24 Eylül 2007 Pazartesi

RAMAZAN MENÜLERİ

HAZIRLAYAN: Lavantin

Osmanlının hayatın her alanına getirdiği muhteşem uyum, yemek kültüründe ve ramazan geleneklerinde de göze çarpar. Yemeklerin sofraya getiriliş sırasından tutun da hangi yemeğin neyle nasıl yeneceği üzerinde bile hassasiyet gösterilirdi.
İnsan fıtratı ile beslenme şekli arasındaki yakın ilşki, en küçük ailelerin mutfaklarında dahi gözardı edilmezdi.
Onlar, neyi ne için yediklerini bilir, yaradılışın aslına zıt düşmeyen gelenek ve adetleri devam ettirirlerdi.
Yemek sofraları sadece karın doyurma amaçlı olmaz, adabı muaşeret kurallarını ve sosyal yapıyı güçlendiren okullara dönüşürdü.

Elbette ki, Osmanlı mutfakalarında Ramazan özel bir yere sahipti. Ramazan haricinde de iki öyün şeklinde yenen yemekler, ramazanın gelmesi ile daha bir zenginleşirdi. Bu zenginlik sadece hane halkı içinde yaşanmaz, tüm ihtiyaç sahipleri ramazanın hayır ve bereketinden yararlanırdı.
Osmanlı mutfağı dünyanın en büyük mutfaklarından biri olmasına karşın, çeşitli yiyeceklerle kurulan ramazan sofraları, dengeli ve az yemek yenilerek, sünnet eşittir sıhat düşüncesinin hayata geçirildiği mekanlar olurdu. .
Ramazan dahil tüm yemeklerde, evin büyüğü ev halkına duyurmak ve hatırlatma amaçlı yüksek sesle besmele çeker ve vaktin girmesi ile yemek başlardı. Gün boyu boş kalan mideyi yormamak için iftariyelik geleneği oluşmuştu. Önce küçük tabaklarda zeytin, peynir çeşitli reçeller hurma, pastırma gibi iftariyeliklerle, her yörenin kendine has ekmek çeşitleri tadılırdı.
Gün boyu yemek- içmek ve dilin afetlerine kilit vuran dudaklar, nimetlerin şükrüyle açılırdı.
Bu ilk girişten sonra namaza kalkılır, namaz sonrası ana yemeklere geçilirdi.
Osmanlı'nın ramazan sofralarında, genellikle halkın büççesine göre et bulunur , pilav börek, sebze yemekleri ve hoşaf çeşitleri, ayrıca usta ellerde yapılan güllaçlarla tamamlanırdı yemek.
Tabi ki yenmeklerden usulünce ve az miktarda yenir, yemek sonrası evin büyüğü veya davetlilerden yaşça büyük olanın yaptığı sofra duası ile bitirilirdi.
Sahur Yemekleri, iftar yemeklerine kıyasla daha hafif ve miğdeyi yoracak et yemeklerinden ziyade, tok tutan pilav, makarna, börek benzeri yemeklerden oluşur ve hoşaf sahurdada mutlaka bulunurdu sofrada. Sahurdan sonra bir daha uyunmaz, erkekler camilerde hanımlar ise evlerede mukabele yaparlardı.

Oldukca sağlıklı olan Osmanlı insanının, genel beslenme şekli olarak et, süt, yoğurt, zeytinyağ, yumurta, gibi doğal ve kaliteli besin maddelerine ağırlık vermeleri, Batı'da uzun yıllar "Türk gibi güçlü" yakıştırması ile anılmalarına sebep olmuştur.

Ramazan gelince Antep'tede bazı gelenekler ön plana çıkar. Bunlardan biride meşhur Meyan Şerbetidir. Meyan şerbeti, meyan ağacının köklerinden elde edilen, şeker dahi gerektirmeyen bir şerbet çeşididir. İlk içince hafif acı gelen tadı, daha sonra şekerli hoş bir his bırakır ağızda. Babamın ramazan akşamları elinde şerbetle gelmesi -her ne kadar çocukken tadı acı gelse de - iftar sofrasında biraz gönillü biraz gönülsüz şerbeti içme çabalarım hoş bir anıdır benim için.
Sürahilere dodurulan Meyan Şerbetine buz parçaları atılarak iftara hazır hale getirilir, sıcak yaz akşamlarında.Hatta, Çarşı içinde yaz boyunca şerbeti geleneksel şerbet tulumlarında satan insanlara raslamakta mümkündür.
Sokakta yürürken hayır sahiplerinin dağıttırdığı şerbeti, şerbetçinin (halkın dikkatini çekmek ve toplanmalarını sağlamak için )"sebiiil" diye bağırdığını duyup hemen o yöne yönelirsiniz, ve buz gibi şerbetten kana kana içtikten sonra, "Allah kabul etsin" sesleri içinde yolunuza devam edersiniz.
Elimdeki son meyan kökünü de ömrünü tamamladığıdan dolayı geçenlerde attım. Ama ilk fırsat bulduğumda sayfamda tanıtmayı düşünüyorum.



ALUSKE
MALZEMELERİ:
5 bardak tavuksuyu
1,5 bardak un
1 yumurta
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Tavuk suyu ve isteğe göre tavuk etleri ( az miktar olmasına dikkat edin) Kaynamaya bırakılır.
Un, su ve tuzla akıcı kıvamlı bir hamur yapılır.
Hamur iki küçük kaşık yardımıyla kaynamakta olan çorbaya parça parça atılır.
Kaşıklar her seferinde kaynayan çorbanın içine batırılarak bu işlem yapılırsa daha kolay olur.
Hamur bitince birkaç dak. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Yumurta iyice çırpılıp, ince ip gibi yavaş yavaş sıcak çorbaya akıtılır ve tencerenin ağzı kapatılır.
Servisten önce baharatları konur.

ANTEP SALATASI
MALZEMELERİ:
3 tane domates
2 tane yeşil biber (Tercihen acı)
1 tane kuru soğan
1 diş sarımsak
Pulbiber, sıvı sumak ekşisi
Tuz, sııvıyağ
Yapılışını anlatmaya zaten gerek yok.
Ben mazdanozum olmadığı için kullanmadım ama mutlaka maydanoz koyun.


