ve (allahtan) birikmiş makarnaları kahvaltı dışında her öğünde yiyorduk çok komikti herkes bizim makarnadan çatlayacağımızı düşünüyordu. Kilodan öleceksiniz diyordu…Ama ben canlı şahidiyim 2 ay aralıksız makarna yeme dönemimiz sonunda değil kilo almak hatta 1-2 kilo vermiştik bile makarna şişmanlatmıyor arkadaşlar… Çekinmeyin bol bol yiyiniz"

Sevgili Esranin Tarifinden sözleri hic degistirmeden yazdim.Böyle en iyisi olcagini düsündüm. Zaten ondan daha güzel yazamazdim. Allah mekanini cennet etsin.
MALZEMELER2 Orta Boy Soğan300 Gr Kıyma3 Adet Yeşil Biber2 Kaşık SalçaToz biber,kekik, tuzYarım Demet Maydanoz1 Paket Makarna2 Kaşık Sıvı Yağ
YAPILIŞI:Soğanı ve biberi çok ince hatta varsa rondoda kıyarız. Kapaklı bir tava içinde kıyma ile pişmeye bırakırız İyice piştikten sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra kıydığımız maydanozları ilave ederiz. Öte yandan makarnamızı 12 dk haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruzİsterseniz makarnanın üstüne kıymalı harcımızdan alabilirisiniz isterseniz benim gibi hepsini karıştırabilirsiniz mmmmmmmmm çok lezzetli oldu… AFİYET OLSUUUUUUUN

"Makarnası ile buluşan mutlu köfte;Resimde fark ettiniz mi? Makarnanın üstündeki köfte nasılda sırıtır bir pozisyon almış. Hâlbuki ben o köfteleri dağınık koymuştum. Sanırım halimi ve duyduğum haberi alınca o bile dayanamadı kahkahaları koyverdi. Duyduğum haber mi? Hemen anlatayım.Şimdi geçen hafta Cuma öğleden sonra toplantım olduğu için okulu erken terk ettim. Durumdan haberdar olmayan sevgili kedim (asıl adı şırfıntıdır ama istemediği için kızımı kullanıyoruz) Okula, acıktığı için beni aramaya gitmiş miyavlayıp durmuş ama benim “gel annem, gel kuzum” sesimi duyamayınca ana sınıfındaki çocuklar pusularından çıkarak “örtmenimmmmmmm esra örtmenimin kedisini biz içeriye alıp sevelim miiiiiiiii?” ısrarlarına öğretmen dayanamaz alır. Severler ,oynarlar galiba birazda hırpalarlar. Bizimkide intikam ateşiyle gidip fen ve doğa köşelerini dağıtır. Neyse bunca güzel lay lay la lay la lay durumlarından sonra zil çalar okul dağılır bu arada kedi fen ve doğa köşesinin üstünde “nasıl intikam aldım ama” sevinciyle yatmaktadır. Ne öğretmen ne de hizmetli fark etmezler kedişi ana sınıfında…Her şeyden habersiz durumda olan ben Cuma akşam dışarıya çıktım gel pisi, gel pisi… yok.Cumartesi sabah kalktım ilk işim gel pisi, gel kızım…yok (bu arada içimden “ulen ş….siz takıldı mart coşkusuna eve bile gelmiyor” geçer)Pazar kedi yok…Pazartesi sabah okula gittim çocuklar ana sınıfının kapısını açtılar dışarıya delirmiş halde bizimki fırladı. Ben onu bu kadar çaresiz ve delirmiş hiç görmemiştim… 3 gün boyunca aç ve susuzOkuldaki herkes ölmediğine dua ediyor… Gazabın çekilmezdi diyorlar düşündükçe çok üzüldüm ben yaaaaaaaNeyse hemen yemek hazırladım su hazırladım yedirdim dışarıya saldım zıplaya zıplaya erkek kedilerin yanına koştu.Akşama eve geldi… Özlemişim keratayı aldım kucağıma… Şöyle bir yokladım… İnanın o anda hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr len buneeeeeeeeeee sen ne zaman doldurdunnnnnnnnnnn karnınııııııııııııııııı diye haykırınca yüzü tam aşağıdaki resimdeki halini aldı. “sahipsen sahipliğini bir senden mi izin alıcaz” der gibi idi…İfadeye bakar mısınız Allah aşkına ,zerre kadar sallıyo mu Beni?Makarnanın üzerindeki köftenin gülmesini sağlayan haber bu idi işte… Napalım başa gelen çekilir yakında bir 5 torun daha verir kucağıma… Beraberce yedik yemeğimizi. O bir sürü canlı ya daha çok köfte yedi…
Bu arada güzel desteklerinizle iyileştim. Uğrayan herkese çok teşekkür ediyorum ... Hepiniz öptüm sulu suluMakarna ve köfte tarifimiz buyurun"

