HAZILAYAN: BUYULEYENMUTFAK(ESRA)
Dolmanın tarihi Orta Asya Türkleri'ne kadar uzanır. Hayvancılıkta zamanın teknolojisinin üst seviyesinde olan Türkler, tarım düzenine geçtikten sonra da yiyeceklerini kurutarak saklamışlardır. Yazın bol olan yiyecekler, kışın tüketilmek üzere kurutulmuşlardır. Kurutulan yiyeceklerin bir türü de sebzelerdir. Bunlar, özellikle dolma ve sulu yemek yapmak için kurutulmuşlardır.
İçi dolduralark yapılan yemeklere dolma yaprak, pazı, lahana gibi içine harç konarak yapılan yemeklere de sarma denmiştir.
Dolma'yı sevmiyorum diyen parmak kaldırsın ve hemen sayfadan çıksın :)... Yok mu? ben de öyle tahmin etmiştim zaten.Bizler dolmasız yaşayamayan uzun süre dolma pişmedi mi evde etrafta dolma hayalleri gören ülkenin evlatlarıyız.
Dolmalık biber gördüğüm anda asla lmadan geçemiyorum onu alıp eve gelip koca bir tencere dolma yapıp günlerce yemek çok büyük zevk bende.
Bu sayıda birazda mevsiminde bulunmalarından dolayı taze sebzelerle dolma yapmaya çalıştım. Tarifler uygulandı ve onaylandı. Gayet güzel iştah açıcı ürünler çıktı ortaya ve naçizane sizlere de tavsiye edilir buyrun tarfilere geçelim. İyi seyirler...
LAHANA SARMASI
1 Adet Sarmalık Lahana
1 sb. Bulgur
Tuz
2 Yemek Kaşığı Salça
1 Adet soğan
1 çb Ayçiçek Yağı
YAPILIŞI:
Lahanayı ayıklayın. Yapraklarını bütün olarak tuzlu suda 5 dakika haşlayın ve soğuk suya çıkarın. Diğer malzemeyi karıştırın haşlanan lahana yapraklarının damarlı kısımlarını ayırdıktan sonra hazırladığınız içle serçe parmağı büyüklüğünde sarın. Sarmaları bir tencereye dizin ve pişirin AFİYET OLSUN
4 Adet kabak
300 Gr kıyma
2 sb pirinç
2 kaşık salça
1 domates
2 biber
1 soğan
1 sb ayçiçek yağı
yarım demet maydanoz...
YAPILIŞI:
Kabaklar yıkanır ve büyüklüğüne göre 2-3 e bölünür içleri oyacakla ya da kaşık yardımıyla oyulur.
Dolma malzemesi; kıyma,pirinç,salça,domates,biber,soğan,maydanoz ve yağ karıştıralarak yoğrulur. Kabaklar doldurulup tencereye dizilir. Sıcak su eklenrek pişirilir. AFİYET OLSUNN
PATATES VE DOMATES DOLMASI:
4 Adet Patates
4 Adet Domates
1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Adet Sivribiber
3 Adet Taze Soğan
1 Adet Domates
1 Diş Sarmısak
Tuz, Kekik, KarabiberKırmızıbiber
YAPILIŞI:
Patatesleri soyun. Domateslerle beraber İçlerini kaşık yardımıyle oyun.Patatesleri 20 Dakika haşlayın.2 Çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın. 100 gr kuşbaşı etle sote edin. 2 adet küçük doğranmış biberi, soğanı ve domatesi ilave edin. 5-6 dakika pişirin. Üzerine 1 diş dövülmüş sarmısak, kekik, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin.Patateslerin ve domatesleri içlerine doldurun.Fırın tepsisine dizip, 1 çay bardağı suyu ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika pişirin. AFİYET OLSUN
BİBER, KIRMIZI BİBER VE PATLICAN DOLMASI:
BİBER, KIRMIZI BİBER VE PATLICAN DOLMASI:
½ Kg. Dolmalık Biber, Kırmızı Biber ve patlıcan
350 gr. Orta Yağlı Kıyma
2 sb Pirinç
1 Adet Orta Boy Soğan
1 Demet Maydanoz
2 Adet Orta Boy Domates2
Tatlı Kaşığı Salça
3 Diş Sarmısak
½ Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çorba Kaşığı Tereyağı veya Margarin
Tuz, Karabiber
YAPILIŞI:
Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyle keselim Patlıcanları oyalım ve suda bekletelim. Kolay pişmelerini sağlamak için biberlerin alt kısımına bıçakla küçük bir delik açalım.Geniş bir kaba sıvıyağı alalım. Küçük küçük doğradığımız soğanı, pirinci, kıymayı, ince doğranmış domatesi, tereyağını veya margarini, 1 tatlı kaşığı salçayı, küçük doğranmış sarmısakları, tuz ve karabiberi ilave edelim.Tüm malzemeler özleşene dek yoğuralım. Hazırladığımız bu içi, biberlerin içine dolduralım.Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları yerleştirelim. Geniş bir tencereye biberleri dizelim. Kalan salçayı sıcak su ile karıştırarak tencereye ilave edelim (suyun biberlerin yarısı geçmeyecek seviyede olması gerekir).Kısık ateşte pişirelim. Ilındıktan sınra servis yapalım AFİYET OLSUNNN
PAZI SARMASI:
PAZI SARMASI:
2 Demet Pazı
500 gr Orta Yağlı Kıyma
2 Yemek Kaşığı Salça
Yarım Demet Maydanoz
2 Kahve Fincanı Pilavlık Bulgur
2 Adet Soğan
1 Çay bardağı Ayçiçek Yağı
Yeteri kadar tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Bulguru yıkayıp biraz bekletin. Soğanı ve maydanozu ince kıyın. Büyükçe bir kasede bulgur, kıyma, maydanoz, soğan, salça , tuz, karabiber ve yağı katıp iyice yoğurun.Pazıların saplarını kesip kaynar tuzlu suda bir taşım kaynatıp süzün. Yapraklara yeteri kadar harç koyup sarın. Tencereye dizin.Üzerine bir tabak kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip önce harlı daha sonra da kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. AİYET OLSUNNN
6 yorum:
offff diyorum,ben bu sarma ve dolmaları çok seviyorum. bir de sizi.. yaratıcılık dolu olmanızı, çevrenize güzel görüntüler eşliğinde yaşam enerjisi yaymanızı.
yaptığınız her yemeğe ve yaptığınız her işe bir koca tutam sevgi katıyorsunuz. sevgilerimle.
sfelsefeci öper.
�ok g�zel dolmalar, sarmalar ellerinize sa�l�k. �ok g�zel bir dergi olmu� sevgiler...
ahhhhhhhhhhhhhh bunlar ne bacim dolma dedinmi akan sular duruyor bende binbir cesidini yapmissin ellerine saglik bide karalahana olacakti :D o da sizin oralarda yoktur sanirim sole bi karadenize uzanmak gerek :D dolma hele biber dolmasi benim bittigim andir ellerine saglik gulom
Esra'cığım,
ellerine kollarına sağlık.
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan dolmalar, senin el emeğin ve nefis sunumunla daha da özel bir yere oturmuş.
Özellikle çiçeklerle süslenmiş resimlerin insanı baştan çıkartıyor.
Sevgiler canım arkadaşım
Esracım, dolmaları görünce ne kadar acıktığımın farkına vardım. Ellerine sağlık. Sevgiler...
gerçekten sofraların vazgeçilmezi dolmalar.hepsi birbirinden güzel olmuş.eline sağlık.
http://maviveportakal.blogcu.com/
Yorum Gönder