25 Ekim 2007 Perşembe

MİSS KOKULU KURABİYELER

HAZIRLAYAN: Burçin'in Denemeleri


KURABİYE PİŞİRME TEKNİKLERİ

Kışın çayımızın, kahvemizin yanında zevkle atıştırdığımız, yazın ise soğuk soğuk içtiğimiz meşrubat ya da limonata ile birlikte keyifle yediğimiz kurabiyeleri pişirirken istediğimiz sonuçları elde etmek için birkaç pişirme tekniği mevcuttur.

Ovalama/Yedirme Tekniği
Bu teknik, genellikle sade pişirilen kurabiyeler için kullanılır. Malzemeler için
oda sıcaklığında olma kriteri aranmaz. Tereyağı ya da margarin buzdolabından çıkarıldıktan sonra küçük parçalara ayrılır. Parmak uçları kullanılarak kuru malzemeler ile bütünleşmesi sağlanır. Daha sonra sıvı malzemeler eklenir.(su, süt, krema, yumurta vb.) Yine parmak uçları kullanılarak hamur bütünleştirilir. Bu işlem sırasında zorlanılırsa bir miktar su ilave edilir. Hamurdan küçük parçalar koparılıp şekil verilerek pişirme kağıdı serilmiş olan tepsiye dizilir.

Krema Tekniği
Krema tekniğinde oda sıcaklığındaki yağ ve şeker, şeker eriyip homojen bir hal alıncaya kadar mikser ile çırpılır. Yine oda sıcaklığındaki yumurtalar eklenerek mikser ile çırpmaya devam edilir. En son kuru malzemeler ilave edilir ve yoğrulur.

Hepsi Bir arada Tekniği
En kolay pişirme yöntemi olan bu teknikte karıştırma kabı içerisine konan tüm malzemeler birlikte yoğrularak kurabiye hamuru elde edilir. Kuru malzemelerin birlikte elenmiş olması önemlidir. Bazen yumurta beyazı ayrı olarak çırpılarak sonradan karışıma ilave edilebilir.

PEYNİRLİ ÇUBUK:

Gerekli Malzemeler:
115 gr / 1 cup un
115 gr / ½ cup tereyağı (küp parçalara bölünmüş)
75 gr / ¾ cup rendelenmiş cheddar peynir
30 ml / 2 yemek kaşığı su
1 yumurta (az çırpılmış)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
Üzerine serpmek için susam, çörek otu, ay çekirdeği içi

Fırını 200 ˚C ye ayarlayın.
Un, tuz ve kabartma tozunu karıştırma kabına eleyin.
Tereyağını elediğiniz karışıma yedirinceye kadar parmak uçlarınızla yoğurun.
Peyniri ve suyu da ilave ederek yoğurmaya devam edin.
Çırpılmış yumurtanın yarısını ilave edin, tekrar yoğurun.
Hamur açma altlığı ya da un serpilmiş tezgahta yaklaşık 1 cm kalınlığında açın.
Bıçakla 1 cm genişliğinde, 15 cm uzunluğunda şeritlerler kesin.
Ayrıca iki farklı boyda yuvarlak kalıp ya da bardak ile 4 halka kurabiye kesin.
Kalan çırpılmış yumurtayı fırça ile üzerlerine sürün.
Susam ya da çörek otu veya ay çekirdeği içi serpin
Önceden ısıtılmış fırında altın sarısı rengini alana kadar pişirin.
Servis yaparken 7-8 adet çubuğu bir halka kurabiyenin içine geçirerek farklı bir görüntü elde edebilirsiniz.



KAKAOLU TARÇINLI TUİLES:


Gerekli Malzemeler:
1 yumurta akı
50 gr / ¼ cup toz şeker
30 gr / 2 yemek kaşığı un
40 gr / 3 yemek kaşığı tereyağı
15 gr / 1 yemek kaşığı kakao
2,5 gr / 1 tatlı kaşığı tarçın

Fırını 200 ˚C ye ayarlayın.
Temiz ve cam bir kapta yumurta akını iyice köpürüp beyazlaşana kadar çırpın
Toz şekeri azar azar ilave ederek homojen bir hal alana kadar karıştırmaya devam edin
Önce elenmiş unu ekleyip karıştırın, daha sonra tereyağını da ekleyin tekrar karıştırın
Karışımdan 2 yemek kaşığı kadar ayırın
Geriye kalan hamurun içine kakao ve tarçını ilave ederek karıştırın
Hamurdan bir yemek kaşığı alarak pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine ince bir tabaka halinde yayın
Daha küçük bir kaşıkla beyaz hamurdan alarak üzerinde gezdirin ve ebruli bir desen elde edin
Önceden ısıttığınız fırında 5-6 dakika pişirerek yarım ay şeklini alması için fırından çıkar çıkmaz merdanenin üzerine sarın
Soğuduktan sonra servis tabağına alın

Tuiles uzun süre bekleyince düzleşebiliyor. Servis yapacağınız zaman kısa bir süre fırında tekrar ısıtıp merdane ile şekil verebilirsiniz.