http://www.halenze.blogcu.com/
Sevgili Esranın sitesinden en kolay tarifti ve malum durumumdan dolayı o kadar canım çekmişti ki evet bunu ben yapmalıyım dedim. O tarifin altına yazdığı kedisiyle ilgili anısı da benim şu anki durumuma çok benziyor. O da hamile kedisine pişirmiş makarna ve köfteyi.. Allahtan beni 3 gün eve kilitleyen olmadı. Yoksa sadece köfte makarna değil listedeki bütün yemekleri pişirirdim kendime. Yemeğin resmini çektim sonra afiyetle yedim. Yemeğin tarifini aynen Esracığımın sitesinden kopyalıyorum. Madem onun anısına üzerinde oynamak olmaz. Canım Esram ile komik diyaloglarımızdan biri benim 14 şubat sevgililer gününde blogcu cadılara dağıttığım hediyelerdi
(http://halenze.blogcu.com/1988288/). Esra mimleme oyununda kendinden bahsederken eskiden kapı zillerine basıp kaçtığını yazmıştı. Ben de ona sevgililer gününde çeşit çeşit giysi düğmesi resmi hazırlayıp al bunlara bas demiştim. Esra bu hediyeme cevabı Fırında karalahanalı makarna tarifimin altına yazmıştı.
Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 15/2/2007 Konu: merhaba ben ne diyeyim karalahana ve makarna ıspanaklısıda olur o zaman bunun keçömçeklisi kuzukulaklısı peziklisi liside lisi hepisilisi olur sen yolumuz aç ben hepüsünden toplayım fırında sebzelü çeşnülü lülü lülü makarna yapıciiim ay arkadaşım paylaşımın için tşkler :):):):) çok zırvaladım farkındayım tamam tamam gidiyom afiyetle yediniz inşallah ellerinize sağlık tammmmmmmmmmmmmmmmaaaaaaaaaam gidiyoooom dur bu son hediye için sağol hepüsüne bastum…..
Çok samimi, son derece iyi niyetli mesajlarıyla beni hep güldürdü.
Hazırladığım sofraların ve yemeklerin altına yazdığı birkaç yorumu da paylaşmak istiyorum..
Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 5/2/2007 Konu: slm umarım boğazınızda kalmıştır diyecem yok kıyamadım afiyet olsun lop lop lop lop lop et olsun :):):) sevgiler…………………….
Yazan: buyuleyenmutfakkokusu Tarih: 10/2/2007 Konu: selamlar umarım kekleriniz hiç ayrılmaz siz hepberaber çıkın kerevetine biz yumulalım keklere senin gelini ayşenin de damadı yemeğe talibim :):):)
KÖFTE MALZEMELERİ:· 300 Gr Kıyma· 1/3 Paket Köfte Harcı· 1 Fincan İrmik· 1 Çay Bardağı Su· Kekik,Toz Biber, Tuz· 2 Yemek Kaşığı Yağ
MAKARNA MALZEMELERİ:· 1 paket Makarna· 2 Domates· 1 Kaşık salça· 1 Adet Tavuk Bulyon (istenirse)· 2 Kaşık Yağ· Arzu Edilen Baharatlar ve Tuz
YAPILIŞI:Köfte malzemelerinin hepsi karıştırılır. İstenilen şekle getirilerek çok az yağda kızartılır.Makarna tuzlu suda 10 dk haşlanır. Süzülüp sudan geçirildikten sonra yağ konur. Domatesler rendelenir ve salça konur. İstenirse bir adet tavuk bulyon, tuz ve baharatlar eklenir.Malzeme iyice piştikten sonra makarna eklenip karıştırılır.Köfte ile buluşturularak servis yapılır…AFİYET OLSUUUUUUUUUUN
------------------------------------------------------------------------------------------------
TAVUKLU ERİŞTE PİLAVI
"Gmail hesabıma çok fazla mail geliyor…Uzuuuuuuuuun süre hiç dokunmuyorum. Özellikle blog izleme özelliğini kullandığım için sayfalarca okunmuş mail oluyor.Sonra bir gün düşüyor aklıma oturuyorum, yüzlerce maili ayıklamaya çalışıyorum. Çöp kutusuna attıklarımı büyük bir zevkle sildikten sonra. Karşıma şu yazı çıkıyor. “ 2 GB lik kotanızın sadece %1’ ini kullanıyorsunuz silmeye ne gerek vardı” ha ha haBu benim bilinçaltıma mı işlemiş ne? tembellik had safhadaHer şeyin suçlusu gmail… Nasıl mı?İç ses1: Evi süpürİç ses2: Amaaaaaan ne gerek var daha kirlenmemiş alan var. Kotanızın % 10’luk kısmını kullanmışsınız.Başka bir gün;İç ses1: Mutfağı topla, yemek yaptın bulaşıkları yıka…İç ses2: Amaaaaaaaaaaaaaaaan kotanızın %2’lik kısmını kullanmışsın kullanılacak daha çok şey varBu iç ses çok oluyor amaİç ses1: Çamaşırları yıka ya 2 hafta oldu çamaşır yıkamayalıİç ses2: Amaaaaaaaaaaan kotanızın sadece % 50’lik kısmını kullanmışsınız daha bir o kadarlık kısım var. Yan gel Osmaaaaaaaaaaaaan.Hani o iç ses bir gün şunu dese çok iyi olacakİç ses1 : Onu mu yesem? Bunu mu yapsam, Yok şunu yapsam, Bundan da içsem.İç ses2 : Hişşşşşşttttt aloooo vücut alanınızın kapasitesi 2 GB, sen 4 GB kullanmışsın hoooop durup artık tıkınmayı bıraksam diyorumSonuncusu daha mantıklı ama benim iç ses hiç bu noktada çalışmıyor direk şöyle diyor.İç ses2: Ye canım ya suyundan da buyundan da ye ye…Bu kadar bahsedince acıktım mı ne :)Neyse hafta sonu benim içses fazla mesaide idi. Ne yapsam ne yapsam? diye düşünürken, annemin kışa girerken yaptığı çeşitli ev eriştelerinden pilav yaptım. Çok da güzel bir yemek oldu. Yedim tabi ki :)Dedim ya tüm Bunların suçlusu gmail. Ben biliyorum"

http://www.aycakizilkaya.com/
Sevgili Esra için bende Tavuklu Erişte Pilavı yapmak istemiştim. Durumu anneme anlattığımda, oldu diyip kenara çekilmişti. Ertesi gün eve geldiğimde annem, pilavı hazırlamış ve şöyle dedi: "Ben Esra'yı sana yazdığı yorumlardan ve bana okuduğun yazılarından tanıdım. Ve çok sevdim. O yüzden çorbada benim de katkım olsun istedim." İşte Esra insanları böyle büyülemişti...
Buyurun Tavuklu Erişte Pilavı'na
MALZEMELER:· 3 Avuç Çeşitli Erişte· 1 Kaşık Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tereyağı· 3 Adet Haşlanmış Tavuk Budu· Tavuk Suyu ve Tableti· Tuz.
YAPILIŞI:Yağları tencereye koyuyoruz. Ardında erişteleri koyup kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra. Tavuk suyunu ve tabletini koyarak, pilav gibi pişmeye bırakıyoruz.Haşlanmış tavukları diderek piştikten sonra erişte pilavına karıştırıyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUN…
BULGUR PİLAVI VE CACIK


http://www.gunebakantarlalari.blogspot.com/
Ne tesadüftür ki,yemek yapmayı ilk bulgur pilavıyla öğrendim.Hatta kendimi anlatmaya bile bu yemekle başladım dersem abartmış olmam.Bugünse bu pilavı ve yanından ayrılmazı cacığı, Esra nasıl istiyorsa öyle pişirdim,hazırladım.O mercimekli yapmış ben de öyle yaptım.Cacığa bol nane ekmiş ben de o sever diye bol bol ekledim.
Hatta hiç soymadığım salatalık kabuklarını hatırı kalmasın diye soydum.Tariflere birebir sadık kaldım. Dilerim adına niyetle yapılan herşeyi görür,duyar,anlar,sevinirsin blogdaşım. Yüreğimiz sende Esra....Sen de bizi hiç unutma...

"Babamın tayini Urfa’dan Kayseri’ye çıkmıştı.Babam ilişiğini kesip gelene kadar dayım Kayseri’de bizimle kalmaya gelmişti. Dayımın en büyük zevki tek ve bir tanecik kardeşimle uğraşmaktı.Onu çok seviyor, her şeyi ile ilgileniyordu. Ayrıca zayıf noktalarını bulup kızdırmaktan acaip zevk alıyor, gülmekten ölüyordu. Deniz ise her yemeği asla itiraz etmeden yemesine rağmen, bulgur pilavından inanılmaz nefret ediyordu… Dayım; Deniz’in okuldan gelme vaktini pencerede bekler, görür görmez “Denizzzzzz koş annen bulgur pilavı yaptı” diye bağırırdı. Garibimde her defasında inanır bas bas bağrınarak "anne ya yine mi ya" diye sokaktan eve ağlayarak gelirdi. Evde pilav olmadığını görünce rahatlar, ağlamayı keserdi…Şimdi O, kendi oğlunu kızdırıyor onunla uğraşıyor. Hanımı bulgur pilavı yapıyor ve beyimiz hapur hupur yiyor.Tabii canım, çocuk bulgur pilavının faydalarını öğrendi büyüdükçe…Deniz’in şerefine yaptım bu bulgur pilavını buyrun umarım sizde beğenirisiniz…"

http://turklokumu.blogspot.com/
Bu ay sevgili Esra’miz icin cok guzel bir dergi cikiyor ve eminim ki kendisi de boyle olmasini isterdi. Ve simdi yukaridan bizi gorup, tariflerini yapmamizdanve dergiyi el birligi ile cikartmamizdan dolayi duydugu mutlulugu gorur gibiyim.
Seni hic unutmayacagiz ESRA’cigim, mekanin cennet olsun.
MALZEMELER
1 bardak bulgur,1 ince ince dogranip, kabuklari soyulmus domates,2 adet biber,1 kuru sogan,
2-3 kasik zeytinyagi,1-2 adet etsu tablet, Biraz karabiber ve tuz, 1 yemek kasigi salca, 2 bardak su, 3 adet haslanmis tavuk budu
YAPILIŞI: Sogan ve biberler yagda biraz oldurulur. Icine dogranmis domates ilave edilir, salca eklenir. Bulgur ilave edilir, etsu tabletler atilir, tuz ve karabiber konur. Soyle bir karistirilir, icine 2 bardak su ilave edilir ve kaynadiktan sonra kisik ateste suyunu cekene dek pisirilir.
Ayrica bir yerde haslanan tavuklar didiklenir ve birazcik zeytinyaginsa, biraz tuz ve karabiber ilavesi ile biraz cevrilir. Pilav hazir olduktan sonra tabaga alinir, kizaran tavuklar ilave edilir ve afiyetle yenir.


