29 Ağustos 2007 Çarşamba

ÇEŞİT ÇEŞİT MUFFİNLER

HAZIRLAYAN: Klubem (Pınar)

MÜKEMMEL MUFFİNLER



Aniden bir telefon aldınız, misafiriniz geliyor, ya da eşiniz bir pikniğe çıkmayı teklif etti... Çabuk hazırlan, hemen geliyorum hayatım dedi size. Ama sizin hiç bir hazırlığınız yokken, nasıl olur aniden, ne hazırlayabilirsiniz ki. Bu zor anlarda, evinizde olan malzemeler ile zenginleştirebileceğiniz çeşitli muffinler yapmayı düşünebilirsiniz. Muffinler her durumda fırında pişirilmeye değer lezzetlerden biridir. Kolaydırlar, lezzetlidirler ve hazırlanması kısa sürer, ayrıca güzel bir servis sunumu oluştururlar. Birkaç basit kuralı uyguladığınızda size her seferinde mükemmel cevap vereceklerdir. İlk adım, çalışmaya başlamadan önce tüm malzemeleri ve kapları biraraya getirmek ve fırını önceden ısıtmaktır. Eğer kağıt kalıplar kullanmayacak iseniz muffin kalıplarının yağlanması çok önemlidir. Kalıbınız yapışmaz yüzey olsa da pişerken şekerin etkisi ile yapışkan bir hal alacaktır. Buna ilave olarak her zaman unu karıştırma kabına eleyin, böylece havalanan ununuz muffinlerin kabarmasını ve hafif olmasını sağlayacaktır. Bir sonraki adım sıvı malzemeler ile katı malzemeleri ayrı ayrı oluşturup en son sıvı malzemelerin içine katı malzemeleri metal kaşık ile nazikçe katmaktir. Burda önemli olan nokta toz karışımı, sıvı karışımın içinde kaybolana kadar karıştırmaktır. Daha fazla karıştırmamaya özen gösterin, muffinlerimiz sert ya da kauçuksu olsun istemeyiz. Karışım bu aşamada hafif pütürlü olmalıdır. Karışımı muffin bölmelerine metal kaşık kullanarak paylaştırın. Her bölmenin 3/4'ünü doldurun. Muffin kalıbınız küçükse pişme süresi daha kısa olacaktır. Bölmeler büyüdükçe pişme süresi uzayacaktır. Muffinleri 20-25 dakika pişirin ya da kabarıp altın rengi alana kadar ve bölmelerin dış kenarlarına çıkmaya başlayana kadar. Muffinlerinizi pişip pişmediğini parmak ucunuzla muffinlere hafif bir şekilde bastırıp çekerek de test edebilirsiniz. Bastırıp çektikten sonra görünümü eski haline dönmeli, esnek olmalıdır. Diğer yöntem ise muffin keklerinizin ortasına kürdan batırıp çekmektir. Eğer temiz çıkıyorsa muffinleriniz pişmiş demektir.

Muffinlerinizi çok çeşitli yapabilirsiniz. Hindistancevizli, çikolatalı, meyveli, bademli, fındıklı... Muffinleriniz piştikten sonra ortalarından kesip arasına krema ekleyerek, cupcake diye anılan minik pastacıklardan elde edebilirsiniz. Yılbaşı için ya da doğum günleri için hazırladıklarınızı şeker hamuru ya da krema ile üstlerini kaplayarak güzel görünümlü yılbaşı ya da doğum günü muffinleri elde edebilirsiniz. Daha önce hiç muffin yapmadım, hangi tarifle başlamalıyım derseniz size temel muffin tarifi ile başlamanızı önerebilirim. Bu tarifi çeşitlendirmek için hayal gücünüzü kullanın ya da diğer muffin tariflerine göz atın. Hangi lezzetle neyin yakışacağına karar vermek size kalmış. Temel tarifin içine katacağınız ek malzemeler ile(hindistancevizi, çikolata, badem, fındık, meyve[muz, çilek, böğürtlen, yabanmersini, elma...]) her yapışınızda farklı lezzette muffinler elde edebilirsiniz.


TEMEL MUFFİN TARİFİ
Hazırlama Süresi: 15 dakika
Toplam Pişirme Süresi 25 Dakika
12 Adet çıkıyor.

