25 Ekim 2007 Perşembe

ADIM ADIM KURABİYE YAPIMI


Hazırlayan: Ebru Akın

Kurabiye süsleme merakım 1988 yılında, bir margarin firmasının promosyon olarak verdiği tarif kitapçığı ile başladı. O tarihe kadar bizim evde birkaç çeşit ve sıradan kurabiyeler pişerdi. Kitapçığı kız kardeşimle birlikte yıllarca elimizden düşürmedik. İçindeki tariflerin hemen hepsini denedik.

O yıllarda yemek tariflerine ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi malesef.

Tatlı kitaplarının sayısı da çok azdı. En popüler olanları Ekrem Muhittin Yeğen’in Tatlı Pasta Öğretimi ve Leman Cılızoğlu Eryılmaz’ın Pasta Bisküvi kitaplarıydı. Onların da tariflerinin neredeyse tamamı fotoğrafsızdı. Şimdilerde komik geliyor değil mi?

Annelerimiz genelde, kendi annelerinden öğrendiklerini veya arkadaşlarında gördüklerini pişirirlerdi.

Eksikliği hissedilen şeylerin kıymeti daha çok bilindiğinden, genç kızlığımdan beri, elime geçen ve hoşuma giden bütün tarifleri biriktiririm. Çoğunu deneyemesem de, bu durum yeni kitaplar ve dergiler almama hiç engel olmadı. Fırsat buldukça da pasta ve kurabiye süsleme kurslarına katılırım. Sizinle paylaşacağım tarifim ve süsleme bilgilerimin ilginizi çekeceğini, kolaylıkla da deneyebileceğinizi umuyorum. Ortaya çıkan görüntünün, büyük-küçük herkesin ilgisini çekeceğini, yaparken de hamurlarla, kremalarla boğuşurken günlük dertlerinizi unutacağınızı size garanti ediyorum.

Sevgili Zerrin ve Esra, öyle güzel bir sanal dergi çıkarıyorlar, blogcu arkadaşlarımızın da katılımıyla o kadar güzel bir işe imza atıyorlar ki, hayran olmamak imkansız. Zerrin’i, Esra’yı ve katkısı olan tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Üç sayısını da merakla okuduğum Kevgir’in 4.sayısında yer alma şansı bulduğum için de çok mutluyum ve kendilerine teşekkür ediyorum.

Dergiciliğin ve gazeteciliğin, ileride sadece sanal olarak devam edeceği düşünülse de, kim bilir belki Kevgir’i bir gün, benim gibi gelenekselciler için basılı bir dergi olarak elimize almak kısmet olur.

Herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor. Barış ve sevgi dolu bir dünya diliyorum.




Linzer Kurabiye:

Malzemeler:

2 yumurta
2 çay bardağı toz şeker
250 gr eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı süt
1,5 su bardağı toz fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pirinç unu
2,5 su bardağı un

Yapılışı:

-Tereyağı eritin ve ılıtın.
-Yumurtayı toz şekerle birlikte mikserle çırpın.
-Tereyağını ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
-Bütün kuru malzemeleri bir kaba eleyin.
-Kuru karışımı, elinizle yumurtalı karışıma yedirerek yoğurun.
-Hamuru iki eşit parçaya bölüp, streç filmle sarıp, 30 dakika buzlukta dinlendirin.

Şekil Verme:
-Kurabiyelerinizin üzerine süsleme yapmayacaksanız, hamurunuzu yumuşamasını beklemeden, unladığınız tezgah üzerinde, merdane ile 3mm kalınlığında açın. Dilediğiniz şekildeki kalıplarla kesip, yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize yerleştirin. Önceden 160 dereceye ısıttığınız fırına verip, 15-20 dakika kadar pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıklarında yumuşak olacaklardır. Bekledikçe katılaşırlar.
-Ancak, eğer üzerine süsleme yapacaksanız, kalıpla kestiğiniz kurabiyelerin tepsiye alınması esnasında olabilecek şekil ve yüzey deformasyonları işinizi zorlaştırabileceğinden, başka bir yol izlemeniz gerekir. Bu yol, detaylı fotoğraflarla aşağıda anlatılmıştır.

1-Yağlı kağıdınızı tepsinizin ebatlarına göre kesin.

2-Hamurunuzu dolaptan çıkardığınız hali ile yani çözülmesini beklemeden, kestiğiniz yağlı kağıdın üzerine alın.


3-Merdaneyi ve hamurunuzun üzerini çok hafif unlayarak, 3mm kalınlığında açın.


4-Kalıplarınızı hafifçe una bulayıp, küçük aralıklarla kurabiyelerinizi kesin.


5-Surat kurabiyeler için boy boy olan kupatlardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Ben 4.boyunu kullandım.

6-Sapatula veya bıçak yardımıyla kurabiyelerin çevresindeki hamuru temizleyin.


7-Tepsinizi tezgahınızın kenarına dayayıp, yağlı kağıdın kenarlarından tutarak şeklini bozmadan tepsinize kaydırın


8-160 dereceye önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin fırından çıktıklarında yumuşak olduklarını, soğudukça katılaşacaklarını unutmayın.

