25 Ekim 2007 Perşembe

ET YEMEKLERİ

HAZIRLAYAN: Esra(büyüleyenmutfak)

Kuzu eti ile dana eti arasında tat bakımından pek bir fark olmasada. Pratein açısından kuzu eti daha zenginmiş. Ayrıca Avrupa'da insanlar daha çok koyun ve kuzu eti tercih etmesine rağmen ülkemizde en çok dana eti tüketilmekte imiş.
Son günlerde hangi programı açsam ya da yemek hakkında sağlıkla ilgili bilgiler veren hangi sayfayı açsam karşıma kuzu etinin faydaları çocuklar için gerekliliği çıktı. Ben de markete gittiğimde bolca kuzu eti aldım. Kevgir için de konu paylaşımı yaparken bana et yemekleri düştü. Çok fazla çeşit yapamadım belki ama az ve öz oldu. Bu kadarcık yemekle bile ben kararımı verdim. Evet kuzu eti.
Son bir kaç senedir kırmızı ete olan düşkünlüğüm körelmiş olsada bu yemekler beni fazlasıyla memnun ve mutlu etti. Dosya için bu kadar kuzu etiyle yapılmış yemekde yeyince taktir edersiniz ki meeeeeeeeeeeee lemek şart oldu. :)
Neyse yemeklerin tariflerine bakın fotolardan bir fikir edinin ve vakit geçirmeden denemeye çalışın...
sevgiler
Esra


Kuzu tandırı Zerrin'in sayfasında ilk gördüğüm günden beri denemem lazım diyordum en sonunda kuzu etiyle yapılmış tarifler yapmam gerekince hemen karar verdim yapmaya iyiki denemişim. Nefis bir lezzet
tarifin aynısını uyguladım... tarif şöyle diyor;
Malzemeler:
Kuzu ön kol (ben yarım kilo için tarif veriyorum) kemiğinden ayrılmış. Kasabınızdan özel olarak isteyin.
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı limon
Tuz
1/2 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
1) Eti fırın tepsisine yatırıyoruz. Bir bardak içinde zeytinyağ, limon ve tuzu karıştırıyoruz. Etin her tarafına bu karışımdan sürüyoruz. Hem altına hem üstüne. Sonra 130 derece fırına sürüyoruz. 30 dakikada bir etin tersini çeviriyoruz. 5 defa ters yüz ederek 2,5 saat fırında pişiriyoruz. Suyunu salıp çekmesi lazım.
2) Fırından tepsiyi çıkarıyoruz. Sıcak suyu ete ekliyoruz. Sonra üzerine folyo örtüp 1,5 saat daha pişiriyoruz. Sonra çıkarıp didiyoruz. Ben servis yapmadan önce didilmiş şekilde biraz daha fırına sürdüm. üzeri daha güzel kızardı.
Yumuşacık bir etimiz oluyor.

KUZU HAŞLAMA:
MALZEMELER:
4 Adet Kuzu Gerdan (kemikli)
3 Patates
Tuz
Pul Biber
Sarımsak(İstenirse)

YAPILIŞI:
Etler düdüklüye üstüne geçecek kadar su iel konur ve kapağı kapatılmadan 15 dk kaynatılır. Bu arada Biriken köpüğü alınır. Daha sonra patatesler soyulur. Haşlanırken ezilmesin diye 2'ye bölünerek konur ve düdüklünün kapağı kapatılır. 30 dk kadar haşlandıktan sonra yemeğimiz hazır. Pişen yemeğe tuzu atılır. Servis edilirken istenirse dövülmüş sarımsak ve pul biber ilave edilir.
AFİYET OLSUUUUUUUUUUUUUN

KUZU ETLİ PATLICAN:
MALZEMELER:
3 Adet Patlıcan

2 Adet Soğan

1 Adet Kırmızı Biber

2 Adet Domates

Tuz, İstenilen baharatlar

1/2 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı

YAPILIŞI:

Etleri doğrayıp yerleştiriyoruz.

Domates ,soğan, biber, patlıcan doğranıp etlerin üzerine sırayla yerleştirilir.

1 Çay bardağı kadar sıcak suyu ve yemeğin yağını, tuzu ilave ediyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.

AFİYET OLSUN

KUZU ET SOTE:

MALZEMELER:

Yarım Kilo Kuzu Eti

4 Domates

4 Yeşil Biber

2 İri Kuru Soğan

1 Tatlı Kaşığı Salça

Baharatlar

Tuz

Yarım Çay Bardağı Yağ

YAPILIŞI:

Etler kuşbaşı doğranıp tavaya konur. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Domatesler kabukları soyulup doğranır. Biber ve soğanlar iri iri doğranır. Et suyunu çektikten sonra yağı ilave edilir. Soğan ve biber ilave edilip kavrulur. Pişen etlerin üzerine doğranmış domatesler salça, baharatlar ve tuz ilave edilip pişirilir. AFİYET OLSUNNNNNN


PATATES KIZARTMALI KUZU SOTE:

YAPILIŞI:
Sote yukarıdaki tarife göre yapılır. Ayrıca 4 adet patates yuvarlak doğranarak kızartılır. Pişen sotenin içine eklenip karıştırılır. AFİYET OLSUNNNN



Malzemeler:

300 gr uzun şeritler halinde kesilmiş ön kuzu kol et

3 orta boy kuru soğan (yarım halka halinde kesilmiş)

1,5 çay bardağı soya sosu
1 paket (200 gr.) soya filizi

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

karabiber

Hazırlanışı:

1- Vog tavaya (yoksa geniş derin bir tavaya) yağı, eti ve soğanı aynı anda koyun. Kısık ateşte kavurmaya başlayın. Ortalama 20-25 dakika kendi suyunu salıp çekinceye kadar ocakta kavurun.