Malzemeler:
2,5 cup(310 gr) kek un
1/4 cup(60 gr) pudra şekeri
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yumurta, hafif çırpılmış
1.5 cup (375 ml) süt
160 gr yağ, erimiş

Yapılışı:

1 Fırını önceden 210 dereceye ısıtın(415 F/ Gas 6-7). 12li Muffin kalıbınızı hafifçe yağlayın ya da içlerine kağıt kalıplar yerleştirin.

2 Unu eleyin, şekeri ve kabartma tozunu karıştırma kabına alın, karıştırın. Ortasını çukurlaştırın. Yumurtayı, sütü ve erimiş yağı ayrı bir kapta karıştırıp bu çukura dökün. Hepsini bir seferde un karışımına ekleyip, birleştirin.

3 Bir çatal ya da slikon spatula yardımıyla nazikçe karıştırın. Bunu olabildiğince az karıştırarak yapmaya çalışın. Hamur karışımı hafif pütürlü olmalı ve çok akışkan olmamalıdır. Kek hamurundan daya koyu olmalıdır.

4 Karışımı hazırladığınız muffin kalıplarına kaşıkla aktarın. 20-25 dakika altın kahve rengi alana kadar fırınlayın. Eğer ayrıca kağıt kalıplar kullanmadı iseniz fırından çıkardıktan sonra küt uçlu bir bıçak yardımıyla muffinleri kalıptan hafifçe gevşettikten sonra ızgara tel üzerine ters çevirerek muffinlerin soğumasını bekleyin. Kağıt kalıplar kullanmanın kolaylığı kalıp yağlama ve piştikten sonra da kalıptan ayırma işlemine gerek olmamasıdır.


Sunum Önerisi: Bu temel muffin tarifiyle kelebek şeklinde şık bir sunum yakalamanız mümkün. Kelebek muffinler elde etmek için, pişen muffinlerinizin ortalarından koni şeklinde ufak parçalar çıkararak bu boşluğa krema koyabilirsiniz. Krema için beyaz çikolatayı aynı miktar süt kreması içinde eriterek ya da doğrudan sade çırpılmış krema ile oluşturabilirsiniz. Dilerseniz de krem şanti kullanın. Kremayı çukurlara döktükten sonra çıkan koninin sivri kısmını keserek kalan parçayı da ikiye bölerek kelebeğin kanatlarını elde edeceksiniz. Son olarak çapraz kanatların ortasına 1 çay kaşığı böğürtlen reçeli yayın.

Kaynakça: The Complete Cookbook, Cookies, Muffins & Cakes, Murdoch Books.
--------------------------------------------------------------------------------------------
MUFFİN KALIP ÖNERİLERİ


















*********************************************************************************

HAZIRLAYAN: Evcilik Lezzetler (Burcu)
KEKİN ÖYKÜSÜ

Kekin öyküsü yumurtayı kırmakla başlarmış. Tuzlu çeşitlemeleri hep gölgede kalmış, yumurtayla şeker çırpılmış. Süt yada yoğurt eklenmiş, katı yada sıvı yağla karıştırılmış.Un elenmiş, kabartma tozu yada karbonatla buluşmuş. Karışımda harmanlanmış.Çikolatayla , meyveyle, yemişlerle lezzet katmerlenmiş. Mümkünse fırın önceden ısıtılmış, ayarlanabiliyorsa 180 derecede çiğliğinden kurtulmuş. Kendi kabardıkça kokusuyla iştahları da kabartmış.
Bir çoğumuzun da mutfak maceraları kek yapımıyla başlar. Acemi işi o kek muhakkak çok kabarır ve her derde devadır. Söylendiğine göre; yiyen büyüklerin baş, diş ağrılarına iyi gelir.
Kimilerinde kek kendine ölçek bulamaz.Evdeki yumurta ve erzak miktarına göre göz kararı yapıverilir. “Hayriye çayı koy geliyorum” diyene “Gel, gel pek özledimdi. Dur ben de bir kek çırpıvereyim çayın yanına sen gelene kadar” demek adettendir.
Zaman değiştikçe tarifler gezmelerde peçetelerden kıymetli defterlere taşınır olmuş. Eskinin ocakta pişirilen kek kazanlarının yerini önce davul fırınlar sonra ayar ayar fanlı fırınlar almış. Kalıplar da almış nasibini bu değişimden. Fırının tepsisi, borcamlar derken kelepçeli yada şekilli kek kalıplarına dönüşmüş. Başlarda çırpma işlemini çatal üstlenirken sonra çırpma teli derken, görevi mikserler devralmış. Her daim çırpılmış, çırpılmış karıştırılmış ve erkek kadın demeden yapmakta ve yemekte büyük keyif alınmış. Kek muffin olmuş tekilleşmiş, cupcake olmuş süslenmiş. Lezzetler; Tv, gazeteler, takvim arkaları, kitaplar, internet derken gelişmiş. Velhasıl zaman geçmiş “Kek” hep varolmuş. Okuldan gelince sütün yanında, beş çayında her daim hükmünü sürmüş.