Büyülü mutfak kokusunun sevgili ESRA'SI seni güzel yazılarınla büyülü yemek tariflerinle tanımaktan çok mutluyum senin çok severim dediğin bir tarifi yaptım beğenecekmisin bilmem esprili bir dille eleştirecekmisin yoksa ablacım benim yaptıklarım gibi güzel olmamışmı diyeceksin seni çok sevmiştik bu sevgimiz azalmayacak ne çok sevenin varmış senin için yapılanları görüyorsun ve bu dünyada tadamadığın mutlulukları eminim bundan sonraki ebedi hayatında tadacaksın .
MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:·Su· Tuz· Un(miktarını siz kendinize göre ayarlamalısınız)
İÇ MALZEMELERİ:· Ne isterseniz o· Kıyma· Patates· Peynir
YAPILIŞI:Hamuru kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz. 2 ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz. Sonra unlanmış tahta üzerinde 15 cm çapında açıyoruz içine istediğimiz malzemeyi koyuyoruz.(biz ince ince doğranmış patatesin içine soğan domates biber ve baharatlar koyarak bir harç, kıymanın içine soğan domates,biber ve baharatlar koyarak başka bir harç hazırladık ve çömlek peynirli yaptık) Evde pizza tavası vardı onda pişirdik ama sizler teflon tavalarda da aynı işlemi yapabilirsiniz. AFİYET OLSUUUUUUUUUUN…
"Çocukluğum istanbul’da geçti… Orada da evde soba vardı ama babam yakardı tabii sizde çocuktuk soba yakacak değildim ya?Ardından orası burası derken, kendimi bildiğimden beri, kaloriferli evlerde oturduk. Hani sobalı evde bile otursak, bana ne sobadan babam yakar nasıl olsa…Tayinin çalıştığım kasabaya çıktığında her gün Kayseri’ye gidip geliyordum yine yoktu böyle bir sorunAmaaaaaaa yöneticilik de çok fazla sorumluluk gerektirmeye başlayınca, benim burada bir ev tutup kalmamı zorunlu kıldı. Ve beklenen sonuç ben soba yakmayı öğrendim. Şimdi soba yakma uzmanı gibi hissediyorum kendi mi. Ne güzeldir o sobanın üstünde tıkır tıkır kaynayan güğümle çay demlemek.Dışarıda lapa lapa kar yağıyordu, şimdi tarifini verdiğim köfteli böreği yaptım, sobanın üstünde kaynayan su ile çayımı demledim, çağırdım komşularımı, oturduk sohbet muhabbet. Hem yedik böreklerimizi, hem içtik çayımızı. İnanın gerçekten çok güzeldi…Köfteli böreği aslında yine her zaman tariflerine başvurduğum Emine BEDER’in bir kebap tarifinden esinlenerek yaptım. Asıl tarifte tek yufka ile yapılıyor ve mangalda pişiriliyorYaz gelsin bahçede mangalı yakıp onu da yapıcam. Buyurun köfteli börek";
http://asotu.blogcu.com/
Keşke….Keşke tanışabilseydik…
Tüm blogcular, blogspotcular ellerimize pişirdiğimiz bişeyleri alıp biryerlerde buluşup kaynaşabilseydik.
Esracık;
Yüzyüze hiç tanışmasak da en sevdiğim blogculardandın. Biliyosun. Söylemeye gerek var mı?
En güzel yorumlarımın çoğunu senden alırdım..Sadece eline sağlık, çok güzel olmuş demezdin..Bana önemli olduğumu hissettirip giderdin.Büyük işler başarmışım duygusu yaşatırdın.Azmı yardım ettin sanki bana, hiç bişey bilmezken blog yapımıyla ilgili az mı şey öğrettin..
Aslında Muçari tarifine talip olmuştum. Tarini geçen sene senden alıp yaptığım için bildiğim bişeydi. Üstelik defalarca pişirip çevremdeki herkese tarif vermiştim.Önce bütün tariflerin paylaşılmış, bana bişey kalmamıştı, yetişemedim-geç kaldım diye nasıl üzüldüğümü bilemezsin. Neyse sonuçta arkadaşlardan birinin mazereti oldu sanırım bana da böylece böreğini yapmak düştü..
Ah Esra aramızda olsaydın eğer;
-Kızım hiç acımadın mı bu kadar kıymayı yarım tepsi böreğe harcamaya, ben bununla dört kişilik mantı açardım…..derdim.
Bak, senden aldığım tarifi hiç değiştirmeden senin sözlerinle yayınlıyorum. Ama ufak tefek değişiklikler yaptım, kendimden bişeyler kattım böreğine bilgin olsun. Malzemeden hiç çalmadım inan… Sadece hazır şeylere karşı kötü hislerim var, hiç sevmem. O yüzden köfte harcı yerine evden soğan- baharat-sarımsak filan koydum. Taze soğan doğradım örneğin.
Kızmazsın biliyorum. Her yiğidin yoğurt yiyişi başkadır değil mi?
Seni çok sevdim-sevdik Esracığım.Mekânın cennet olsun canım.
MALZEMELER:· 500 Gr Kıyma· Yarım Paket Köfte Harcı· 2 Kaşık Galeta Unu· 3 Yufka· 1 Bardak Süt· Yarım Çay Bardağı Yağ· 2 Adet Yumurta
YAPILIŞI:Köfte malzemelerini karıştırıp köftemizi hazırlıyoruz. Ardından süt yağ ve yumurta karıştırılarak iç harcımız hazırlanır.1. yufkayı serdim içine iç harcından sürdüm, aynı işlemi2. ve 3. yufka içinde yaptım. Yoğurduğum ve dinlenmeye bıraktığım köfteyi 3. yufkanın üstüne rulo halinde serdim .Yufkaları da üstüne katlayıp rulo haline getirdim. 2 şer cm’lik keserek tepsiye dizdim. 200 derece fırında 40-45 dk pişirip afiyetle yedim… AFİYET OLSUUUUUUUN…


