Kış mevsiminin habercisidir sıcacık çorbalar. Eski zamanlardan bugüne kadar değişik değişik sağlıklı çorba tarifleri gelmiş. Sabahları kahvaltı niyetine, öğlenleri bir salatayla, akşamları ana yemekten önce içilir. Hastalandığınızda tavuk suyu çorbası içerseniz ayağa kalkarsınız, herkes kendi annesinin tarhanasını özler, içki masasından kalkılınca bir işkembeciye gitsek mi denir, bir tas çorba içsem ısınır kendime gelirim denir, denir de denir ..
Çorba midemizin cilasıdır... Bol bol tüketmeli, çeşitlerini denemeliyiz.
İnsanlığın çorbayla tanışması, M.s 3. yy.a rastlıyor. O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'da alta ekmek koyup, üstüne su veya etsuyu dökerek yapılan çorba çeşidi bugün Fransızlar'ın ünlü soğan çorbası olarak hala yerini koruyor. Ben sizlere bir çok çeşit çorba tarifi hazırladım. Ama önce şu Fransızların ünlü soğan çorbasının tarifini vereyim ne dersiniz...
Buyrun Tariflere ...
FRANSIZ SOĞAN ÇORBASI

Malzemeler:
3 orta boy soğan
3 su bardağı et suyu (bulyon olabilir)
1 yemek kaşığı un
tuz
3 dilim ekmek
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3-4 yemek kaşığı tereyağ
1,5 yemek kaşığı şeker
1/2 kahve fincaı beyaz şarap
tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1- Soğanları ince ince doğrayın. Tereyağında hafif pembeleşinceye kadar kızartın. Üstüne şeker ekleyip karamelize olmasını sağlayın. üzerine un ekleyin kavurmaya devam edin.
2- Şarabı ve et suyunu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra blanderdan geçirin.
3- Tost ekmeklerini fırında 5 dakika kızartın. Fırına dayanıklı kaba çorbayı boşaltın. Üstünü kapatacak şekilde fırından çıkardığınız ekmekleri koyun. Ekmeklerin üstüne kaşar peynirlerini koyun fırınlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
PIRASA ÇORBASI
Malzemeler:
3 adet pırasa (beyaz kısımları ince doğranmış)
2 adet orta boy patates
1 lt. et suyu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
1 paket krema
Hazırlanışı:
1- Tencerede yağı eritin. İnce doğranmış patates ve pırasaları soteleyin, Tüm baharatları ekleyip sotelemeye devam edin.
2- Sebzeler kendini bırakınca et suyunu ilave edip kaynatın. Sebzeler haşlandıktan sonra blanderdan geçirin.
3- Kremayı ilave edip çorbayı 2-3 dakika daha kaynatın. Afiyet olsun...
ÇORBANIN ÜSTÜN SEVENLER ...
KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
6-7 adet orta boy domates
1-2 adet kuru soğan
2 dal biberiye
1 su bardağu domates suyu
1/2 su bardağı beyaz şarap
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı krema üstüne
Hazırlanışı:
1- Domatesleri 4'e bölün. Soğanları halka halka doğrayın. Biberiyeleri soğan ve domatese ekleyip harmanlayın. yağlı kağıdın üstüne koyup fırınlayın.(170 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin.
2- Pişen domates, soğanları tencereye boşaltın. İçine şarabı ilave edin. Alkolü uçuncaya kadar 5-6 dakika kaynatın. Domates suyunuda ilave edin 5 dakika daha kaynatın.
3- Blanderdan geçirin tuz, karabiber ekleyin. Karıştırın 5-6 dakika daha kaynatın. Servis ederken krema kullanın. Afiyet olsun.
KABAK VE PATATES ÇORBASI
Malzemeler:
1 soğan
2 patates
3 kabak
1/2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 lt. su
Hazırlanışı:
1- 2 Yemek kaşığı yağda soğanları ve patatesi 2-3 dak. kavurun. Üstüne suyu ekleyin. Kaynayınca kabakları ilave edip 8-10 dak. kaynatın.
2- Patatesler yumşayınca maydanozları ilave edip çorbayı blanderdan geçirin. Tuzu ekleyin. Afiyet olsun.
ÇORBANIN ÜSTÜNÜ SEVENLER TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI
Malzemeler:
1 orta boy soğan
1 patates
2 kabak
1 havuç
1 çay bardağı bezelye
1 bardak süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 lt. kaynamış su
tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1- Tüm sebzeleri doğrayın.
2- Tencerenin içine yağı koyun. Soğanı ekleyip kavurun. salçayı ekleyin. Üstüne sebzeleri ilave edin. Unu eleyerek ekleyin. Hepsi bir arada kavurun.
3- Suyu ve tuzu ekleyip hafif ateşte haşlamaya bırakın. Haşlanmış olan çorbayı blanderdan geçirin.
4- Bir tarafta yumurta sarısını ve sütü karıştırın. Çorbadan bir kepçe alıp süte karıştırın. Bu karışımı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Afiyet olsun.
TERBİYELİ SEMİZOTU ÇORBASI:
Malzemeler:
1 demet semizotu
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı un
1/2 limonun suyu
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
1- Semizotlarını temizleyip, yıkayıp bir kenara koyun.
2- yağı bir tencereye alın. Semizotlarını ekleyin. yumşayana kadar birkaç dakika kavurup suyu üzerine ekleyin. Kaynamaya bırakın.
3- Terbiyesi için;un, sarımsak, limon suyu ve tuzumuzu blendır dan geçirelim… Diğer yandan da iyice pişen semizotumuzu da aynı şekilde blendır dan iyice geçirip azar azar terbiyesini ilave ederek, koyulaşıncaya kadar karıştıralım ve sıcak servis yapalım… Afiyet olsun.
EKŞİLİ MAHLUTA
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patlıcan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz
sosu için:
4 yemek kaşığı zeytinyağ
6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kuru nane
Hazırlanışı:
1- Bir tencerede kırmızı mercimek üstüne geçecek kadar suyla doldurup mercimekler pişirin. Köpüğünü alıp kırmızı biberi ekleyip pişirmeye devam edin.
2- Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış patlıcanları 1 çay bardağı sıvı yağda kızartın. Süzgeçle bir tabağa alın. Limon suyu ve tuzu katıp harmanlayın.
3- Patlıcanları pişmekte olan kırmızı mercimeklerin içine ekleyin. Su gerekli olursa 2 su bardağı su ekleyin. Yoğunluğunu arzunuza göre ayarlayın. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
4- Dövülmüş sarımsağı zeytinyağında 1-2 dakika kavurduktan sonra naneyi ilave edip ocaktan alın. Servis yapılırken tabakların üstüne yağdan gezdirin. Afiyet olsun.
ÇORBANIN ÜSTÜNÜ SEVENLERKEREVİZ ÇORBASI

