31 Temmuz 2007 Salı

ÇAY SAATİ ÖNERİLERİ





HAZIRLAYAN: PINAR(klubem)

ÇİKOLATA SOSLU KEK VE AÇMA

MUTFAK AŞIĞI
Tarif defteri tutmakla başlar herşey, fırına sürülen bir tepsi kurabiye ya da bir kalıp kekin aşkına tutulursunuz. Yemek değil de yapıp ikram etmek keyif verir ençok. Beğenilmesi, tüketilmesi en büyük destek ve mutluluktur sizin için.
Daha sonra gazetelerin verdiği dergileri biriktirmeye başlarsınız. Canınız sıkıldıkça bu dergileri çevirmek hoşunuza gider, birşey yapacak olmasanız bile geleceği kurgularsınız. İlk fırsatta deneyeceğim bu tarifi diyerek... Sonra blog dünyası ile tanışırsınız, bir cennete düşmüş gibisinizdir. Sizin gibi bu aşka tutulan diğer hanımlarla tanışırsınız. Sanal da olsa tarifler alınır verilir. Denenir, mutlu olunur, hemen paylaşılır. Mutfakta yeni birşeyler denemek için sebep aramaya, sırf bu fırsatı size sunuyor diye daha çok misafir davet etmeye, gittiğiniz her misafirliğe hediye olarak birşeyler yapıp götürmeye başlarsınız. Pastaneden birşey almak yasaklanmıştır ev halkına tarafınızca... İş çığrından çıkmıştır. Siz artık bir Mutfak Aşığısınız. Mutfağınızdan uzak kalmanız mümkün değildir. Bağımlılığınız olmuştur ocağın ve fırının başında geçen saatler... Kimisi ocak başında geçen saatlerin tutkunudur kimisi de fırının başında geçen saatlerin. Ev ahalisi şanslı ise siz her ikisinin de başında geçen saatlere tutkunsunuzdur. Benim keyifli saatlerim fırının başında geçenlerdir. İşte bu saatler için size iki tarif hazırladım. Keyifli geçen fırın saatlerinden sonra gelen çay saatleriniz için bu sayfalar...

ÇİKOLATA SOSLU KEK
Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
200 gr yoğurt( yarım su bardağı)
Yarım su bardağı süt
2.5 yemek kaşığı toz kakao
Aldığı Kadar un(kek hamuru kıvamını alacak kadar)
1 paket kabartma tozu

Sosu İçin:
100 gr bitter çikolata
100 gr(yarım paket) süt kreması
Yapılışı:Şeker ve yumurta iyice çırpılır. Bu aşamada mikserden yardım alabilirsiniz. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve süt eklenir. Kakao eklenir. En son kabartma tozu ve kek kıvamını koruyacak kadar un eklenir, karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir. Yaklaşık 40 dakika sürüyor. Keki fırından çıkarmadan önce piştiğinden emin olmak için kürdan testini yapmayı ihmal etmeyin. Bir de aklınızda olsun. Kek pişip iyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Diğer türlü sıcakken kalıptan çıkarmayı denerseniz kek parçalabilir. Eğer kalıptan kolay çıkmıyor ise kekin, kalıbın yanlarından ve ortasından kurtulması için kalıpla kek arasına tahta bir spatula kullıp ta keki ters çevirdiğinizde kalıptan daha rahat kurtulacaktır.
Süt kremasını bir kez kaynatıp içine bitter çikolata parçalarını atıp eritin. Ben süt kremasını mikrodalgada ısıttım. Çok da fazla tutmayın taşabilir. Bu işlemi mikrodalga yerine cezve içinde ocakta yapabilirsiniz. Çikolata eriyip iyice homojen hale gelene kadar kremayı karıştırdım. Kekin üzerine sosu kaşıkla döktüm. Arzunuza göre hindistancevizi ya da fındık kırığı ile süsleyebilirsiniz.