DUVAKLI KÖFTE MALZEMELERİ:

1-2 tane yufka (Ben evde hazırladığım yufkayı yüksek ısıda saçta pişirip öyle kullandım.)300 gr. kıyma
1 tane kurusoğan
1/2 bardak ince bulgur
Tuz, karabiber
1 bardak soğuk et suyu
1 kaşık salça
Üzerine dökmek için:
Sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş pulbiber
YAPILIŞI:
Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan ve baharatlar karıştırılıp bir miktar suyardımı ile yoğurulur.
Yufkalardan gelişi güzel parçalar koparılıp arasına kıymalı harçtan koyup sarma yapar gibi sarılır.
Hazırlanan köfteler yağlanmış tepsiye yan yana dizilip, fırçayla sıvı yağ sürülür.
Önceden ısıttığımız fırında yufkalar kızarana kadar tutulur.
Et suyu ve salça bir taşım kaynatılıp kızaran yufkaların üzerine kaşık kaşık gezdirilir, tekrar fırında 5 dak. bekletilir.
Fırından çıkarılan köfteler servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş pulbiberi gezdirilir.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HAZIRLAYAN: Yemeğimle (Seval)


EV YAPIMI TARHANA CORBASI

MALZEMELER:
*3 dolu dolu yemek kasigi tarhana
*1 yemek kasigi margarin veya 2 yemek kasigi sivi yag
*1 cay kasigi nane
*yarim yemek kasigi salca
*gerekirse tuz

YAPILISI:Tarhanayi bir kasenin icerisinde öncelikle 10 dakika 1 su bardagi suyla islanmasini bekliyoruz diger taraftan tancereye yagimizi aliyoruz eriyince nanemizi ekleyerek biraz kavuruyoruz bu arada güzel güzel kokular yayilmaya basliyor bile,üzerine salcamizi ve kasenin icerisindeki tarhanayi ekliyoruz suyu az gelecektir üzerine yeterince su ekleyerek kaynayana dek karistiryoruz kaynayinca karistirmayi burakiyoruz ve altini kisip böylece 10 dakika daha pisiriyoruz sonra ocaktan alip servis yapabiliriz.Corbalan sonra yemeklerimize gecebiliriz sirasiyla Güvec,Yaprak sarma ,sebzeli pilav ve tabiki Kayserililerin olmazsa olmazi mantiyla devam ediyoruz iste tariler,


MISIR VE BEZELYELI PILAV

MALZEMELER:
*1 su bardagi pirinc
*1 yemek kasigi tereyagi
*1 tablet et veya tavuk suyu
*tuz*konserve misir ve bezelye

YAPILISI:Pirincin üzerine biraz tuz atip sicak su ekliyoruz ve 5 dakika bekletiyoruz sonra kevgire bosaltip suyunu süzdürüyoruz.Tencereye siviyag yada tereyagini koyup pirinci ilave ediyoruz 10 dakika bu sekilde karistirarak kavuruyoruz üzerine et suyu tabletini,tuzu ekleyip 2 subardagi su koyuyoruz ve altini kisip yavas yavas pismesini sagliyoruz,suyunu ceken pilavi altini kapatip en az 10 dakika dinlendiriyoruz ve islattigimiz kaliba koyuyoruz burada kasikla iyice bastirip servis tabagina ters ceviriyoruz sonrasinda konserve misir ve bezelyeyle servis yapiyoruz.


GÜVEC

MALZEMELER:

*3 tane patlican
*2 tane kuru sogan
*3 dis sarimsak
*1 tane domates ve 1 tane biber
*Bir kac parca kemikli et yada 200 gr kusbasi dogranmis kuzu eti
*istenirse 1 tanede patates
*tuz,kirmizi biber ,1 yemek kasigi salca,1 yemek kasigi margarin veya 1 yemek kasigi sivi yag

YAPILISI: Güvecimize öncelikle margarini ve etimizi koyup kapagini kapatip ocagin üzerine aliyoruz taki etler iyice kavrulana dek sonra üzerine dogradigimiz sogani,sarimsagi,patatesi ve alaca soyup küp küp dogradgimiz patlicanlari ilave ediyoruz en üstüne 1 tane domates ve biberi dilimliyoruz agzi kapali 5,10 dakika böyle pismesi gerekiyor sonrasinda ise salcayi bir kaseye aliyoruz üzerine tuzunu,kirmizi biberini ve 1 cay bardagi suyunu koyup iyice karistirip güvecimize ilave ediyoruz tekrar agzi kapali en kisik ateste pisiriyoruz.


YAPRAK SARMAMALZEMELER:
*1 kilo asma yapragi
*2 kase pirinç
*1 kase bulgur
*2 tane kurusogan
*1 tane konserve dogranmis domates
*tuz,karabiber,kirmizibiber,pulbiber,nane yada kekik
*yeterince sivi yag
*yarim demet maydonoz
*300 gr kiyma


YAPILISI:Asma yapraklari konserveden cikiyorsa 1 kac kez suyunu degistirerek tuzunun cikmasi saglanir ve bir kenara suyunu süzmesi icin konur diger taraftan yikanmis pirinclerin ve bulgurun üzerinini gececek kadar kaynayan sudan konur ve 5 dakika bekletilir,biraz sisen karisimin fazla suyu süzülür ve üzerine incecik dogranmis soganlar, maydonozlar,domatesler eklenir ve geriye kalan kiyma,yeterince siviyag ve baharatlar eklenir (tuzuna dikkat az koymakta fayda var zira yaprak salamuradan cikiyorsa cok tuzlu olur) sonrada iyice harmanlanir geriye sarmak kaliyor.Yaprak avuc icinde düzlenir ve ortasina serit halinde harctan konur önce kenarlari ice bükülür sonrada üsten sikica yuvarlayarak sarilir hepsi bu sekilde yapilip bittikten sonra isterseniz tencereye istersenizde düdüklüyüye hic bosluk kalmayacak sekilde dizilir en sonunda 50 gr margarin kesilip üstüne konur, limon dilimlenip yerlestirilir yada yarim limonun suyu eklenir ve yeterince su konur son olarakta üstünede düz bir tabak yerlestirilir kaynamaya basladiktan sonra kisik atese alinir pisirilir....

SALATA


MALZEMELER:
*Yarim marul
*1 tane domates
*1 tane biber
*salata sosu
*1,2 dilim beyaz peynir
*limon suyu,sivi yag ve su
YAPILISI:Marul ras gele kesilerek tabaga yerlestirilir üzerine dilimledigimiz domates biber yerlestirilir ve salata sosu su ve sivi yagla karistirdiktan sonra üzerine gezdirilir en sona ise küp küp dilimlenmis peynir konur dilerseniz bir kac tanede zeytin cok yakisir.
KAYSERI MANTISI
MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
*500 gr un
*1 yemek kasigi tuz
*1 yumurta
*yeterince su

