25 Ekim 2007 Perşembe

ÇAY SAATİ ÖNERİLERİ

HAZIRLAYAN : Lama


Yogurtlu mayali PogacaMalzemeler

Bir buyuk bardak sulu yogurt yogurdun kendi dogal suyunu kastediyorum.Besin degerini artirsak fena mi olur ;)
Yarim cay bardagi sut
Yarim cay bardagi siviyag
2 dolu tatli kasigi maya
2 dolu tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un
Icine peynir
Uzerine susam yumurta sarisi ,
,corekotu, keten tohumu vb

Hamuru ekmek makinesinde yogurdum. Sulu yogurt, sutun uzerine, unu dokup, ortasina maya, seker, kenarlara tuz serptim. Kabarma asamasinin sonunu beklemeden (toplam yarim saat kadar makinede kalmis oldu) hamuru tepside sekillendirdim. Bu islemi isinan firinin uzerinde yapiyorum ki mayalanmaya katkisi olsun :)

Uzeri susamsiz olanlarin icine beyaz peynir koydum bolca.Erimis hatta disari akmis resimden anlasiliyor :)

Kimisini simit seklinde yapip yumurta surmeden susama bandirdim; kimisine susam, corekotu keten tohumu serpistiriverdim.

Bir de armut pogaca denemem oldu :) Benzemis mi sizce?




Minik Eller Mutfaga etkinliginde kurabiye degisik sekil,bicimlerde en cok gordugumuz mamaydi ya, bence pogaca da hic fena degil, kabarma payini dikkate almak sartiyla!
Once 400 derecede, daha sonra 375F’de pisirelim. Miss gibi, cay yanina pastane pogacasi lezzetinde ustelik az yagli pogacalar! Daha ne isteyebilirim ki :P (manti,sarma, su boregi, cacik, hunkar begendi isteyebilirim kihkih )

Bay Lama cok begendi bu pogacalari ve beni gururlandiran(!) su cumleyi sarfetti :Pogaca yapmayi ogrendin, yakinda kurabiye bile yapabilirsin belki!
Aslinda bu sayi icin Zerrin, kurabiyezede oldugumu unutarak benden kurabiye istemisti :) Umit isigi var artik… Belki de birgun , kim bilir :P

***********************************************************************************

HAZIRLAYAN: Nihan'ın Tarifleri.
Bu pastayi Pastaci'da gordugumde bayilmistim. Zerrincigimin dogum gunune cooook uzaklardanda olsa bir hediye yapmak istedim. Bu ask kuslari tam ona goreydi esiyle tamda bu kuslar gibi olduklarini dusunuyordum cunku ve 3 saatlik yogun bir calismayla pasta ortaya cikti. Zerrincigimin dogum gununu bir kez daha kutluyorum, sizlerde esinize yapmak istersiniz belki diye dusunup, Esracigimin bu ayki sayimiz icin istedigi cay saati onerilerine ilk tarif olarak bunu vermeye karar verdim. Pastanin dekoru Pastaci'dan, ara kremasi Emel Basdoganin kitabindan. Pandispanyasi ise bana ait. Umarim begenirsiniz... MALZEMELER Pandispanya Icin4 orta boy yumurta4 kahve fincani seker5 kahve fincani un2 yemek kasigi sivi yag2 yemek kasigi sut1 paket kabartma tozu Ara Kremasi Icin200 gr. sutlu cikolata 200 gr. bitter cikolata200 gr. sut kremasi200 gr. tereyagi (oda isisinda erimis) Dis Kremasi Icin2 paket kakaolu krem santi
1 su bardagi sut

Suslemek Icin
4 paket cubuk kraker
150 gr. benmari usulu eritilmis bitter cikolata
Sade seker hamuru
Mavi, sari ve yesil gida boyasi
Siyah renk yenilebilir yazi kalemi
Yesil inci sekerler

