29 Ağustos 2007 Çarşamba

KİTAPLAR ...

HAZIRLAYAN: Guzela (Aslı Güzel Yıldız)

Birşeyler atıştırırken kitap okumaya ne dersiniz? İşte size iki alternatif.

RASKALNİKOV KLASİĞİ

Bir yazar. Bir klasik. Bir adam. Bir roman. " SUÇ VE CEZA "
Bu kitabı okumayan vardır elbet. Fakat duymayan enderdir sanırım. Dostoyevski' nin ünlü romanı, büyük klasik. Rus yazar " Fyodor Mihailoviç Dostoyevski " 1821 -1881 yılları arasına yaşamış ve birçok eser ortaya çıkarmış. " Cinler ", " Budala ", " Kumarbaz ", " Yeraltından Notlar " bunlardan birkaçı. Hayat öyküsüne bakıldığında kitabındaki hissettirdiği sancı ve kasvet daha anlam kazanabilir diye düşünüyorum. Yaşamında babası ile yaşadığı gerilim, sara nöbetleri, parasızlık, sürgün, kumara düşkünlüğü gibi kötü olaylar belki de onu psikolojik ve ahlaki tahlillerde bu kadar başarılı kılmıştır.
Rus edebiyatı ağırdır. Okunması sancılı yapıtlar yer alır genelde bu bilindik bir saptama. İşte bu önyargıyla yaklaşmış olduğum "Suç ve Ceza" bu önyargımı yoketmiştir. İki kalın cilt halindeki kitabı kısa sürede bitirmeme yol açan öykünün çekiciliği, anlatımı ve merak duygusudur. Romanın kahramanı " Raskalnikov " sanki capcanlı bir karakterdir ve insan onun için endişelenir oluyor kitabı okurken. Bir insanın iç dünyasındaki vicdan muhasebesinin bu kadar detaylı ve bu kadar açık, anlaşılır anlatılması Dostoyevski' nin ne büyük bir yazar olduğunu gösteriyor. " Raskalnikov " fakirdir, hem cesur hem korkaktır... O acı çekerken okuyan siz de sanki acı çekiyorsunuz. Ruhundaki gidiş gelişler, bunalımı, korkuları öyle net anlatılıyor ki " Raskalnikov " yerine geçiyor gibi oluyor insan. Kötü şeyler yapan bu insana acır ve anlar hale bile gelebilir okuyan. Hayatı düzeltmek isterken, düzene karşı koyarken ne yitirdi veya ne kazandı bunu her okuyan kendisi cevaplayabilir ancak.
Hiç klasik okumadım diyorsanız deneyin derim. Belki Rus edebiyatı göz korkutabilir ama denemeli. Ben denediğime pişman olmadım, hatta aksine keşke zamanım çok olsa ve daha çok kitap okusam rus edebiyatı yada başka klasiklerden...
Romandan birkaç cümle paylaşmak istiyorum ;
İnsan ne kadar kurnaz olursa, basit bir noktada tuzağa düşürüleceğinden o kadar az şüphe eder. Çok kurnaz bir adamı özellikle en basit bir meselede tuzağa düşürmek gerekir.
Umursamamakta en ileri gidenler kanun yapıcı olurlar. Herkesden daha atak olan, herkesten daha haklıdır! Bugüne kadar böyle gelmiş, bundan sonra da hep böyle gidecektir! Bunu ancak körler göremez !
Acaba insanlar en çok neden korkarlar?.. Herhalde herşeyden çok yeni bir adım atmaktan, kendi söyleyecekleri yeni bir sözden korksalar gerek
Sadece var olmak ona her zaman az görünmüş, o daima bundan fazlasını isetemişti.
Kuyuya tükürme, sonra kendin içersin."Rus atasözü"
İktidar, ancak eğilip onu almak cesaretini gösterenlere verilir. İş cesaret etmekten ibaretti.

İnsanlığı sorgulayan, yaşamını ve yargıları değiştirmeye çalışan bir adamın öyküsü.. İnişli çıkışlı bu yaşamı merak ediyorsanız okumalısınız.

