29 Ağustos 2007 Çarşamba

GASTRONOM OLMAK İSTER MİSİNİZ?

HAZIRLAYAN: Sfelsefeci (Berrin Damgacı)

Gastronomi kelimesi Yunanca kökenlidir, yeme- içme bilimi ve sanatı anlamına gelir.Gastronominin amacı ise; Mümkün olan en iyi beslenme ile insanın beden ve ruhunu korumak ve hayattan zevk alınmasını sağlamaktır. Ülkemizde sadece bir-iki üniversitede bulunan bu bölüm, ne ile ilgileniyor ve ne amaç taşıyor? Sizlere açıklamak istiyorum.

Gastronomi:
*Mükemmel yemek hazırlama, pişirme, sunma ve iyi masa hazırlama güzel sanatı ve bilimidir.
*Yemek pişirme ve aşçılık ile ilgili prensipleri bilmek ve uygulamaktır.
*İyi yiyecek ve içecekten hoşlanmaktır.
*İyi ve güzel sunumlu yemekleri yeme konusunda tutkulu olmaktır.
*Belirli bölge ve ülkelerle ilgili, mutfak gelenek ve göreneklerini de içeren, iyi yiyecek ve yeme bilim ve sanatıdır.
*Damak tadı ve iştah gibi zevkler amacı ile, deneme ve yanılmanın, tarihsel bilginin, kültürün, alışkanlığın, yeteneğin, emeğin, ihtimamın ve aşkın kazanılmış beğenilerimize uygun olarak ahenkli bir şekilde bir araya gelmesidir.

Gastronom ve gurme arasında fark vardır:
Gastronom; Yemek pişirme sanatçısı veya ustasıdır. İyi yiyecek konusunda şöhreti olan bir restoranın sahibi veya bir ev sahibidir. Mutfak ve servis sanatları uzmanıdır. İşini mükemmel yapan mutfak şövalyesi olabilmektir.
Gurme; Bir yemeğin malzemesindeki egzotizmi ve uyumu, pişirilmesindeki incelikleri, pişirilirken ona katılan ruhu bilen ve takdir eden kişidir. Bir gurmenin, içecekler konusunda bir degüstatörün niteliklerine sahip olması gerekir. Gurme; iyi yiyecek hakkında bilgisi olan, ağzının tadını bilen, yiyecek konusunda müşkülpesent ve iyi yiyecek heveslisi, sadece zevk için yaşayan, yemek konusunda aşırı titiz ve zarifliklere tutkun kişidir.
Görüldüğü gibi yemek yemeyi sevmek gurme olmaya yetmemektedir. Eğer böyle olsaydı bir çoğumuz gurme diye adlandırılırdık. Gurme olabilmek için kişi kendisini gastronomi konusuna severek adamalı ve gastronomiyi hobi edinmelidir. Gurme, iyi ve kötü yiyecekleri birbirinden ayırt edebilecek, yargılayabilecek düzeyde eğitimli olmalıdır. Yiyecek ve içecek malzemelerinin niteliklerini yakından tanımalı, hazırlama, pişirme ve sunumun inceliklerini, yeme ve içme göreneklerini bilmeli, öncelikle şarap kültürü olmak üzere alkollü ve alkolsüz içeceklerin her türlü niteliklerini yargılayabilecek düzeyde bir donanıma sahip olmalıdır.

Ağız tadınız eksik olmasın…
SF

not: Fotoğraf http://www.flickr.com/photos/noviceromano/ alınmıştır.






3 yorum:

NiNo dedi ki...

gastronom olamam belki ama :D yasim musait degil :D gastrot olim :D ben bu kadar zamandir asciligim icin verirler sanirim bu belgeyi bana :D sanatci ve usta degilim malum asci yagida olsa olsa gastrot olur nedemekse :D yazinizi cok begendim ellerinize saglik ve de beyninize...

Adsız dedi ki...

Merhaba,

hepsi çok güzel.

Bu tip yazıların devamını diğer sayılarda da bekliyorum.. Hem keyifli hem bilgilendirici ...

sevgiler...

Mutfak şovalyesi Mine ...

Adsız dedi ki...

HIII GERÇEKTEN ÇOK İLGİNÇ İLK DEFA DUYDUK.YENİ BİR ŞEY ÖĞRENMENİN KEYFİDE BAŞKA OLUYOR..

http://maviveportakal.blogcu.com/