Böyle bir etkinlik, böyle bir sebep için mutfağa gireceğimi hiç düşünmemiştim :((( Esra'yı tanıma fırsatım olmadı, onu sadece hergün baktığım nefis yemeklerinden ve bana bıraktığı yorumlardan tanıyordum.Ama öldüğünü duyduğum gün akşama kadar ağladım, erkenden aramızdan ayrılması beni çok etkiledi.Esra'nın çok istediği Kevgir'i devam ettirme düşüncesinde bulunup, hepimizi de bu ince düşüncesine dahil ettiği için sevgili Selen'e sonsuz teşekkürler ediyorum. Arkadaşlar bu böreği nasıl yaptığımı inan bilmiyorum, beynimden geçen çizgiler,düşünceler, mutfakta olan anlam veremediğim heyecan ne anlatsam havada kalır...Hele birde aklımdan geçen, küçük bir tebessüm etmemi sağlayan düşünceyi size de aktarsam eminim sizde benim gibi gülersiniz;biran için keşke dedim Esra yarın sayfasına yazsa "Arkadaşlar hepinize şaka yaptım, sizlerin sevgisini ölçmek istedim..." dese ne yapardık acaba, sonra düşündüm, sanırım hayatımda ilk defa bir şakaya kızmazdım, ne güzel bir şaka Esra, iyi ki de yapmışsın, iyi ki de sevgimizi ölçmüşsün, Hoşgeldin Esra derdim...İşte böyle düşünceler içinde böreği yaptım, daha eşime sunmadan fotoğrafını çektim, sanki bir yere birşey yetiştiriyordum, unuttum ki eşim bir tepsi böreği yiyemez, neden böyle bir telaş içindeydim, anlam veremedim.Çektiğim fotoyu beğenmedim ve yemekten 1 saat sonra Esra'ya özel bir tepsi hazırladım...(Şuan bu yazıyı yazmakta dahi zorlanıyorum,gözlerim doldu)
Esracım bak bakalım beğenecekmisin böreğimi, senin kadar güzel yapmışmıyım, not bekliyorum ona göre, hadi artık bırak şaka yapmayı da notumu ver :(
Not : Umuyorum böyle sebep için bir daha mutfağa girmeyiz :(:(:( Sizleri tanımıyorum ama uzaktan seviyorum, iyi ki varsınız arkadaşlar...Hepiniz yerinizde sağolun...
MALZEMELER:· 3 Yufka· 250 gr kıyma· 4 Adet Rendelenmiş Patates· Maydanoz· 1 Tatlı kaşığı Salça· tuz ve baharatlar· 1 Bardak Süt· 3 Kaşık Yoğurt· 2 Yumurta· 1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:Yufkaları küçük parçalara bölerek (kırpık kırpık) tepsimize 1 kat seriyoruz. Süt yoğurt, yumurta ve yağdan oluşan harcımızdan her kata sürüyoruz.Orta kata rendelereyerek kıyma ile kavurup içine salça baharat ve maydanozumuzu koyduğumuz kıymalı harcımızı seriyoruz sonra üstünü aynı şekilde kapatıp fırına veriyoruz. Çok basit ve lezzetli bir börek AFİYET OLSUUUN…


Mekanın cennet olsun arkadaşım.
MALZEMELER:2 Orta Boy Soğan4 Orta Boy Patates3-4 Adet Yeşil biber150 Gr Kıyma2 Kaşık SalçaToz BiberMaydanozTuz
HAMURU İÇİN:1 Paket Katı Yağ¾ Su Bardağı Yoğurt2 Yumurta (birinin sarısı ayırılacak)4,5 Su Bardağı UnTuz
YAPILIŞI:Önce Soğan ve biberleri rondoda iyice kıyıyoruz Bir miktar yağ ile kıymayı da içine koyarak kavuruyoruz ardından , soyup rendelediğimiz patatesleri ilave ediyoruz. Patateslerde pişince içine salçayı , baharatları ve maydanozu ilave ediyoruz.Soğumaya BırakıyoruzÖte yandan eritilip soğutulmuş katı yağ, yoğurt yumurtalar ,tuz ve unu karıştırarak hamurumuzu elde ediyoruz. 15-20 dk dinlendirdikten sonra ikiye ayırıp bezelediğimiz hamurlarımızı önce merdane veya oklava yardımıyla ½ cm kalınlığında açıyoruz içine ikiye böldüğümüz harcımızı iyice yayarak rulo haline getiriyoruz. 1,5-2 cm kalınlığında kesip üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında pişiriyoruz. Kalan diğer hamur parçası içinde aynı işlemi uyguluyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUUUN


http://mutfagimveben.blogspot.com/
Dünyada bunca kötülük varken, sevgi pırıltılarını seçebilmek güç olsa da.Bazen bir kardelenin inadıyla karların altından parıldıyor iyilikler,iyi insanlar.Yaşam telaşına kaptırdığımız anlarda buralardan göçeceğimizi unutsak da,bu dünyada yalnızca adımızı ve adımızla birlikte gelen sıfatlarımızı ardımızda bırakacağımızı unutsak da. Ardımızdan güzel hatıralar bırakarak,sevgi saygıyla adımızı andırarak göçebilmeliyiz bu diyarlardan.Bencilliklerimizden arınarak yaşamalıyız.küçücük bir çocuğu mutlu edebilmenin huzuruyla ayrılmalıyız.
Ben Esra öğretmeni hiç görmedim,kendisiyle hiç konuşmadım.Ancak tek bir yazısı,bir anısı ile gönlüme alıverdim onu.Çileğin ne olduğunu bile bilemeyen,belki ailesinin maddi durumu el vermediğinden hiç yememiş ve yiyemeyecek olan bir çocuğa yaptığı minicik görünen ancak koskocaman bir iyilikten.onun için saygıyla anıyorum şu an kendisini.ve eminim onu tanıyan herkes,onunla günlerini,hayatını,dostluğunu paylaşan herkes benden daha fazla saygı,sevgi ve özlemle anıyor kendisini.
Her birimizin Kevgir dergisini bu denli sahiplenmemizde bundan değimlidir ki.Esra öğretmenin yadigarına hak ettiği saygıyla sahiplenip,o buralarda olamasa da adı,hatıraları burada diyebilmek için değil mi?Esra öğretmen huzurla uyu.
Bu fikir kimden çıktıysa kendisinin önünde saygıyla eğiliyorum,çağrıyı görür görmez,elimden ne gelirse yapmak istedim.çok becerikli biri olmadığımdan çekinerek mail atsamda.Esra öğretmenin bana yardım edeceğinden hiç kuşkum yoktu.Ve eminim dün akşam beceriksiz ellerim,onun desteğiyle işledi.Onun anısına Sultan Böreğini yaptım,dualarla ve iyi dileklerimle…
Sultan böreğinin tarifine gelince,esra öğretmen öylesine güzel bir tarif vermiş ki bire bir onun tarifini uyguladım ve sonuç olarak harika bir börek çıktı.Et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanılabileceği gibi çay davetlerinde de inanılmaz şık ve lezzetli bir tarif olur kendisi.
Sevgili Esra öğretmen umarım senin tarifini sana yakışır şekilde yapabilmişimdir.Blog dünyası,öğrencilerin,ailen seni seven herkes,hepimiz seni çok özleyeceğiz.Ruhun Şad,Mekanın Cennet Olsun….
MALZEMELER:· 5 Yufka· 1 Kutu Konserve Bezelye· 300 Gr Kuşbaşı Doğranmış Et· 1 Soğan· 2 Kaşık Yağ· 2 Adet Havuç· Kekik, Tuz vs…Beşamel sos:· 2 Su Bardağı Süt· 2 Çorba Kaşığı Un· 2 Kaşık Margarin· 1 Bardak Kaşar rendesiYAPILIŞI:Etleri yağla suyun salıp çekene kadar kavuralım. Suyunu çekmeye başladığında doğranmış soğanı etlerin üzerine çıkacak kadar suyu ilave edelim. Doğradığımız havucu koyalım 5 dk sonra bezelyeyi ekleyelim. Sebzeler pişmeye yüz tutunca baharatları ekleyip 1 taşım kaynatalım.Yufkaları üst üste serip 6 parçaya ayıralım. İki üçgen parçayı üst üste koyup bir kaseye oturtalım. İçine hazırladığımız ve suyunu süzdüğümüz içten koyalım. Yufkaların dışta kalan parçalarını etlerin üzerine kapatalım. Daha sonra ters çevirerek tepsiye yerleştirelim.Sos için margarini eritip,unu ilave ederek karıştıralım. Un sararmaya başladığında , Ateşten alarak yufkaların üzerine gezdirelim kaşar rendesi serpelim. Fırına atıp kızartalım. AFİYET OLSUUUUUUUUUN

n netice de haberdar olmuş oldum.:):):):)Sevgili Süheyla olduğu için bende bu etkinliğe katılma kararı verdim. Kendisinebaşarılar diliyorum."

