24 Eylül 2007 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI


Hazırlayan: Zerrin Damgacı (misss)

KIŞ GELİRKEN

Zaman hızla akıp geçiyor. Yakalamak ne mümkün. Arkasından koşturuyoruz. Sanki yaz daha yeni geldi gibi, oysa ki yaz bitti sonbahar kapımızı çalıyor. Çocukken kış hazırlıklarına başlandığında mutlu olurdum. O hengameli hazırlıklar her zaman hoşuma giderdi.

Önce pazara gidilir kasalarca domatesler alınır. İlla ki diri olmasına gerek yok, yumşaklarıda olur. O yüzden pazarcıyla anlaşılır en uygun fiyata indirilir. Kasalar taşınır. Evde bir salça yapma telaşı başlar. Domatesler yıkanır, dörde bölünür, sonra kaynamaya bırakılır. Ocaktan kokular yayılır. Sonra tepsiye yayılır güneşe çıkarılır. Arada sırada karıştırılır. Kuruması beklenir.

Diğer tarafta yoğurtlar süzülür naneler yıkanır, malzemeler hazırlanır tarhana yoğurulur. Bir bezin üstünde yine güneşte. Tarhana yayılır kuruması beklenir.

Bir taraftan turşu malzemeleri temizlenir, kocaman bidonlar yıkanır. İçine doldurulmaya başlanır. Turşu kurarken korkulur hastalanmasın diye.. Büyük bir özenle yapılır.
Benim en sevdiğim hazırlıkların başında ise reçeller gelir. Reçel kaynayan evleri oldum olası çok severim. Evden reçel kokusu yayılması, reçeller olduktan sonra kavanozlara doldurulması, rengarenk kavanozların dizilmesi çok hoşuma gider. Reçel yapım aşamasında en çok hoşuma giden kısım ayıklanırken arada en güzel meyvelerin ağza atılıp yenilmesidir . :)

Biz de bu ay kış hazırlıklarımızı sizin için görüntüledik. Ben sizler için tarhana, kurutulmuş domates ve kahvaltıda yenilmek için nefis bir kahvaltılık hazırladım. Esra ise erişte, biber ve domates salçaları ve nefis kırmızı biber turşusu yaptı.

TARHANA

Malzemeler:
1/2 kg. yoğurt (kaymaklı)
3 olgun orta boy domates
2 yeşil biber
3 orta boy soğan
tuz, nane (taze), maydanoz, aldığı kadar un
Hazırlanışı:
1- Domates, biber, nane, maydanoz, soğan yıkanır. İnce ince doğrayın. Yoğurtun içine koyun. Tuz ekleyin. Elenmiş unu ekleyip katı bir hamur elde edin. Cam bir tabağın içine alıp üstünü nemli bir bezle örtün.
2- 5 gün boyunca her gün yoğurun ve bekletin. Sonra temiz bir örtü üstüne küçük parçalar halinde dökün. Güneşte bekletin. Kuruyunca daha küçük parçalar haline getirin. En son kevgirden geçirip gölgede kurutun. Bez torbalarda saklayın.
KURUTULMUŞ DOMATES






Malzemeler:
2 kilo olgun domates
güneş :)

Hazırlanışı:
Domatesleri eğer çok büyükse dörde küçükse ikiye bölün. Bir tepsinin içine gazete kağıdı serin. Üstüne domatesleri birbirine değmeyecek şekilde dizin. Güneşte kurumaya bırakın. Arada sırada tersyüz edin. Tamamen kuruduğunu gördüğünüzde kavanozun içine doldurun. Kullanmadan önce kaynar suya koyup yumşamasını sağlayın.


KAHVALTILIK



Malzemeler:
1 kg. patlıcan
1 kg. havuç
1,5 kg. domates
500 gr. kırmızı biber
yeterince zeytinyağı
sarımsak
tuz