Süsleme:


Surat kurabiyeleri süslemek için,
Royal kremaya, jel gıda boyalarına, az miktarda beyaz, siyah ve turuncu şeker hamuruna,


yağlı kağıttan yapılmış küçük külahlara ve


ince uçlara ihtiyacınız olacaktır. (Suratların saçlarını uçlar olmadan da yapabilirsiniz. Ancak saçların heryerinin aynı kalınlıkta olması mümkün olmayabilir.)

Royal Krema Yapımı;


Malzemeler:


1 adet yumurtanın akı
Yarım tatlı kaşığı taze sıkılmış ve tel süzgeç ile süzülmüş limon suyu
1,5 su bardağı ince çekilmiş pudra şekeri

Yapılışı:



1-Yumurta akı ve limon suyunu, köpürene kadar mikserin yüksek ayarı ile cam veya porselen bir kasede çırpın.


2-Pasta malzemeleri satan yerlerden alabileceğiniz ince çekilmiş pudra şekerini eleyin. Azar azar ve mikserin düşük hızı ile yumurta akına karıştırın. Fotoğraftaki kıvama geldiğinde, üzerini streç film ile kaplayın.
(Pudra şekerinin ince çekilmiş olması çok önemlidir. Diğer pudra şekerlerinin taneleri süsleme sırasında sorunlara yol açabilir.)


3-Streç filmi, kremanın yüzeyine yapışacak şekilde koymalısınız. Çünkü krema, hava ile temas ettiği anda donacak ve kullanılmaz hale gelecektir.


4-Kremadan 2 tatlı kaşığı dolusu alıp, bir kaseye koyun. Kürdanın ucu ile çok az turuncu ve sarı renkli gıda boyası katın. Karıştırın. Sadece sarı da konulabilir, ancak turuncu renk de eklenirse daha sıcak bir renk elde edebilirsiniz


5-Aşağıda yapımının fotoğraflarını göreceğiniz 2 numaralı uç takılmış veya ucu çok minik kesilmiş yağlı kağıt külahlarına renklendirdiğiniz kremayı, bekletmeden doldurun. Geniş kısmını katlayın.


6-İster kıvırcık, ister dalgalı, isterseniz de düz saç yapmak için, en üst kısmından yavaşça bastırarak, kurabiyelerinizi süsleyin.




7-Ağız kısımlarını da royal krema sıkarak yapabilirsiniz


8-Veya kırmızı şeker hamuruna ağız şekli verebilirsiniz. Daha sonra küçük beyaz ve siyah parçalarla gözlerini tamamlayabilirsiniz. Şeker hamurunu kurabiyeye yapıştırmak için, temiz resim fırçasıyla su sürebileceğiniz gibi, daha sağlam yapışması için bal da kullanabilirsiniz.



Külah Yapımı:


1-Yağlı kağıdınızdan tam kare bir parça kesin.



2-Sonra onu fotoğraftaki gibi, ortadan çapraz keserek iki ikizkenar üçgen elde edin.


3-Küçük külah için, bu üçgeni de ortadan ikiye bölün.


4-Üçgenin tepe noktasından kağıdı elinize alın.Sağ ucunu fotoğraftaki gibi kıvırarak, tepe noktası ile birleştirin


5-Sol ucunu da diğerinin etrafından dolaştırarak, arkadan tepe noktası ile birleştirin.


6-İçe doğru kat yerlerini tırnağınız ile belirginleştirerek katlayın.


7-Bant ile içten ve dıştan bantlayarak sabitleyin.


8-Bu külahı, kağıdın ucunu çok az keserek kullanabileceğiniz gibi,


9-Yine ucunu biraz keserek, içine ince uçlardan koyup, bantlarla sabitleyerek de kullanabilirsiniz.


10-Benim surat kurabiyelerimin saçları 2 numaralı uçla yapılmıştır.
Külahların yapımını, uygulamalı olarak,
http://www.youtube.com/watch?v=45X8FnXBhPw
bu linkten de görebilirsiniz.





5 yorum:

NiNo dedi ki...

ahhh canimmmmm benim icinmi yaptin bu kurbisleriiii :D ellerine saglik bi denem zaten print almistim sayfandan simdi daha detayli gormek super oldu :D oglusuma mutlak yapacagim bu kurbnislerden ellerine saglik canimcimmmmm

Yasemin dedi ki...

cok aciklayici olmus super! lakin malzemeleri sayarken 1 yumurta aki yazacaginiza 1 yumurta sarisi yazmissiniz :D:D:) hani sorun olmasin ;)

Saliha dedi ki...

ellerınıze saglık...

SOFRAM dedi ki...

Canım ellerine sağlık , çok emek vermişsin, anlatımında detaylı çok güzel olmuş. Tabii kurabiyeler de harika olmuş, tam çocuklara göre, kurabiyeleri yiyecek afacanlara afiyetler olsun...Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ama bunlar çok güzel olmuşşşş.
Kevgir sadece yemek dergisi olarak çeşitli tarifler vermekle kalmıyor, eğitici ve öğretici vasfıyla da bir sorumluluğu yerine getiriyor.
Teşekkürler