ÇİKOLATALI FINDIKLI KURABİYE

Fındıklı, Çikolatalı Kurabiye

Gerekli Malzemeler:

115 gr / 1 cup un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
75 gr / 1/3 cup tereyağı
115 gr / 1 ½ cup toz şeker
50 gr / 1/3 cup esmer şeker
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya esansı / 1 paket vanilya
125 gr / 2/3 cup damla çikolata
50 gr / ½ cup iri dövülmüş fındık

Fırını 200 ˚C ye ayarlayın.
Un, tuz ve kabartma tozunu küçük bir kaba eleyin
Şeker ve tereyağı mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpın
Yumurta ve vanilyayı ilave ederek çırpmaya devam edin
Unlu karışımı ilave ederek mikser ile düşük devirde karıştırın
Çikolataları ve fındığın yarısını ilave ederek tahta bir kaşık ile karıştırın
Karışımdan 1 tatlı kaşığı alarak 5’er santim aralıklarla fırın tepsisine dizin


***********************************************************************************

HAZIRLAYAN: Uzakköşe(Alev)


Herkese Merhaba

Amerika’da Kasım ayı sonu itibariyle “Christmas” heyecanı başlar. Evler, sokaklar ışıklarla donatılır. Heryer sanki festival alanına dönüşür. Radyolarda Christmas şarkıları durmadan çalar. Herkesde bir hediye telaşıdır başlar. Noel Baba’da asla unutulmaz. Aslında gerçek olmadığı bilinse bile çocukların hayallerini bozmamak için, Noel Baba geldiğinde yemesi için hediyelerin bulunduğu çam ağacının yanına Noel akşamı mutlaka kurabiyeler ve bir bardak süt konulur. Bizim evimizde ise yılın her vakti işden dönen Noel Babamız için mutlaka bir kurabiye veya kek bulunur J

Taa cocukluğumuzdan alıştığımız bu güzel lezzet herzaman bizim kurtarıcımız olmuştur. Yolculuklarda, öğlen tenefüslerinde, 5 çaylarında, karnımızın guruldadığı heran imdadımızı yetişir bu tatlı şeyler. Hep tatlı diyorum ama aslında tuzlusu hatta acılısı bile yapılıyor. Fakat ben kurabiye denilince mutlaka tatlı olması gerekir diye düşünenlerdenim işte.

Esra bu ayki Kevgir dergisinde bizimle olurmusun dediğinde çok mutlu oldum. Konunun kurabiyeler olduğunu öğrendiğimde ise bende bir telaş aldı sormayın. Herkesin bloğunda o kadar çok kurabiye tarifi yayınlandıki değişik bir tarif bulmak benim için gerçekten zordu ama bizim kurabiye canavarından geçer not aldılar umarım sizlerde beğenirsiniz.

Bu arada unutmadan yazayım, ilk kurabiye, Pers imparatorluğu ( şimdiki İran) zamanında yapılmış. Daha sonra şekerin müslümanlar ile birlikte farklı ülkelere yayılmasıyla tarifleri çeşitlenmiş. Başka birşey demeye gerek varmı...J


İşte benim kurabiyelerim...

İlk olarak yeni yıl yaklaştığı için burada mutlaka yapılan zencefilli kurabiyelerin farklı bir türünü yaptım. Hamur ince açıldığında tadı aynı ikea’da satılan ince zencefilli kurabiyelere benziyor.


Malzemeler

125gr. Yumuşak tereyağ
½ bardak kahverengi şeker
½ bardak pekmez
2 ½ bardak Un
2 tatlı kaşığı zencefil tozu
1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı

Yağı ve şekeri mixerde krema haline gelene kadar çırpın. Pekmezi , elenmiş unu , karbonat ve zencefil tozunu ekleyip , yumuşak bir hamur olana kadar karıştırın.
Hamuru şeffaf folyoya sarıp buzdolabında min. 30dk. bekletin. Hamuru 2 yağlı kağıt arasında ince açın. Yuvarlak kurabiye kalıpları ile yaklaşık 24 adet kesin. Ortalarını bir ufak boy kalıp ile kesmeden hafifçe bastırın. Ardından 4 adet ufak delik açın.
Önceden ısıtılmış 190˚C (375˚F) fırında yaklaşık 10dk. pişirin.
Soğuduktan sonra ortasındaki deliklerden iplik geçirip servis tabağına alın.
CEVİZLİ LİNZER KURABİYE:

Linzer turta olurda kurabiyeleri olmazmı. İşte bunlarda benim cevizli linzer kurabiyelerim. Ağızda çok lezzetli bir tat bırakanmuhteşem kurabiyeler...


Malzemeler

2 bardak Un
½ tatli kaşığı kabartma tozu
¾ bardak ceviz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1/8 tatlı kaşığı tuz
1/8 tatlı kaşığı tarçın
125 gr soğuk tereyağ
¼ bardak şeker
1 çay kaşığı vanilya
1 yumurta


Hazırlanışı
Unu, kabartma tozu ile birlikte bir kaba eleyin.
Ayıklanmış cevizi 15 dk. fırında hafifçe kavurun. Soğuduktan sonra pudra şekeri ve tarçın ile birlikte rondoda un haline gelene kadar öğütün.
Cevizi bir kaba aktarın, tereyayağ ve şekeri ekleyip krema haline gelene kadar mixerde çırpın. Ardından yumurta ve vanilyayı ekleyin. En son elenmiş unu katıp düşük hızda çırparak tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
Hamuru şeffaf folyoya sarıp en az 2 saat dolapda dinlendirin.
Hamuru 2 parçaya ayırın ve ½ cm. kalınlığında açın. Hamur yapışkan olduğundan 2 yağlı kağıt arasında açarsanız daha kolay olucaktır.
Tekrar dolaba kaldırın ve 20dk, daha bekletin.
Fırını 190˚C (375˚F) ısıtınç. Dolaptan çıkarttığınız hamurları kurabiye kalıpları ile istediğiniz şekilde kesin. Eşit sayıdaki kurabiyelerden birer tanesinin içini reçel görünecek şekilde daha küçük bir kalıpla çıkartın.
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 8-10 dk. pişirin.
Ortası çıkarılmış olan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin. Diğer kurabiyelerin üzerine sevdiğiniz bir reçeli sürün ve ikisini birleştirin.

HİNDİSTAN CEVİZLİ MAKARONLAR:

Kurabiye yediğinizi anlamadan ağzınızda köpük gibi eriyip dağılan muhteşem beze kurabiyeler...

