31 Temmuz 2007 Salı

PATLICAN (AYIN SEBZESİ)

HAZIRLAYAN: ESRA (BÜYÜLEYENMUTFAK)


PAŞA KEBABI



Yaz ayları gelince evimizin baş tacı oluyor patlıcan. Bu nefis sebze ile yapılanları ucu bucağı yok. Közlemesi ayrı lezzet, kızartması ayrı, güveci ayrı, yemesi apayrı.

Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükûnet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.

Patlıcan dosyasına başlamadan önce düşündüm ne yapabilirim diye başladım araştırmaya. İnanmazsınız belki milyon tane tarifle karşılaştım. İlk tarifi;.

PAŞA KEBABI:

MALZEMELER
350 gr Az Yağlı kıyma
1 Dilim Ekmek İçi
3 Adet Patlıcan
Yarım demet Maydanoz
1 Adet Soğan
Tuz , Karabiber
KIZARTMAK İÇİN
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
SOS İÇİN:
½ Fincan Sıvı Yağ
1 Adet Soğan
7-8 Diş Sarmısak
2 Adet Domates
½ Demet Nane½
Demet Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Şeker




YAPILIŞI:
Ön hazırlık olarak köfteyi hazırlayalım. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, ufalanmış ekmek içini, ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kimyonu bir kaba alalım. Özleşene kadar iyice yoğuralım. Köfte harcından yuvarlak ve yassı köfteler hazırlayalım. Köfteleri bir kenarda bekletelim.Patlıcanları, 1 çorba kaşığı şeker ve tuz ilave edilmiş suda 20 dakika bekletelim. Daha sonra patlıcan dilimlerini yıkayıp, kurulayalım. Kızgın sıvı yağda patlıcanları hafifçe kızartalım.Alta patlıcan dilimi, üste 1 adet köfte ve en üstte patlıcan dilimi gelecek şekilde dizelim.Ayrı bir tavaya yarım kahve fincanı sıvı yağı alalım. Küçük doğranmış soğanı ve dövülmüş sarmısakları pembeleştirelim. Rendelenmiş domatesi ekleyip, 2 dakika daha pişirelim. Tuzunu ayarlayalım. 1 su bardağı suyu ve şekeri ilave edelim. 1 dakika daha kaynattıktan sonra tavayı ateşin üzerinden alalım.Fırın tepsisine dizdiğimiz patlıcanların üzerine bu sosu dökelim. 15 dakika fırında pişirelim. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve nane serperek servis yapalım.

***********************************************************************************

YOĞURTLU PATLICAN KÖZLEMESİ




Ertesi gün yine patlıcanlı yemek için hazırlandım. Karar vermiştim ne yapacağıma. Etlimi olsun yoksa etsiz mi ona karar veremiyordum. En sonunda etsiz olmasına karar verdim. Sonuç güzel ve hafifti.

MALZEMELER:
3 adet Patlıcan
1 Kase Yoğurt
3 Diş Sarımsak
1 Kaşık Tereyağı
1 Kaşık Salça
2 Kaşık Ayçiçeği Yağı







YAPILIŞI:
Patlıcanlar közlenir ve kabukları soyulur. 3 Diş sarımsak ezilerek yoğurtla karıştırılır. Doğranan patlıcanlar eritilen 1 kaşık tereyağı ile hafifçe kızartılır. Ateşten alınan ve hafifçe soğutulan patlıcanın üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En üste 2 kaşık yağda salça kavrularak dökülür.




*********************************************************************************


TAVUKLU PATLICAN BÖREĞİ:







En son tarifim Patlıcanlı börek. Yapımı biraz uğraştırdı ama değdi.

MALZEMELER:
3 Adet Yufka
1 Kase yoğurt
2 Yumurta
Yarım Çay Bardağı Ayçiçeği Yağı

İÇ MALZEME:
4 Adet Patlıcan
300 gr Tavuk Kıyması
1 Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Kekik
1 Yemek Kaşığı Köfte Harcı
1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz.

SOSU:
2 Domates
1 Adet Yeşil Biber
2 Kaşık Yağ



YAPILIŞI:
Patlıcanlar alacalı Soyup Kızartılır Havlu kağıt üzerine alınarak yağı alınır. Tavuk kıyması, 1 yumurta, kekik ve köfte harcı ile yoğrulur.