KIYMALI IC ICIN:
*300 gr kiyma
*1 tane incecik dogranmis kuru sogan
*tuz,karabiber,kirmizi biber
DIGER:
*Sarimsakli yogurt
*salcali sos (2 yemek kasigi sivi yag,1 tatli kasigi salca)
YAPILISI:Unumuzu yogurma kabina alip ortasi havuz gibi aciyoruz ortasina tuzunu,yumurtayi ve 1 su bardagi suyu koyup yogurmaya basliyoruz su az gelebilir bunu sizin ayarlamaniz gerekiyoru ama hamur gayet sert bir hamur olmali,hamuru iyice yogurup 2 yada 3 bezeye ayiriyoruz ve yarim saat dinlendiriyoruz,diger taraftan kiymali harcimizi tüm malzemeleri ekleyip karistirip hazirliyoruz,dinlenen bezeler bol unla cok kalin olmayacak sekilde oklavayla acilir bicak yardimiyla buyuklugu size kalmis enlemine ve boylamina kesilerek kareler olusturulur her birinin üzerine bir parca kiymali harctan konur ve 4 kenarida ortaya gelecek sekilde kapatilir sonra bir bez serdigimiz tepsinin üzerine konur.sonrasinda pisirmek icin buyukce bir tencerede su kaynatilir kaynayan suya 1 yemek kasigi tuz ilave edilir ve dalan suyun icine mantilar tek tek atilir tasmamasi icin basindan ayrilmamanizi tavsiye ederim 10 dakika kadar pisen manti soguk suya tutularak kevgirde suyu süzdürülür ve servis tabagina alinir burda iliyan mantinin üzerine önce sarimsakli yogurt sonrada 1 yemek kasigi sivi yag ve yarim yemek kasigi salcayla yaptigimiz sos gezdirilir tabiki sumakta cok yakisir üzerine denemek isteyenlere tavsiye ederim.



GÜL TATISI
MALZEMELER:
*1 yumurta
* 1 su bardagi yogurt
*1 su bardagi irmik
*250 gr margarin oda isisinda
*1 cay bardagi sivi yag
*1 cay kasigi kabartma tozu
*1 paket vanilya
*yeterince un

SERBETI ICIN:
*3 su bardagi su
*3 su bardagi seker
*yarim limon suyu

YAPILISI:Serbeti kaynatip sogumaya burakiyoruz ve tüm malzeme kulak memesi yumusakliginda yogrulur ve 2 ye bölünerek yarim cm kaliniginda oklavayla acilir ve su bardagi agziyla yuvarlaklar kesilir ve herbir yuvarlagin yarisina gelecek sekilde 3 tane yuvarlak üst üste dizilir,alt ucundan kivirarak rulo yapilir ve bu rulo ortadan 2ye kesilir kesilen yer alta gelecek sekilde yaglanmis tepsiye dizilir üzerilerine findik yada fistik dizilerek önceden isinmis firinda 180 derecede üzeri kizarana dek pisirilir cikarinca hic vakit kaybetmeden soguyan serbet üzerine gezdirilir ve cekmesi icin oda isisinda bekletilir.

------------------------------------------------------------------------------------------------
HAZIRLAYAN: LEZİZ(ÖZLEM)

K apıldınızmı bir kere
E sra ile Zerrin'e
V e tabiki Kevgire
G elin buluşalım hele
İ ftar ziyafetlerinde
R amazan-ı Şerif de
Gümbede gümbede gümbede GÜM GÜM...Ramazan-ı Şerif geldi,hoşgeldi...Sofralarımıza bereket,neşe,eğlence geldi...Kendimi biran Ramazan davulcusu gibi hissettim...Almışım davulumu elime kapı kapı dolaşıp iftar sofralarına konuk oluyorum...Bir yandan çalıyorum bir yandan yiyorum.İşte Kevgir'in 3.sayısında(zaman ne çabuk geçiyor daha dün gibiydi) da birbirinden güzel iftar sofraları, davet yemekleri hepimizi bekliyor.Kevgir felaket alışkanlık yapıyor..Hem okuyana hem yazana....Zerrin'ciğim bu ayda benim yazmamı isteyince çok hoşuma gittiArtık kovsada gitmem zaten.Kevgir sanki ikinci adresim oldu...Daha fazla lafı uzatmadan Davet yemeklerimle sizi başbaşa burakıyorum.Ayrıca şimdiden herkesin Ramazan Bayramı nı Kutluyorum...Daha nice ramazanlara sağlıkla,mutlulukla,sevgiyle.......
ŞATOBÜRYAN:
MALZEMELER

8 dilim tost ekmeği
8 dilim bonfile
8 dilim cheddar peyniri
1,5 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı salça
Kekik
5 domates
3 sivri biber
2 soğan
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un

YAPILIŞI:
Tost ekmeklerini zeytinyağında hafifçe kızartın.1,5 su bardagı suda salçayı eritip,kekiği ilave edin.Fırın tepsisine sosu yayın.Kızartılan ekmekleri sosun üzerine tepsiye dizin.Etleride aynı yağda kızartıp ekmeklerin üzerine yerleştirin.Küçük bir tencerede tereyağını eritin.Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp tencereye ekleyin.Küp küp doğranmış domates ve biberi ekleyin.Domatesler eriyene kadar pişirin.Daha sonra 1 çorba kaşığı unu ilave edip,iyice karıştırın..Hazırladığımız sosu etlerin üzerine paylaştırın.Üzerlerine peynir dilimlerini kapayın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

TAVUKLU PİLAV:MALZEMELER:
1 Tavuk göğsü1 orta boy soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı badem
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 yemek kaşığı çamfıstığı
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı tereyağ
Tarçın,karabiber,tuz

YAPILIŞI:
Tavuk, soyulmuş bütün soğanla haşlanır.Tavuk haşlanırken pirinç tuzlu suda ıslatılır..Kuş üzümlerinin sapları temizlenir ve şişmeleri için yarım saat ılık suda bekletilir.Badem ve çam fıstıkları sıcak suda bekletilerek kabukları temizlenir.3 yemek kaşığı tereyağ tencereye alınır.Bademler eklenip 3-5 dk kavrulur.Pirinç yıkanıp suyu süzülüp ilave edilir.Çamfıstığı,kuşüzümü,tuz ve baharatlar eklenir.3 su bardağı tavuk suyu ilave edilerek önce harlı, sonra kışık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.Pilav pişerken tavuk kemiklerinden ayrılıp eti didiklenir.Pilav demlendikten sonra tavuk etiyle karıştırılıp kek kalıbında servis edilir.

KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI:

MALZEMELER

1,5 kg patlıcan
3 domates
4 kırmızı biber
Bir iki dal yeşil soğan
Maydanoz,dereotu
Sarımsak,yağ,limon,tuz

YAPILIŞI:

Patlıcan,domates ve kırmızı biber fırında 250 derecede közlenir.Soğuyunca hepsi küp şeklinde doğranıp suyu süzülür.İnce doğranmış maydanoz,dereotu,ve yeşil soğan eklenir.Dövülmüş sarımsak limon ve yağ karıştırılıp servis tabağına alınır

KIRMIZI BİBER SARMASI:
MALZEMELER:
12 adet kırmızı
biber1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
12 dal taze soğan
5-6 dal doğranmış maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI:
Biberlerin üst kısmı kesilerek çekirdekleri ayıklanır.Fırında diri kalacak şekilde közlenir.Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır.Ardından soğuk suya tutulur.Biberler soğuduktan sonra kabukları soyulur.Peynirli içten bir tatlı kaşığıı biberlerin geniş kısmına koyularak yaprak sarması gibi sarılır.Taze soğan dallarıyla bağlanıp servis tabağına alınır.Üzerine zeytinyağı gezdirilerek afiyetle yenir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