Malzemeler

2 yumurta akı
½ tatlı kaşığı vanilya
2/3 bardak şeker
1 ½ bardak hindistan cevizi (iri kesilmiş)

Hazırlanışı
Yumurta aklarını ve vanilyayı mixerde yüksek hızda bembeyaz katı bir köpük haline gelene kadar çırpın. Ardından şekeri 1 yemek kaşığı kadar azar azar aktararak çırpmaya devam edin.
Hindistancevizini aktarıp kaşıkla fazla karıştırmadan yavaş yavaş köpüğe yedirin.
Hafifçe yağlanmış tepsiye kaşıkla aktarıp 160˚C (325˚F) dereceli fırında yaklaşık 20dk. pişirin.
YULAFLI KURABİYE:

Badem & Kayısılı Yulaflı Kurabiye

İnanılmaz lezzetli dışı hafif sert içi son derece yumuşak yulaflı kurabiyeler.


Malzemeler

1 ¼ bardak Yulaf
¾ bardak Un
½ tatlı kaşığı karbonat
½ tatlı kaşığı tuz
120 gr tereyağ (1 stick)
½ bardak esmer şeker
¼ bardak şeker
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
¾ bardak kuru kayısı parçaları
¾ bardak badem (minik parçalanmiş)
½ bardak hindistan cevizi (opsiyonel)

Hazırlanişı

Fırını 175 C (350F) ısıtın.
Şekerleri ve yağı krema haline gelene kadar mixerde çırpın. Ardından yumurtayıda ekleyip iyice karıştırın.
Un, yulaf ve karbonatı ilave edin. En son kayısı, hindistan cevizi ve bademi ilave edip hepsi özleşene kadar karıştırın.
Dondurma kaşığı ile hafif yağlanmış yada yaşlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak koyun. Yaklaşık 12 adet orta büyüklükte kurabiye olucaktır.
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. Pişirin.

Afiyet olsun


***********************************************************************************
HAZIRLAYAN: Leziz(Özlem)
Evet yine sizlerleyim..Bu ayki konumuz kurabiyeler...Ne yapsam, ne yapsam, diye düşünürken aklıma nazar kurabiyeler geldi.Hem ,Zerrin ve Esra 'cığıma nazar değmesin ,hemde Kevgir dergimiz son sürat devam etsin diye bir nazar boncuğu yapayım dedim.Kimilerine göre batıl inanç olabilir ama ben nazara çok inanırım..Ne demişler elemtere fiş, kem gözlere şiş.Ne olur ne olmaz .Size de nazar değmesini istemiyorsanız,bu kurabiyeleri mutlaka denemelisiniz.
MALZEMELER

250 Gram oda sıcaklığında tereyağ
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın Aldığı kadar un
TARİFİ
Kurabiye hamurumuz için tüm malzemeler karıştırılır.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilip,üstü örtülüp, 10-15 dk buzdolabında dinlendirilir.Dinlendikten sonra merdane ile açılarak kurabiye kalıplarıyla kesilir.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-15 dk pişirilir ve soğumaya bırakılır.
ROYAL İÇİNG MALZEME:
250 gram ince çekilmiş pudra şekeri
1 yumurta beyazı
3-4 damla limon suyu
Renkli gıda boyaları

TARİFi:
Pudra şekeri,yumurta beyazı ve limon suyunu şekerler gözden kayboluncaya kadar çırpalım.Farlı renklendirmek için kaselere bölelim.Gıda boyalarından kürdan ucuyla ekleyip karıştıralım.Yağlı kağıttan sıkma torbası hazırlayıp kurabiyelerin üzerini süsleyelim.Üst üste süsleme yaparken alttaki rengin kurumasını bekleyin
************************************************************************************
HAZIRLAYAN: Dilek'ce

Hashasli Kurabiye125g cekilmis hashas125 ml portakal suyu1 yemek kasigi tereyag150 gr seker1 paket vanilya sekeri2 yumurta1 cay kasigi kakülebir fiske tarcin200gr iri cekilmis badem180gr tam unHashas, portakal suyu, tereyagini, sekerin 100gramini ve vanilya sekerini bir tasim kaynattiktan sonra 4 dakika daha karistira karistira pisirin. Ocaktan alip sogumaya birakin.Yumurtalari ve sekeri köpürüne kadar cirpin. Baharatlari ve hashasi ekleyin. Bademi ve unuda karistip bir tatli kasigi yardimi ile hazirladiginiz tepsiye kurabiyeleri koyun. 160°(fanli) 180° de 15-20 dakika firinlayin.Not: Dilerseniz beyaz cikolata ile üzerlerini süsleyebilirsiniz.Afiyet Olsun!
***********************************************************************************
HAZIRLAYAN: Canan's culinaria

Türkiyeden 3 aydan sonra döndükten ve epey zaman sitemden uzak kaldiktan sonra "kevgir" aylik dergisini büyük bir merakla okudum ve sasirdim. Neler olmus neler ben yok iken...Tabiiki benim sansizligim sürekli internet'e bagli olamamdi ve her gün de internet-café ler giden kisilerden maalesef degilim. Ne kadar güzel bir fikiri arkadaslar gerceklestirmisler ve sunmuslar. Kutluyorum sevgili esra'yı ve zerrin'i böylesine bir çalışmaya karar verdikleri icin.
Kendimle ugrasip dururken, hatta fazla fazla ilgilenemedim bile, kizimin durumu beni yeterince üzüyordu zaten, sadece tarifleri yayinlanan arkadaslara imrenip bayilmistim, ta ki bir gün sevgili Esra'dan bana da bir e-mail gelene kadar...o kadar sevindim, o kadar gönlüm oldu ki anlatmasi cok güc.
Seve seve 2 tarifimi hazirlayip, resimlerini cekip, tarifini gönderiyorum. "Anasonlu un kurabiyelerimin" mis gibi kokusu ve faydalarini anlatmama gerek yok, emziren hanimlarda ve cocuklarda kullanilan bu bitkinin de bir cok yönü var. Ben kendim Sera-Mina'yi emzirirken o kadar cok anasonlu cay iciyordumki, haddi hesabi yoktu. Gercekten iyi geliyor ve rahatlatiyordu.
"Uyandiran kurabiyelerin" adini ben koydum, aslinda onlarin adi "Kahve toplari" fakat icindeki nescafé miktari o kadar cok ki, sabahlari bir iki tane agziniza atarsaniz icindeki koffeinin etkisini hemen anlarsiniz. Aslinda bu pratik kurabiyeleri, sabahlari kahve icemeyip alternatif olarak yiyebilirsiniz :-)
Tabiiki bu kurabiyeler cocuklarimiza kesinlikle "hayir" dedigimiz yiyeceklerden.
Tariflerimi sizlerle paylasabilmek beni cok mutlu etti...
Afiyet seker olsun