Trufflar Icin
100 gr. Bitter Kuvertur Cikolata
100 ml. Sut Kremasi
1 Corba Kasigi Pudra Sekeri
50 gr. Tereyagi (Oda Sicakliginda)
Dovulmus Antep Fistigi Kakao
Truflarin Yapilisi Sut kremasi ve pudra sekerini tencereye alip, birlikte kaynatin. Kremaniz kaynadiktan sonra, bitter cikolatalarinizi, kucuk kucuk kirip, kaynayan kremaniza ilave edin ve karistirarak, eritin. Bu karisimi, 1 gece buzdolabinda dinlendirin. Karisiminizi dinlendirdikten sonra buzdolabindan cikartin ve oda sicakligindaki tereyagini ilave edip, mikserin un cirpma aparati ile cirpin. Harcinizin erimemesi icin calistiginiz ortam serin olsun ve karisimin elinize yapismamasi icin, ellerinizi pudra sekerine bulayin. Karisiminizdan kucuk parcalar kopartip, kucuk toplar hazirlayin ve bu toplari kakao veya dovulmus antep fistigina batirip, kucuk kagit kaplarin icine yerlestirin ve 3-4 saat buzdolabinda dinlendirip, pasta hazirlandiktan sonra uzerine koyup susleyin. Kalan trufflari buzdolabinda muhafaza edin.
Kremalarin Yapilisi
Kremayi kisik ateste kaynatin. Sutlu cikolatayi ince ince kiyin ve bir kabin icine alin. Bitter cikolatayida kiyin ve ayri bir kabin icine alin. Kaynayan kremayi ocaktan alin, bitter cikolatanin uzerine dokup iyice karistirin. Cikolata iyice eriyince, sutlu cikolatayi dokun. Sutlu cikolatada eriyinceye kadar karistirin. Oda isisinda sogumasini bekleyin. Oda isisindaki tereyagini mikserle iyice cirpin, yumusayinca cikolatali karisimi ilave edin. Mikserle biraz daha cirpin. Ara kremamiz hazir. Pastanin ustu icin iki paket kakaolu krem santiyi 1 su bardagi sutle iyice katilasana kadar cirpin ve buzdolabinda dinlendirin.

Pandispanyanin Yapilisi
Yumurta ve sekeri iyice cirpin. Pandispanya icin hazirladiginiz diger malzemeleri ilave edin ve mikserle iyice cirpin. Yagli kagit serilmis kelepceli kaliba harci dokun. 180 dereceye ayarli firinda 45 dakika pisirin. Firinin ayarini kapatin, kapagini acmadan pandispanyayi 20 dakika dinlendirin.

Pastanin Hazirlanisi
Pandispanya soguduktan sonra firin teli uzerinde iki, isterseniz uc esit parcaya kesin. Her katini sutle islatin. Ara krema surup, ananas dilimleriyle susleyin ve pandispanyanin ust katini kapatip, dis krema ile kaplayin. Pasta alti cemberiyle pastanizi firin telinden alin ve servis tabagina yerlestirin. Buzdolabinda 1 saat dinlendirin.

Krakerlerin Cikolatayla Kaplanmasi
Pastaniz buzdolabinda dinlenirken, krakerleri 2 veya 3 esit parcaya kirin. Benmari usulu erimis cikolatanin icine atin ve cikolatayla kaplayin. Kaplanan krakerleri catalla veya tek tek elinizle yagli kagit uzerine dizin ve donmalarini bekleyin.

Seker Hamuru Suslemelerinin Yapilisi
Seker hamurunu iyice yogurun. Hamuru ikiye bolun. Beyaz hamurdan cok minik bir parcayida gaga ve goz yapmak icin ayirin. Hamurun bir parcasini mavi gida boyasiyla, diger parcasinida yesil gida boyasiyla renklendirin. Boyalari cok az kullanin. Mavi hamurdan iki kucuk iki buyuk top hazirlayin. Bu toplari ust uste koyun. Birlesme noktalarini fircayla cok hafif islatinki daha rahat yapissin. Mavi hamurdan tirtikli ruletle su bardagi agzi kadar bir daire kesin. Bu daireyi ortadan ikiye bicakla ayirin. Bunlar kuslarin kanatlari olacak. Kanatlarida fotograftaki gibi kuslarin uzerine yerlestirin. Kucuk bir parcaylada, minik bir ucgen kesin, uzerini bicakla cizin. Bu da erkek kusun saci olsun. Krema sikma uclarindan agzi genis yuvarlak olanla, beyaz seker hamurundan 4 minik goz sekli cikartin. Kalan beyaz hamurdan iki gaga yapmak icin hamur alin ve sari gida boyasiyla yogurun. Iki adet gaga hazirlayin. Bunlarida firca yardimiyla islatip, kuslarin suratina yapistirin. Fotograftaki gibi yazi kalemi ile gozbebegi ve kirpik cizin. Yesil renk hamurunuzu merdaneyle acin. Yaprak yapma aparatiniz varsa onunla, yoksa tirtikli ruletle yapraklar hazirlayin. Cicek yapma aparatiniz varsa minik cicekler kesin ve ortasina yesil inci sekerler koyun. Pastanin Suslenmesi
Pastaniz dinlendikten sonra, cikolata kapli krakerlerle etrafini ve birazda ustunu fotograftaki gibi kaplayin. Hazirladiginiz seker hamurundan yapraklari yerlestirin. Pastanin tam orta kismini bos birakin. Burayada kuslari yerlestirin. Kuslarin arkasinada trufflar koyun. Trufflarin uzerine inci sekerli cicekleri suyla yapistirin. Pastanizin suslemesi hazirdir. Pastayi tirtikli bir bicakla, dikkatlice keserek servis yapin. AFIYET OLSUN