SADE AÇMA

Malzemeler:
1 paket yaş maya (42 gr)
4 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un
Üzerine sürmek İçin: 1 yumurta sarısı, susam, çörek otu ya da haşhaş tohumu
Yapılışı: Mayayı, şeker ve süt içinde bekletin. Çözünüp köpürsün. Daha sonra suyu, tuzu, yağı ekleyin, Unu azar azar ekleyerek hamur yoğurun. Hamur elinize yapışmayana kadar un eklemelisiniz. Hamur toparlanınca(kulak memesi yumuşaklığında) üzerine poşet kapatıp 1 saat ılık bir yerde bekletin. Kabaran hamurdan parçalar alıp kıvırarak açma şekli verin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Yağlı kağıt yok ise tepsileri yağlayabilirsiniz de. Tepsileri fırına koyup dereceyi de en düşük olan 50 C'ye getirin. Bu şekilde 1 saat kadar daha bekletin. Ilık fırında açmalarınız iyice kabaracaklardır. Şekilleri çok muntazam bir hale kavuşacaktır, tepsiye dizerken istediğim şekilleri veremedim diye üzülmeyin, ılık fırında kabarınca bütün kusurları kapanıyor. Daha sonra fırından çıkarıp üzerine yumurta sarısını sürüp susamlarını serpin. Dilerseniz çörek otu ya da haşhaş tohumu da kullabilirsiniz. 190 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Üstteki pişince alttaki tepsiyi yukarı çıkarın. Böylece altları ve üstleri eşit pişecektir
Afiyet olsun...
********************************************************************************




HAZIRLAYAN: Hülya(Günebakantarlalari)

TARÇINLI KURABİYE:

Zerrin'den"Seni hayırlı bir iş için rahatsız ediyorum canım"diyen bir mail alınca ilk başta "Allah allah beni kime istiyor ki bu kız?"diye semelenmedim değil açıkcası;)
Hayırlı bir iş demiş ya;)Oraya takılı kaldım..
E benim eskilerden hatırımda kalan hayırlı bir iş diye başlayan cümlelerin sonunun izdivaçla sonlanması genelde.
Çok fena yanılmışım....
Galiba ben çok eskide kaldım.Yok yok galibada değil.Ben temelli eski toprak olmuşum da haberim yokmuş.Bir vesileyle bunu şimdi kendime itiraf ettim.
Ve bu gençler "Hayırlı bir iş"diye başlayan cümlelerinin sonunu artık "Bana kurabiye yapar mısın?"şeklin de de sonlandırabiliyorlarmış.Yani bu ne demek oluyor.Biraz zamana uymam gerek.Hatta öyle kendi lugatımı esas sanma fikrinden de tez zamanda uzaklaşmalıyım yol yakınken;)Nemelazım.İşin sonunda rezil olmak da var;)
Şaka bir yana işin aslı astarı şuymuş efendim.Zerrin ve Esra ortak yapım bir internet dergisi çıkarmaya karar vermişler ve beni de Kevgir'in içine atmak istemişler;)Bu arada Kevgir'de dergilerinin adı;)
Çalıştığım şirketin 50.Yıl kutlamaları,evde yeğenimle birlikte 3 erkek çocuk ve onların bitmek bilmez pasta,kurabiye yeme istekleri,evin işi,işin işi,yan komşumun kızının düğünü,haftasonu Kıbrıs'tan gelecek misafirlerim için evi dezenfektasyon çalışmalarım;)arada kurabiye,pasta siparişlerim derken nihayet dün gecemi Zerrin'e ayırabildim ve gece yarısını 3 saat 30 dakika geçiyordu ki ben ancak yatabildim.Yattığımda huzur içindeydim ama.Sabaha hazır olması gereken pastam bitmiş,Kevgir'in ilk sayısı hürmetine reva gördüğüm kurabiyelerim sorunsuz pişmişti.
Bacaklarım o saatte zonklamış,bana ne!!!