UYANDIRAN KURABİYE
4 yemek kasigi nescafé
50 ml sicak su
320 g un
100 g ince cekilmis badem
100 g toz seker
1 tutam tuz
200 g tereyag
1. kahveyi sicak su ile sulandirip icine kalan malzemeleri karistirin.
2. yumusacik cok güzel bir hamur elde edeceksiniz.
3. bu hamuru 15-20 dakika buzdolabinda dinlendirin.
4. minik ceviz büyüklügünde yuvarliyarak bir tepsiye dizin.
· 160 °C de 10-15 dakika (firininizin durumuna göre) pisirin.
5. üzerine eritilmis cikolatayi minik bir sikma torbasi ile süsleyin ve arzuya göre süsleyin

ANASONLU UN KURABİYESİ
125 g margarin
50 g pudra sekeri
60 g un
125 g nisasta
1 vanilin
1 yemek kasigi anason
bol pudra sekeri
yapılışı
1. bütün malzemeleri karistirarak güzel yumusacik bir hamur elde edeceksiniz.
2. bundan yine ceviz büyüklügünde toplar yuvarlayarak tepsiye dizin
3. bir catal ile üzerine bastirin ve sekil verin.
4. önceden isitilmis firinda 175 °C 12-15 dakika pisirin ve sicak iken üzerine bol pudra sekeri serpin.
afiyet seker olsun
***********************************************************************************
HAZIRLAYAN : Serinmavi(Oya)
BROWNİ KURABİYE
MALZEMELER: 250 gr. oda sıcaklığında margarin(ben yarısını tereyağ olarak kullandım)
2 yumurta 2 kahve fincanı şeker 4 çorba kaşığı kakao 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un(12kaşık tepeleme kullandım ben)ŞURUBU: 1 su bardağı şeker 1,5 su bardağı süt HAZIRLANIŞI: Süt,şeker kaynatılır ve ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Yumurta,şeker çırpılır,margarin eklenir iyice karıştırdıktan sonra kakao,vanilya,kabartma tozu,elenmiş un eklenip yoğurulur.Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğurulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.175 C ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir.Fırından çıkarılan kurabiyeler ılınan şuruba altlı üstlü batırılıp çıkarılır üzerine hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.Afiyet olsun.

TIRTIL KURABİYE

Malzemesi1 yumurta200gr margarin2 çay bardağı toz şeker1 su bardağı mısır nisastası
1 çay bardağı siviyag1 paket vanilya
1 paket kabartama tozu
Aldığı kadar elenmiş un
Arasına sürmek için krem çikolata
Bütün malzemeleri karıştırarak yoğuruyoruz.Ele yapışmayacak ve yumuşak bir kıvama gelene kadar un ekliyoruz.tırtıl uçlu kalıp ile 5 cm uzunluğunda şekiller vererek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 170 c ısınmış fırında 20 dk. pişiriyoruz.Tepside soğuttuktan sonra aralarına krem çikolata sürerek iki tane kurabiyeyi yapıştırıyor ve istediğimiz gibi süslüyoruz.

Baharatlı kurabiye:


250 gr. oda sıcaklığında yumuşak margarin
4 çorba kaşığı pudra şekeri
3 su bardağı un
1 su bardağı az dövülmüş ceviz
1.5 tatlı kaşığı tarçın
1.5 tatlı kaşığı yeni bahar
yarım bardak az kavrulmuş susam
Susamı tavada 7-8 dk. kadar karıştırarak yakmadan kavuralım.Soğuyunca bütün malzemeleri ekleyerek hamur yoğuralım.İstersek elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayalım,istersek 1 cm kalınlığında açarak kalıpla keserek şekil verelim ve 180 C sıcak fırında 20 dk. pişirelim
***********************************************************************************

HAZIRLAYAN: TürkLokumu (Aybike)

Sevgili Esra’cigim ve Zerrin’cigim,

Derginizi buyuk bir zevkle inceliyor, herseyi detayi detayina okuyordum ki, bu ay bana da KEVGIR’de yer vermek istemeniz beni cok ama cok mutlu etti. Oncelikle boyle bir dergi cikarmaniz, ugrasiniz, emeginiz ve bizlere de yer vermeniz cok ince bir dusunce, tum bunlar icin cok ama cok tesekkurler.

Bende acaba “birgun tariflerimle yer alirmiyim” diye dusunurken, fazla dusunmeme gerek kalmadan, kurabiyeleri yapmaya koyuldum.

Ilk bu konuyu duydugumda “acaba ne yaparim” diye endiselenmedim desem yalan olur, ama neyse ki kurabiye yapmam istendi, hele benim gibi kahve-kek, veya kahve-kurabiye canavarina…

Hemen kollari sivadim ve degisik neler yapabilirim diye soyle bir arastirdim. Degisik iki tarif buldum ama ilk tarifimden de vazgecemedim. Her yaptigimda cok begenilen, ve defalarca istenilen tahinli kurabiyem.