2- Kavurduğunuz et ve soğanın içine soya filizini ekleyin. 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Üstüne soya filizi ve karabiber ekleyin. 5-6 dakika karıştırararak pişirin.

3- Haşlanmış pirinç ya da pilavla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

16 yorum:

nino dedi ki...

ben kzuu tandiri alim gulommm :D alabilirmiyim aldim :Dbilem :D ellerine saglik hem kostur okulda hemde evde seni anliyorum artik :D ellerine sglik tatlum

Papatya Prenses dedi ki...

Daha başlığı görür görmez,tamam dedim bu yazıyı kesinnn esra hazırladı:DD

Ellerine sağlık canım,hepsi iştah açıcı görünüyor:)
Luptumm

Adsız dedi ki...

merhaba esra hanım,
ben kuzuları koruma derneğinden geliyorum yani katılıyorum.
bu tarifleriniz bütün kuzularda, pişirilme arzusu uyandırıyor..
tüm kuzuları pişiremeyeceğimize göre,bizde pişenleri yeriz..:)
pek güzel olmuş, tarifler ve fotoları harika. tok insan bile tükürük salgısında bulunabilir psikoloji bilimine göre.
sevgilerle
sfelsefeci dedi.

disal dedi ki...

burası tam benlikmiş..kuzu etine bayılırım...

ellerine sağlık....

yemegim dedi ki...

Esracim yine harika bir dergi olmus canim dolu dolu simdiden sayisiz tarif not ettim senin haslama kuzuda icinde artik yedikten sonra meeeee lermiyim bilmiyorum ama lezzetinden 4 köse olacagim kesin :) ellerine saglik canim benim kolayliklar diliyorum...

inci dedi ki...

canım esram,yine misler yapmışsın...ellerin dert görmesin canım....ben kuzu eti sadece kebapçılarda yiyebiliyorum...evde kesinlikle ağzıma alamıyorum:(( ama seninkiler harika olmuş.....özellikle dürüm olanı tam benlik:)

Baharcicegi dedi ki...

Yine nefis tarifler birbirinden lezzetli yemekler,aciktim valla kuzu tandira hayir demezdim.
zerrin ve esra emeginize saglik

Adsız dedi ki...

selamlar;
gerçkten hem fotolar hemde tarifleden lezzet akıyor
ellerinize sağlık
kevgir çok yaşa...

koray

selin dedi ki...

Selam,
Herşey çok harika yaa! Valla diyecek söz bulamıyorum. Ellerine kolarına, yüreğine sağlık. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

mmmmmmmmm very very good

lovessss

michael

gülhannnnn dedi ki...

merhaba;

et yemeklerini çok severiz vazgeçilmezlerimizdir ellerinize sağlık
hem çok hoş görüntüler hemde leziz

deneyeceğim

SOFRAM dedi ki...

Ellerine sağlık Esracım, yemeklerin hepsi de harika hele de görüntüler...Sana afiyetler olsun canım, sevgilerimle...

Ayça dedi ki...

Canım Esra'm,
Benim için et olsun da kuzuydu danaydı hiç fark etmez. Etkolik olarak ileriki yaşlarımı hiç düşünmek istemiyorum:))
Etobur bir hayvanım bennnnn...
Mesela aslan, mesela kaplan, mesela akbaba:))))
Ancak o kadar yoğunluğunun arasında bu yemekleri yapıp paylaşmışsın ya, helal olsun sana, ellerine sağlık...

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Esra, et sevmeyenin bile et yiyesi gelir bu resimleri gorunce. Ellerine saglik.

SEVİL ALTUNEL dedi ki...

slm kevgir
bu gece artık heyecandan uyuyamadım.her zaman gelip alelacele baktığım sayfalarını şöle bir güzel gezdim hepsi çok ama çok güzel kararsız kaldığım anda eşim uyanıp yanıma geldi.bende tam bu sayfadayken ooo bu eti pişiren gurmemi yoksa sizden
birimi dedi..gecenin bir vakti et yemeği yaptık.. sanırım bu seferde mide fesatlığından uyuyamayacağım harikasınız tebrikler....

mutfaktayim dedi ki...

merhabalar...
Herşey yine harika görünüyor özellikle kuzu tandırı görünce düşüp bayılacak hale geldim muhteşem. Herkesin eline ve emeğine sağlık.

Özlem'den Sevgiler...