http://diyalogyemekleri.blogspot.com/
Sevgili Esra benim için ne kadar değerliymissin,bunu anlamak için gitmen mi gerekiyormuş,sana bu kadar alıştığımı ,seni bu kadar yakın gördüğümü farketmek için hoşçakal mı demeliymissin.Ama bu yazı hüzünlerle dolu olsun istemiyorum,son bir haftadır çok üzüldük çünkü,istedim ki seni bana hatırlatan neşeli yazılarına göndermeler yapayım...
mesela,canım Esracğım benim düzenledigim Ramazan etkinligine çok hoş bir yazı ile katılmıştı,hep aklımda..
daha bunun gibi bir sürü güzel yorum ve sitesine yazdğı yazılarla bize kendisini sevdiren dünya tatlısı Esra nın şu anda bulundugu yerde mutlu ve rahat olması tek dileğim...Bu dünyada melek gibi yüreği ile bizleri büyüleyen Esra inş.meleklerle biraradadır.
SELAMLAR...
Böreğin tarifi için Esra cığımın tarifini birebir uygulayamadım,çünkü onun kullandığı otlar yoktu,ben onun tarifini yayınlayayım,kendim ise ot olarak sadece biraz ıspanak ve biraz da maydanoz kullanabildim,gerisi aynı...
MALZEMELER
(Ot Miktarları Göz Kararı)· Isırgan Otu· Kuş Ekmeği otu (başka adını bilmiyorum sormayın )· Ispanak Otu (Kulakların Çınlasın Yaman Ayşeeeee)· Pırasa Otu :)· Yarım Kalıp Peynir (ben Çömlek peyniri kullandım) · 2 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Süt· 2 Yumurta (birinin sarısı üstüne)· Yarım Çay Bardağı Yağ· Tuz· 3 Adet Yufka
YAPILIŞI:Otları küçük küçük doğruyoruz içine peynirimizi ve tuzu koyup karıştırıyoruz. Yoğurt, yumurta, süt, yağı karıştırıyoruz. Yufkaları 8'e bölüyoruz. Bir parça alıp içine yoğurtlu harçtan sürüyoruz üstüne bir parça daha koyup yoğurtlu harçtan tekrar sürüp otlu karışımdan koyuyoruz. Kenarlarını kıvırıp sigara böreği gibi sarıyoruz. Üzerine yumurta sarımızı sürüp fırına veriyoruz. AFİYET OLSUUUUUUUN


Hepimiz bloglarımıza tarifleri yazarken özenle ayrıntılı anlatırız. Aman bir gün bir arkadaşım denerse tarifimde her şey kolayca anlaşılsın deriz. Hatta bir dostumuz tarafından tarifimiz denendiğinde değmeyin mutluluğumuza. Esracım eminim sen de bizim bu tatlı telaşımızı heyecanımızı hissediyorsun ve bizimlesin. O birbirinden güzel tariflerimin hepsi bir gün denenir mi acaba diye sen de heyecanla düşünmüşsündür. İşte o gün geldi. Her şey senin için. Kevgir’in bu sayısı seninle unutulmaz olacak.
Esracım seni çok fazla tanımıyordum. Birkaç mesajlaşmamız olmuştu o kadar. Ama yazıları Kevgir’den hep takip ediyordum. Zerrin’in ricası ile Kevgir’in Ramazan sofralarını bölümüne tarifler hazırlamıştım. Bu “fani dünya” koşturmacasından size davetiniz için teşekkür yorumu bile yazmaya vakit bulamadım. İkinci davetiniz acaba ne zaman olur diye heyecanla beklerken ikinci yazıyı yazmak bu sayıya kısmet oldu. Senin kendi kendine keşfettiğin Etli Börek tarifin ile katılıyorum bu sayıya.
Tariften önce insan sıkıntıdan evde yeni yemekler keşfediyor demişsin. Hatta blogu bırakmayı bile düşündüm de Yaman Ayşe ve Zerrin’in kızınca vazgeçtim demişsin. İyi ki de vazgeçmişsin yoksa hem güzel tariflerinden hem de Kevgir’den mahrum kalırdık.
Etli börek tarifin bence bu güzel tariflerinden en özeli. Kendim yaptım diye söylemiyorum. J Senin kendi kendine keşfettiğin bir tarif olması bakımından özel olduğunu düşünüyorum. Sana has senin yaratıcılığınla ortaya çıkmış bir tarif. O nedenle tarifini adım adım uygularken tatlı bir telaş içindeydim. Acaba layıkıyla yapabilecek miyim, Esra’ya beğendirebilecek miyim diye heyecanlandım. Pişerken bile aman unutmayayım yanmasın diye fırının başında bekledim desem yeridir. Sonuç ise mükemmeldi. Eşim ile yemeye doyamadık. Esracım çok teşekkür ederim evimize bu tarif ile konuk olduğun ve bu özel lezzeti tatmamıza vesile olduğun için. Siz sevgili dostlarıma da şiddetle tavsiye ederim. Bu lezzetten mahrum kalmayın bence. Ben bundan sonra sık sık bu börekten yapacağım ve hep Esracım seni yâd edeceğim. Mekânın cennet olsun. Huzur içinde yat, biz Zerrin’e destek olup Kevgir’i senin için devam ettireceğiz. Dualarımız seninle…
MALZEMELER:· 3 Yufka· 400 gr Kuşbaşı Yağsız Et· 2 Soğan· Yarım demek maydanoz· 2 Adet Yeşil Biber· Tuz, Biber ,Kekik· 1 Kaşık Salça· 1 Yumurta· 4 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
YAPILIŞI:Eti düdüklüye koyarak kendi suyunu çekene kadar haşladım. (30 dk kadar). Yumurta yarım çay bardağı sıvı yağ ve yoğurdu çırptım iç harcı hazırladım.Pişen eti. Rondoda çok fazla ezmeden kıydım. Soğanı ve biberi kalan sıvı yağda küçük küçük doğrayarak pişirdim. Salçayı koydum. Eti koydum bir keze kavurduktan sonra maydanozu ekleyerek kapattım.(baharatlarda eklendi)Yufkanın birini tezgaha serdim önce yoğurtlu harçtan sonra etli harçtan içne koydum. 2. ve 3. yufkaya da aynı işlemi tekrarladıktan sonra, yufkaları rulo haline getirdim 2 şer cm kalınlığında keserek yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine dizdim.200 derecede 30 dk pişti. AFİYET OLSUUUUUUUUUN