Ben hepsini yaparken ve tadarken buyuk bir zevk duydum, umarim ayni zevki denerseniz sizlerde duyarsiniz.

Tariflerimiz soyle;
TAHINLI KURABIYE
1 su bardagi tahin
1 su bardagi zeytinyagi veya aycicek yagi
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi irice kiyilmis ceviz
4.5 su bardagi un
1 paket vanilya

Yukaridaki butun malzemeler katilarak, yumsak bir hamur olana dek yogrulur. Kucuk bezeler kopartilarak sekil verilir. Ustlerine bir parca ceviz yerlestirilir ve 180 derecede hafif kizarana dek pisirilir.
Afiyet olsun...

Ikinci kurabiyemiz ise birkac tarifin karisimi oldu. Yani benim tarifim de diyebilirim

TUZLU PEYNIRLI KURABIYE

4 yemek kasigi yogurt
3 yumurta, birinin sarisi ustu icin ayrilacak
1 cay bardagi zeytinyagi
1 cay bardagi beyaz peynir
1 cay bardagi evde bulunan diger peynir karisimlari,( ben mozarelle ve Dubliner kullandim)
6-6.5 cay bardagi un
1 cay kasigi kabartma tozu
1 cay kasigi tuz
Kiyilmis dereotu ve maydanoz
Ustu icin corek otu


Butun malzemeleri, 2 butun yumurta ve bir yumurtanin beyazi, un, yogurt, zeytinyagi, tuz, kabartma tozu, ezilmis veya rendelenmis peynirler, ince ince kiyilmis dereotu ve maydanoz, derince bir kapta iyice karistilir.Kucuk kucuk parcalar kopartilip, sekil verilir.
Yaglanmis tepsiye dizilir, ustlerine yumurta sarisi surulup, corek otu serpilir. 180 C de, onceden isitilmis firinda, kurabiyeler pisene dek firinlanir, afiyet olsun.

Koydugunuz peynirlerin yumsaklik durumuna gore un miktarinda oynama yapabilirsiniz, bende 6.5 cay bardagi un ile hamur kolayca toparlanabildi.

KAVRULMUS CEVIZLI KURABIYE

1 bardak kavrulmus ceviz
120 gr.yumsamis tereyagi
2/3 bardak toz seker
1 cay kasigi vanilya ozu
Bir cimdik tuz
1 bardakdan bir iki parmak fazla un
ustu icin pudra sekeri

Oncelikle cevizler, teflon tavada yagsiz olarak kavrulur ve rondodan gecirilerek ezilir.

Yumsak tereyagi bir kaba alinir, icine seker ilave edilerek yedirilir. Daha sonra diger malzemeler katilir. Hamur hazirlanir, ceviz buyuklugunde parcalar kopartilir ve yaglanmis tepsiye dizilir. 180 C de onceden isitilmis firinda kurabiyelerin ustu kizrana dek firinlanir. Soguduktan sonra pudra sekeri ile suslenir.

Biraz zor toparlanan bir hamur, el ile sekil verilerek toparlanabildi. Fakat icindeki tereyagindan gelen gevrekligi, kavrulmus cevizin inanilmaz guzel kokusu ile, iyi ki denemisim dedik ailecek. Eminim sizlerde begenceksiniz.

Afiyet olsun...
************************************************************************************
HAZIRLAYAN: ÇerkezKızı
Yetişkinler için çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş.
Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini.
Aslında Hollandalılardan çok daha önce, taa 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar eskiden beri bilineni, üstelik tesadüf eseri "yeniden" keşfetmişler. Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden "yapmış" kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika´da ulaşmış kurabiye.
Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye.
Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş bir anda.
Kaynak: http://www.evimizturkiye.com/tarih/ilkcag
1-Bisküvi gibi sert kurabiyelerin alternatifi olarak biraz daha yumuşak bir kurabiye isterseniz işte tam size göre bir tarif… İçindeki yoğurt kurabiyenizi yumuşatıyor...
PUF KURABİYE
Malzemeler:

125 gr margarin(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
3/4 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
Yapılışı:

Malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.
15-20 dakika buzdolabında bekletin.
Dinlenen hamuru merdane yardımıyla açın ama çok inceltmeyin.
Yarım santimetre yeterli.
Kurabiye kalıplarıyla istediğiniz şekillerde kesin.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
180 dereceye ısınmış fırında 25-30 dakika pişirin.
Soğuyunca servis yapın
Afiyet olsun...
2- Un kurabiyesini severler bu iki kurabiyeden kesinlikle çok hoşlanacaklar.
Bir tanesi taa karşı kıyılardan, Yunanistan’dan Kavala Kurabiyesi. Ya da nam_ı diğer Bademli Kurabiye. Kurabiye diyoruz ama kavrulmuş un ve bademin eşsiz uyumu ile kurabiyeden öte bir tat. İşte tarifi:

KAVALA KURABİYESİ
Malzemeler:
1 su bardağı un
½ su bardağı file badem
3 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta akı
½ paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Süslemek için pudra şekeri
Yapılışı :Unu ve bademleri bir tavaya koyup sürekli karıştırarak kavurun.
İsterseniz orjinalindeki gibi toz badem de kullanabilirsiniz.Kavrulan malzemeyi soğumaya bırakın.Soğuyan malzemeye pudra şekeri,kabartma tozu,vanilya,tereyağ(oda sıcaklığında olmalı) ve yumurta akını ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hamur yumuşak olur toplanmazsa biraz un serpebilirsiniz.
İster Yunanlılar gibi ay şeklini, isterseniz genel usulden kurabiye kalıplarınızla herhangi bir şekli verin.
Yağlı kağıt serili fırın tepsinize dizin.
Önceden ısıtılmış 175 C fırında yaklaşık 15-20 dk. pişirin.
Soğuduktan sonra pudra şekerine bulayarak servis yapın
Afiyet olsun...