HAZIRLAYAN: MUTFAKTA HOŞ SEDA
Nerdeee eski ramazanlar diyebilecek yaşta olmasamda seneler geçtikçe razamazanlardaki görev dağılımım değişmekte küçükken sadece okuldan gelip biraz uyuyup iftar vakti sadece camda ezanı dinlemekti payıma düşen, sonra masa kurulmalarına yardımlar başladı büyüdükçe mutfağa adımlar adıldı yemekler pişirildi servisler yapıldı.Şimdi en büyük zevk ise yaptığım yemekleri başkaları ile paylaşmak ,şehirleşme ile komşulukların azaldığı söylensede bizim apartmanda iftar vakti kimi tabakta sıcacık çorba kiminde dumanı üstünde yemekler komşudan komşuya dolaşır durur, ramazanın en güzel tarafı budur zaten paylaşmak…

Bende kevgir’in bu sayısında bir iftar menüsü paylaşmak istedim çorba,et yemeği ve pilav benim payıma düşenlerdi işte tarifler ;

AİNTAP ÇORBASI:


MALZEMELER:
1 su bardağı ince bulgur
Yarım çay bardağı ılık su
1,5 yemek kaşık un
Tuz
6 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
3 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 kaşık un
Nane,tuz

YAPILIŞI:
İnce bulguru ılık su ile ıslatıp şişmesi için 10 dakika beklettim sonra içine 1,5 yemek kaşığı un ve tuz ekleyerek yoğurdum ufak parçalar koparıp fındık büyüklüğünde yuvarlaklar yaptım.Et suyunu kaynatım içine bulgur köftelerini attım 10 dakika sonra haşlanmış yeşil mercimeği ve erişteyi ekledim erişte yumuşayınca yoğurt,un ve yumurtayı çırpıp kaynayan çorba suyu ile ılıklaştırarak yavaş yavaş çorbaya ekledim kaynayana kadar pişirip nane ile servis yaptım
ETLİ HAVUÇLU PİLAV



MALZEMELER:
250 gr sotelik et
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet havuç
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Tuz,karabiber,çay kaşığının ucu ile tarçın
YAPILIŞI:
Pirinçleri sıcak su ile ıslatıp yarım saat beklettim, yağda eti kavurdum üzerine rendelenmiş havucu ekleyip kavurdum sonra prinçleri kavurdum karabiber,tuz ve tarçın koyup üç bardak kaynar su ilave edip pişirdim.Afiyet Olsun.
KREMALI MANTARLI BİFTEK:
MALZEMELER:
Yarım kg. biftek
Yarım çay bardağı yağ
1 adet soğan
250 gr mantar
1 kaşık domates salçası
bir çay bardağı süt
1 çay bardağı krema
Tuz,karabiber,kekik
YAPILIŞI:

Tencere yağı koyup biftekleri hafif kızarttım sonra yağdan aldım aynı yağa ikiye bölüp piyazlık yarım ay şeklinde doğradığım soğanı ekledim kavurdum salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurdum mantarları doğrayıp ekledim biraz pişince etleri ve sütü ekledim iyice pişirdim etler pişince tuz ve karabiberi ekledim ,yemeğin içinden etleri aldım kalan kısma krema ekleyip kaynattım servis esnasında bifteğin yanına kremalı karışım koydum kekikle servis yaptım.

***********************************************************************************
HAZIRLAYAN: LAMA MUTFAKTA

Hafif, Saglikli ve Hazirlanisi Kolay Alternatif Bir Iftar Menusu Onerisi
Su an bu yaziyi hazirlarken ilk sahur hazirliklariyla mesguluz, siz bu satirlari okurken ise Ramazan nerdeyse yarilanmis olacak...
Bu yilin ilk teravihi,ilk sahure, ilk iftari... Icimiz biraz buruk tabi onca sevdigimizden uzakta , gozler nemleniyor hafiften belki…Bu sene annemin yufka borekleriyle sahur yapamayacagim yine; Hasanpasa kofte servisi yapamayacagim teyzemlere, enistemlere; abimin kendi oruclu oldugunda bana hazirladigi spesiyalleri ben yegenlerime yediremeyecegim- gerci dayilari yapar J, sonra pide kokusu da yok, ramazan davulcusu – hic duymam derin uykumun arasinda ama :P- , baslari ustunde tepside “atooooom” (yani beze) satan cocuklar da , ezan sesi, kandileri yanan camiler da yok,yok, yok ama var olanlar da kucuk seyler degil diye dusunup sukretmek lazim, degil mi? Buna da sukur :)
Sevdiklerinizden kilometre hesabi uzakta olsaniz da gonullerin yakinligini hatirlayarak ozlem giderdigimiz, huzur dolu, bereketli Ramazanlar diliyorum….

Zerrin Kubra Usta’nin emiriyle ( :P ) uc cesit bir iftar menusu hazirlamam gerekiyordu, dusunduuum tasindiiim… Gun boyu acligin etkisiyle aksam agir, bol kalorili yemekler yiyoruz hele bir de davetlere gidilmisse! Allaaaah! Iftar oncesi yemekleri gorunce gozler heyecandan yerinden firliyor gibi oluyor, iftar sonrasi mide doluluktan patlayacak gibi! Tabi ki lezzet, gozumuzu doyurmak ;) da onemli ama dikkat etmemiz gereken ilk unsur “saglikli ve dengeli beslenme” olmali degil mi ? Eveeet, dediginizi duyar gibiyim. Bu baglamda hafif, Ramazan’a uygun saglikli oldugunu dusundugum ve Lamaya (=tembelligine) yakisir kolaylikta mamalar hazirladim. Ozel diyeti olan misafirlerinize de gonul rhatligi ile ikram edebilirsiniz. Gerci ben yas ortalmasi 23 olan misafirlerime de gonul rahatligi ile ikram ettim. :)
Iftar vakti! Buyrun once sicak sicak corba icelim ,Allah Kabul etsin!