Biberler küçük doğranıp 2 kaşık yağla kızartılır. Domates kabukları soyularak Pişirilir, soğumaya bırakılır.

Kelepçeli kâğıda 1 Yufka bütün olarak serilir. İçine yoğurt yumurta ve yağ karışımı harçtan sürülür. Diğer yufkalar ikiye bölünür bir kat serilip üzerine harç ve 2.3. ve 4. fazlalıkları dışarıya doğru bırakılarak serilip üzerine harç sürüldükten sonra kıymanın yarısı içine yayılır. Üstüne patlıcanlar dizilir. Domates sosu dökülür. Rendelenmiş kaşar konur. Bir kat daha patlıcan dizilir en son kata kalan tavuk serilir. Kalıbın dışında kalan yufkalar içine harç sürülerek kapatılılır.


AFİYET OLSUN...



14 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar;
ben de sayfalar arasına dolaşırken gördüm derginizi...
Ne özenli ne güzel bir sayfa...
ben patlıcan yemeklerini çok severim... fotoğraflara ve tariflere bayıldım paşa kebabı ve börek nefis göründü gözüme...
ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Patlıcanlı tariflerin hepsi çok güzel olmuş, resimler o kadar güzel ki oradan alıp yiyesim geldi, ellerinize sağlık, bu güzel paylaşımlarınız için, sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabaa
dergiye ve tariflere bayıldım.başarılarınızın devamını diliyorum

pervin dedi ki...

slm arkadaşlar ben dikatli okumadan derginizi bu gün bakırköyde aramadığım yer kalmadı eve geldim en dihayet başarabildim kendi kendime kahkağalarla gülerek derginizi okudum hayırlı olsun bayiler gevgir dergisini aramakla meşkul olucaklar neyse sevgiler.. http://tahtakasik.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

sevgili esra ben patlıcan yemeklerine bayılırım özellikle böreğini denemeyi düşünüyorum
ellerine sağlık
dergiyi dolaşmaya devam edeyim

Adsız dedi ki...

selaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmm

patlıcanlar nefis görünüyor hele fotoğraflara bayıldım gerçekten. yemek işinde fotolarında önemli oldukları bilinir.
gerçekten çok güzel
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ben blog sahibi değilim ama senin sayfanı çok ziyaret ederim
burada da bişey yazmadan geçemedim
her zamanki gibi harikasın
ellerine sağlık
başarılarının devamını diliyorum

Adsız dedi ki...

selaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam.
inanın başta paşa kebabı olmak üzere fotoğraflar beni çok cezbetti çok özenli çalışmışsınız ellerinize sağlık

canım paşa kebabı istediiiiiiiiiiii

sevgiler

Adsız dedi ki...

hepsini denemeyi düşünüyorum
sanırım siz hepsini güzelc deneyip sunmuşsunuz bize

eline sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba ben koray; görüntü ve tarifler çok hoşuma gitti en kısa sürede denemeyi yapamazsam denetmeyi düşünüyorum :))))))))))

sevgiler

Adsız dedi ki...

Canım merhaba,
tatildeydim yeni geldim bu arada ne kadar güzel şeyler yapmışsın ellerine emeğine sağlık dergi harika olmuş çok iyi bi fikir kutlarım seni ve Zerrin 'i şimdi onada uğruyacağım başarılarının devamını diler sağlık ve mutluluklar dilerim ayyy son kısmı mektup gibi oldu ama olsun içimden böyle geldi :)) Hoşcakal...

deniz dedi ki...

E-derginiz süper olmuş,bayıldım,patlıcanı da çok severim ,özellikle böreği mutlaka deniycem,ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

derginiz hayırlı olsun hepside çok lezzetli görünüyor ama dediğiniz gibi yaz aylarında patlıcan yemekleri çok yapılıyor paşa kebabını deneyeceğim başarılarınızın devamını dilerim iyi günler

LaMa dedi ki...

ben her yemekten bir, borekten 5 porsiyon alabilir miyim llutfen :) lutveeeeeeeeeen!