KAŞARLI KEK

Malzemeler:
4 Yumurta
1 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Kaşar peyniri rendesi
125 Gr Erimiş Margarin (yarım paket)
3 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Paket Kabartma Tozu

Yapılışı:
Yumurtalar mikser yardımıyla rengi beyazlaşana dek karıştırılır.Süt, margarin eklenerek biraz daha karıştırılır. Tahta bir kaşık yardımıyla elenmiş un ve kabartma tozu ve kaşar peynir rendesi karışıma eklenir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kürdan testinden geçene dek pişirilir. Fırın kapağı kekin fırınla buluştuğu ilk 20 dakika içinde açılmaz.

*****************************************************************************

HAZIRLAYAN: Büyüleyenmutfakkokusu (Esra)

MISIR UNLU VE PEYNİRLİ MUFFİN:

MALZEMELER:
· 200 gr Edirne peyniri
· 1,5 Su Bardağı Un
· 1,5 Su Bardağı Mısır Unu
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
· 2 Yumurta
· 1 Çorba Kaşığı Toz Şeker
· 1 Su Bardağı Ay Çiçek Yağı
· Yarım Demet Maydanoz
ÜSTÜ İÇİN:
· 2 Kaşık Krem Peynir.
· 2 Kaşık Labne Peyniri

YAPILIŞI:
Beyaz peyniri rendeleyin. Maydanozu temizleyip kıyın. Şeker ve yumurtaları bir kaseye alıp çırpın. 2 çeşit unu, kırmızı biberi ve kabartma tozunu karıştırın. Yumurtalı karışımı ve ayçiçeği yağını ilave ederek mikserde pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Peyniri ve maydanozu ekleyin. Karışımı muffin kalıplarına koyup 150 derece fırında 40 dk pişirin. Piştikten sonra soğuyunca üzeri için hazırladığımız peynirli karşımı ekleyin



MEYVE ŞEKERLEMELİ KREM OLELİ MUFFİN:


MALZEMELER:
· 3 Yumurta
· 1 Su B. Ayçiçeği Yağı
· 1 Su B. Şeker
· Portakal Kabuğu Rendesi
· 1 Sb Kuru Meyve Şekerlemesi
· 1 Su B. Süt
· Vanilya, Kabartma tozu
· Alabildiğince Un
· 1 Paket Kremole (fındıklı çikolatalı) (2 Bardak Süt)

YAPILIŞI:
Yumurta ve şeker çırpalım. Ardından yağı, portakal kabuğu rendesi ve sütü ekleyip çırpalım.

Unumuzu azıcık koyu bir kıvam olacak şekilde ekliyoruz. En son şekerlemelerimiz koyup kaşıkla karıştırıyoruz. Muffin kalıplarına koyup 150 derecede 40 dk pişiryoruz. Fırından çıkıp soğuduktan sonra. Kremoleyi tarife göre pişirip sıkma torbasıyla üzerine sıkıyoruz.

AFİYET OLSUN

**********************************************************************************
HAZIRLAYAN: Yeşimlitarifler (Yeşim)
ÇİKOLATA PARÇALI GÜL MUFFİN
Kevgirin ilk sayısını çok büyük bir keyifle okumuş Sevgili Zerrine bu mutluluğumu anlatırken; senden bir ricam var muffin canavarı ol dediğinde nasıl heyecanlandığımı anlatamam. Hemen o akşam tarif aramalarıma ve denemelerime başladım. Ertesi günde iş yerimdeki kobaylarıma tek tek denetip fikirlerini aldım. Sonuçta herkesin damak tadına hitap edenler muffinler çıktı ortaya.
Herkesin sorduğu bir soru var. Muffin nedir?