965383927_46767bbb8a


Eski tariflerimden birini yayımlamayı hiç istemediğimden hummalı bir araştırmaya girdim.Evde ki tüm yemek kitaplarını,dergilerini hatmettim.Ve buldum.
Tarif çok eskilerden.O zamanlar Günaydın gazetesinin parayla satılmaz eklerinden birinden.
Ortadirek Mutfağı-13
Çay Saatleri İçin
Hazırlayan:Ergun Köknar

Ergun Köknar'ı bilir misiniz?
Gurme,tiyatro sanatçısı,Suna Pekuysal'ın rahmetli eşi.Yemek konusunda üstad biri.Onun o dönemler epey tariflerini yapmıştım.Bugün de bir başka tarifini denedim dergi vesilesiyle.Çok da beğendim.Denemek isteyenler olursa;

TARÇINLI KURABİYE

Malzemeleri:
*375 gr.un(3 su bardağı silme+2 yemek kaşığı un ediyor)
*125 gr.toz şeker(1 su bardağından 2 parmak eksik)
*1/2çay kaşığı tuz
*1 yumurta
*200 gr.oda ısısında yumuşak tereyağ veya margarin
*2 tatlı kaşığı tarçın
*1 tatlı kaşığı karbonat
Ayrıca:
*3 çorba kaşığu pudra şekeri
*1/2 su bardağı kadar kayısı marmeladı(çilek,ahududu vs.)
---------------------------------
-Un,şeker,tuz,yumurta,yağ,karbonat ve tarçın birlikte yoğurun ve hamuru strechleyip 2 saat buzdolabının alt rafında dinlendirin.(Vaktiniz yoksa 15 dk.deepfreezede tutmak da yeterli.Ben öyle yaptım)
-Sürenin sonunda unlanmış tezgahta 3mm.kalınlığında açın.Kurabiye kalıbıyla çiçek formunda kesin.Kurabiyelerin yarısının ortalarını daha küçük bir çiçek kalıbıyla oyun.(Su bardağı ve pet şişe kapağı da bu işi görebilir.)
-Yağlı kağıt veya silpat serili tepsiye kurabiyeler yerleştirilir.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 12dk.pişirin.
-Küçük kalıpla kesilen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpin.
-Büyük kalıpla kesilmiş içi oyuk olmayan kurabiyelerin üzerine marmelat sürüp,pudra şekeri serpilmiş kurabiyeleri üzerine yapıştırın.

HAMİŞ:Çocuklar tarafından 1 günde kapış kapış bitirildi bu kurabiyelerim;)))
Demek ki çok sevildi..Siz de tarçının o mis kokusunun ağzınızda bir lezzet bombası halinde dolanmasını istiyorsanız bence hiç durmayın.Bir koşu mutfağa geçiverin;))


*********************************************************************************


HAZIRLAYAN: MUTFAKTA HOŞ SEDA
HAŞHAŞLI RULO



Uzun süren bir arayış sonunda Eminönünde ezilmiş haşhaş bulabildim ,fakat nasıl bir tarif uygulayacağımı bilemedim ama canım arkadaşım Zerrin taa :Kıbrıstan imdadıma yetişti hemen taa Bolu’daki anneciğini arayıp bana bu nefis tarifi verdi bende kardeşimin Afyonlu arkadaşlarında yediği ve benden ısrarla istediği haşhaşlı çöreği yaptım pişerken çıkardığı koku bizi mutlu etmeye yetti hele birde çayın yanına geldiğinde bir tabak bitiverdi Zerrin’e ve Fikriye teyzeye çook teşekkürler.İşte tarifimiz ;



Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un (hamur ele yapışmayana kadar)

İçi İçin
250 gr dövülmüş yağlı haşhaş
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ceviz


Üzerine
Yumurta sarısı
Toz haşhaş



Ilık sütün içine mayayı ve şekeri koyup kabarması için beklenir sonra sıvıyağ,tuz ve azar azar un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.Hamur kabarması için sıcak ortamda bekletilir. Bu esnada haşhaş ile yağ karıştırılır ,hamur kabarınca dört parçaya bölünüp her parça çok ince olmayacak şekilde açılır ve arasına haşhaşlı karışım sürülüp üzerine ceviz serpilir sonra geniş kenardan başlanarak rulo yapılır ruloyu bir ucundan tutup diğer ucundan kıvrılır( simitin kıvrımları gibi) sonra tepsiye yerleştirilir diğer hamurlarada aynı işlem yapılıp tepsiye yan yana dizilir ve dört parmak genişliğinde dilimlenir üzerine yumurta sarısı ve kuru haşhaş sürülüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet Olsun.