Ne yazacağımı bilemiyorum inanın, tatlı tombiş öğretmen Esramızın böreklerini yaptım, ben daha öncede bu böreği yapıyordum fakat benim tarif Esranınkinden biraz değişikdi, ama Esranın tarifiyle süper oldu, çünkü tarif Esra nın. Keşke gerçekden onu misafir edebilseydim ve bu böreklerden yapıp ona yedirebilseydim. Nasip ne diyelim.
Bazen onun resmini gördüğümde bu kızda benim gibi bayağı tombiş dedim, hatta blogcudaki bazı arkadaşların resimlerini gördüm onlar bayağı bir zayıf,narin ama Esrayı görünce oh ne güzel benim gibi bir tombiş daha var diyordum kendi kendime.
Aslına bakarsanız hüzünlü bir yazı yazmamak için kendimi zor tutuyorum o nedenle ne yazacağımı da bilmiyorum. Eminim bütün arkadaşlar da benim gibi hissediyordur.
Kevgir Aralık sayısının Esra ya ithafen çıkarılacak olması nedeniyle görev düşen bütün arkadaşların evinin mutfağında 3 gündür nefis kokular var ; çünkü o nefis kokulara ait tariflerin hepsi Tombiş Esramıza ait. Sayfasına girip rulo böreğini gören bütün arkadaşlar umarım benim böreğimin ona yakışır olduğunu düşünür. Esra için kolları sıvayan bütün arkadaşların emeğine ve yüreğine sağlık…..
MALZEMELER:· 3 Yufka· 4 Haşlanmış Patates· 2 Yumurta· 5 Kaşık Yoğurt· Yarım Demet Maydanoz· 150 Gr peynir ( Ben Beyaz ve Çömlek Peyniri Karışık Kulandım)· ½ Çay Bardağı Yağ· Tuz ve Kırmızı Toz Biber
YAPILIŞI:Önce haşlanmış patates,peynir ve maydanozu tuz ve biberi karıştırıp içi hazırlıyoruz, sonra yumurta yağ ve yoğurdu karıştırıp çırpıyoruz. Ardından önce İlk yufkayı serip önce yoğurtlu harçtan sürüyoruz. Ardından patatesli harçtan koyuyoruz. Sonra ikinci yufkayı üstüne serip aynı işlemi, üçüncü yufkayı serip aynı işlemi uygulayıp kenarları içe alıp yufkayı rulo haline getiriyoruz. 1-2 Saat dolapta dinlendirip 2 cm kalınlığında keserek yağlanmış tepsiye diziyoruz. 175 derecede 45-50 dk da pişiyor… AFİYET OLSUUUUUUUUUN

Neyse gaza geldim peynirli kol böreği ve kıymalı patatesli börek yaptım. Gaza geldim yedim. Gaza geldim buraya ekliyorum.Gelelim tariflerePeynirli kol böreği tarifi ayrıntısı ve güzel anlatımı ile Portakal ağacında tıklayın ve alın çok lezzetli."

MALZEMELER:· 3 Yufka· 250 gr kıyma· 4 Adet Rendelenmiş Patates· Maydanoz· 1 Tatlı kaşığı Salça· tuz ve baharatlar· 1 Bardak Süt· 3 Kaşık Yoğurt· 2 Yumurta· 1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:Yufkaları küçük parçalara bölerek (kırpık kırpık) tepsimize 1 kat seriyoruz. Süt yoğurt, yumurta ve yağdan oluşan harcımızdan her kata sürüyoruz.Orta kata rendelereyerek kıyma ile kavurup içine salça baharat ve maydanozumuzu koyduğumuz kıymalı harcımızı seriyoruz sonra üstünü aynı şekilde kapatıp fırına veriyoruz. Çok basit ve lezzetli bir börek AFİYET OLSUUUN…


Esra,inşallah senin için yapılanlar sana malum oradan.Tek dileğim yerin rahat, mekanın cennet olsun.Dualarımız seninle olacak her daim.Sana bundan sonra verilebilecek en güzel hediye dualarımızdır.RUHUN ŞAD OLSUN!GÜZEL UYU!!
MALZEMELER:· 5 Adet Yufka· 2 Parça Tavuk Göğsü· 2 Adet Soğan ve Biber· 1 Kaşık Salça· Maydanoz· 1 Su Bardağı Süt· 2 Yumurta· 2 Kaşık Sıvı Yağ
YAPILIŞI:Soğanı ve biberi çok ince hatta varsa rondoda kıyarız. Kapaklı bir tava içinde İnce kıydığımız tavuk etleri ile pişmeye bırakırız İyice piştikten sonra salçasını ve baharatlarını koyarız. Harcımızın altını kapattıktan sonra kıydığımız maydanozları ilave ederiz.Yufkalara tek tek süt ,yağ ve yumurta ile hazırladığımız harcımızdan dökeriz ardından zarf şeklinde katlarız. sonra bıçakla 4’e böleriz. Her parçayı tekrar zarf şeklinde katladıktan sonra katlanan kısımları alta getirerek tepsiye dizeriz. Üstüne yumurta sarısı sürüp ,susam serperek fırına veririz. AFİYET OLSUUUUN…


Pizza var alır mıydınız?Buyuleyen mutfaktan gelen sesti bu. Sevgili Esra Pizzayi ne kadar coksevdiginden bahsediyordu. Ilk yedigi pizzayi 2 satte yavas yavasyediginden ve bunu yapabilmek icin tam tadini almak istediginden sozediyordu. Ilk yaptigi pizza basarisiz sonuclanmis ama sonrakidenedikleri gayet guzel olmustu.Bende aynen uyguladim Esra'nin tarifini ve sonuc hakikaten guzel oldu.Resmimi de onun resmi gibi kedili cektim. Kedisinden bahsetmisti biryazisinda onu surekli takip eden bir kedi ,kedicikte oksuz kaldi simdiogrencileri gibi :(
Sevgili Esra mekanin cennet olsun.UMRAN
MALZEMELER:(30 cm çapında Bir tepsi için)· 1 Çay Bardağı Ilık Su· 1 Pk Kuru Maya· ½ Çay Bardağı Sıvı Yağ· 1 Kaşık Tepeleme Yemek Kaşığı Yoğurt· 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker· 1 Çay Kaşığı Tuz· Arzuya Göre İç malzeme· 2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar· 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası· Kekik· 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ· Alabildiğince UnYAPILIŞI:Maya, ılık su ve şekeri karıştırıyoruz (dr outker’in kuru mayası tercih). İçine yağımızı, tuzu, yoğurdu koyup iyice karıştırdım… Unu alabildiğince koyup kulak memesi kıvamında biraz daha yumuşak şekilde yoğurdum. 30 Dk kadar sıcak ortamda mayalanmaya bıraktım (sıcak ortam: bakınız sobanın arkası :)1 kaşık salçayı bir kaşık yağla ve kekikle karıştırdımMayalanan hamuru tepsini dibini yağlayarak el yardımıyla yaydım( o küçüldü ben yaydım o küçüldü ben yaydım gıcık oldum ya)Salçayı hamurun üstüne sürdüm.Arkasında kaşarı tam ortasına koydum ve kenarlara doğru eşit bir şekilde paylaştırdımİç malzemeleri yerleştirip 200 derecede 30 dk pişirdim…

"Merhabalar...Yine geldi kevgir zamanı, yine neler var neler,Binbir çeşit kurabiyeler,Süper sıcak ve güzel çorbalarLeziz mi, leziz et yemekleri,Kurabiye yapım aşamaları,Çocuklarınız acıkınca neler yapılabilir alternatifleri,Ayça'nın soruları,Mutfakta aşk,Etkinliklerden bir kaç tarif,İstanbul'da nereler gezilir.Film önerileriÇay saati önerileri,Hepsi ve daha fazlası "KEVGİR'DE"E hadi ne duruyorsunuz önce benim poğaça tarifime şöyle bir göz atın sonra kevgirin sayfaları arasında keyifli bir yolculuğa çıkın. Garanti veriyorum hiç bir dergide bu kadar denenesi yapılası tarif yok..."