Muffin; karbonat, maya ve kabartma tozu ile hazırlanan 5 cm. genişliği ve 6 cm. derinliği olan kek kalıplarında hazırlanan sebzeli, meyveli veya sade tuzlu ve şekerli keklere denir. Muffin sıcak yenir ve en önemli noktası tereyağı ile hazırlanmasıdır.

Aklınıza gelecek hemen her şeyle muffinler hazırlanabilir. Klasik muffin kahvaltıda ekmek yerine geçmektedir.

Sizler için hazırladığım gül şekilli muffinleri benim için yeri çok ayrı olan manolya tepsimde sunuyorum. Bu tepsiyi programına ilk başladığında Derya Baykal bana armağan etmişti.



Malzemeler:
2 adet yumurta
200 gram tereyağı
1 su bardağı
süt
1,5 su bardağı
şeker
3 su bardağı
un
1 su bardağı sütlü damla çikolata
1 paket
kabartma tozu
2 paket
vanilya

Hazırlanışı :

Yağ eritilip, şeker ile çırpılır.
Yumurta ilave edilir. Krema kıvamını alıncaya kadar karıştırılır.
Karışıma süt eklenir.
Un, vanilya, kabartma tozu, elenerek ilave edilip karıştırılır.
Çikolata parçaları eklenip karıştırılır.
Muffin kalıplarına hamur paylaştırılır.
180 dereceye ısıtılmış fırında kabarana kadar pişirilir.
Toplamda 30 adet muffin oldu.

NAR TANELİ MUFFİNLER


Malzemeler:

2 adet yumurta
200 gram tereyağı
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 su bardağı nar tanesi
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Hazırlanışı :

Yağ eritilip, şeker ile çırpılır. Yumurta ilave edilir. Krema kıvamını alıncaya kadar karıştırılır. Karışıma süt eklenir. Un, vanilya, kabartma tozu, elenerek ilave edilip karıştırılır. Nar taneleri eklenip karıştırılır.Muffin kalıplarına hamur paylaştırılır. 180 dereceye ısıtılmış fırında kabarana kadar pişirilir. Toplamda 30 adet muffin oldu.

Üzerine beyaz çikolatayı eritip içine nar suyu ekledim ve üzerine döktüm.

Yiyen herkesin istediği daha yoğun bir aroma tadı olması gerektiğiydi bu yüzden içine vanilyayı bir ölçü fazla koydum.

KEVGİR’in tadına varmanız dileğiyle……









7 yorum:

Adsız dedi ki...

web sayfası veya blog sahibi değilim. Misss'in blogunu takip eden biriyim sadece. Geçen sayıyı keyifle okumuştum. bu sayı birşeyler yazmalıyım dedim. Çünkü çok güzel olmuş. Hele muffinler. Klubem ve Burcunun fotoğraflarına hayran kaldım.

Amatör ruhla profösyonel bir iş meydana çıkarmışsınız.

Ayla (Ankara)

pervin dedi ki...

mufinlere bayıldım hele mısır unlunun görüntüsü süper hepinizin ellerine sağlık

NiNo dedi ki...

hepside muhtesem ve hepinizide surekli takipteyim bunca guzellik sizden beklenirdi zaten :D sevgiler

Adsız dedi ki...

HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL VE LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR.ELLERİNİZE SAĞLIK.MUTLAKA DENEMEK İÇİN NOT ALACAĞIZ.

http://maviveportakal.blogcu.com/

Adsız dedi ki...

off canım nasıl muffin çekti şimdi anlatamam :) hepsi süper görünüyor

Adsız dedi ki...

Bu sayınızda mutlaka birşeyler yazmalıyım:))Tebrik ederim.Emek-zaman isteyen bir çalışma, fedakarlık edip bizlere böylesi yararlı bir e-dergi kazandırdığınız için.
Sevgilerimle
Emel(asevi.blogcu.com)

Özlem dedi ki...

Merhaba,

Temel Muffin tarifinde kek un kullanılıyor, bu bildiğimiz kek un di mi? Yani içinde kabartma tozu falan olan. Çünkğ tarifte ayrıca birza daha kabartma tozu daha kullanılıyor da, emin olmak istedim.

Sevgiler,
Ölzem