29 Ağustos 2007 Çarşamba

AYIN SEBZESİ; PATATESLİ PRATİK TARİFLER

HAZIRLAYAN : ESRA ÖZTÜRK (BÜYÜLEYENMUTFAKKOKUSU)


PATATES



Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %12'dir. Besin değeri 95 kaloridir. Bitkinin toprak üstü kısımlarında zehirli alkoloitler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir. Ancak çimlenmiş patateslerde de bu alkoloitler teşekkül ettiğinden zehirlenmelere sebebiyet vermektedir.

Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde yararlıdır. Karaciğer şişliğini de giderir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Damar şişliğinde faydalıdır. Sert bir şey yutulduğu zaman yabancı maddenin vücuda zarar vermeden çıkartılmasını sağlar. Basur memesi, yanık ve çıbanların ağrılarını geçirir. Ana vatanı Amerika’dır .




Patatesle eskiden en büyük bağlantım, resim derslerinde patates baskısı yapmaktı. Tabi ki anneciğimin yaptığı kızartmalara bayılıyordum ama en zevkli kısmı baskı yapmaktı. Elinize alacaksınız bıçağı başlayacaksınız kalpler, çiçekler çizmeye onları sulu boya ile rengârenk boyayacaksınız. Ooooooooooooooo değmeyin keyfimize ağzımız bir karış açık yapardık resim derslerimizi. Nerden mi biliyorum e çocukların ağızları hala bir karış açık patates baskısı yaparken.

Aslında konu kesinlikle patates baskısı değil tabiî ki patates yemekleri. Eskiden beri kızartması dışında aramızda pek de iç açıcı bir bağ bulunmazdı. Zamanla yeni yani tarifler bulup denedikçe alıştım lezzetine ve kattığı lezzetlere. Hepimiz için vazgeçilmez değil midir? Kış bastırınca çuval çuval alıp koymaz mıyız evlerimize?.

Evimizin ve sofralarımızın vazgeçilmez sebzesi patatesi seçtim bu ay. Çok çeşit var yapılacak aslında ucu ve sonu olmayan yemek çeşitleri var ben aralarından hem pratik hem de lezzetli olduklarına inandıklarımı seçtim sizler için.

*******************************************************************************



PATATESLİ SOSİSLİ PİZZA:



İlk yemeğim patatesli ve sosisli pizza.
Pizzayı hep çok sevmişimdir. Patatesin tadına başkalık katabileceğini düşündüm ve denedim tam düşündüğüm gibi oldu. İşte tarif.


MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:
· 1 Çay Bardağı Ilık Su
· 1 Pk Kuru Maya
· ½ Çay Bardağı Sıvı Yağ
· 1 Kaşık Tepeleme Yemek Kaşığı Yoğurt
· 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
· 1 Çay Kaşığı Tuz
· Alabildiğince Un

İÇ MALZEMESİ:
· 1 Kaşık Salça
· 2 Yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı
· 1 Çay Kaşığı Kekik
· 2 Patates
· 4 Adet Sosis
· 1 Su Bardağı Kaşar Rendesi

YAPILIŞI:

Maya, ılık su ve şekeri karıştırıyoruz (dr outker’in kuru mayası tercih). İçine yağımızı, tuzu, yoğurdu koyup iyice karıştıralım… Unu alabildiğince koyup kulak memesi kıvamında biraz daha yumuşak şekilde yoğuruyoruz. 30 Dk kadar sıcak ortamda mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamuru tepsini dibini yağlayarak el yardımıyla yayalım.

Patatesin kabuklarını soyduktan sonra patates soyacağı ile yine patatesi incecik doğrayalım. Salça, yağ ve kekiği karıştırıp patateslerimizi içine koyalım. Hepsini karıştıralım.

Ardından hamurumuzun üstüne yayalım. Rendelenmiş kaşarı da yaydıktan sonra, sosisimizi de yayalım. 200 derece fırında 30 dk pişirmek yeterli.

*********************************************************************************
PATATESLİ PİRİNÇ PİLAVI:


İkinci Tarifim; patatesli pirinç pilavı.

MALZEMELER:
· 1 Bardak Pirinç
· 2 Domates
· 2 Adet Yeşil Biber
· 2 Adet Patates
· 2 Bardak Sıcak Su
· Tuz, Kırmızı Toz Biber (İstenirse Tavuk Bulyon)
· 2 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı

YAPILIŞI:
Tencereye yağ konur ve biberler yemeklik doğranarak eklenir. Ardından patatesler küp küp doğranarak, tencereye konur. Domatesler rendelenerek eklenir bu arada baharatlarda eklenir. En son yıkadığımız pirincimizi ve sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pilavımız suyunu çekene kadar pişirmeye bırakırız.