İÇİMİZDE UYUYAN DEV OKUSUN DİYE

Kişisel gelişim kitaplarına olan tutku bitmeyecek gibi. Bunu teknolojik, hırslı ve az sevgi içeren çağımızın yaşam tarzına bağlıyorum ben. İnsanlar hayata bağlanmak, birşeylere inanmak, birini dinlemek istiyorlar. İşte Kişisel Gelişim alanında dinlenen, sevilen bir yazar. "Anthony Robbins". Yazarın " İçindeki Devi Uyandır " adlı kitabından bahsedeceğim sizlere. Benim iki kez okuduğum ve beğendiğim bir kitap. Epeyce kalın bir kitaptır benden uyarması:)

Eğer kişisel gelişime meraklı, psikolojik yazılar okumayı seviyorsanız sizin için doğru kitap. Eğer değiştiremediğiniz huylarınız, tutumlarınız, önyargılarınız varsa ve bunların farkına varmak istiyorsanız doğru kitap. Eğer farkına vardığınız bu tutumlarınızı, bakış açınızı değiştirmek, değişmek istiyorsanız doğru kitap. Kitap içinde alıştırmalar, öneriler var. Bunların çoğu çok zevkli. Sıkıcı olmadığını düşünüyorum. İnsanın kendine özen göstermesi, ruhunu doyurması, ruhunu şımartıp anlaması gerekiyor. Bu yüzden sorular, alıştırmalar bence buna çok yardımcı oluyor.
Hepimizin küçük veya büyük hedefleri var. Zaten biliyoruz ki ünlü bir sözde de denildiği üzere rotasını bilmeyen gemiye rüzgar da yardımcı olamaz. Belki de insanların derin mutsuzluğunun ve boşlukta yaprak gibi bir o yana bir bu yana savruluşunun nedeni bu. " Amaçsızlık ".
Amaca karar vermek, ne istediğini bilmek.. Bunlar çok önemli yaşam savaşında. Yazar da bunu kitabında şu sözleriyle destekliyor;
" Değişiklik yaratmanın ilk adımı neyi istediğinize karar vermektir ki, belli bir şeye doğru ilerleyebilesiniz. "
" Kendinize bir dizi kısa dönemler, amaçlar koyun. Her birine ulaştıkça, hemen kendinizi ödüllendirin. "
Anthony Robbins iç konuşmalarımızda kendimize yönelttiğimiz soruların yaşamımıza yön verdiğini, bizim tutumlarımızda çok etkili olduğunu kitabında detaylı ve anlaşılır anlatmış. İşte kitabında tutum değiştiren, duygu durumumuzu değiştiremeye yönelik bazı sorular ;
" Durumumu nasıl değiştireyim de kendimi mutlu hissedeyim? "
" Şu anda hangi konuda mutluyum? Eğer mutlu olmak istesem beni ne mutlu ederdi? "
" Bunu nasıl kullanabilirim? "
" Benim en değerli anılarım nelerdir?"
Anthony Robbins bir NLP uygulayıcısı aynı zamanda. Yazarın sitesini de ekleyeyim belki ilgilenenler olur http://www.tonyrobbins.com/
Ve aşağıda " İçindeki Devi Uyandır " adlı kitaptan yapmış olduğum alıntılarla yazımı bitirmeden önce ....yazarın şu sözü son sözüm olsun sizlere " Ne yapılması gerektiğini bilmek yetmez, o bildiğinizi yapmanız gerekir. "
Hoşkalın
{ Hayatlarımızı genişletmenin, zenginleştirmenin yolu, şimdiden başarılı olmuş insanların hayatlarını model olarak almaktır.
{ Bir şeyi ilk defa yaptığımızda bir fiziksel bağlantı yaratmış oluruz. İncecik bir nöral iplik, o duyguya ya da davranışa gelecekte yeniden dönmemize izin verir. Bunu şöyle düşünün: davranışı her tekrarlayışımızda, o bağ güçlenmektedir. Nöral bağa bir iplikçilik daha eklemekteyiz.
{ Beyninize karmaşık mesajlar verdiğinizde, karmaşık sonuçlar alırsınız.
{ Yaşlanmanın yaşla ilgisi yoktur. Hareketsizliktir yaşlanmak. En son hareketsizlik de ölümdür.


2 yorum:

NiNo dedi ki...

icindeki devi uynadir yillar once okudugum ve cok begendigim bir kitaptir kesinlikle tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

SUÇ VE CEZA KESİNLİKLE EN İYİ KLASİKLERDEN.ÇOK SEVEREK OKUMUŞTUM.OKUMAYANLAR MUTLAKA OKUMALI BENCE...

http://maviveportakal.blogcu.com/