Hazırlanışı:
1- Havuçların kabuklarını soyup yıkayın. Renedeleyin. Bir yanmaz tavada 4-5 yemek kaşığı zeytinyağında havuçları pişirin. Üstüne kapak kapatıp ara ara karıştırın.
2- Fırında ya da ocakta kırmızı biberleri ve patlıcanları közleyin. Bir tarafta közlenmiş biber ve
patlıcanları soyup tahta üstünde küçük parçalara bölün. Olabildiğince küçük parçalara bölmeye çalışın.
3- Diğer bir tencere yıkamış olduğunuz domatesleri 4'e bölüp tuz koyarak tencerede kaynamaya bırakın. Suyunu çekmeye başladığında rondodan veya süzgeçten geçirin.
4- Tüm malzemeleri karıştırın. Süzgeçten geçmiş domates, kırmızı biber, patlıcan ve havuçları karıştırın. İçine yeterince tuz (ben deniz tuzu kullandım) , istendiği oranda sarımsak ben 5-6 diş kullandım (sarımsakları ezeceğiz) koyup karıştırın.
5- Isıya dayanıklı bir tepsinin içine tüm karışımı boşaltın. Fırını 150 dereceye getirin. 30 dakikada bir çıkarıp karıştırın. Suyunu çekmesi gerekiyor. 3 defa çıkarıp karıştırın. Toplam 1,5 saate yakın fırında kalmalı.
6- Sıcak şekilde kavanozlara doldurup üstünü örtecek kadar zeytinyağı koyun, kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin. (Ben çok yaptığımda bir kısmını buzlukta tutuyorum, kullanacağım zaman çıkarıyorum)
Hem meze olarak, hem de kahvaltıda afiyetle yenilebilir.

************************************************************************************

HAZIRLAYAN: BUYULEYENMUTFAK(ESRA)


ERİŞTE




Malzemeler:
1 çay bardağı süt
2 yumurta
4 su bardağı un
tuz
Hazırlanışı:
1- 1 Çay bardağı süt ve 2 yumurta çırpılır. 4 bardak un yoğurma kabına konur 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Ortası havuz gibi açıp sütlü karışım eklenir,yoğrulur,
2- Hamur iki bezeye ayrılır. Nemli bir bez içinde 1 saat kadar dinlendirilir.
3- Un serpilmiş tezgahta oklava ile yarım cm kalınlığında açılır. Tekrar 1 saat kadar dinlendirilir. Yufkalar istenilen kalınlıkta kesilip tepsiye konur fırında üzeri kızarana kadar kavrulur.


KÖZLENMİŞ BİBER TURŞUSU

Hazırlanışı:
Ben 5 kilo biber alarak fırında közledim közlenen biberlerin kabukları soydum. saplarını ve çekirdeklerini çıkararak doğradım. 1 Sap maydanozu ayıklayıp yıkadım, tatlı yeşil biberleri iri iri doğradım. 4 baş sarımsak soyup hazırladım ve hesini harmanladım.

üzerine 1 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı tuz, 1 bardak sirke ve 1,5 bardak ayçiçek yağı koyup iyice karıştırdım.


DOMATES SALÇASI


5 Kilo domates ve tuz.
Domatesleri yıkayıp doğradım. Bir bez torbaya koyup 2 gün suyunu süzdürdüm. Kevgire alıp
bastırarak püre haline getirdim. Yeteri kadar tuzu ilave ettim
Büyük bir tepsiye yayıp üzerini tülbentle örttüm. Kuru ve güneşli bir yere koyarak
karıştırararak suyunu çektirdim. 3-4 gün sürdü. Kavanozlara koyup sakladım.

BİBER SALÇASI

5 Kg Kırmızı Biber, 2 Yemek kaşığı tuz.
Biberlerin çekirdekleri çıkarılarak yıkanır ve süzülür. Robatta püre haline getirilir.
Tepsiye konur yine üstü tülbentle örtülür. Suyunu iyice çektikten sonra tuzu ilave edilir 3-4 gün karıştırılır. Kavanozlara konup saklanır.



5 yorum:

NiNo dedi ki...

kis hazirliklarini yazdan yaparken o sicakta of pof der insan ama sonra kis geip o soguklar bastirinca sicacik ev tarhanasi bol salcali, sonra mis gibi eriste mmmmmmmmmmmmm enfessssssssssssssss

Ayça dedi ki...

Ahhh Ahhhh, nerde bunları yapacak hatunlar, kaldı mı acaba?
Şimdi moda her şeyin hazırını, konservesini almakta...
Ama eskiden öyle miydi? Bizim zamanımızda tüm komşular, eş dost bayan akrabalar bir aray gelir, kışlıkları, konserveleri hazırlarlardı... (Üç otuz oldum ya, ukalalık yapayım bari:)))
Can arkadaşlarım, unutulmaya yüz tutmuş bir güzelliği daha paylaştığınız için gönlünüze sağlık.
Sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Keşke bana da haber verseydiniz çok güzel turşularım vardı..
Neyse başka bir sefere inşallah..
sevgiler...

Adsız dedi ki...

aslında bizde kışlıkları annem yapar ama şu kahvaltılığı not ettim denemek istiyorum.elişne sağlık.
http://maviveportakal.blogcu.com/

inci dedi ki...

canlar harikasınız yaaaa....ne güzel şeyler hazırlamışsınız...resimlere bakıp imrendim:))elinize,yüreğinize sağlık...