***********************************************************************************


FIRINDA PATATES:


MALZEMELER:
· 5 Adet Patates
· Yarım Kilo Tavuk Kıyması
· Köfte Harcı
· 1 Yumurta
· 2 Yk Galeta Unu
· 2 Diş Sarımsak
· 4-5 Adet Biber
· 2 Adet Domates
· ½ Çay Bardağı Yağ

YAPILIŞI:
Ben yemeği yaparken patateslere sos kullanmadım. Siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz kızarmış patates tadında olsunlar istedim.

Köfte malzemeleri yoğrularak (kıyma, köfte harcı, galeta unu, yumurta ve 1 yemek kaşığı yağ) dinlenmeye bırakılır.

Patatesler yuvarlak olarak doğranır. Tepsiye bir patates bir köfte olarak dizilir. Tepsinin orta kısmına domatesler dörde bölünerek konur en üste biberler dizilir. Yağ gezdirilerek yemek fırına verilir.

AFİYET OLSUN…

PATATESLİ EKMEK : ZERRİN'DEN TARİF

MALZEMELER:
· 2 orta boy patates
· 500 gr. un
· 1 yemek kaşığı kuru maya
· 2 su bardağı ılık su
· 1 yumurta sarısı
· susam, çörek otu.
· 1 yemek kaşığı şeker
· 1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:
1-Unun içini havuz şeklinde açıyoruz ortasına kuru maya ve şekeri ilave ediyoruz. Üzerine bir bardak ılık su döküp 15 dakika mayanın kabarmasını bekliyoruz. Sonra geri kalan suyu ve tuzu ekliyoruz yoğurmaya başlıyoruz.
2- Bir tarafta patatesi çiğ şekilde rendenin en ince tarafıyla rendeliyoruz. Hamura ilave edip iyice yediriyoruz. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Elinize yapışıyorsa un ekleyin.
3- Mayalanması için üzerini kapatıp 15 dakika bekletiyoruz. SOnra yeniden yoğurup üzerini kapatıyoruz. 1-2 saat hamur mayalanıncaya kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz. Eğer akşamdan yoğuruyorsanız strecle kabın ağzını kapatıp buzdolabında mayalandırabilirsiniz.
4- İstediğiniz boyutlarda ekmek şekli verip ben üzerine bıçakla çizik attım, üzerine yumurta sarısı ve susam döküp 15 dakika tepside bekletin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.




8 yorum:

NiNo dedi ki...

ne guzel bir kalp patates :D insan yemege kiyamaz bunu ya :D ekmek muhtesem pizza harika en cok hamurlar dikkatimi cekiyo galibaaaaaaaaaaaa :D

Selen dedi ki...

evet bu patatesli ekmek enfes, ben ruşeym unlusunu denedim, yine Zerrin'in tarifi, ve herkese de tavsiye ediyorum. Ellerine sağlık Zerrin'im...

Adsız dedi ki...

merhaba...
hepsi birbirinden nefis tarifler ellerinize sağlık
gezmekten ve derginizi keşfetmiş olmaktan çok mutlu oldum...

pervin dedi ki...

ellerinize sağlık patatesin her türlü yemeğini severim hepsi güzel gözüküyor..

Adsız dedi ki...

gezdim sevdim hatta çok sevdim ay ne güzel tarifler
yerim ben onları
sevgiler

Adsız dedi ki...

PATATESİ ÇOK SIK TÜKETEN BİR AİLENİN ÇOCUKLARI OLARAK BU YAZIDAN ÇOK MEMNUN KALDIK.BU ARADA DERGİ ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK ESRACIM.BİZİ DE KONUL ETTİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

http://maviveportakal.blogcu.com/

Adsız dedi ki...

mmmmmmmmmm...canlarım ben bayılırım patatese:)))bu tariflerin hepsini isterim ....hele şu kalp şekilli olanı yenmeye kıyılmaz :))kızlar sizi bir kez daha kutluyorum,harikasınız(zerrinim ve esram)

Adsız dedi ki...

Sevgili Zerrincim ve Esracım, ellerinize sağlık, çok güzel ve değişik patates tarifleri,patates sanırım herkesin evinde bolca tüketilen bir sebzedir, hem de bizim kurtarıcımızdır, ani gelen misafirlere yaptığımız kolay bir patates salatası çayla birlikte harika olur. Paylaşımlarınızdan mutlaka yararlanacağım , çok teşekkürler, sevgilerimle öpüyorum...