EZODAMAT ÇORBASI:


Alicilarinizin ayariyla oynamayin, ezo gelin degil damat corbasi! Pirinc pilavi servisi yapcagimiz icin, corbamizin pirinci olmayacak,ayni besinden cok almayalim ki dengeli olsun diye dusundum ;) E beyaz pirinci eksik olan corbaya da damat ismi daha uygundur J

Malzemelerimiz
1 kase ince bulgur
1 kase kirmizi mercimek
1 buyuk sogan
1 tepeleme kasik salca (domates+biber salcasi karisimi pek guzel olur)
2 kasik yag
Su
YAPILIŞI:
Servis ederken corbanin uzeri icin
Yagda kavrulmus nane, arzuya gore biber…
Sogani ince ince dograyip yagda kavuruyoruz. Salcayi da katip biraz su ilavesi ile karistirin. Yikanmis ince bulgur ve mercimegi de ekleyip (tercihen) kaynamis suyu ilave edin. Corbanizin kivamini arzunuza gore ayarlarsiniz diye su miktarini belirtmedim.Yaklasik 1.5 litre iyi geliyor. Mercimekler iyice pistikten sonar uzerine yagda kavrulmus nane ,biber dokerek servsi yapabilirsiniz.
Eger evdeki bebeleri de dusuneceksek corbayi robottan gecirebilirsniz. Onun gorunusu de boyle oluyor;)



Hani giriste dedim ya iftar davetelerinde binbir turlu yemekler var diye.( Biz cok davet almiyoruz ama genel kultur oradan biliyorum hehe. Burada 3. yilimiz, 3 . ramazanimiz ayni zamanda,ailecek sadece bir kez davet aldik .Gerci toplu iftarlar, ozel programlar filan evde basbasa iftar yaptigimiz da az oldu ama ozel davet almak ayridir :D ) Cogunlukla et ve de kirmizi et yukludur bu yemekler.
Yag miktari en aza indirimis, et miktari az, bol sebzeli bir turlu oneriyorum size.
Malzemeler
Kalabalik bir misfir grubu icin hazirlamistim, 14 kisilik iki tepsi cikiyor.Siz elbete isteginize gore ayarlama yapabirsiniz miktar ve sebze cesidinde.

MALZEMELER:
Kalabalik bir misfir grubu icin hazirlamistim, 14 kisilik iki tepsi cikiyor.Siz elbete isteginize gore ayarlama yapabirsiniz miktar ve sebze cesidinde.

Malzemeler:
6 patates
6 patlican
1 yesil, 1 sari kabak
4 buyuk domates (ikisini rendenmis, ikisi kucuk kucuk dogranmis)
2 buyuk biber
2 buyuk sogan
2 kasik salca
3 kap kadar su
Yarim kilo kiyma, kiymayi kavurmak icin yag
YAPILIŞI:
*Oncelikle buradaki kiymalar yagsiz ve tatsiz oldugu icin kiymayi tereyagi ile kavurdum ve yeme icin baska his yag kullanmadim!
*Patlicanlari kucuk kuccuk dograyip tuzlu su icinde acisinin cikmasi icn beklettim.
*Diger tum sebzeleri dograyip hazirlayin.
Salcayi suda inceltip , tum malzemeleri bir guzel karistirin,tuz ve barhati ilave edin. (Daha once benzer bir yemegi hindi boyutunda olan firin posetinde yapmistim. Karistirmasi dah kolay oluyor tabi :) Kiyma yerine koyun etini cigden koymustum ,sonuc gayet iyiydi)
*Tepsilere yerlestirdikten sonra, uzerni hic ava almayacak sekilde aluminyom folyo ile kaplayin. 400 derecede pisirin.


SImdi sirada pilavimiz var , pilavis zturlu divaksiz gelin gibidir degil mi? Iki secenek sunuyoruz ilki yogurt soslu pilav
Az yagli pisirdiginiz pilavi, yogurt ve uzerine ertilmis misss gibi tereyagi (+nane,biber vs) ile servis yapin.
Yok ben bunu almayayim derseniz Lama pilavi verelim! Yagda kavrulmus tel sehriyeyi pilava sapka gibi kullanarak servis yapin.
Ustune de bir fincan cay icin!
------------------------------------------------------------------------------------------------

HAZIRLAYAN: NİHAN'IN TARİFLERİ
Ramazan bir kez daha gonullerimizi costurmaya, hanemizi soframizi bereketlendirmeye geldi. Isiklanmis camii minareleri, sahur vakti gecen, binbir mani soyleyen davulcular, sofralarda hurmalar, firin onunde mis kokulu pideleri bekleyen cocuklar, top sesiyle ezan sesinin karistigi anda icilen yudum yudum sular, parmak basilan tuzlar. Tam 7 yil oldu. 70 yil kadar uzun 7 tane ramazan gecti su gurbet ellerde. Sadece birkac camiinin oldugu, o da ezan sesinin neredeyse fisildadigi ve tahmini saatlerle oruclarimizi actigimiz 7 sene. Kimi sahur vaktinde elektriklerin olmadigi, el yordamiyla alip ictigimiz bir yudum suyla tutmaya basladigimiz oruclar. Ve bazi kereler o karanliklar icinde bir mum isigi altinda misafirlerimizle birlikte actigimiz oruclarimiz. Davul sesi yok, simsicak pideler, top sesi, ezan sesi yok belki ama huzunde kaplasa icimizi, ulkemin bayramlari kadar sicak, samimi dostluklar kurdurdu ramazanlar bize, bu gurbet ellerde. Bir lokma ekmek, bir yudum su degilmi bogazimizdan gecen, yaran olsun yeter dedik, tas bastik gogsumuze, karanliklari bir mum isigi degil, dost gonullerin gozlerindeki isikla ak pak eyledik, bu senede kotardik orucumuzu. Turkiye'nin hemen basucunda Yunanistan'la Makedonya'nin komsusu Arnavutluk'tan kucak dolusu sevgiler, selamlar olsun. Herkese hayirli ramazanlar, simdiden iyi bayramlar...


SÜTLÜ ÇORBA...


MALZEMELER:
1 Adet Orta Boy Sogan
4 Adet Orta Boy Domates
5 Yemek Kasigi (Silme) Domates Salcasi
1 Yemek Kasigi (Tepeleme) Un
1 Su Bardagi Sut
1 Cay Kasigi Toz Seker
Yeterince Kaynar Su
1 Yemek Kasigi Tereyagi
1 Yemek Kasigi Sivi Yag
1 Yemek Kasigi Margarin
Rendelenmis Kasar Peyniri
KarabiberTuz
YAPILISI:
Tencereye yaglarin hepsini koyup, kizdirin. Yemeklik dogranmis soganlari kavurun. Domatesleri rendeleyip, soganlara ilave edin ve kavurun. Salca ve unu kavrulan karisima ilave edip, kavurmaya devam edin. Sekeri, yeterince kaynar suyu ve sutu ilave edip, karistirin ve kaynamasini bekleyin. Kaynadiktan sonra karabiberini ve tuzunu ekleyin. Blenderdan gecirip, servis tabagina alin ve uzerine rendelenmis kasar peyniri serpistirip, servis yapin. AFIYET OLSUN
SÜTLÜ EKMEK:

MALZEMELER
1 Yumurta
1 Kucuk Paket Kuru Maya
1 Su Bardagi Sut
1/2 Cay Bardagi Sivi Yag
1 Cay Kasigi Tuz
1 Tatli Kasigi Seker
3 Su Bardağı Un
YAPILISI
Ilik sutle mayayi eritin, yumurtanin sarisindan bir cay kasigi ayirin ve butun malzemeleri harmanlayip, hamuru iyice yogurun. Uzerine bez ortup, yarim saat dinlendirin. Dinlenen hamuru bikere daha yogurup, uzun kek kalibina, yagli kagit serip, hamuru yerlestirin. Hamurun uzerine bicakla cizikler atip, ayirdiginiz yumurta sarisini, cok az sutle acip, hamurun uzerine surun. Hamurunuzun uzerine susam ve hashas serpistirip, 180 derece firinda, 35 dakika pisirin. Biraz soguduktan sonra dilimleyip, servis yapin.
AFIYET OLSUN...
HİNKAL(ORTA ASYA DAĞISTAN YEMEĞİ):

Hinkal'i Dagistan'dan gelen bir arkadasimdan ogrenmistim. Dagistan'da ozel gunlerde, ozel misafirlere yaparlarmis bu yemegi.
MALZEMELER:
1 kg kemikli dana eti
2 Yemek Kasigi Biber Salcasi
2-3 Dis Sarimsak
Sivi YagSuTuz
Hamur Icin
100 Un
Aldigi Kadar SuTuz
YAPILIŞI:
Kemikli eti, tuzlu suda iyice pisirelim. Et piserken hamuru yugurmaya baslayalim. Unu, aldigi kadar su ile biraz tuz ekleyerek yoguralim ve beze yapip, un serpistirilmis tezgahta acalim. Ruletle kucuk kucuk kareler keselim. Pisen kemikli etin suyunu suzelim. Kemikli etten, kemikleri ayiralim ve etleri , et suyunun icine geri koyalim. Kare kestigimiz hamurlarida icine ilave edip, hamurlar pisene kadar kaynatalim. Sarimsaklari dovelim ve yemegin suyundan bir kepce alip, sarimsakla karistiralim. Kucuk bir tavada sivi yagi kizdiralim, salcayi kavuralim. Hamurlar pistikten sonra ocagi kapatalim. Etli hamuru, suyuyla birlikte servis tabagina alalim. Uzerine sarimsakli sostan dokup, kavrulmus salcayla susleyerek servis yapalim.
**********************************************************************************

HAZIRLAYAN: Minik Kuş

Ramazan diyince ne gelir akliniza? Huzur, dua, aclik, susuzluk, cesit cesit yemekler, sahur, yemek sonrasi tatlilar daha neler neler. Tabi ki bu guzel yemekleri paylasmadikca Ramazan'in gercek tadina varmak cok zor. Iste Ramazan'in bir diger guzelligi de birlikte acilan oruclar, birlikte yapilan iftarlar ve dualar. Peki bu Ramazan'da misafirlerinize ne hazirlamak istersiniz? Iste sizler icin bir oneri de benden. Sahsen ben cok cesitli yemeklerin hazirlandigi, iftarin bir ziyafete donustugu sofralari pek sevmem. Onemli olan birlikte iftar yapmak degil mi? Buyrun bakalim, benim soframi begenecek misiniz?


Yayla Corbasi

Malzemeler:

1 cay bardagi pirinc
1,5 yemek kasigi un
1,5 bardak yogurt
5 bardak su
tuz
2 yemek kasigi sivi yag
kuru nane

Oncelikle un ve yogurdu bir cirpma teli yardimi ile iyice cirpiyoruz. Icine pirinci karistirip suyu ekliyoruz. Yogurtlu karisimi ocaga alip yuksek ile orta sicaklik arasinda kaynayana kadar karistirmaya devam ediyoruz. Corba kaynadiktan sonra pirincler yumusayana kadar (yaklasik 10-15 dakika) pisiriyoruz. En son tuzunu ekliyoruz. Ayri kucuk bir tavada siviyag ile kuru naneyi, nanenin rengi kahverengilesmeye baslayana kadar yakiyoruz. Isterseniz tum naneli sosu corbanin uzerine dokup karistirabilirsiniz ya da servis edeceginiz kaseye corbayi koyup uzerine sosunu dokebilirsiniz. Afiyet olsun.
Dikkat edilmesi gerkenler:

1. Yogurt, un ve su karisimini ocaga almadan once mutlaka iyice cirpin, yoksa unlar topaklanabilir.

2. Corbayi kaynayana kadar karistirmaya devam edin. Eger birakirsaniz yogurt kesilebilir, bu durumda corbanin hem tadi hem de goruntusu degisir.

3. Tuzu en son ekleyin aksi takdirde yine yogurt kesilebilir.

4. Kaynayan corbayi pirincler pisserken kisik atese almayin. Bu durumda yine yogurdun kesilmesine neden olabilirsiniz.


Firinda Tavuk Baget

Malzemeler:
3 adet orta buyuklukte patates
2 adet havuc
1 bardak konserve bezelye
2 adet taze biber
4 adet tavuk baget veya but (bagetler kucuk ise 2 adet ekstra baget eklemenizi oneririm)
2 dolu yemek kasigi salca
1 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kara biber
2 bardak su

Patatesleri soyup yarim ay seklinde dogruyoruz. Havuclari da ayni sekilde soyup yuvarlak olarak dogruyoruz. En son yesil biberleri kare kare kesip borcama aliyoruz. Salca, tuz, karabiber ve kimyonu suyun bir cay bardaklik kismi ile karistirip sos hazirliyoruz. Onceden yikayip temizledigimiz bagetleri ve dogradigimiz sebzelerin uzerine sosu dokerek iyice karistiriyoruz. En son suyu ekleyip borcamin uzerine aluminyum folyo kapatarak onceden isitilmis firina (225C~450F) veriyoruz. Yaklasik 40 dakika bu sekilde pisirdikten sonra dikkatlice elimizi yakmadan folyoyu alip borcami ustu acik bir sekilde yenidne firina koyuyoruz. Yaklsik 15 dakika da bu sekilde pisirdikten sonra yemegimizi firindan cikariyoruz. Hepsi bu kadar, afiyet olsun...

Sebzeli Bulgur Pilavi

Malzemeler:
1 adet kucuk kuru sogan
2 adet yesil biber
1 adet domates
1 tatli kasigi salca
3-4 yemek kasigi sivi yag
1 su bardagi pilavlik bulgur1 yemek kasigi tereyagi
2 su bardagi sicak su
1 tatli kasigi tuz

Kurusogani ve biberi yemeklik dograyip sivi yag ile kavuruyoruz. Daha sonra salcayi, tereyagini ve domatesi ekleyip domatesler hafifce olene kadar karistiriyoruz ki bu yaklasik 2 dakika kadar suruyor. Bulguru ve tuzu ekleyip 2 dakika daha kavurup sicak suyu ekliyoruz. Pilav kaynamaya basladiktan sonra altini kisip, suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Dikkat etmeniz gereken sey bazi bulgurlar fazla su ceker bazilari ise daha az. Bu nedenle ilk denemenize gore su miktarini arttirip azaltarak en uygun miktari sizin belirlemenizi oneririm. Afiyet olsun. Herkese hayirli Ramazanlar...