Esra için çıkan bu özel sayıdaki nefis tatlardan biri de pamuk poğaça, yoğururken bile hissediyorsunuz hamurun pofuduk halini, tek önerim tepsi mayalanma süresini atlamamanız.
Malzemeler:(40 adet için)
-2 su bardağı süt-250 gr tereyağ
-1 çay bardağı sıvıyağ-1 paket yaş maya-1 tatlı kaşığı mahlep-4 yemek kaşığı şeker-2 çay kaşığı tuz-7 su bardağı un-1 yumurta sarısı
-200 gr beyaz peynir
Yapılışı:
Sütü ısıtıp, içine şeker ve mayayı koyup 5 dakika kadar mayanın kabarmasını bekliyoruz. Mayamız kabarınca, süt, maya karışımını, yağları, tuz ve mahlepi ekliyoruz. Unu parça parça ekleyerek, sert olmayan kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzu yarım saat kadar dinlendirdikten sonra içine peynir koyarak hamurumuzu şekillendiriyoruz. Sıcak bir ortamda 20 dakika kadar bekletip, tepside mayalanmaya bırakıyoruz. Üzeri için yumurta sarısı , bir çimdik pudra şekeri ve bir tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıyoruz ve poğaçaların üzerine sürüyoruz. Esra üzerlerine susam serpiştirmişti, ben ayçekirdeği serpiştirdim. Bunlar yerine çörekotu da olabilir. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında 30-35 dk pişiriyoruz. (Esra 200 derece yazmıştı, benim fırınım çabuk pişirdiği için ısıyı biraz düşürdüm sizler de kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz) Afiyet olsun....
Büyücü Hatun içimizde yaşayacak…..

AÇMA

BRIOCHE


http://cerkezkizi.blogspot.com/
ESRANIN YAŞAM LİSTESİ1. MADDE: BRİOCHE YAPMAK2.MADDE: UMARIM DİĞER MADDELERİ BU KISACIK ÖMRÜNE SIĞDIRABİLMİŞSİNDİR ARKADAŞIM.
MALZEMELER:· 250 Gr Un· 1 Kahve Fincanı Süt· 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker· 20 Gr Yaş Maya· 2 Yumurta· 75 Gr Margarin ve Tereyağı· 1 Çay bardağı yeşil veya siyah zeytin· 1 Çay Bardağı Kurutulmuş Domates.· Üstüne 1 yumurta sarısı

"Merhabalar;
Blogspota geçtim geçeli çok rahatladım. Sorunsuzum. En güzeli eklediğim yazılarım ve fotolarım kaybolmuyor. Ve gördüm ki bir çok arkadaşım önce veya sonra geçmişler blogspota onları buralarda buldukça yıllardır görmediğim akrabalarımı görüyor gibi oluyorum. Ama üzüldüğüm bir nokta var ki geride bıraktığım arkadaşlarım. Bir çoğuna geçmeleri için elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum.
Bir kaç gündür blogcuyu ziyeret etmek kalan arkadaşların sayfalarını dolaşmak ve msj bırakmak için uğraşıyorum ama ne mümkün. Ya sayfayı açamıyorum. Hadi inatla uğraştım ve sayfayı açtım diyelim bu seferde güzelce yazdığım yorumlarımı gönderemiyorum.
Lama'nın yaptığı davetin ardında bir davette ben yapayım. Haydi arkadaşlar gelin buraya. Şablon değişikliği sizleri korkutmasın. Blogcuda çalışabilen burada neler yapmaz ki hem kime sorsanız size yardımcı olur.
Bakın size tatlı ikram ediyorum...:) sizleri ikramlarımla kandırıp buraya çekmeye çalışıyorum. Alın bakın tadlarına hepsi nefis... Buyrun buyrun daha ne yemekler ne ikramlar var neler
Öncelikle şekerparemlebaşlayalım tarif portakalağacından görüntünün aslı ile alakası yoktur ama tadı süperdi..."

"Merhabalar;Ben yine etkinlik için geç kaldım...Ama inanın işten güçten başımı kaldıramıyorum... Bugün müfettişlerimiz vardı yarın yine gelecekler. Okulun işleri tüm vaktimi alıyor.Bu hengame içinde yine de etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımın sevinçlerine ve emeklerine ben de bişeyler katmak istiyorum...Etkinlik sahibesi Yeşim ve konusu karadeniz yemekleri. Doğrusu, Karadeniz yemekleri hakkında hamsi kızartması ve karalahana sarması dışında, pek bir bilgim yok. Hamsi ve karalahana almak için vaktim olmadığından, başka yemekler denemeye karar verdim. Arama motoruna yazdıktan sonra konuyu, karşıma bir sürü yemek tarifi çıktı. Ben de içlerinden, evde olan malzemeleri de değerlendireceğim "Trabzon kıymalısını" buldum. Bizim yörelerin kıymalısı ve lahmacununa benziyordu. İyiki yapmışım. İşte tarif... (netten buldum...)"
1,5 Bardak Un, Tuz
İÇ MALZEMESİ: 200 gr Kıyma, 1 Soğan, Maydanoz, 2 Domates
YAPILIŞI:
1,5 bardak un alabildiği kadar su ve bir miktar tuzla yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
Diğer yandan soğan ,maydanoz ve domates robottan geçirilir. Kıyma konarak tuz eklenerek karıştırılır.
Hamur un yardımıyla küçük bir tepsi büyüklüğünde açılır. Tepsiye konur. Kıymalı harş üzerine yayılır. 200 derece fırında 40 dk pişirlir. AFİYET OLSUUUUUUUUUUUUN
ETLİ BÖREK
Esracım seni çok fazla tanımıyordum. Birkaç mesajlaşmamız olmuştu o kadar. Ama yazıları Kevgir’den hep takip ediyordum. Zerrin’in ricası ile Kevgir’in Ramazan sofralarını bölümüne tarifler hazırlamıştım. Bu “fani dünya” koşturmacasından size davetiniz için teşekkür yorumu bile yazmaya vakit bulamadım. İkinci davetiniz acaba ne zaman olur diye heyecanla beklerken ikinci yazıyı yazmak bu sayıya kısmet oldu. Senin kendi kendine keşfettiğin Etli Börek tarifin ile katılıyorum bu sayıya.
MALZEMELER:· 3 Yufka· 400 gr Kuşbaşı Yağsız Et· 2 Soğan· Yarım demek maydanoz· 2 Adet Yeşil Biber· Tuz, Biber ,Kekik· 1 Kaşık Salça· 1 Yumurta· 4 Kaşık Yoğurt· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ

Ne bitmez iş yoğunluğum varmış. İnanın vakit bulup tarif eklemek için deliriyorum. Pc başına geçip sizlerin sayfalarını dolaşmak için deliriyorum. Ama bir türlü vakit bulamıyorum. Özledim sayfaları gezip güzel yemeklerinize bakıp yorumlar yazmayı.Bu arada bazen denk geliyorum blogculardan bayağı bir taşınan olmuş, arkadaşlarım çok sevdiğim, dostlarım gelmiş buralara. Hepsine teker teker hoş geldiniz diyorum. Bir fırsat bulursam ziyaretlerime başlayacağım...Bloğum benim için bir kaçış yeri dinlenme durağı azıcık daha dinlendim herhalde e artık ben işimin başına döneyim ama önce tarifler."