3-Bir diğeri ise biz Çerkezlerden bir tarif.Bu da fırınlamadan hazırlanan bir lezzet. Çerkezler beyaz helva derler ama siz adına bakmayın .Bayağı kurabiye bunlar.Şeklini görüp, malzemelerini okursanız ve hatta yapıp tadarsanız bana hak verirsiniz.Kahvenin yanında ise çok iyi gider..

BEYAZ KURABİYE(helva)
Malzemeler:
125 gr margarin
2 su bardağı un
2 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı :
Margarini genişce bir tencerede eritin.
Yanmamasına dikkat ederek iyice kızdırın.
İçine unu ekleyip iyice karıştırın.
Tahta kaşığın sırtı ile ezmeye başlayın ve yağı una iyice yedirin.
Altını yakıp 15-20 dakika karıştırarak pişirin.
Pudra şekerini ekleyin ve birbirine karışmasını sağlayın.
Tekrar ateşe alıp 5 dakika şeker eriyene kadar pişirin.
Varsa alüminyum bir tepsiye(kolay çıkması için gerekli) yoksa herhangi bir tepsiye dökün.
Yine kaşığın tersiyle veya cam bir bardağın altıyla iyice bastırarak tepsiye sıkıştırın.
Kare şeklinde kesip soğumaya bırakın.Buzdolabinda 3-4 saat bekletip spatula yardımıyla tepsiden kaldırıp servis yapın...
4-Biraz da baharatlı ve tuzlu kurabiyeler yapalım ne dersiniz.! İşte ilk tarif:

TARHUNLU ÇUBUK
Malzemeler :

2 çay bardağı un
1 yemek kaşığı tereyağ
½ çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tarhun(toz haline getirin)
½ su bardağı parmesan peynir rendesi
1 yumurta sarısı
1+1/2 çay kaşığı maya
½ çay kaşığı deniz tuzu
Yeterince su
Üzeri için 1-2 yemek kaşığı parmesan peyniri

Yapılışı :

Bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin
Suyu azar azar ekleyip hamur toplanınca kesin.
Hamuru 30 dakika kadar mayalanması için ılık bir yerde bekletin
Bu miktarla 20 adet çubuğunuz olacaktır.
Hamuru tezgah üzerinde,arzu ettiğiniz çubuk boyunda yayın.
Bir parmak kalınlığında çubuklar kesin.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizin
Üzerine fırça ile yumurta akı sürün
Kalan parmesanı üzerlerine serpin.
200 dereceye ısınmış fırında 10 dakika pişirin.
Not: Parmesan erimeden kurabiye üzerinde kalabiliyor bu nedenle siz de parmesanı tercih edin.
5- Bu tarifim ise ne tatlı ne de tuzlu. İkisinin arası bir lezzet. Kimyon ve kişniş ise bu lezzeti bir anda baharatlı kurabiye tadına yükseltiveriyor. Haşhaş ise süslemek için. Mutlaka denemelisiniz...

KİMYONLU KURABİYE
Malzemeler:

1 su bardağı un
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
½ çay kaşığı deniz tuzu
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 yumurta sarısı
1+1/2 çay kaşığı maya
Yeterince su
Üzeri için 1-2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu

Yapılışı :

Bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin
Suyu azar azar ekleyip hamur toplanınca kesin.
Hamuru 30 dakika kadar mayalanması için ılık bir yerde bekletin
10 adet kurabiye bu miktarla elde edilebilir.
Hamuru tezgaha koyup 0.5 cm kalınlığında açın.
İstediğiniz şekilde kesin.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizin
Üzerine yumurta akı sürün.
Kağıttan şekiller keserek hamurun üzerine koyun ve haşhaşı serpin.
Şekil oluşunca kağıdı kaldırın.
Ben hazır şablonlarım vardı onları kullandım.
180 dereceye ısınmış fırında 15-20 dakika pişirin
Afiyet olsun...
6-Evde dondurma ikram ederken şıklık ve ek tatlar sizin için önemli ise tam size göre bir tarifim var. Hatta meyve karışımlarıyla üzerine çikolata sos dökerek yemek sonrası hafif bir tatlı ikramı bile yapabilirsiniz.
ZENCEFİLLİ KITIR
Malzemeler :

1 çay kaşığı zencefil
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı tozşeker
5 yemek kaşığı un

Yapılışı :

Zencefili un ile karıştırın
Diğer malzemelerle birleştirip bir kaşıkla iyice karıştırın.
Tepsiye yağlı kağıt serin.
Karışımdan yine bir tatlı kaşığı kadar alıp yağlı kağıt üzerine koyun.
Kaşıkla kağıt üzerinde incecik yayın.
İstediğiniz şekil ve büyüklüğü yapabilirsiniz.
Kağıttan ayrılmazsa diye korkmayın çünkü pişince kesinlikle ayrılacak
180 dereceye ısınmış fırında 8-10 dakika pişirin
Dikkat edin çok ince olduğu için fazla kalırsa yanabilirler.
Sıcakken bir spatula yardımıyla kaldırın ve hemen bir kase içine koyarak hafifçe bastırın
Kavisli olacak şekilde kıvırın .
İstediğiniz şekil oluşunca soğumaya bırakın.Dondurmaları tabağa yerleştirip üzerine kıtırlarınızı batırarak servis yapın
7- Türk, Yunan, Çerkez derken İtalyan’ı da eklersek tam süper olur herhalde. İşte size İtalyan çifte kavrulmuşu Kakaolu Biscotti. Biscotti ismini çok yabancı bulanlar Selanik Gevreği de diyebilirler. İster çayla, ister kahveyle nasıl isterseniz öyle tüketin. Hatta kakaoyla kalmayın çeşit çeşit yapın. Üzümlü, cevizli, incirli, bademli… vs. vs.
KAKAOLU BİSCOTTİ
Malzemeler
1 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı karbonat
¾ su bardağı tozşeker
Kuru meyveler(portakal kabuğu kurusu)
2-3 yemek kaşığı bütün Antep fıstığı

