31 Temmuz 2007 Salı

KUBA MUTFAGINDAN TATLILAR

HAZIRLAYAN: ZERRİN DAMGACI(MİSSS)


FESTİVAL KURABİYESİ - TORTİCAS




Ada yaşamı her zaman dikkatimi çekmiştir. Hep bir ıssız adaya gidersem yanıma ne alırım diye düşünmüşümdür.. Çocukluğumdan beri ıssız adaya düşersem “istediğim de o adadan gidebileceğim bir deniz taşıtı” isterdim. Diğer 2 şey sürekli değişiyor… :) Neyse ki ıssız adaya falan düşmedim şu ana kadar. Ama sonunda bir adada yaşamaya başladım.

Kıbrıs’a geldiğimizde Dip karpaz’a yani Kıbrıs’ın o burununa gittiğimizde Kıbrıs’ın sonuna geldik dedim. O bambaşka bir duygu. Gitmek istesenizde gidemiyorsunuz yol bitiyor.. :)

Ada yaşamında müthiş bir rehavet hakim. Bu durumda elbette mutfak kültürüne de yansıyor.

Kevgir’in ilk sayısında Dünya Mutfaklarından hangi ülkeyi seçsem diye düşündüm. Ben Türk mutfağından sonar İtalyan mutfağına ayılan bayılan bir şahsiyetim. Küba ise görmeyi istediğim yerlerden biri. İtalyan mutfağını incelemişliğim, tariflerini sık sık denemişliğim var. Ama Küba mutfağı hakkında hiçbir bilgim yoktu. Ben de bu sayede araştırma yapayım, yeni şeyler öğreneyim, sizlere Küba mutfağından tatlılar sunayım istedim.

Küba mutfağı maalesef çok zengin bir mutfak değil. Genel anlamda deniz mahsüllerinin ağırlıkta olduğu, İspanyol ve Latin Amerika mutfaklarından esinlenilmiş tatlar mevcut. Sıcak bir iklime sahip olduğundan et yemekleri bile oldukça hafif sebze eklentili, bol salata çeşitleri ve hafif tatlılardan oluşuyor.

Küba deyince; Che, Fidel Castro, Puro, Komünizm, Sürekli dans eden ve şarkı söyleyen mutlu insanlar, Jose Marti, Festivaller, Guantanamera şarkısı ilk akla gelen şeylerdir.

Ben ilk aklımıza gelen şeylerin arasına küba tatlılarını da eklemek istiyorum. Yapımı oldukça kolay. Evimizdeki malzemelerle yapabileceğimiz, alışık olduğumuz, pratik tatlar.

FESTİVAL KURABİYESİ - TORTİCAS

Malzemeler:

110 gr. Tereyağ oda sıcaklığında
200 gr. Toz şeker
2 yumurta sarısı
1,5 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı vanilya
360 gr. Un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kabartma tozu
üstü için pudra şekeri

Hazırlanışı

Büyük bir kabın içine yağ ve şekeri koyup mikserle çırpın.
Başka bir kapta yumurta sarılarını, limon suyu, limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyin. Karıştırın.
Un, tuz, kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Yağ, şeker karışımını ekleyip çok yumşak olmayan bir hamur elde edin. Gerekirse un ekleyebilirsiniz. Yağlı kağıda uzun rulo haline getirip sarın buzdolabında 1 saat bekletin. Çıkarıp ince yuvarlak kesip fırın tepsisine dizin.180 dereceli fırında üstleri pembeleşmeye başlayana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra servis tabağına alıp üstüne pudra şekeri eleyin. Afiyet olsun.
**********************************************************************************

PİRİNÇLİ PUDİNG





Malzemeler

½ su bardağı pirinç
4 su bardağı süt
1 paket vanilya
½ su bardağı şeker
50 gr. Krema
2 yeşil limon kabuğu rendesi
2 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı
3 Su bardağı suyun içinde yıkanmış pirinçleri 20 dakika kısık ateşte haşlayın. Sonra içine 1 su bardağı süt ekleyip çekinceye kadar pişirin.
İçine limon kabuğu rendesi, vanilya ve tarçını ekleyip 3 su bardağı sütü ekleyip kısık ateşte 45 dakika pişirin. En son kremayı ekleyip iyice karıştırın 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Servis tabaklarına koyup tarçınla süsleyin. Afiyet olsun.


***********************************************************************************


MUZ KIZARTMA:



Malzemeler:
4 adet orta boy muz
1 yumurta akı
1 şişe soda
½ çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Kızartmak için yağ
Üstü için Bal

Hazırlanışı

Yumurta akını az tuzla köpürene kadar çırpın.
Ayrı bir yerde un, maden suyu, pudra şekeri ve tarçını çırpın. İçine yumurta akını ekleyip karıştırın.
Muzları yuvarlak dilim yapın. Karışıma bulayıp kızgın yağda üstünü altını kızarıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alıp üstüne bal dökün. Afiyet olsun.



5 yorum:

Adsız dedi ki...

zerrinim

sana ve arkadaşına taze taze çıkarılan kevgir dergisinde başarılar diliyorum :)

herşey gönlünüzce olsun...

ben şimdiden sevdim bu kevgiri :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Zerrincim, Küba mutfağından bu güzel lezzetleri bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler, hepsi de nefis görünüyor, muz kızartmasını bizde yapıyoruz, gerçekten çok güzel oluyor,ellerinize sağlık, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Bildiğim kadarıyla muz kızartması Plantain adı verilen bir muz ile yapılıyor! Diğer muzlarda zamanla bileşenler şekere dönüştüğü halde, plantain'in bu özelliği yok, o nedenle de kızartmaya uygun. Ancak, bazı yerlerde şekeri karamelize ederek, muzu içinde çeviriyorlar. Ona da muz kızartması diyorlar. Tarifinizi yediniz, denediniz mi yaptınız, yoksa yazılı olan bir tarifi mi uyguladınız?

Adsız dedi ki...

iyi geceler canlarım yeni blogunuz hayırlı olsun bannerinizi aldım sevgiler :)

tarifler yine herzaman ki gibi süüüpeeerrrr ellerinize sağlık :)
www.mutfakrobotu.blogcu.com

Esra ve Zerrin dedi ki...

Merhaba Sevgili İsimsiz öncelikle cevabım geciktiği için üzgünüm.

Tarif yazılıydı onu uyguladım. Muz için özel bir not düşülmediği için bildiğimiz muzla yaptım. Dışında yapılan karışıp muzun erimesini azaltıyor. Güzel bir lezzet oldu. Bahsettiğiniz muz kızartmasını da bir hint rest. yemiştim. Bolca baharat eklenmişti... Hımmm muzu farklımıydı acaba ...

Sıcacık sevgiler...