Kocaman bir aile gibiyiz BİZ… Birbirimizi hiç görmesek de sesimizi duymasak da. Gönül bağı ile bağlı olmak bunun adı. Birimizin ayağına taş değse hepimiz acı çekeriz. Sevgiyi paylaştık çünkü, yüreğimizi açtık birbirimize kilometrelerce mesafeden bile. Sabahları merhaba diyerek başladık güne, akşamları iyi geceleri esirgemedik… Amacımız birdi, yüreğimiz birdi, kaygılarımız birdi, sevgilerimiz bir…
Bu koskocaman ailemizde sevgili Esra’mızı kaybettik. Üzgünüz hem de çok. Belki de hiç birimiz düşünememiştik böyle kayıplar yaşayacağımıza. Birbirimize bu kadar bağlanacağımızı hayal etmemiştik belki de. İlk kaybımız Esra, bunun şaşkınlığı gönlümüzde. Elden ne gelir deyip onun mirasına sahip çıktık. Elimizden gelen tek şeye. Yüreğimiz senin yanında, seni hiç unutmayacağız.
Esra’nın tarifini büyük bir şevkle denedim, çok güzel oldu. Tarifini de onun sayfasından aynen aldım. Onun dilinden duymak en güzeli….
Hamburger ekmeği, 300 gr kıyma, Galeta Unu, 1 adet Yumurta, Köfte Harcı, Marul Yaprakları
Domates, Kornişon Turşu, Mayonez ve Ketçap
KREP PARİZYEN
PATATES MÜCVERİ

Esra’nın aramızdan ayrıldığını duyduğumuzdan beri içim çok hüzünlü… Ölümün aslında bize ne kadar da yakın olduğunu, her an sevdiklerimizden ve hayattan kopup gidebileceğimizi hatırlattı bana. Kimseyi kırmamaya özen göstermem gerektiğini, dostlarımı daha fazla aramam gerektiğini ve çok uzun vadeli planlar yapmamam gerektiğini de. Anın güzelliklerini yaşamayı, yaşadığımız her an dan mutlaka güzel bir sonuç çıkartmak gerektiğini.Hayatın üzmeye ve üzülmeye değmeyecek kadar kısa olduğunu.. Bu kısacık hayatta mümkün olduğu kadar az düşman, mümkün olduğu kadar çok dost edinmek için uğraşmak gerektiğini… İşte Esra böyle biriydi…
Esra’nın daha geçen hafta, yaptığım Havuç Çorbasına ;
merhaba,,mügecim bende ilk defa duydum havuç çorbasını ama denemek lazım sanırımçeşitleme açısındanellerine sağlık canımsevgiler…
Demesini ve “2008 – Aralık” “YE ETKINLIGI” nde ev sahipliği yapacak olması öyle içimi acıttı, kaç kere bu sayfaları açıp okuduğumu hatırlamıyorum bile.
Sevgili Esra’nın günlüğünden onun sevdiği yemekleri yapıyoruz bu ay, bu bir blogcuyu en mutlu edecek hediye aslında, çünkü hepimizin en mutlu olduğu yorumlar ; “Tarifinizi dün denedim ve çok beğendik, teşekkürler” tarzında olanlar, şimdi onun bütün tariflerini yapıyoruz ve çok beğeniyoruz, ellerine sağlık Esra, bizi duyduğunu biliyorum.
ve … “Esra’cım çok beğendik inan, ellerine sağlık, her zaman yapıp seni anacağım bir tarifim oldu sayende. Huzur içinde uyu, mekanın cennet olsun inşallah…


CENNETE MEKTUP VAAAARRRR
Gonderen: Nihan Koc
Rr.Don Bosko Vizyon Plus Tower
Tiran/Albania
Sayin: Esra Ozturk
CENNET Ilkogretimokulu Mudiresi
Cennet Vadisi/CENNET
Canim Esram,
Mektubuma baslamadan once, son birkac gundur seni ne kadar ozledigimi soylemek istiyorum. Senden adresini istedigimde, napacaksin adresi demistin? Kim bilir belki gelirim demistim :) Gelll demistin. Gelemedim bitanem. Sonra dogru soyle ne yapacaksin demistin. Aslinda Zerrin'e verecektim oncelikle, sana bir sey gonderecekti dogum gununde ama tam adresin yoktu elimizde, hem onun icin istedim, hemde sana mektup yazacaktim. Mektup yazicam dedigimde de mektubun icine sigmicak birsey istemem bak ona gore demistin. Tok gozu melegim benim. Bende kocaman zarf yaparim zarfa sigar demistim :) gulusmustuk. Mektubu yollamaya vakit yetmedi canim. Simdi yeni gorev yerine yolluyrum bu mektubu, sana hediye olarak dualar koydum mektubumun icine, mis kokan guller koydum. Sana soylemek istedigim oyle cok sey varki. Bak Nihan seni cok calistiracagim bu ay KEVGIR'de demistin. Ona gore derslerini bitir, ben anlamam. Tamam demistim, ne dersen emrin basim ustune. Bu kadarda calistirilmazki yahuuu :) Saka saka, senin icin ne olsa yaparim ben, sen ve Zerrin'im icin. Zerrin bu aralar biraz deli, bagirip duruyo bana ya :) bak sana sikayet ediyorum onu, arada ruyasina gir su delinin, ugrasmasin benle ya :) Bide sonra alinma diyo, sen hic alinmazmisin ona, bana seni ornek gosteriyo :) Dun kardesinle konustum, masallah ne kadar guclu ole, sana cekmis galiba :) Buralari sorarsan biraz durgun, ama sen yanimizda oldukca, eski nesemiz geri gelecek biliyorum Gulom. Bak senin hashasli coreklerden yaptim, bide icine ceviz kattim. Senin tariflerinden ilk denedigim hasanpasa kofteydi, millet parmaklarini yemisti :) hatirliyomusun, komsularimda bayilmisti demistin. Bakalim coreklerimi begenecekmisin, seninkiler kadar guzel olmusmu? Aksam bide baktim bir tane corek eksilmis, yoksa gizlice senmi yedin :) Canim Esram, Gulom, gul bahcelerinde dolas, mis kokular icinde seyret bizi, seni cok seviyorum, bunu sana soylemistim, iyikide soylemisim. Seni cok ozluyorum, bizleri unutma... Ninocan'dan sana kocaman dualar buralardan...
NiNo
YAPILIŞI:Mayalı hamur. (1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve alabildiği kadar un yoğrulur) açılır içine sıvı yağla inceltilen dövülmüş haşhaşımız sürülür. Hamur rulo haline getirilir. 3 er cm lik dilimler halinde kesilip tepsiye sık dizilir. 200 derecelik fırında 50 dk pişirmek yeterli. AFİYET OLSUUUUUN
10 yorum:
herkesin ellerine sağlık.artık eminim esra cenneti birbirine katmıştır.bunlar benim arkadaşım diye:)))
Günaydın;
Kızlar elinize emeğinize sağlık.her şey çok güzel olmuş.
yalnız benim esra için yazdığım yazıyı niye yayınlamadınız arkadaşlar..o kadar mı kötüydü:((..oysaki yüreğimden esenleri bir çırpıda yazıvermiştim.
herkesin Esra hakkında düşüncelerini yayınlamışsınız, ama sadece benimkiler yok:(((
asotu.blogcu.com
asotu-sevim abla
estagfirullah hic begenmemek olurmu 3 gunde 200 mail actik :( gozden kacmis olabilir hakkinizi helal edin insanlik hali eksikler kusurlar duzelir yeterki saglikla birlikte olalim cokcok ozur dileriz mail atarsaniz hemen ekleyecegiz yazinizi
sevgiler
nino
Kızlar çoook teşekkür ederim.öpüyorum.
asotu.blogcu.com
Emegi gecen herkese tesekkurler...
ooo herşey çok nefis görünüyor...
bütün kızlar toplandık...ancak bir esra olabildik....
Bayanlar herbiri muhtesem görünüyor ellerinize saglik...
hepsi birbirinden güzel olmuş, herkesin eline sağlık.
özellekle anıların yer alması çok güzel
nihan, tatlı bir tebessüm kondurdun dudaklarıma mektubunla,mutlaka esra da gülümsüyordur şimdi.
bunca yogunluktan soinra ne guzel gorunuyor herseyi boyle bitmis haliyle goirmek herkesin emegine yuregine saglik esracim gor bunlari gor
Emegi gecen herkesin ellerine saglik. Hepsi cok guzel gorunuyor. Hersey Esra icin. Sevgiler
Yorum Gönder