**********************************************************************************



HAZIRLAYAN: ASLI (YUMURTASEPETİ)

CANIM BABAM PASTASI






Herkese Merhabalar,

Dün yani 23 temmuz babamın d.günüydü ve ben unuttum :(((( şöyle unuttum d.gününü kutladım ama afilli bir pasta yapmak için zamanım kalamadı ...pazar gününden şöyle pandispanyasını yapayım, üzerlerini tek tek süsleyeylim gibi bir şansım olamadı ne yazık ki
:(((
Ben de bu pastayı hazırladım...aslında yaparken çok mutluydum acayip içim ısındı bu pastaya :))) daha espirili birşeyler yapmak istesem de bu pastada bitince çok hoşuma gitti.
bu pastanın yapılışını aşama aşama görüntülemeye çalıştım ama kaplama sırasında evde yalnız olduğum için görüntüleyemedim :(

My creation

Pandispanyası için ( ıslak, nemli ve yumulak bir pandispanya için)
· 8 adet yumurta
· 225 gr şeker
· 2/3 çay bardağı portakal suyu
· 150 gr un
· 66 gr kakao
bu pandispanyanın özelliği içinde ne yağ var, ne kabartma tozu var acayip hafif ve çok lezzetli oluyor.
1- Yumurtaların akları ile sarıları birbirinden ayrılır. Aklarının içine bir damla bile sarı karşımaması gerekir ( sarıya ak karışabilir) Bunun için 3 kap olsun elinizin altında yumurtanın akını önce bir kaba tek tek kırın
2-şekerin 1/2 sını akları ile, 1/2 sını sarıları ile çırpacağız. Aklar aşağıdaki gibi sert kar haline gelene kadar çırpıyoruz. Ben bu hale gelince sarıları çırpana kadar buzdolabında bekletiyorum.
3- sarıları şekerle rengi açılıp mayonez kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Sonra sarılarının içine 2/3 çay bardağı portakal suyunu ekliyoruz ve mikser ile karıştırmaya devam ediyoruz. Biraz daha koyulaşınca bırakıyoruz. Portakal hem lezzet hem de yumuşaklık sağlıyor pandispanyaya.
4- ikeadan bulabileceğiniz ölçekler 66 gr kakao, 150 gr un gibi reçetelere çok uygun :) un ve kakaoyu ayrı bir kaba eliyoruz. Mutlaka eleyerek kullanın.
5- yumurta aklarının içine önce sarıları sonrada elenmiş un + kakao karışımını ilave ediyoruz. Bir spatula ile alttan üste doğru yumurtaları söndürmeden karıştırıyoruz. Kelepçeli kalıbımızın altına ben artı şekline alimünyum folyo kesip kayarım ve kalıbın tanabına yağlı kağıt keserim ama kenarlarını asla yağlamam. Yağlarsanız pandispanya kabarmaz. Hamur kenarlara duvar gibi tutuna tutuna yükselecektir.
6- Folyoyu aşağıdaki gibi kıvırıp kenarlara sıkıştırıyorum. Böylelikle dışarı taşmıyor. Karışmı kalıba döküp üzerini düzeltiyoruz ve birkaç defa tazgaha sertçe vuruyoruz. Böylece içindeki hava dışarı çıkıyor ve hamur tam oturuyor.
7- 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin ve pişdikten sonra fırından hemen çıkartmayın sıcağıyla 1/2 saat kadar beklesin.
Ganaj için ;
· 450 gr kuvertür çikolata
· 400 gr krema
Yapılışı;
Kremayı bir sos tenceresine koyuyoruz ve ısıtmaya başlıyoruz kaynamaya başlayınca ocaktan alıp ince ince kıydığımız çikolataların üzerine döküyoruz ve karıştırıyoruz. Dışarda soğuduktan sonra dolapta bekletiyoruz.

önemli not : ganaşı ve pandispanyayı 1 gün öncesinden hazırlarsanız çok daha güzel olur.