SİMİT-GEVREK:

Simit = Gevrek

Simit hayatimiza nasil girdi, nasil bagimlilik yapti hic hatilamiyorum. Ilkokul yillarimdan hatirladigim, butun harcligimi bu simide yatirdigimdi. O zamanlarda bile bagimliydim yani. Bu bagimlilik ulkemi degistirdigimde son buldu sanin siz. Hicte oyle olmadi. Turkiye'den simit getirir olduk. Dondurucuda saklayip, isitip yedik. Sonralari bu is zor olmaya basladi. Yeni yeni tarifler ogrendik. Sizlerle paylasmak istedigim ilk tarif Oktay Usta'nin tarifi. Simdilerde oyle cok simit sarayi acildiki, vitrinlerinde binbir cesit simit sekli ve tadi gormek mumkun. Bende iri bir simit yapim degisiklik olsun istedim. Sanirim birazda gozumuz doysun misali iri yaptim bu kadar. Yaninada kocaman bir dilim beyaz peynir ve cay. Simidi isirir isirmaz kulagimda 'gevriyeeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkkkkkk' nidalari, dilimde misss gibi bir gevrek tadi. Daha dogrusu bu tad daha cok pastane simitlerini andiran bir tad oldu. Belki buyuk sekilli olduklarindandir. Ince ince olsalardi daha citir olurdu zannimca. Izmir'de simide gevrek derler. Her ilde simidin tadi farkli. Bunu Adapazari'na tasindigimizda anlamistim. Adapazari'nin simidi baya tuzlu ve burgulu. Manisa'nin simidi daha az tuzlu ve citir. Izmir'in gevregi ise digerlerine gore epey tuzsuz kaliyor ve duz. Istanbul'daki simitlerde, Adapazari'ndaki gibi ama biraz daha az tuzlu. Yani simitte en cok tuzu kullanan ilimiz Adapazari sanirim. Bu illerinde disinda simit yedigim bir cok yer olmustur ama tadlar hemen hemen ayni oldugundan aklimda kalmadi sanirim. Sonucta Izmir, Adapazari, Manisa ve Istanbul yasamimda uzun uzun kaldigim yerler arasinda. Simidi anlat anlat bitmez, bu yazida surer gider. En iyisi yaziyi burada noktalayip, tarife gecmek sanirim. Gurbette simit ozleyenleri bekletmiyelim dimi ama :)

MALZEMELER1 kg. un40 gr. yas maya (ben 2 kucuk paket toz maya kullandim)1 corba kasigi tuz1 corba kasigi seker1 cay bardagi sivi yagAldigi kadar suUzeri IcinBol susam (simit icin ozel susamlar var onlardan kullanin, bulamazsaniz susami yagsiz teflon tavada biraz kavurabilirsiniz veya kavurmadan kullanabilirsiniz) Sosu Icin1 su bardagi su2 corba kasigi sivi yag2 corba kasigi pekmezYAPILISIFirini 200 dereceye ayarlayin ve acin. Derin bir kabin icine unu bosaltin. Ortasini acin ve sivi yag ile mayayi dokun. Unun uzerinede seker ve tuzu serpistirin. Yavas yavas su ilave ederek, normalden sert bir hamur elde edene kadar iyice yogurun. Hamuru 5 dakika dinlendirin. Istediginiz gibi sekiller verip, sosa batirin. Sostan cikarinca suyunu iyice akitin ve susama bulayip, yaglanmis firin tepsisine veya yagli kagit serilmis tepsiye dizin. Biraz mayalandirin ve firina verin. Nar gibi kizarana kadar pisirin. Peynir ve cayla birlikte servis yapin. AFIYET OLSUN

***********************************************************************************



MİNİK KEK PASTA;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 Paket vaniya,
1 paket kabartma tozu,
1 portakal veya limonun kabuğu,
Yarım su bardağı ceviz içi,
3-3,5 su bardağı un,
Üst malzemeleri;
1 paket çikolatalı sos,
1 tablet çikolata,
2.5 bardak süt.
1 poşet krem şanti,Şanti için 1 su bardağı soğuk süt.