Yapılışı:
Önce kuru portakal kabuklarını biraz su ile haşlayın. Süzün.
Yumurta ve yağ dışındaki malzemeleri iyice karıştırın
Sonra onları da ekleyin.
Hamur toplanana kadar iyice karıştırın.
Antep fıstığı ve haşlanan portakal kabuklarını katıp hamurla birleşmesini sağlayın.
Ben daha önceden kuruttuğum kabukları kullandım. Varsa taze portakalın kabuğunu da rendeleyebilirsiniz.
İnce uzun bir rulo yapıp yağlı kağıt serili tepsiye koyun.
175 dereceye ısınmış fırında 30-40 dakika kadar pişirin.
Bıçak testini geçen gevrekleri fırından çıkarın.
Biraz soğuyunca bir parmak kalınlığında kesip tekrar tepsiye dizin.
15-20 dakika daha fırınlayınca çifte kavrulmuşlarınız hazır…
Afiyet olsun.


8-Sırada tuzlu bir kurabiye var. Peyniri içinde. Servis yaparken yanına sadece birkaç dilim domates koymanız yeterli.


FESLEĞENLİ PEYNİR TOPLARI
Malzemeler.
2+1/2 su bardağı un
50 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı yaşmaya
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 çay kaşığı deniztuzu
Üzeri için biraz kuru fesleğen

Yapılışı :

Yaş mayayı çok az ılık su ve şeker ile karıştırın.
Yumurta sarısını, krema,tereyağ ve peyniri ekleyin.
Biraz karıştırıp ununu katın.
Elinize yapışmayacak bir hamur hazırlayın.
Gerekirse un ekleyin.
30 dakika mayalanmasını bekleyin
Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz büyüklüğünde toplar halinde dizin.
Üzerine yumurta akı sürüp biraz fesleğen serpin.
180 dereceye ısınmış fırında altı kızarana kadar pişirin.
Üzerine yumurta akı sürdüğümüz için beyaz kalacaktır.
Soğuyunca servis yapın .
Afiyet olsun.
************************************************************************************

HAZIRLAYAN: Luka (Ece)

ANNE KURABİYELERİ..

Çocukluğumuzda okuldan eve geldiğimizde anneciğim mutlaka kek, börek, kurabiye.. bir şeyler yapmış olurdu, hep de bizim okuldan geliş saatimizde fırından mis gibi kokular gelir, koku apartmana girdiğimizde mutlaka fark edilirdi. O zamanlar şimdi olduğu gibi abur cubur yiyecekler çok fazla yoktu, veya belki bizim evde yoktu bilmiyorum, en fazla pötibör bisküvi olurdu, ama kek kurabiye her zaman bulunurdu. Şimdi uzun zamandır, evde kek kurabiye yapacak zamanımız olmuyor. Sevgili Zerrin kurabiye etkinliğine beni de davet ettiğinde anneciğimin tarif defterinden bu iki kurabiyeyi seçtik. Beraberce hazırladık, uzun zamandır ilk defa kurabiye yaptık, hem de annemle keyifli bir gün geçirdik. Hazırlanışı çok kolay hem de lezzetli. Buyrun... 1-Cevizli Kurabiye

Malzemeler
150 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı bütün ceviz
Alabildiği kadar un
Yapılışı
Karıştırma kabuına oda sıcaklığında yumuşak margarini üzerine pudra şekerinin, yoğurt , toz ceviz ve yumurtayı koyup karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozu ilave edilip, kulak memesinden yumuşak kıvamda yoğurulur. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak elle şeil verilir. Yağlanmış fırın tepsisisne dizilir. Hamurlar üzerine yarım ceviz parçlaraı konur. Önceden 170 °C ye ısıtılmış fırında 30 dk. pişirilir.


2- İki renkli kurabiye

Aynı şekilde kurabiye hamuru hazırlanır. Hamur ikiye ayrılır, yarısına 1 yemek kaşığı kakao ve 1/2 yemek kaşığı tarçın ilave edilir. Hamur parçaları bir parmak kalınlığında açılır, üst üste koyularak rulo yapılı ve kesilir. Önceden 170 °C ye ısıtılmış fırında, 30 dk pişirilir.

Afiyet olsun.






30 yorum:

NiNo dedi ki...

Allah Allahhhhh Kevgir cosuyor kurbisler konusuyor emegi gecen tum arkidis lerin ellerine saglik hepsi birbirinden nefis olmuslar

sultan sönmez dedi ki...

Emeği geçen herkesin ellerine ve yüreğine sağlık hepsi harika görünüyor hepsini denemeliyim acaba hangisinden başlasam.....

Hülya dedi ki...

Herbirinie bakmaya doyamadım....Herkesin ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Gözüm gönlüm açıldı.Kurabiyelerin hepsinin tarifleri sunumları, resimleri şahane.
İnternet kadar güçlü başka yayım yok ama, elde de olsa. Bence bu dergi mutlaka basılmalı. Ulaşamayanlar bu güzelliklerden mahrum bırakılmamalı.
Emeği geçen herkesin ellerine yüreğine sağlık.
guldenelkan.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Tüm tarifler birbirinden güzel ve denenmeye değer olmuşlar.Katılımcı arkadaşların ellerine ve gönlüne sağlık.
Dergiyi derleyip bizlere sunan Zerrin'ciğin ve Esra'cığımın da ellerine emeklerine sağlık.Yine dopdolu renkli ve izlenmeye değer bir dergi olmuş.