Pastanın yapılışı;
Pandispanyayı 3 eşit parçaya bölüyoruz. 1. kata hazırladığımız ganajı sürüyoruz üzerine antep fıstıkları koyuyorz ve tekrar ganaj ile kaplıyoruz. 2. katın üzerine isterseniz ganaş isterseniz pastacı kreması hazırlayabilirsiniz. Ben ganaj kullandım ve muz koydum. 3. katı da kapatıp hertarafını ganaj ile kaplayıp dolapta 1 saat beklettim.
Pastanın kaplanması için gerekli malzemeler
· 1 kg şeker hamuru
· değişik renklerde şeker hamurları
· hamur açabileceğiniz bir mat
· nişasta
· merdane
· marzipan seti
· rulet

Ben beyaz şeker hamurunu nişasta yardımı ila açtım. Pastayı kaplayacak boyuta ulaşınca bir ucundan merdaneye sararak merdane üzerine aldım ve merdane yardımı ile pastanın üzerine attım. El ile yapmaya çalışırsanız yırtılabilir.
Elimle pastayı kapladıktan sonra fazla hamurları rulet yardımı ile kestim. Pasta kaplandıktan sonra figürleri hazırlayana kadar dolaba kaldırın. Bu pastada çok kolay bir model çalıştım. mavi tonlarında hamurladana farklı boyutlarda kalpler hazırlayıp pastanın üzerini süsledim. Canlılık katması için gümüş drajelerle kalpleri hareketlendirdim. Küçük hamur parçalarını üstüste koyup merdane ile üzerinden geçerek nazarboncuğu görüntüsü verdim.

**********************************************************************************



HAZIRLAYAN: MUHTEREM(MUHTEREMLEAFİYETLE)


KAKAOLU VE LİMONLU KEK



Malzemeler;
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 Paket vanilya,
3–3,5 bardak un,
1 limonun kabuğu ve suyu,
1 yemek kaşığı kakao.
Yapılışı;
Oda ısısında ki yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Sıvı yağı, yoğurdu ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek ekleyin.
Limonun dış kabuğunu rendenin ince tarafında rendeleyip, suyunu da sıkıp, hamura karıştırın.
Karışımın 1 bardağını ayırıp, içine kakaoyu ekleyin.
Margarinle yağlayıp, hafif unladığınız kalıbınıza kek hamurunu boşaltın.
Kakaolu olan hamuruda üzerine döküp, kaşıkla beyaz hamurun içine doğru yedirin.
Önceden ısıtılmış, kısık ayarda ki fırında ağır ağır pişirin.





7 yorum:

yemekoloji dedi ki...

dergi �ok iyi olmu� profesyonel diyebilirim �stelik tarifi yaynlnan arkada�lar da birbirinden de�erli arkada�lar elinize eme�inize y�re�inize sa�l�k

Adsız dedi ki...

dergi muhteşem ötesi,ellerinize yüreğinize sağlık,herşey mükemmel,görüşmek üzere.
ohhbe

Adsız dedi ki...

kevgirle yeni tanıştım aslında bloglarlada ama hastası oldum hepinize teşekkürler

Adsız dedi ki...

ARKADASLAR SIZ BI HARIKASINIZ EMEGINIZE YUREGINIZE SAGLIK
HERSEY MUHTESEM GORUNUYOR
BASARILARINIZIN DEVAMINI DILERIM
NURCAN
www.yenitadlar.blogcu.com

Unknown dedi ki...

emeği geçen herkese teşekkürler, çok güzel olmuş ve eminim sayılar ilerledikçe daha profesyonel olacaktır...

nurdan dedi ki...

merhabalar..sizi muhteremle afiyetle arkadaşımızdan duymuştum..harika bir iş başarmışsınız.tebrik ediyorum..başarılarınızın devamını diliyorum..sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhabalar
2. dergiye olan atlayışımla ( nasıl olduğunu bilmiyorum ) blogda gezeken birden kendimi dergiyi bitirmiş buldum...e sonra 1. dergiyide es geçmemen gerektiğine karar verdim...vee sade açma varya işte ben hayatımda hiç açma yapmadım..aslında 1 defa denedim bütün ya olmazsa ya kabarmazlarsalarıma rağmen, noldu ama tam fırına verecekken elektrikler gitti..şansa bakın yaa...ve bir daha yapmadım..küstüm mü ne..neyse ve şimdi burada gördüm..kesinlikle yapacağım ve başarağımda... inş. tabii..sevgiyle kalın...