Yapılışı;
Oda ısısında ki yumurtaları, şekerle çırpın.
İçine sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip, çırpmaya devam edin.
Ufalanmış ceviz içini, rendelenmiş portakal veya limon kabuğunu ekleyin.
Kabartma tozu, vanilya ve unu eleyerek karışıma ekleyin.
Kalıp olarak Borcam’ın dikdörtgen fırın kabını kullandım.
Köşeli kesebilmek için uygun bir kalıp oldu.
Keki pişireceğiniz kalıbı margarin ile yağlayıp, un serpin.
Fazla unu silkeleyin. Kek hamurunu kalıba boşaltın.
Önceden ısıttığınız, düşük dereceli fırında, kapağını açmadan pişirin.
Piştiğinden emin olmak için, kekin içine bıçak batırın, temiz çıkıyorsa pişmiştir.
Kekiniz pasta formunda olacağı için fazla kabarmayacak.
Kek piştikten ve soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde kesin.
Çikolatalı sosu 2,5 su bardağı süt ile pişirin.
İçine bir tablet çikolata atıp,karıştırarak eritin.
Kestiğiniz kek parçalarının üzerine çikolatalı sostan bolca sürün.
Soğuk sütle çırptığınız krem şantiyi,buzdolabı poşetine doldurun.
Poşetin ucuna bıçakla küçük bir kesik atın.
Poşeti sıkarak, krem şantiyi çikolatalı sosun üzerine şeritler halinde sıkın.

“Afiyet Olsun”




























12 yorum:

nino dedi ki...

ellerinize saglik kizlar nefis mamalar var yine cayimizin yanina sizinkilerden birer tane aldim sizde benim ikramimdan buyrun :D

kumrulas dedi ki...

Hepiniz döktürmüşsünüz valla, Ellerinize sağlık.Nino pastanı sitende görmüştüm ama aşama aşama anlatman çok iyi olmuş canım.Sevgiyle kalın

nino dedi ki...

kumrulas tesekkurler canim begendigine sevindim

Adsız dedi ki...

çok güzel yahu..
pasta,poğaça,simit.. enfes.
siz malzemesiz bile kalsanız, pasta yapabilirsiniz sanırım.
gelecek sizlerin. emeğinize sağlık diyor,sevgilerimi gönderiyorum.
sfelsefeci

meleginmarifetleri dedi ki...

minik kuşlar nçok tatlılar ellerine sağlık nino diğer arkadaşlarada ellerinize sağlık diyorum bayıldım hepsine harikalarrrr hoşçkalın...

belgin dedi ki...

ne kadar emek vermişsiniz ellerinize sağlık ki bize bu güzel aktarımları yapmaya devam edebilesiniz değil mi?
teşekkürler her kimin katkısı varsa

belgin dedi ki...

ne kadar emek vermişsiniz ellerinize sağlık ki bize bu güzel aktarımları yapmaya devam edebilesiniz değil mi?
teşekkürler her kimin katkısı varsa

ebruakin dedi ki...

Ellerinize sağlık, hepsi harika görünüyor.

Nihan'cım, pastan ve simitlerin ayrı bir güzel.

Sevgiler...

inci dedi ki...

canım nihancığım,pastayı tanıyorum ama kevgire pek bir yakışmış....eline sağlık canım:)

disal dedi ki...

hepinizin ellerine sağlık...

herşey harika.....

nino dedi ki...

kuslarimi ve simitlerimi begenen herkese tesekkurler ediyourm :) herkesin emegi buyuk ama encok emek esraya ve zerrine ait sagolsunlar varolsunlar ;)

Ayça dedi ki...

Yaa hadi gün yapalım, bunların hepsini bir araya getirip, çatlayana kadar yiyelim miii... Lütfennn lütfeennnnnn....