Sevgilerle

Adsız dedi ki...

merhaba zerrin ve esra
bu ayki sayı yine harika emeğinize sağlık.
tarif gönderen bütün arkadaşların ellerine kollarına sağlık.hepsi çok güzel şeyler yapmış maşallah.
ama sevgili özlem (leziz) in yaptığı nazar boncukları çok harika görünüyor.
sevgiler
nagehan

yemek dedi ki...

Arkadaşlar hepinizin ellerine sağlık. Hangi tarifi yazdıracağımı şaşırdım.:))
Tam da yılda bir tutan kurabiye krizime denk geldi.:)
Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.

meleginmarifetleri dedi ki...

emeği geçen herkese ellerinize sağlık diyorum harika tarifler var çok güzel olmuş tebrik ediyorum hoşçakalın

Adsız dedi ki...

slm kızlar...

hepsi öyle güzeldiki ağzımın suyu aktı....hepinizin ellerine emeğine sağlık.....

Pasta Saati dedi ki...

Kurabiyeler süper! Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.

Leziz Sofralar dedi ki...

Hanimlar yine marifetlerini konusturmuslar masallah yani:))herbiri birbirinden leziz görünüyor hepinizin ellerine saglik canlar, sevgiler...

Ilker Erdem dedi ki...

Emegi gecen herkesin ellerine saglik. Cok nefis gorunuyor hersey. Hele mavi boncuk kurabiyeleri cok guzel. Sevgiler, Ilker
www.cafeikra.blogspot.com

buzlubadem dedi ki...

Çok güzel olmuş, kurabiye konulu tez hazırlanmış neredeyse. Elinize sağlık. Teşekkür ederiz.

inci dedi ki...

harika bir sayı olmuş....hepinizin eline ,yüreğine sağlık diyorum....tüm bloglu arkadaşlarımın tariflerine hayranlıkla baktım....şimdi çayımın yanında hepsinden birer tane olsaydı keşke:) kevgirin kapak fotoğrafları tam bir profesyonel dergi kapağı...ben kitap kapaklarına hayran biri olarak kapak tasarımlarına ayrı dikkat ediyorum...canlar bu dergi bence artık elle tutulur hale gelmeli??hepinizi seviyorum.....

Adsız dedi ki...

En çok bu sayfayı sevdim sevdim diyorum bir sayfa daha çeviriyorum daha güzel geliyor hepsi güzel hepsi ayrı keyifli yani
ellerinize sağlık kızlar harikaaaa
seviyorum sizi bu güzellikleri bizlerle paylştığınız içinn

Selin dedi ki...

Arkadaşlaaaar,
Var yaa, siz uçmuşsunuz yaa :))
Aman Allah'ım. Gözlerime inanamıyorum valla! Bu ne güzel tarifler, bu ne şık sunumlar böyle yaa! Vallahi en içten duygularımla tebrik ederim. Yani insanın size "ya kardeşim başka işiniz gücünüz yok mu sizin" diyesi geliyor. Neden mi, çünkü bu tarfiler için çok uğraşıldığı belli :)) Aman! Zaten başka işiniz gücünüz de olmasın da, biz de bu güzellikleri hep görelim di mi :) En derin sevgilerimlee...

Adsız dedi ki...

kurabiyelerin hepside birbirinden nefis.meğer ne kadar çok kurabiye çeşidi varmış.emeği geçen herkesin eline sağlık.esra ve zerrin'ide tebrik ediyorum.

Serpil dedi ki...

Sevgili Esra ve Zerrin sizleri başarılarınızdan dolayı tebrik ederim. Gerçekten ortaya çıkan olay çok şahane. Ellerinize sağlık. Tabii bu emeğe katıkıda bulunan ve tarif yollayan diğer tüm arkadaşlarında ellerine sağlık. Umarım birgün bende derginizde yer alabilirm. Sevgiler. Başarılar...

SOFRAM dedi ki...

Kurbiyeler harika, hepsi de birbirinden güzelller, emeği geçen herkesin ellerine sağlık, sevgiler...

Saliha dedi ki...

41.kere maaallah ya ellerınıze saglık...hangısınden baslasamkı:))

Adsız dedi ki...

Yanlış saymadıysam 27 adet kurabiye tarifi var.
Bu demek oluyor ki, neredeyse 1 aylık kurabiye stoğuna sahibiz.
Yaşasınnnnnnnn:))

Adsız dedi ki...

tarifler süper görünüyor.. diğer Kevgir'e yetişebilmek için hemen denemeye başlamak lazım.. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık..

Nalan Kaplan dedi ki...

Arkadaşlar hepinizin ellerine sağlık,harikasınız!
sevgiler...

Adsız dedi ki...

ayyy nefis kurabiyeler var burda bayıldım valla.emeği geçen herkesin eline sağlık
sevgiler

lalecik dedi ki...

Hazırlayan arkadaşların ellerine sağlık bayıldım kurabiyelere, hemen print ediyorum. Zerrinim, Esram en çokda sizin elllerinize sağlık, sayenizde nefis tarifleri bir arada görüyoruz.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok harika olmş ama tatlı olarak bişeyler olsa dahada hoş olurdu

Adsız dedi ki...

çok harika olmuş

Adsız dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık herşey mükemmel...

Adsız dedi ki...

merhaba esra merhaba zerrincim hep okuyordum kevgir diye bir dergi çıkardığınızı bir türlü kısmet olmadı ziyaret etmeye kısmet bugünmüş bayıldım ellerinize sağlık çokkkkk güzel olmuş sizleri tebrik ediyorum artık bende sizin mudavinlerinizden olacam sevgilerimle

Adsız dedi ki...

yaaaa annem de baksın bu siteye kurabiyeler çoooooooooooooooooooooooooooook tatlı!!!yapanların ellerine sağlık muhteşem