5 adet tavuk baget
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1/2 lt. süt
tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1) Tavukları suda iyice haşllıyoruz.
2) Tereyağı eritip unu kavuruyoruz.(un güzel koksun ama kızarmasın)
3) Üzerine sütü ilave edip tel çırpıcı ile taneleri gidene kadar iyice karıştırıyoruz.
4) Diğer tarafta tavukları kemiklerinden ayırıp, didikliyoruz. Tavuk suyunu un ve sütle hazırladığımız karışıma ekleyelim.Biraz kaynadıktan sonra tavuk parçalarını ekleyelim. Servis yaparken karabiber eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun...
1 orta boy soğan
1 osta boy havuç

2- Soğuduktan sonra yoğurt sulandırılarak ayran haline getirilir.
16 yorum:
canommm dokturmusun bu kadar corbayi ictiniz bu kisin hasta olmayacaksiniz ins :D ellerine saglik bidenem
Çorba değil hepsi birer vitamin deposu gibi maşallah.Bir çorba canavarı olan Melisama bol bol yapıp içirmeliyim.D
Canım ellerine sağlık,hepsi birbirinden harika ve sıcacık olmuş:) Dergide şahene,tekrar emeğinize ve yüreğinize sağlık..
LULU
kardeşcağazım kış geldiğinde bana da çorba pişirir misin, hasta olduğumda nazımı çeker misin?
süper sağlıklı tarifler olmuş.
kevgir dergisini yine çok güzel hazırlamışsınız.aferin size.
öpüyorum tüm emek sarfedenleri.
sfelsefeci
hay maşşallah....
nasıl yapılır nasıl yenir bunca çorba....
ellerine sağlık missim....helal olsun....ellerine sağlık....
hepside harika görünüyor....
Zerrin'cim corbalara bakarken bile icim isindi :)) hem besleyici hemde saglikli herbirini denemek icin sabirsizlaniyorum canim ellerine saglik...
dergi bu ay yine herzamanki gibi süper,dopdolu..ellerinize sağlık..özellikle soğuklar bastırdığında bizim evin vazgeçilmezidir çorbalar..yarından itibaren denemeye başlayacağım..hayatıma renk katan kevgire ve oluşumundan dolayı sana ve büyüleyenmutfakkokusuna tşk.ler misssim zerrinim :)
öperim cancan
dünyalar şekeri zerrinim,ben senin yaptığın çorbaları su diye içerim:) ellerine sağlık......
sevgili zerrin ellerine kollarına sağlık.çorba bizim evinde vazgeçilmezlerindendir.her akşam bir çorba mutlaka olur.hatta oğlum küçükken günlerce araştırıp kendime çorba arşivi bile oluşturmuştum.şimdi oğlumda çorba olmadan sofraya oturmaz:))bu arada derginiz çok başarılı gidiyor.hepinizin ellerine sağlık.
Zerrin
Corbalar harika olmus. Tamda kis geliyor zamanlama muhtesem valla
Sevgiler
Sevgili Zerrin,
Ben Kevgir'e ilk defa bak�yorum. Her�eyiyle muhte�em bir dergi. De�i�ik �orba tarifleri denemeye bay�l�r�m. Tam bana g�re valla. Eme�i ge�en herkesin ellerine kollar�na sa�l�k. Sevgilerimle...
Kış münasebetiyle bu çorba tarifleri iyi geldi. Sürekli aynı tarzda çorbalar kocaman bir kış bıoyu sıkabiliyor. Herkesin ellerine sağlık...
Zerrincim kış günlerinin vazgeçilmezi çorbalar çok değişik ve güzeller, resimler de harika, ellerine emeğine sağlık canım...Çok teşekkürler, sevgiler...
Hala şu Ekşili Mahluta çorbasının dökülüp dökülmeyeceğini merak ediyorum.
Delilik parayla mı?
Bu fotoğraf benim aklımı başımdan alıyor ne yapayım:))
Zerrin ciğim bende çorbayı çok sever ve yaparım. o yüzden bu tarifler çok iyi oldu. ellerine ve emeğine sağlık hayatım.
bi daha çorba içmezsen anlayışla karşılayacağız..ama şu kereviz çorbasını denesem ikram etsem:)))ellerine sağlık Zerrinciğim, bu sayı da muhteşem olmuş, içimi ısıttı...
Yorum Gönder