------------------------------------------------------------------------------------------------

HAZIRLAYAN: Ganne

Ganne’nin Ramazan Sofrasından Seçmeler
Bir akşamüstü Zerrin’den gelen e-mail ile başladı Kevgir maceram. 3. sayı için ramazan sofrası kategorisinde katılmamı istiyordu. Ben de büyük bir heyecanla kabul ettim. İftara davet ettiğiniz misafirleriniz için yapabileceğiniz 3 tarif ile karşınızdayım. İftarda çorba olmadan olmaz ve ilk tarifim bol vitaminli ve proteinli ezogelin çorba. İkinci tarifim geleneksel bir Türk yemeği Hünkar beğendi. Biraz zahmetli bir yemek ama inanın sonuçtaki o lezzet için değer. Üçüncüsü ise sadece iftar sofralarınızda değil sahurda da tüketebileceğiniz nefis patlıcanlı börek. Ramazan sofralarınızda tariflerimle yer alabilirsem ne mutlu bana.

Ezogelin çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, kekik, kuru nane
6 su bardağı su

Yapılışı: Havuç, patates ve soğanı soyup rendeleyin. Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci yıkayıp ayıklayın. Tencerede sıvı yağ ile rendelediğiniz havuç, tereyağı ve soğanı 5 dakika kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Sonra yıkadığınız pirinç, bulgur ve mercimeği ekleyin. Biraz tuz, kekik ve kuru nane ilave edin. 6 bardak sıcak suyu da ilave edip pişirmeye bırakın. Mercimekler patlayıp pirinç ve bulgur pişince tereyağını ekleyip bir taşım daha kaynatın. Size göre yoğun olduysa sıcak su ekleyip istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Bol vitaminli çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Börek
Malzemeler:
4 adet patlıcan
1 adet soğan
3 adet yeşil biber
4 adet domates
Biraz sıvı yağ (soğanı ve biberi kavurmak için)
Tuz, karabiber
3 adet yufka
½ su bardağı süt
2 yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
Susam/çörek otu
Yapılışı:
Önce böreğin iç malzemesini hazırlayalım. Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Büyükçe bir tavada soğan ve biberleri yeteri kadar sıvı yağ ile kavurun. Tavaya suyunu süzdüğünüz patlıcanları da ekleyip kavurmaya devam edin. Patlıcanların rengi değişip yumuşayıncaya kadar kavurun. Sonra rendelediğiniz domatesleri de ekleyip bir 5 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Patlıcanlı içimiz hazır. Yufkaları dörde bölün. 3 yufkamız var, toplam 12 parça elde etmiş olacağız. Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Sütü, kalan yumurtayı ve sıvıyağı derince bir kapta çırpın. Bir yufka parçası alın, sütlü karışımı fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. Hazırladığınız patlıcanlı karışımdan düz köşelerden birine bir sıra koyun. Rulo olacak şekilde sarın. Sonra bu ruloyu gül şeklinde dolayın. Her bir yufka parçası için aynı işlemi yapın. Fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sürün ve isteğinize göre susam ya da çörek otu ile süsleyin. Yaklaşık 200 derece fırında böreklerin üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.



Hünkar Beğendi
Malzemeler:
500 gram kuşbaşı doğranmış et
4 adet patlıcan
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet soğan
1 adet limon
2 yemek kaşığı salça
2,5 bardak sıcak su
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Önce soğanı kuşbaşı doğrayıp 2 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Kuşbaşı doğranmış eteleri de ekleyip 10 dakika kadar kavurmaya devam edin. Salçayı ekleyip 2 dakika kadar kavurun, sonra tuz, karabiber ve 2,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Patlıcanları ister fırında ister ocakta közleyip temizleyin. Patlıcanları beyazlaştırmak için limonlu suda 5 dakika kadar bekletin. 2 kaşık tereyağında unu 2 dakika kadar kavurun. Sonra yavaş yavaş sütü ekleyin ve durmadan karıştırın. Suyu süzülmüş patlıcanlarımızı tavaya ekleyip karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Sonra tuz ve kaşarı ekleyip kaşarlar eriyinceye kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra çırpıcı ile çırparak homojen bir karışım elde edin. Bu son halinde 5 dakika daha kavurun. Etin de altını kapatın. Yemeğimiz hazır. Alta patlıcanları üste etleri koyarak servis yapın. Afiyet olsun.
--------------------------------------------------------------------------------------------HAZIRLAYAN: Damak Tadı (Gül)

Ramazan denildiğinde,aklıma ilk gelen çocukluğumda ki günlerim olur.İlkokula giderken oruç tutmaya başlamıştım.O zamanlar küçük olduğumdan aklım çok ermiyordu herhalde.Bildiğim tek şey evde herkesin oruçlu olması ve bizlerede sizler büyüyünce oruç tutacaksınız demeleri idi.İlkokul 1.sınıfa giderken ilk orucumu tutmuşum.Sonrasında ise birer ikişer gün derken artık ayı tamamlamaya başladık biz iki kardeş.

Ailemiz her gün evimizin 2.katında oruç yemeği verirdi.O zamanlardan bildiğim ve aklımda kalan tek şey,koca koca tencerelerle yapılan yemekler ve tepsi tepsi fırına giden tatlılar ve sonrasında gidip onların alınması ve ballanması.
Birde Ramazanın hazırlıkları vardı.Taaaa ramazana 15 gün kala yufkalar açılırdı.Sahurluk ve iftarlık olarak.Kat kat yufkalar kiler odalarındaki raflara büyük bir itina ile dizilirlerdi..Arada kiler odasının kapısını açıp o kadar yufkanın nasıl biteceğini nasıl yenileceğini çocuk aklımızla düşünüp bulmaya çalışırdık..))

Eski ramazanların yeri asla dolmayacaktır benim gönlümde..Ailecek kalkılıp,sahan köftesi,pilav,kayısı hoşafı ve yufka börekleri mutlaka yapılırdı.Bunlar olmazsa sanki oruç tutulamayacak havası eserdi nedense evimizde.Bakınız günümüzde bunların artık hiç biri kalmadı bile.Ramazan ayını bile kendimize uydurduk sanırım.Ezan okunduğunda soframızın başında değilde elimizde bir şişe su ile yollarda eve ulaşmak derdindeyiz..))

Büyük camilerdeki mahyaları özledim ben.O ışıklı ışıklı süslerini,etrafa saçmış oldukları o yansımaları özledim ben.Ruhumu dinlendiren o ilahileri dinlemeyi özledim ben.Daha çokkk şeyler özledim ben Ramazan ayında.Fakat biz çalışanlar bu güzelliklere bir türlü varamıyoruz.)

Tüm arkadaşlara bereketli,rızıklı ramazanlar diliyorum..


Yüksük çorbası
1 kase haşlanmıs nohut
1 kase mantı(haşlanmamış)
3 su bardağı et suyu
tuz.
Önce et suyunda mantıları haşlayıp içine nohutları da katıp haşlayalım.

Sosu için
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet rende domates
1 yemek kaşığ tereyağ
minicik kimyon
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane (1 çay kaşığıda olabilir)
pul biber

Hazırlanışı
Rendelenmiş domatesleri biraz pişirip bibersalçasını ve yağı ekleyip kavuralım.Arkasından kimyonu ve limon suyunu katıp iyice karıştıralım.PUL BİBERİ İSTEĞE GÖRE SERPELİM)Bu sosu çorbanın içine katıp bir taşım kaynatıp altını kapatıp,servis edelim.



KUZU İNCİK
8 adet incik
1yemekı kaşığı biber salçası
1 yemekı kaşığı domates salcası
3 adet patates
15-20 adet arpacaık soğan
1 yemek kaşığı tane karabiber
tuz
Yapılışı
Salçalar büyük bir kabın içersinde su ve micik yağ ile iyice karışıtırılır.İncikler bu karışımın içinde yaklaşık 1-1,5 saat bekletilir.3 adet patates halka dilimler halinde keslir.Arpacık soğanlar temizlenir.Fırın kabına incikler düzgün bir şekilde dizilip aralarına patates dilimleri konur.Üzerlerine de arpacaık soğanlar serpiştirilir.En son olarakda tuzu ve tane biberler serpiştirilip fırın kabının üzeri alimünyum folya ile kapatılır.1-1-5 saat 175 c de ki fırında piştikten sonra üzeri açılıp 30 dk kadar daha pişirilip servis edilir.
Fırında pişirmek için zamanınız yoksa,incikler düdüklüde pişirildikten sonra sosu hazırlanır,patatesler dilimlenir,soğanlar temizlenir ve fırın kabına yerleştirilir.Üzerine ise hazırlanmış salçalı karışım dökülür.Karabiber taneleri ve tuz serpiştirilip 175 c de ki fırında üzerlei kızarana kadar pişirilir.

Afiyetler olsun..




PİYAZ
Malzemeler
1,5 kase haşlanmış şeker fasulyesi
3 adet piyazlık doğranmış soğan
yarım demet maydanoz
tuz

Yapılışı
Doğranmış soğanlar tuzla ovulup iyice yıkanır.Mayadanozlar doğranıp soğanlarla karıştırılıp servis tabağına yayılır.Üzerine fasulyeler koyulup servis anında yağı ve limonu eklenip servis kaşıkları ile karıştırılır.

SUCUKLU BOHÇALAR

Malzemeler
1 paket yaş maya
Yarım çay bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı ve sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
alabildiği kadar un
3 yemek kaşığı erimiş tereyağı

İçi için
Taze kaşar
sucuk
pastırma
Üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı
Ilık su ile mayayı eritip arkasından yumurta sarısı ve tereyağı hariç tüm malzemeleri karıştırıp
hamuru hazırlayıp bir tarafta iyice kabarmasını bekleyin.Hamurnuzu kabardıktan sonra masanızın üzerine un serpip hamuru harmanlayın.Sonrada oklava ile açabildiğiniz kadar açın.3 yemek kaşığı tereyağını hamura kaşık yardımı ile yayın.Arkasından bıcak yardımı ile genişş aralıklarla uzun uzun şeritler kesin.İçine içlerden koyup kenarlarını kıvırıp bohça şeklinde sarıp üzerlerine yumurta sarısı sürüp,175 c de pişirin.Afiyet olsun..


ŞEKERPARE
Malzemeler
2 yumurta
1 paket tereyağı
3 kaşık pudra şekeri
1 çay kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı pudra şekeri alabildiği kadar un (hamuru yumuşak olacak) üzeri için fındık
Şerbeti:
3 bardak şeker
5 bardak su yarım limon suyu
Hazırlanışı :
malzemeler iyice karışıp yoğrulur.Oval şekli verilir üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve ortalarına birer fındık konur.175 c de pişirilir.Şekerpareler soğuk, balı sıcak olacak.
Afiyetler olsun..)



14 yorum:

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili Arkadaşlar nefis görünüyor ellerinize sağlık.

NiNo dedi ki...

mis gibi yemekler sanki burnumda tuttuler :) bende davulcu gecmiyoya buralarda manici oldum ciktim :D herkesin ellerine saglik arkadaslar not alinacak ne guzel yemeklerimiz var.. masallah

Ayça dedi ki...

Ayy Ayyy Ayyyyy
Ay ne diyeyim, hepsi birbirinden güzel bir sürü yemek...
Hepinizin ellerine, kollarına, emeklerine sağlık.
Hepinize sevgiler

pelin dedi ki...

ARKADAŞLAR HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER HARİKA ŞEYLER HAZIRLAMIŞSINIZ

Unknown dedi ki...

Bu güzel lezzetleri bir araya getirenlerin emeğine sağlık.Birbirinden nefis yemekler seçilmiş,yapanların ellerine kollarına sağlık.İyiki varsınız...
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Bu güzel lezzetleri bir araya getirenlerin emeğine sağlık.Birbirinden nefis yemekler seçilmiş,yapanların ellerine kollarına sağlık.İyiki varsınız...
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar, harikasınız valla. Ne güzel yemekler ve tatlılar, bayıldım. Hepinizin ellerine sağlık.

serinmavi dedi ki...

Hepinizin ellerine emeğine sağlık arkadaşlar.Şahane yemekler seçmişsiniz.bir değil bir kaç defa okudum :)

Selamlar.....

Adsız dedi ki...

hepsini tek tek okuyup yapabileceklerimizi not ettik.herkesin eline sağlık.ayrıca esra ve zerrin e bize verdikleri bu hizmetten dolayı çok teşekkür ederiz.
http://maviveportakal.blogcu.com/

renkler dedi ki...

Hepsi, ama hepsi çok güzel. Damak Tadı Gülcüğümün tatlısına ve mantılı çorbasına özellikle bittim. Gül tatlısı da şık görülüyor. Hepsi harika zaten. Bizim arkadaşlarımızın hepsi maharetli maşallah:-)

hulela dedi ki...

kevgir bu ay tüm içeriği ile muhteşem olmuş tüm tarifler harika hepinizin ellerine sağlık
çok çok teşekkürler
başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim

inci dedi ki...

emeği geçen herkesin ellerine sağlık....tüm sofralara bayıldım....veee acıktım:)

Adsız dedi ki...

bu dergi çok güzel ya hangi sayfaya bakayım hangi birine yorum yapayım bilemdim
harika bir iş çıkardınız sonuna kadar tam destek veriyoruz tüm yemek ve diğer alemler
ellerinize sağlık
kocaman seviglerrr

Adsız dedi ki...

merhaba zeerin ve esra
kevgir 3.sayıda harika olmuş emeğinize sağlık.tarif ve yazı gönderen bütün arkadaşlarında ellerine sağlık
şimdiden size ve bütün arkadaşlara hayırlı bayramlar diliyorum
sevgiler
nagehan